De Vogeltjes van B

Cinderella's 

Cinderella's zijn door particuliere of firma's uitgegeven zegels,

 deze zegels zijn niet frankeergeldig, en kunnen zodanig niet als postzegels beschouwd worden. 

Deze zegels zal men tervergeefs zoeken in postzegelkatalogi: zoals MICHEL en Yvert & Tellier

 

 

De Kakewiet

De kakewiet is een zeer zeldzaam Antwerps  vogeltje, dat laatst werd opgemerkt door ‘Jan met de pet’ op de Keyzerlei, die daar met zijn hond aan het wandelen was. De hond had juist zijn behoefte gedaan op het voetpad, toen Jan een ‘sosse’(Antwerpse politieman) zag aankomen.  Jan, die geen zakje bij had om de behoefte van zijn hond op te rapen, legde snel zijn pet erover.  De nieuwsgierige agent vroeg wat Jan aan het doen was, deze verklaarde dat hij juist een kakewiet gevangen had.  De agent stelde voor dat Jan stilletjes zijn pet zou opheffen, en  hij dan vlug met zijn handen de vogel zou pakken.  Zo gezegd, zo gedaan.  Commentaar van de agent: “Hum, de kak heb ik, maar de wiet is gaan vliegen”

 

De Kakewiet (2e druk)

Briefkaart (december 2004)

De verschillen van de eerste en tweede druk zijn op de beeltenis niet te herkennen, Indien er een velrand is met datum en of nummer, bemerkt men bij de eerste druk de datum ’01.IV.03’ en/of het bladvolgnummer beginnende met een ‘A’. De tweede druk heeft de datum ’01.IV.04’ en/of  het bladvolgnummer beginnende met een ‘B’. De zegels bij de tweede druk staan verder van elkaar dan bij de eerste druk. De afstand tussen de laatste letter E van BELGIQUE en de B van BELGIE is bij de eerste druk: 2,5 mm , en bij de tweede druk; 4 mm .

 

De Flierefluiter

De Flierefluiter is niet zoals andere vogels, een ‘vroege vogel’ maar meer een langslaper, eens tegen de middag uitgeslapen, vliegt hij er fris en vrolijk op uit. Het mannetje heeft een hoed, die hij kan afnemen als hij een vrouwtje tegen komt. Deze vrolijke vogels komt men vooral zomers tegen op de Antwerpse terrasjes.

 

De Wilde Badeend

In tegenstelling tot de gewone badeend, meestal geel, is de wilde badeend veelkleurig, Deze kindvriendelijke watervogel is een speelse vogel die ook graag in het water duikt, vandaar zijn Franstalige benaming ‘Plongeur sauvage’ wat zoveel betekent als ‘wilde duiker’, Deze vogels treft men in het Antwerpse aan: in en rond de vijvers van het Nachtegalenpark, het Rivierenhof en nog enkelen in het stadspark, waar hun levenskansen bedreigd zijn, door de lage waterstand in de vijver.

 

 

De Bruine Nachtraaf

De bruine nachtraaf is eigenlijk een uitheemse vogel uit het zuiden, deze heeft zich echter goed ingeburgerd in onze contreien, op sommige plaatsen zoals in de omgeving van Brussel en Antwerpen verjaagt hij zelfs de inheemse vogelsoorten. Aan de bek van de bruine nachtraaf zie je dat het een roofvogel is, echter in vergelijking met de ekster, die uit is op muntstukken, pikt de bruine nachtraaf ook bankbiljetten en bankkaarten. Men merkt deze vogels meestal op in zwermen, vooral vanaf valavond.  

(elk vergelijk met bepaalde personen, is louter toevallig)

 

 

Variëteit

Bij een deel van de oplage, heeft de vogel, de 2e zegel van de 2e rij, een rode bek.  Deze heeft waarschijnlijk aan de fles gezeten, normaal drinkt de bruine nachtraaf geen alcohol

 

Het Lachbekje

Als je door het weiland loopt en je hoort lachen, en je ziet niemand, dan is er zeker een lachbekje in je omgeving. Hij lacht omdat je hem niet ziet, met zijn groene pluimpjes is hij praktisch onzichtbaar tussen het gras. Het mannetje heeft een gele en het vrouwtje een grijze bek, maar ook het geluid is verschillend: het mannetje doet: ha, ha, ha, en het vrouwtje: hi, hi, hi.

 

Kleurafwijkingen

Door het geheel of gedeeltelijk wegvallen van de gele drukinkt, zijn onder andere de groene kleuren, blauw geworden, en de oranje kleur is magenta.

Door het gebruik van een ander merk van (gele) drukinkt, meer naar het oranje af, zijn ook de groene kleuren donkerder geworden.

 

 

 

Technische gegevens

 

Opgelet !  geen postzegels - maar cinderellas (curiosa)

niet geldig voor frankering

papier: polyvalent fosfor

afmeting (beeld): ± 25 x 20 mm

aantal zegels per vel: 25

de zegels zijn ongetand, met gegomde rugzijde

wegens de kleine oplage, enkel verkrijgbaar: per stuk, paar of blok van vier.

 

 

                                              

De Vogeltjes van B op 

BEST VIEW AT A RESOLUTION 800 x 600        BEST VIEWED IN INTERNET EXPLORER 5 OR HIGHER

Laatste wijziging: nov. 2007  Webstats4U - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller   Website created by