Ecuador, land van de Evenaar (2004)
Indigenas te Guamote

Klik voor vergroting op de foto's


Ligging:
Ecuador, is het meest westelijk gelegen land van de Andeslanden.
Door het Andesgebergte is Ecuador in drie zeer verschillende landschappen verdeeld: de kustvlakte (Costa), het Andesgebergte (Sierra) en het tropisch regenwoud (Oriente).
Ecuador grenst aan Peru, Colombia en de Grote Oceaan.

Reisroute:
Touroperator: Best Tours.
Vertrek vanuit Brussel naar Madrid, overstappen op een andere vlucht naar Quito met Iberia- Airlines. Madrid - Quito vertrok met bijna een uur vertraging omdat het luchtruim 'overbevolkt' was.
Vanaf 1/5/2004 geeft Iberia geen gratis maaltijd of drinken meer als de vlucht minder dan 4 uur duurt. Op de lange afstandsvluchten is er geen betaling voor wijn en bier.
Minpunt Iberia: de beenruimte tussen de zetel is krapper dan bij andere maatschappijen waarmee we al vlogen. Als de voorste stoel in relaxstand staat, is de ruimte onvoldoende voor westerlingen met een normale beenlengte.
Vlucht Brussel - Madrid: 2 uur vliegen; men moet 2 uur op voorhand in de vlieghaven zijn.
Vlucht Madrid - Quito: 11 uur vliegen; op de terugvlucht moet men 3 uur op voorhand in de vlieghaven zijn. Tussen de twee vluchten is er een wachttijd van ongeveer 2 uur.
Men is dus 17 uur heen en 18 uur terug onderweg, vervoer naar de vlieghaven en naar het hotel niet meegerekend.
Er is - 7 uur tijdsverschil in de zomer en - 8 uur op de Galagaposeilanden.

Klimaat:

Typisch panorama te Ecuador
Omdat het precies op de evenaar ligt, kent Ecuador geen vier seizoenen.
In het algemeen heeft iedere plaats een natte (winter) en een droge (zomer) tijd.
Het weer is niet te voorspellen, vooral in de jaren waarin El Ni˝o optreedt en het hele land wordt geteisterd door zware regens terwijl de Sierra te kampen heeft met droogte.
In de Costa valt het regenseizoen tussen januari en juni.
Het regent vrijwel aldoor in de Oriente, de periode december - februari is meestal iets droger.
In beide streken is het gedurende het hele jaar rond de 25░C overdag, maar 's avonds daalt de temperatuur naar een 10░C.
In de Sierra is het regenachtig tussen februari en mei in de valleien.
Voor een reis naar Ecuador heb je altijd regenkledij, dikke truien, lange broeken en zomerkledij nodig, het hele jaar door. In de maand mei zou je de meeste kans op regen hebben.

Geschiedenis en politiek:
De eerste bewoners van het huidige Ecuador waren jagers, vissers en verzamelaars.
Op elkaar volgende veroveraars, van Inca's tot Spanjaarden (Conquistadores) en buurstaten, hebben allemaal grote verwoestingen aangericht.
Door de eeuwen heen is Ecuador beschouwd als een schatkist waarin iedereen naar hartelust mocht graaien. Tegen die achtergrond vond de eerste staatsgreep plaats. Vanaf 1830 is Ecuador een republiek.
Ecuador was ooit twee keer zo groot als nu, maar heeft in de loop van de jaren stukken van het Amazonegebied moeten afstaan aan BraziliŰ, Colombia en Peru.
Het toerisme begon in de jaren zestig te bloeien. Vanaf 1972 wordt olie het belangrijkste exportproduct. In 2000 werd vice - president Gustavo Noboa president.

Bevolking:

Traditionele klederdracht van de Indigenas
Ongeveer 40 procent is indiaans, 40 procent bestaan uit mestizos (mengeling indiaans - Europees bloed) en de overige 20 procent zijn de oriollos (in Ecuador geboren Europeanen) en Morenos (afstammelingen van zwarte Afrikanen en Caribs).
Er bestaat grote verschillen zowel in uiterlijk als in temperament tussen de bewoners van de Costa, de Sierra en de Oriente.

De taal:
Wie een mondje Spaans spreekt, zal er geen moeite hebben zich in Ecuador verstaanbaar te maken. Zelfs in hotels is het Engels beperkt.

De munteenheid:
Sinds 2000 is de oorspronkelijke Ecuadoraanse munt, de sucre, vervangen door de Amerikaanse dollar.

De keuken:

Je moet niet over de keuken van Ecuador praten, maar over de "keukens". Elke regio, Costa, Sierra, Oriente, heeft een eigen kookstijl. Daarnaast moet er ook onderscheid gemaakt worden tussen "de chique" en de "gewone" keuken.
De gerechten in de betere restaurants zijn niet te vergelijken met wat men op het platteland voorgeschoteld krijgt bij marktkramen of de talloze eethuisjes.
Bananen zijn alom tegenwoordig, zowel kleine, grote, rode of groene varianten.
Rijst krijg je meestal bij het eten, alleen in de Sierra wordt dit vervangen door aardappelen.
Er is een rijk aanbod van fruit.
Het sap van de naranjilla (groene kleur) vervangt 's ochtends tijdens het ontbijt meestal het sinaasappelsap.
De specialiteit van de Oriente is de piranha.
In de Sierra eet men heel veel soepen.
Cavia wordt geserveerd

Een andere specialiteit is cuy (cavia).
Koffie wordt net zo lang gekookt tot er een soort drab (esencia) overblijft, die niet in een kopje maar in een karaf wordt geserveerd.
Sterke drank moet zo krachtig mogelijk zijn en het gehalte kent geen grenzen.
Trago is er een voorbeeld van.
Hervida is een warm drankje dat bestaat uit trago, gemengd met honing en naranjilla.
Een ander lekker voorgerecht is:


Garnalen ceviche
Benodigdheden:
-16 gamba's
-sap van 8 limoenen
-1 rode peper, fijngehakt en zonder zaadjes
-1 blik tomaten of een paar verse tomaten
-1 gehakte rode ui
-250 gram watermeloen,`in kleine blokjes
-3 eetlepels klein
-gesneden muntblaadjes
-zout en peper
Bereiding:
Pel de gamba's.
Maak over de bolle kant een klein sneetje en haal het darmkanaaltje er uit.
Vermeng het limoensap met de gehakte peper en marineer de gamba's hierin tenminste een uur en ten hoogste zes uren.
De marinade vermengen met de meloenblokjes, de rode ui en de gesneden munt.
Alle ingrediŰnten mengen door een mixer. Schep het mengsel in vier cocktailglazen en leg de gamba's er bovenop.

Rondreis Ecuador:


Afgelegd traject


Quito:

Bewakers voor Palacio Presidencial Quito dat door de Spaanse veroveraars op de ru´nes van een hoger gelegen Incastad werd gebouwd, draagt onmiskenbaar een koloniale stempel. Naast het koloniale centrum is er een moderne wijk, met banken, winkelcentra en ambassades. Quito is omgeven door vulkanen, onder andere Cotopaxi en Rucu Pichincha. Op de heuvel van Cerro Panecillo staat het gigantisch beeld van de H.Maagd van Noord - en Zuid - Amerika en heeft men een prachtig uitzicht over de ganse stad Quito en de omringende vulkanen. Het oude centrum wordt vaak geplaagd door roofovervallen. Het hart van het oude Quito wordt gevormd door de Plaza de la Independencia met de Metropolitan Catedral. Midden op het plein staat het Vrijheidsmonument van de stad. Om de hoek van de kathedraal staat El Sagrario, gebouwd als hoofdkapel van de kathedraal. Aan de noordwest kant van het plein staat het Palacio Presidencial. Bij de ingang staan bewakers in 19e eeuws uniform. Even voorbij het Palacio Presidencial staat de mooiste kerk van Latijns - Amerika, La Compania, een jezu´tenkerk. De altaren zijn rijkelijk bedekt met bladgoud. Op de Plaza Santo Domingo bevindt zich ook de Iglesia de Santo Domingo. Er waren voorbereidingen bezig voor een defilÚ voor de miss Univers verkiezing 2004.

La Mitad del Mundo:

La Mitad del Mundo, een monument dat pal op de evenaar staat In het monument, dat precies op de nul breedte graad staat, is er een interessant etnografisch museum
La Mitad del Mundo, een monument dat pal op de evenaar staat, ligt 22 km ten noorden van Quito. In het monument, dat precies op de nulbreedte graad staat, is er een interessant etnografisch museum over de verschillende bevolkingsgroepen in Ecuador. Bovenop de 30 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht. La Mitad del Mundo is een denkbeeldige lijn, waarnaar het land genoemd is, en die onze aarde in twee halfronden snijdt.


San Pablo del Lago en omgeving:

De dorpjes worden bewoond door Afrikaanse afstammelingen.
Via de Pan - Amerikaanse weg bereiken we de Chotavallei, vlakbij de Colombiaanse grens. De dorpjes worden bewoond door Afrikaanse afstammelingen. In San Antonio wonen de houtsnijders. Vlakbij Ibarra ligt het Lago Yaguarcocha. Het "Bloedmeer" dankt zijn naam aan het feit dat de streekbewoners in de 15e eeuw zestien jaar stand wisten te houden tegen de Inca's, tot ze werden verslagen en op de oever van het meer werden afgeslacht. In Peguche bekijken we een weefatelier. Door het bos met eucalyptusbomen wandelen we naar de waterval van Peguche. Overnachting in de 17e eeuwse Hacienda Cusin bij de Laguna San Pablo. De kamers zijn ingericht met antieke religieuze schilderijen, houten fauteuils en kandelaars en een open haard. Er is een verzorgde, fraai aangelegde tuin met vijvers en prachtige bloemenborders. Niet veraf ligt het kristalheldere Laguna San Pablo.


Otavalo:

Het marktplein van Otavalo.
Op de Poncho Plaza, het marktplein van Otavalo, begint de grootste markt van Zuid-Amerika al bij zonsopgang. Ambachtslieden uit de verre omstrek hebben al onderhandeld met de marktkooplui vooraleer de toeristen arriveren. Tegen 9 uur is het plein en de omliggende straten veranderd in een zee van kleuren, rollen stof, dikke dekens, wollen wandkleden, geborduurde blouses en jurken. De Otavalo - indianen zijn ervaren zakenlui en weten precies hoever ze met hun prijzen naar beneden moeten gaan. Ongeveer 85 procent van de Otavalanos is werkzaam in de textielindustrie.
Daarna bezoek aan het dorpje Cotacachi, gespecialiseerd in lederbewerking.


Cuicocha

Kratermeer Cuicocha.
Bezoek op het kratermeer Cuicocha, waar we met een bootje op het meer varen.


Ecuadoraanse avond:

Artiesten zingen en dansen op het ritme van de Andesmuziek.
Artiesten zingen en dansen op het ritme van de Andesmuziek.


Punta Ahuano:

Ontdekkingstocht met een lokale gids door het Amazonewoud. De traditionele jachtmethode met blaaspijpen wordt getoond.
Per kano worden we tot de Jungle Lodge La Casa del Suizo gebracht. De kamers zijn gebouwd in lokale materialen.'s Ochtends vertrekken we per kano voor een ontdekkingstocht met een lokale gids door het Amazonewoud.
Bezoek aan een reservaat voor wilde dieren.
Langs de oevers van de Rio Napo, een zijrivier van de Amazone, ligt het dorpje Punta Ahuano, dat de toegangspoort vormt tot het Amazonewoud.
De traditionele jachtmethode met blaaspijpen wordt getoond.


Riabamba:

Edgar Whymper Berghut, de hoogste hut ter wereld op 5000 meter. Als eerste van de groep bereik ik de hut. Tagua wordt verwerkt tot sieraden.
's Morgens rijden we in mist en regen naar een berghut, gelegen op 4800 meter, op de Chimborazo vulkaan. Van hieruit beklimmen we te voet naar de Edgar Whymper Berghut, de hoogste hut ter wereld op 5000 meter. De lucht is er zeer ijl en de tocht is vermoeiend. Het hoogste punt van vulkaan Chimborazo is 6310 meter.
Bezoek aan een Indiaans dorpje waar we picknicken in een schooltje.
In Riabamba is het altijd kouder ingevolge de gletsjerwinden van Chimborazo.
Een ambacht dat veel in de omgeving van Riobamba wordt beoefend, is het bewerken van tagua (ivoornoot). De ei - grote zaden van de tagua-palm zijn zacht als ze aan lucht worden blootgesteld, maar worden snel hard als ivoor.
Tagua wordt verwerkt tot sieraden, borstbeeldjes maar ook de knopen die wij gebruiken, zijn meestal gemaakt van tagua.


Guamote en de rit naar de hemel:

Bezoek aan de markt van Guamote. In het station van Alausi nemen we de autoferro. Narir del Diablo (Duivelsneus). Bezoek aan de markt van Guamote. Indigenas komen te paard of lopend uit alle gebieden om hun koopwaar aan te bieden. De traditionele klederdracht is een genot voor het oog. In het station van Alausi nemen we de autoferro. Bovenop het dak van deze bus op rails rijden we naar de "Narir del Diablo" (Duivelsneus), een indrukwekkende klif. Vroeger reed de trein helemaal door naar Guayaquil, maar grote delen van het spoortraject zijn weggevaagd tijdens stormen in 1982 - 83.


Cuenca en de Inca-ru´ne te Ingapirca:

Inca-ru´ne te Ingapirca. Cuenca, het silhouet van de stad wordt bepaald door de blauwe koepels van de nieuwe kathedraal. Bezoek aan de Inca-ru´ne te Ingapirca. Aan de hand van wat van Ingapirca is overgebleven, kan worden vastgesteld dat er pakhuizen en een zonnetempel zijn geweest.
In het centrum van Cuenca nemen we een kijkje in het museum voor inheemse culturen.
Cuenca is de meest koloniale stad van Ecuador. De meeste Ecuadoranen beschouwen Cuenca dan ook als de mooiste stad van hun land. Het silhouet van de stad wordt bepaald door de blauwe koepels van de nieuwe kathedraal.
Cuenca is een echte wandelstad, met klinkerstraatjes, binnenplaatsen en pleinen vol bloemen en groen; wit gepleisterde huizen met grote houten deuren en gietijzeren balkons.


Panamahoeden:

Vervaardigen van Panamahoeden.
Bezoek van een woning waar de "panama" hoeden gemaakt worden. De wever verkoopt de hoeden door aan een fabriek, waar de hoed wordt bijgeknipt, gebleekt en in model geklopt om te worden geŰxporteerd.


Guayaquil:

Het Parque Bolivar, waar leguanen vrij rond lopen.
Guayaquil is een zeehaven en de grootste stad van Ecuador. De stad ligt op de westelijke oever van Guayas, een rivier die bevaarbaar is voor de grootste zeeschepen. Hier wordt 90 procent van de Ecuadoraanse invoer afgehandeld en 50 procent van de uitvoer. Het Parque Bolivar is het interessantste park van de stad. In de oude, goed onderhouden botanische tuin lopen overal vrij leguanen rond en zwemmen schildpadden in de vijver. Langs het water loopt de lange Malecon, een moderne boulevard met winkeltjes, eethuizen, maar ook zakkenrollers. Guayaquil is de vertrekplaats voor de Galapagos eilanden.

Tips en weetjes:
- Omdat vele steden en dorpen op een grote hoogte liggen is er altijd weinig druk op het water. Het is dan ook aangewezen om in alle plaatsen, ook al is het een 5 sterren hotel, in gans Ecuador het wc-papier niet in de pot, maar in een speciaal daarvoor voorziene emmer te deponeren.
- Ecuador is een land van uitersten in temperaturen. Het ene moment is het 10░C en het andere 20░C. Op de Chimborazo vulkaan bij de beklimming tot 5000 meter kan het evengoed -10░C als meer dan +20░C zijn. Men moet zich dan ook voorzien voor deze reis van dikke truien; regenjas, maar evengoed shorts, T-shirts en een goede zonbeschermer zijn onmisbaar op sommige hoogtes!
- Het eten in Ecuador is zonder meer lekker en in grote lijnen te vergelijken met de keuken in de Europese steden.
- Overal is er 110 volt, maar de meeste elektrische toestellen van bij ons zijn er op voorzien . Je moet wel een speciale stekker gebruiken als verloop naar ons Europees systeem.
- Je kunt tegenslag hebben dat men bij een rondreis overal slecht weer tegen komt. Het weer is echter nooit te voorspellen en varieert van streek tot streek, van voormiddag tot namiddag.
- Met bussen kan een rugzaktoerist zich zeer gemakkelijk verplaatsen tegen slechts 0,25 dollar vast tarief per rit van noord naar zuid. Er rijden bussen waar je iets meer betaalt, maar men is dan ook verzekerd van een zitplaats. De bussen zijn privÚ ondernemingen. De chauffeurs moeten zoveel mogelijk mensen per dag vervoeren en dit leidt dikwijls tot gevaarlijke stunttoestanden op de weg, want alle bussen volgen hetzelfde traject.
- Malariapillen nemen is echt niet nodig tijdens begeleide rondreizen. Rugzaktoeristen die de jungle intrekken wel, uiteraard.
- Veiligheid:
Over het algemeen is Ecuador veilig. Maar in Quito, Cuenca en Guayaquil is het opletten geblazen voor roofovervallen, zelfs overdag. In deze steden loop je best niet te koop met juwelen en heb je best maar een minimum aan dollars op zak.

Gebruikt reisboek:

'Ecuador, Galapagoseilanden' - Reisgids Insight Guide - ISBN 90-6655-119-4


Meerdere tips
Back to startpagina