globe

Turkije (1999)Kusadasi


Bibliotheek Efese

Klik voor vergroting op de foto's


Veertiendaagse verkenning van de streek Kusadasi met reisagent Bosphorus en verblijf in
het hotel ***** Onura.Hotel ***** Onura is op de hoofdas enkele kilometers buiten de stadskern gelegen. Het is een groot complex met voldoende faciliteiten. Wie de echte klasse van een vijfsterren verwacht komt bedrogen uit. Het gebouw is stilaan maar zeker aan het verouderen. Het plafond in de badkamer is ronduit smerig en wordt niet mee in een kuisbeurt opgenomen.
Het buffet is zeer uitgebreid. Er is keuze uit meerdere koude of warme gerechten, soep en een hele resem aan lekkere dessertjes. De kwaliteit is uitstekend. Ondanks de grote capaciteit van het hotel, is het niet echt aanschuiven aan het buffet. Ik moet er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat er in 1999 wat strubbelingen waren geweest in Turkije, waardoor heel wat Belgen Turkije dat jaar links lieten liggen als vakantiebestemming.
De prijzen van bier en wijn zijn buitensporig hoog in het hotel.
Links langs de strandkant van het hotel is er een klein visrestaurantje waar je 's middags goed en niet duur kunt eten en drinken.
's Avonds is er langs de straatkant enige animatie. Je kunt er op Turkse wijze op de grond zitten, Turkse thee drinken en kijken naar danseressen.
Voor het echte shoppen en voor gezellig kuieren langs winkeltjes moet je echter in het stadscentrum zijn. Het stadscentrum is vlot bereikbaar met de dolmus. De minibusjes rijden om de 5 a 10 minuten op en af. Je kan eerder waar op de hoofdbaan de hand opsteken en instappen. Voor een zacht prijsje stop je eerder waar af in het centrum.


Hotel Onura *****Dessertjes

Het centrum van Kusadasi is gezellig met zijn vele restaurantjes, kraampjes en winkeltjes. Je kan er, zeker in de hoofdas van de stad, in vertrouwen juwelen kopen. Let wel, meestal is het goud van minder karaat dan bij ons (14 i.p.v. 18), maar de handelaars geven wel de juiste informatie.
Inzake dit juweliers-vertrouwen: volgend echt gebeurd verhaal.
Een collega was toevallig ook daar aanwezig. Zijn vrouw besteld een gouden ring met steentjes voor een bedrag van 20.000 BEF Het model dat ze wou moest in het atelier nog gemaakt worden. De ring kon niet af zijn voor het vertrek van de collega. Er werden regelingen getroffen. Mijn collega moest niks betalen, zelfs geen voorschot. Het adres en telefoonnummer van de onbekende dame, die niet ver van mijn collega woonde, werd aan de juwelier gegeven. Zij was toevallig in de winkel aanwezig en zij vertrok later dan mijn collega naar BelgiŽ. De dame heeft, zonder enige betaling, de ring mee gekregen naar BelgiŽ. Mijn collega heeft de ring pas het jaar daarop, in 2000 dus, betaald in Kusadasi.
Dit is in BelgiŽ of Nederland toch wel totaal ondenkbaar!
Er zijn heel wat lederwinkels. Over de kwaliteit kan ik me niet uit spreken. De opdringerigheid van sommige jongere verkopers vind ik lastig. Sta je voor een vitrine te kijken, wordt je meteen uitgenodigd om vrijblijvend een kopje thee te drinken en worden tientallen modellen lederen jassen getoond.
Anderzijds moet ik vaststellen dat de meeste Turken echt oprecht vriendelijk zijn. De onverdraagzaamheid die ik dikwijls in BelgiŽ vaststel, zie ik daar totaal niet. Zo komen we aan de praat met de eigenaar van een oude tapijtwinkel in een onooglijk klein straatje in het centrum. Hij nodigde ons op de thee uit in de prachtige tuin achter de winkel. Er werd over van alles gepraat, behalve overÖtapijten.
's Avonds is er in het kasteel van Kusadasi een caravanserail avond. Het is een spetterend spektakel op de binnenkoer van het kasteel, met muzikanten, buikdanseressen en zangers.

Buikdanseres

Daguitstap: Sirence

SirenceGozleme

Het is een klein, typisch en heel goed bewaard gebleven dorpje in Greco-Turkse stijl. Bezoek aan de kleine moskee. Nadien proeven we van de lokale wijn en de op houtskool gebakken gozleme (pannenkoek).
We bezoeken een oud vrouwtje thuis. In de winter werken deze oude vrouwtjes aan stoffen lakens en dergelijke meer om deze in de zomer te verkopen aan toeristen.

Daguitstap: Efese

Rondleiding doorheen deze uitgestrekte Grieks-Romeinse stad met haar marmeren straten, fonteinen, beelden, terrashuizen, thermen, enz.
Efese is zeker de moeite waard!
Bibliotheek EfeseEfeseWc's

Daguitstap: Pamukkale

Het is een van de zeven wereldwonderen.
Wandeling tussen warmwaterbronnen en kalkterrassen, de Necropolis en Hierapolis.
Prachtig zicht, een lange rit tot daar, maar de moeite waard!
Kalkterrassen PamukkaleHierapolis

Daguitstap: Boottocht

Zon, rust, water, spel, heerlijk zwemmen en snorkelen met picknick aan boord.
Steven en ik gooien de kapitein over boord! Gieren!!Slotsom:

Kusadasi is een stad waar Belgen thuis zijn.
Een vakantie zonder zorgen...
Meerdere tips Turkije
Aanbevolen site Turkije
Back to startpagina