HomeLigging   Grondplan    Reserveer    Sport & Cultuur   Dagtrips    Links  
Woning

 Foto's en grondplan
 Huisreglement


Waar
Ligging
 Luchtfoto

Praktisch
Reserveer
 Contacteer ons

Omgeving
 Restaurants
 Sport & cultuur
 Handel en diensten
 Steden
 Geschiedenis
 Links

Taalkeuze
 Selecteer een taal:

Steden in de omgeving van Penne

Albi
Geografisch gezien ligt Albi op de grens van het Centraal Massief en de vlakte van de rivier de Tarn. Een van de indrukwekkendste monumenten van de stad is ongetwijfeld de kathedraal Sainte Cécile. De bouw van deze militair aandoende kathedraal begon in 1281, met de kruistocht tegen de katharen nog vers in het geheugen. het contrast tussen de strenge buitenzijde en het artistieke interieur is adembenemend.
Grenzend aan de kathedraal bevindt zich het aartsbisschoppelijk paleis, het zogenaamde "Palais de la Berbie". Binnenin bevindt zich een museum gewijd aan de schilder Toulouse-Lautrec (geboren te Albi, 1864-1901, biografie-werken). De prachtige Franse tuinen die uitkijken over de Tarn zijn beslist de moeite waard.
Het oudste monument van de stad is de Saint-Salvi kerk met annex klooster. De bouw ervan begon voor de kruistochten tegen de katharen, in romaanse stijl, en werd nadien voltooid in gotische stijl.
Vergeet eveneens niet een wandeling te maken door het oude centrum van Albi waar het daglicht de typische bakstenen huizen in warme okertinten schijnt te hullen om tegen valavond een bloedrood decor op te trekken.

Voor meer info: officiële site van Albi
Afstand tot Penne: 50.2 km


Carcassonne
De eerste sporen van beschaving in en rond Carcassonne dateren van de 6de eeuw V.C.. De eerste stadsmuren werden gebouwd door de Romeinen, maar met de versterkingen zoals ze nu bekend zijn werd in de Middeleeuwen begonnen onder Bernard Aton Trencavel, burggraaf van Albi. Tijdens de kruistocht tegen de katharen verliezen de Trencavels de stad aan Simon de Montfort en achteraf kwam Carcassonne onder het bestuur van de Franse koningen.
Het eerste wat opvalt bij een bezoek aan Carcassonne is natuurlijk de dubbele ommuring van de stad met bijhorende torens (52 in totaal!). Klik hier om te weten te komen wat een Middeleeuwse ridder zoal te verduren kreeg bij de aanval van Carcassonne en klik hier om te zien welke wapens ingezet werden in een poging de verdedigingslinies te doorbreken. De basiliek Saint-Nazaire et Saint-Celse is een merkwaardige maar geslaagde combinatie van romaanse en gotische bouwkunst. Binnen in de stad bevindt zich een burcht uit de 12de eeuw.

Voor meer info: officiële website Carcassonne, virtueel bezoek aan het patrimonium van Carcassonne, de geschiedenis van Carcassonne
Afstand tot Penne: 180.8 km

Cordes
Cordes of voluit Cordes sur Ciel werd in 1222 gesticht door Raymond VII, graaf van Toulouse. Laatstgenoemde is de zoon van Raymond VI die indertijd tijdens de kruistocht tegen de katharen het onderspit moest delven (zelfs uit Toulouse verdreven werd) tegen de kruisvaarders (kruistocht tegen de katharen, niet tegen moslims) aangevoerd door Simon de Montfort. Simon de Monfort mocht dan wel door zijn militair genie erin geslaagd zijn de gebieden van de graven van Toulouse in te palmen, uiteindelijk zal het de diplomatieke kunde van Raymond VI en de strategische kunde van diens zoon Raymond VII zijn waardoor laatsgenoemde stilaan het gebied stelselmatig op Amaury de Montfort (zoon van Simon de Montfort) terug zal veroveren.

Het is in dit kader dat de oprichting van Cordes gezien moet worden: de bevolking die in de voorbije jaren door kruisvaarders onder leiding van Simon de Montfort geplunderd en mishandeld was, heeft nood aan een verdedigbare vestiging, die als steunpunt kon dienen voor de graven van Toulouse.

Van de Kruistocht tegen de Katharen (na 1209) tot de Frans-Engelse of 100-jarige oorlog (1337-1453) zijn in zuidwest Frankrijk meer dan 200 nieuwe stadjes, Villeneuves, gesticht. Men noemde het een Castelnau als het bij een kasteel, een Sauvetat als het bij een klooster gesticht was en een Bastide, als er op het moment van stichting nog geen vesting lag. Na de 13de eeuw werd de naam Bastide algemeen. Aangezien er op de plaats waar Cordes zich bevindt nog geen stad was, betreft het hier dus een bastide.

Als eerste bezienswaardigheid dienen de verschillende ommuringen met bijhorende toegangspoorten vermeld te worden (Porte de la Jane, Porte du Vainqueur, Porte des Ormeaux, Portail Peint). Voorts wordt de stad gekenmerkt door 2 loodrechte assen, waarvan 1 de hoofdstraat is. Op het kruispunt bevindt zich "la halle" dat dienst deed als een soort marktplaats. Onder deze overdekte marktplaats bevindt zich een put van ongeveer 85m diep die in geval van belegering als drinkwaterreserve dienst moest doen (veel belegeringen waren in die tijd succesvol vanwege het voedsel-en vooral drinkwatertekort van de belegerden).

Cordes ontwikkelde zich als een welvarende handelsstad en daarvan getuigen de prachtige woningen in gotische stijl op de hoofdas, de Grand-rue: Maison Prunet, Maison du Grand Fauconnier, Maison du Grand Ecuyer, Maison du Grand Veneur,...

Voor meer info zie: de officiele site van Cordes
Afstand tot Penne: 24.7 km

Najac
In geschriften is reeds sprake van Najac vanaf de 11de eeuw. De stad kende vele heersers, waaronder de graven van Toulouse, de Franse koning en zelfs de Engelse koning (tijdens de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland).

Het belangrijkste monument is ongetwijfeld de burcht die door zijn natuurlijke ligging (op een rots langs de Aveyron) en de hoge torens een haast onineembare vesting vormden. De burcht kreeg pas zijn huidige vorm toen het originele bouwwerk (opgericht door Bertrand de Saint Gilles, zoon van Raimond IV, graaf van Toulouse) onder heerschappij van de Franse koningen versterkt werd om opstanden van de lokale bevolking te kunnen weerstaan. Ten tijde van de bouw in 1253 was dit "hightech" zowel op architecturaal als militair gebied.

Verder is er nog de gotische église Saint-Jean, die door de bewoners is opgericht als straf opgelegd door de Inquisiteurs: sommige bewoners van Najac werden verdacht van ketterij en daarom kreeg de stad deze gemeenschappelijke straf opgelegd.Tot slot vermelden we nog de pittoreske Middeleeuwse straten en steegjes die rondom de burcht aangelegd werden.

Afstand tot Penne: 43.3 km
Voor meer info: officiële website van Najac

 

Penne
In en rond Penne zijn er aanwijzingen van menselijke aanwezigheid die teruggaan tot het paléolithicum. De Middeleeuwse stad zoals we die nu kennen ontstaat rond de 10de eeuw als zogenaamd "Castelnau" in de nabijheid van de burcht van Penne. Tijdens de kruistocht tegen de katharen sloegen de heersers van Penne een veelvoud van aanvallen van de kruisvaarders af. Slechts in 1223 valt Penne uiteindelijk in handen van Simon de Montfort. Raymond VII, graaf van Toulouse herovert Penne in 1229. Uiteindelijk kwam ook Penne onder de heerschappij van de Franse koningen na het verdrag van Parijs.

Als belangrijkste bezienswaardigheid vermelden we de burcht van Penne, strategisch ingeplant op een rots boven de rivier de Aveyron. Voorts is er nog de Sainte Catherine kerk in gotische stijl.


 


Meer moois...
Bovenstaande lijst is uiteraard verre van volledig. Daarom geven we hieronder nog enkele suggesties en plaatsen waar u informatie kan inwinnen.

Bruniquel: op 8.7 km van Penne; meer info.
Cahors: op 62.2 km van Penne; meer info.
Castelnau de Montmiral: op 21.5 km van Penne; meer info.
Milhars: op 20.5 km van Penne; meer info.
Montauban: op 38.6 km van Penne; meer info.
Saint-Antonin Noble Val: op 14.9 km van Penne, meer info.
Toulouse: op 90.4 km van Penne; meer info.
Vaour: op 8.2 km van Penne; commanderij van tempelridders, meer info.
Villefranche de Rouergue: op 54.7 km van Penn; meer info.
 
 
2002 by SurfPlus