DEKENALE KERK SINT-LAURENTIUS LOKEREN
KERSTCONCERT
ten voordele van Welzijnszorg
ZONDAG 21 december 2008 - 19.30 u
Lokeren kerstconcert
Scola Cantorum CANTATE DOMINO
m.m.v. Edward De Geest, organist-titularis Sint-Baafskathedraal Gent
David de Geest, dirigent

Tickets voor dit eenmalige Kerstconcert : slechts 10 Euro in voorverkoop. 12 euro aan de kassa (5 Euro voor kinderen -12 jaar).

Reserveer
via e-mail:fecujpva@telenet.be
of telefonisch 09 348 80 00
of tussen 9.00 en 12.00 u in de dekenij (09 348 17 85) 

Vlaanderens bekendste koor

brengt Kerst in Lokeren

 

Op zondag 21 december komt de Schola Cantorum Cantate Domino van het Sint-Maarteninstituut te Aalst naar Lokeren. Wie het knapenkoor reeds heeft gehoord, spreekt van een unieke ervaring. De jeugdige zangers presteren op een hoog artistiek niveau. Op hun tournees door de ganse wereld zijn ze graag geziene gasten.
Van de Vlaamse regering kregen ze de eretitel Cultureel Ambassadeur en vanwege de Europese Koorwereld werden ze tot Cultureel Ambassadeur van de Europese Unie gepromoveerd. Het koor wil de rijke muzikale tradities van de in februari overleden stichter Kan. Michaël Ghijs verder zetten. Hun nieuwe dirigent David De Geest is meester in muziek en studeerde af met grote onderscheiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent. Hij bekwaamde zich bij de belangrijkste koorscholen in Europa waaronder deze van Dresden, Nürnberg en Oxford.

 Zonder twijfel behoort Cantate Domino tot de meest bekende koren in de wereld. We kennen geen koor dat zoals zij in bijna alle landen van de wereld ons land succesrijk vertegenwoordigde.

 Het koor heeft tientallen Cd's opgenomen en zong herhaaldelijk in het Koninklijk Paleis en in het Vaticaan. Nog onlangs zong het tijdens de Doopselviering van prinses Eléonore in de kapel van Ciergnon.

Eén van hun prestigieuze producties was de medewerking aan de Matthäuspassion van J.S. Bach met het Collegium Vocale o.l. v. van Philippe Herreweghe en de talrijke opnamen onder leiding van Gabriel Garrido. Met hem werken ze aan een nieuwe versie van de Maria Vespers van Claudio Monteverdi en bereiden ze opnamen voor met het bekende Barokensemble Elyma. Zij waren ook al te gast bij Europalia, op het Festival van Vlaanderen en het Festival de Wallonie. Ook in het prestigieuze Concertgebouw in Amsterdam concerteerden ze.

En nu zijn ze te gast in Lokeren op zondag 21 DECEMBER om 19.30u in de St.-Laurentiuskerk.

Het wordt een kerstconcert dat zeker een ideaal preludium zal vormen op het Feest van Kerstmis. Op het programma staan Europese Kerstliederen en werken uit de Europese klassieke muziek, w.o. van H. Schütz, J.S. Bach en W.A. Mozart. Verder enkele orgelwerken van G. Verschraegen , J.S. Bach en O. Messiaen, gebracht door Edward De Geest , organist-titularis van de Gentse Sint-Baafskathedraal .

Tickets voor dit eenmalige Kerstconcert : 10 Euro in voorverkoop 12 euro aan de kassa (5 Euro voor kinderen – 12 jaar).

Reserveren via e-mail:fecujpva@telenet.be of telefonisch 09 348 80 00 of tussen 9.00 en 12.00 u in de dekenij 09 348 17 85

Lokeren kerstconcert


Schola Cantorum Cantate Domino :

Reeds meer dan 50 jaar koortraditie

 

Reeds meer dan vijftig jaar zingen een zeventigtal knapen en jongeren van het Sint-Maarteninstituut van Aalst de aartsmoeilijke meesterwerken van de religieuze koormuziek. Naast het noodzakelijke schoolwerk, repeteren zij dagelijks en zien zij daardoor vaak af van andere ontspanningsmogelijkheden. Door deze inzet worden vele oud-zangers beloond met een levenslange passie voor de muziek of met reële mogelijkheden als beroepsmusici.

 

Sinds het schoolkoor van het Sint-Maarteninstituut tijdens het schooljaar 1959-1960 werd overgenomen door zijn huidige dirigent Z.E.H. Kanunnik Michaël Ghijs en de “Schola Cantorum Cantate Domino” werd genoemd, evolueerde het koor snel en groeide uit tot één van de betere knapenkoren van Europa.

 

De deelname aan het koorfestival in Tilburg in 1961 , veroorzaakte een sneeuwbaleffect. Daar werd het koor opgemerkt door een oud-dirigent van de Wiener Sängerknaben, die hen uitnodigde voor een concert in Düsseldorf. Daar werden contacten gelegd met een Engels koor. Tot driemaal toe werd Cantate Domino uitgenodigd naar Londen, waar het ondermeer optrad in de enorme Queen Elisabeth Hall.

 

Sindsdien trad het koor niet alleen op in de voornaamste Europese centra, maar ook ondermeer in Argentinië, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Israël, Egypte, Zuid-Afrika, Rusland, India, Japan, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Thailand, de Filipijnen, China, Australië, Brazilië en, meest recent in Cuba.

 

Vooral het knapenkoor is uniek en wordt regelmatig gevraagd om mee te werken aan grote koorprodukties van professioneel gehalte. Zo zong het koor reeds onder de leiding van Colin Davis, Michaël Tilson Thomas, Seji Ozawa, Rafaël Frühbeck de Burgos, Claudio Abbado, Alexander Rahbari, Rudolf Werthen en Philippe Herreweghe. 

 

Het repertorium omvat zowat de hele muziekgeschiedenis, van G.P. da Palestrina, Josquin Desprez, Jacob Obrecht, J.S. Bach, G.F. Handel, F. Mendelssohn-Bartholdy en W.A Mozart tot hedendaagse componisten als I. Stravinsky, B. Britten, Arvo Pärt, Andrew Lloyd Webber, Vic Nees en K. Van Ingelgem.

 

Naast enkele lp's, heeft het koor ook een aantal eigen cd's. Dit jaar nam Cantate Domino het “Requiem” van W.A. Mozart en de “Missa Papae Marcelli” van G.P. da Palestrina op.

Het koor verleende ook zijn medewerking aan verscheidene andere cd's, onder andere aan de opnames van de Mattheuspassie van J.S. Bach in samenwerking met Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe.

 

Cantate Domino was reeds meerdere malen te gast in het Vaticaan en werd in audiëntie ontvangen door Paus Johannes-Paulus II. In 1994 en in 2004 gaf het koor een kerstconcert in het koninklijk paleis te Brussel in aanwezigheid van de koninklijke familie.

 

De Schola Cantorum Cantate Domino werd in 1994 door de Vlaamse regering benoemd tot “Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen”. Deze titel werd meerdere jaren verlengd.

Voor zijn dagelijkse culturele missie en internationale erkenning, kreeg het koor in 2003 eveneens de titel van “Cultureel Ambassadeur van Europa”.


Tickets voor dit eenmalige Kerstconcert in Lokeren : 10 Euro in voorverkoop 12 euro aan de kassa
(5 Euro voor kinderen – 12 jaar).

Reserveren via e-mail:fecujpva@telenet.be of telefonisch 09 348 80 00 of tussen 9.00 en 12.00 u in de dekenij 09 348 17 85


CANTATE DOMINO HEEFT EEN NIEUWE DIRIGENT: DAVID DE GEEST

 

Op 21 februari 2008 overleed Z.E.H. Kanunnik Michaël Ghijs, stichter, bezieler en dirigent van de Schola Cantorum Cantate Domino van het Sint-Maarteninstituut te Aalst. Doorheen de uitvoering van de door Kanunnik Ghijs nog geplande projecten (o.m. de concertreis naar Israël en Palestina en de uitvoering van Bachs Magnificat) vonden de zangers en de ouders van Cantate Domino de kracht om het levenswerk van hun stichter voort te zetten.

 

Een aantal koorleden nam het dagelijks bestuur op zich en ging in functie van de artistieke toekomst van het koor op zoek naar een opvolger voor Kanunnik Ghijs. Na diverse gesprekken en contacten werd binnen het koor een consensus bereikt om de muzikale leiding toe te vertrouwen aan David De Geest. Deze 23-jarige Eeklonaar liep na zijn conservatoriumstudies stages bij gerenommeerde knapenkoren in Duitsland en Engeland. Hij is zich bewust van de uitdaging die Cantate Domino voor hem betekent en wil deze ten volle aangaan.

 

Sinds de stichting in 1959 maakt Cantate Domino onlosmakelijk deel uit van het Sint-Maarteninstituut en heeft het altijd met leerlingen en oud-leerlingen van deze school gefunctioneerd. Het schoolbestuur betreurt dat er geen oud-leerling kon weerhouden worden als dirigent van het koor. Naar de toekomst toe willen alle betrokkenen de samenwerking bekrachtigen en daartoe zal het koor opgenomen worden binnen de VZW van de scholengroep Sint-Maarten. Zo kunnen het koor en de school de werking van Cantate Domino, zowel intern als extern, vorm geven.

 

Cantate Domino wil zich, binnen het Klein College, blijven profileren als een sociaalpedagogisch project, waarbij jonge mensen met de schoonheid van de muziek in contact worden gebracht en doorheen muzikale ervaringen zichzelf en anderen beter leren kennen. Gelet op het tijdskader en de levenssnelheid zal dat geen makkelijke opdracht zijn. Dagelijkse repetitie en grote inzet blijven dan ook, meer dan ooit, noodzakelijk om kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Bovenal wil Cantate Domino zijn unieke identiteit behouden en dus als knapenkoor, versterkt met mannenstemmen, de meerstemmige koormuziek blijven uitvoeren. De nadruk ligt daarbij op het religieuze repertoire, maar Cantate Domino zal ook blijven meewerken aan producties met andere ensembles, zonder daarbij het louter commerciële pad te willen opgaan.

Lokeren kerstconcert


Tickets voor dit eenmalige Kerstconcert in Lokeren : 10 Euro in voorverkoop 12 euro aan de kassa
(5 Euro voor kinderen – 12 jaar).

Reserveren via e-mail:fecujpva@telenet.be of telefonisch 09 348 80 00 of tussen 9.00 en 12.00 u in de dekenij 09 348 17 85


 

 

Curriculum Vitae David De Geest

 

David De Geest , zoon van de Gentse kathedraalorganist Edward De Geest, werd geboren te Eeklo in 1984. Hij begon zijn muzikale studies aan de Stedelijke Academie voor Muziek & Woord van zijn geboortestad en volgde er o.a. algemene muzikale en verbale vorming, stemvorming en zang, blok fluit , samenspel en piano (klas Monique Lanszweert). Het eindgetuigschrift piano en instrumentaal ensemble behaalde hij in 2001 met grootste onderscheiding. In datzelfde jaar ontving hij ook de Bijzondere Prijs en de Oorkonde van de Stad Eeklo voor piano.

 

Als jonge knaap werd David koorlid van de Schola Cantorum van de Sint-Baafskathedraal Gent ten tijde van kapelmeester Michaël Ghijs.

 

Na de humaniora (Latijn-Wiskunde) aan het College O.-L.-V.-ten-Doorn te Eeklo zette David zijn muzikale studies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. In juni 2007 behaalde hij er het diploma Meester/Master in de Muziek, optie muziektheorie-schriftuur, met grote onderscheiding. Hij volgde harmonie, contrapunt en fuga bij Daniel Gistelinck, compositie en orkestdirectie bij Dirk Brossé, koordirectie bij Marc Michael De Smet, muziekanalyse bij Filip Rathé en muziekgeschiedenis bij dr. Jacques Van Deun. Voor koor- en orkestdirectie behaalde hij grootste onderscheiding. Als belangrijke nevenvakken kunnen vermeld worden: klavier, begeleidingspraktijk en stemvorming.

Muziekpsychologie en -sociologie volgde hij bij Patrick Peire en Florian Heyerick.

 

David is tevens in het bezit van het diploma Geaggregeerde voor het secundair onderwijs groep 2.

 

Om zich in de koordirectie te specialiseren, volgde David onlangs stages bij het Dresdner Kreuzchor o.l.v. Kreuzkantor Roderich Kreile, en bij het Windsbacher Knabenchor o.l.v. Kirchenmusikdirektor Dr. h.c. Karl-Friedrich Beringer.

Binnenkort volgt hij een bijzondere cursus bij Prof. Edward Higginbottom, organist en koorleider van het New College Choir Oxford. David werd door deze dirigent, tevens professor musicologie aan de Universiteit van Oxford, uitgenodigd om een meestercursus bij hem te volgen. Hij zal ook kunnen kennismaken met het uitgebreide repertoire en de opleiding van de professionele zangers van dit vermaarde koor.

 

Zijn eindscriptie “Gentse koor- en orgelmuziek van en voor de St.-Baafskathedraal” vormt een andere aanduiding van zijn interesse voor de koormuziek. In dit verband gaf Kan. Michaël Ghijs David de eer de Schola Cantorum Cantate Domino Aalst in de Gentse St.-Baafskathedraal te dirigeren op Pasen 2007. Het werd een uitvoering van de “Missa in Honorem Sancti Bavonis” van E.H. Henri Van Laere, stichter van de Gentse Schola Cantorum, wiens manuscript door David in druk werd gezet.

Daarnaast schreef David een scriptie over het Gregoriaans en maakte, betreffende koormuziek, studies en analyses van de missen “Mon coeur se recommande à vous” en “Si Ambulavero” van Philippus de Monte.

 

David dirigeerde enkele instrumentale gelegenheidsensembles, w.o. het Jeugd & Muziek Strijkorkest Gent en het J&M Wind Ensemble Gent. Regelmatig wordt hij als dirigent gevraagd voor het opluisteren van plechtigheden en missen. Zo stond hij vorig jaar in voor het opluisteren van de jubileumviering 50 jaar priester van Kan. Norbert Coorevits in het Sint-Paulusseminarie te Mariakerke.

 

David componeerde ook enkele werken: liederen (op tekst van dichter Claude van de Berge en uitgevoerd m.m.v. Marijke van Arnhem), koor- en solowerken, kamermuziek en composities voor strijkorkest.

 

Momenteel is David parttime leerkracht: Muziektheorie aan de Stedelijke Academie voor Muziek & Woord te Lokeren, Algemene Muzikale Vorming jongeren en Algemene Muziekcultuur aan de Muziekacademie te Gent, Algemene Muzikale Vorming volwassenen en Koor/Vocaal Ensemble aan de Stedelijke Academie voor Muziek & Woord te Eeklo.

 

Daarnaast is hij lid van de Raad van Bestuur van Jeugd & Muziek Gent.


Tickets voor dit eenmalige Kerstconcert in Lokeren : 10 Euro in voorverkoop 12 euro aan de kassa
(5 Euro voor kinderen – 12 jaar).

Reserveren via e-mail:fecujpva@telenet.be of telefonisch 09 348 80 00 of tussen 9.00 en 12.00 u in de dekenij 09 348 17 85

 


Cantate Domino trad reeds op in:

2003 Johannesburg, Pretoria, Pietersburg (Zuid Afrika)

2003 Valencia, Saragossa (Spanje)

2002 Cuba, Berlin, Frankfurt a. Oder (Duitsland)

2001 Toledo (Spanje) Poznan (Polen), Brazilië

2000 Zuid-India, Italië

1999 Sint-Petersburg, China

1998 Washington, New York, Montréal, Londen, Basel, Italië

1997 Manila, Cebu, Linz , Lecco-Bergamo, Lugano

1996 Japan, Hong Kong, Macau, Jeruzalem en Bethlehem

1995 Taiwan, Bangkok, Chiang Mai en Milaan

1994 Zuid-Afrika, Italië en Granada

1993 Argentinië, Bollington (Manchester)

1992 Israël, Italië, Lourdes, Praag

1991 Mexico, Italië

1990 Australië, Singapore, India

1989 Egypte en Tsjechoslowakije

1988 Lourdes, Transvaal, Zuid-Afrika

1987 Lourdes, Leningrad,Vilnius, Moskou, Bangkok en Taipei

1986 Caracas, Madrid, Barcelona

1985 Keulen, Altenberg, Straatsburg

1984 Lourdes, Taiwan, Singapore

1983 Polen, Frankrijk, BRD en Israë

1982 Italië en BRD

1981 Japan en Taiwan

1980 New York, Washington, Wuppertal

1979 Popayan, Cali, Bogota, Neuss, Rome

1978 Oostenrijk

1977 Lourdes, Helsinki, Turku, Jeruzalem, Nazareth, Tel-Aviv, Straatsburg

1976 Philadelphia, New York, Washington, Regensburg

1975 Johannesburg, Pretoria, Pietersburg, Klerksdorp, Rome

1974 Soest, Dü, Wuppertal

1973 Szczecin, Warschau, Krakó, Wolfsburg, Jeruzalem, Tel-Aviv, Bethlehem, Nazareth

1972 Parijs, Barcelona, Lourdes, Jeruzalem, Haï, Nazareth, Bethlehem

1971 Praag, Liberec, Brno, Wü

1970 New York, Washington, Dallas, Oklahoma City, Mineapolis

1969 Praag, Liberec, Londen

1968 Parijs, Lourdes, San Sebastian, Londen

1967 Salzburg, Wenen, Londen

1966 Rome, Loreto, Milaan, Ancona

1965 Innsbruck, Reute

1964 Parijs, Lourdes,Lisieux

1963 Luxemburg, Keulen, Trier

1962 Maria-Laach, Echternach, Trier

1961 Tilburg, Düsseldorf, Keulen  


Tickets voor dit eenmalige Kerstconcert in Lokeren : 10 Euro in voorverkoop 12 euro aan de kassa
(5 Euro voor kinderen – 12 jaar).

Reserveren via e-mail:fecujpva@telenet.be of telefonisch 09 348 80 00 of tussen 9.00 en 12.00 u in de dekenij 09 348 17 85

 

 

copywriter

mbti