Egypte, geschenk van de Nijl (2001)
Gouden masker van Toetanchamon

Klik voor vergroting op de foto's


Ligging:
Egypte, gelegen aan de Rode Zee en de Middellandse Zee, is omgeven door LibiŽ, Soedan, IsraŽl en Saudi Arabia.

Reisroute:
Touroperator: Best-Tours.
Egypte is rechtstreeks vanuit Brussel via Luxor bereikbaar na 4,5 uur vliegtijd.
Reisdocumenten:
Internationale reispas en visum verkrijgbaar op de Egyptische luchthaven, 20 USD.

Klimaat:
Zonsondergang op de Nijl
Beste periode is mei, oktober of november, omdat dan de hitte nog dragelijk is. 's Nachts koelt het sterk af. De lucht is droog. Bij mijn bezoek in september is het knap heet tussen 11 en 17 uur, zelfs op de boot doet het zeer zachte windje, weinig aan de broeierige hitte.

Politiek:
Sinds 1953 is Egypte een republiek, met Hosni Moebarak als huidig president. Van democratie is er weinig sprake, de president is dus zeer machtig.

Bevolking:

De 65 miljoen Egyptenaren wonen voor 95 procent allemaal langs de Nijl. Egyptenaren zijn zeer sterk familie gebonden. Doordat woningbouw schaars is, zie je zeer veel onafgewerkte woningen, immers de getrouwde kinderen wonen bij de ouders en bouwen bovenop de bestaande verdieping nog een verdieping bij. Egyptenaren zijn zeer gelovig, beleefd en geduldig. In ieder dorp is er elektriciteit, waardoor TV het land heeft veroverd, toch hebben deze vernieuwingen niks veranderd aan de Egyptische eigenheid. De goedlachse glimlach is bij de Egyptenaar vals. Egyptenaren zijn een volk van afpersers en bedriegers. De bakchich (fooi) is een nationale gewoonte voor werkelijk alles en nog wat. Een voorbeeld: voor de beweging om een koffer van de grond op te tillen en in de bus te schuiven, (een armbeweging dus) werd er een bakchich verwacht van 100 BEF!!! Of nog: afbieden is een nationale sport. De aankoop van een katoenen kleed start bij 180 Egyptische pond en eindigd bij 15 EGP!!! Doet de verkoper de deal met de glimlach, weet dan dat je in het zak gezet bent! Bedenk wel: voor hen is dit de normaalste zaak van de wereld, aan U om je te laten beetnemen of niet. Het onderhandelen over de prijs is niet alleen voor toeristen, eigen volk moet ook keer op keer een prijs afdingen. Het begrip tijd is relatief bij de Egyptenaar. Spreek je een uur af, bedenk dan dat dat best een uur later kan worden! (Dit telt gelukkig niet voor de gediplomeerde Egyptoloog-gidsen)

De taal:
Arabisch is de officiŽle taal, maar overal in de toeristische centra kent men Engels of Frans.

De munteenheid:
Het Egyptische pond = +- 12 Bef. Er zijn op de luchthaven voor de douane twee plaatsen waar men meteen en aan een normale koers, dollars kan inwisselen. Dollars worden overal geaccepteerd, maar gescheurde, beschadigde of verouderde biljetten worden geweigerd. Met de visakaart kan je NIET op alle cruiseschepen betalen!

Egyptische keuken:

Overal in de steden staan kleurrijke stalletjes met heerlijk ruikend eten. Het is ten zeerste af te raden om hiervan te eten, enkel mensen met een geharde en taaie maag kunnen hier iets nuttigen. De cruiseschepen zijn normaal gesproken voorzien op de zwakke maag van de Europeaan. Toch is het aan te raden om zo weinig mogelijk of geen gewassen groenten te eten. HygiŽne, zoals wij ze kennen, staat nu eenmaal niet bovenaan het lijstje van prioriteiten bij Egyptenaren. Koop je een fles water, verzeker er U dan van dat de plastic zegel niet verbroken is, anders heb je gegarandeerd kraantjeswater gekocht! Het water op de boten wordt in principe gefilterd en door een laserstraal ontsmet, maar het is geen gegarandeerd systeem. Bij navraag, blijkt dat nagenoeg iedereen, op een uitzondering na, last van darm- en buikproblemen heeft op de cruiseschepen. Laat je dus niet misleiden door sommige boeken, waarin men vermeld dat kraanwater veel chloor bevat en dat je veilig kunt drinken!


Cruise op de Nijl: Luxor - Opper-Egypte

Tempel van Karnak:

Ingang van de tempel van Karnak Karnak is de grootste faraonische zuilentempel ter wereld met de Grote Zuilenhal met 134 zuilen van 23 meter hoog. Aan de tempel is gewerkt door talloze farao's, tijdens verschillende dynastieŽn.Algemeen geldt: hoe dieper je in de tempel binnengaat, hoe ouder de monumenten zijn. Het complex kan in drieŽn worden verdeeld: de tempel van Amon, de tempel van Montoe en de tempel van Moet. Voor de tempels zie je vaak de restanten van een stenen wal. De wal diende om de bevolking buiten de tempel te houden; deze was enkel voorbestemd voor farao's en priesters. Van de opgeworpen restanten van de aardstenen wal langs de binnenkant van de tempel veronderstelt men dat de Egyptenaren de wal gebruikten om zo de grote blokken van de tempel opeen te plaatsen, het beeldhouwwerk te maken en dan weer de aardstenen wal af te breken.
De grote Hypostylzaal met 134 papyrusknopzuilenKleine tempel van Ramses III  Kolossale beeld van Ramses II met een van zijn dochters Aardstenen wal voor het opbouwen van de tempel

Vertrek boot naar Edfoe:

Tempel van Edfoe:

Tempel van HorusMet een korte rit per koets worden we van de Nijl naar de tempel van Horus gebracht. Zoals in alle tempels zijn er mooie reliŽfs met de rituelen van de stichting van de tempel, waarbij de koning wordt gekroond terwijl deze stenen van modder maakt.
Voor de eerste Hal staat een van de twee machtige haviksbeelden van Horus.
Het binnenplein van de tempel van Edfoe

Vertrek boot naar Kom Ombo:

Tempel van Kom Ombo:

Kom Ombo tempelDe tempel is (zeer ongebruikelijk) aan twee goden gewijd, rechts aan de krokodillengod Solek, god van de vruchtbaarheid, en links aan Horus, god van de oorlog met de valkenkop.

Vertrek boot naar Aswan:

Motortocht naar het Nubische volk:

Nubisch dorpHet grootste deel van NubiŽ ligt nu onder het kunstmatig ontstane Nassermeer door de bouw van de Russische Aswandam. Toch kan men kennismaken met de NubiŽrs, donkergekleurde mensen, met hun culturen uit de tijd van de farao's op de eilandjes rond Aswan. Onderweg een halte bij de Botanische tuin, waarbij op het einde van het eiland een pracht panorama op het mausoleum van Aga Khan.

Onvoltooide obelisk te Aswan:
Onvoltooide obeliskIn een oude steengroeve langs de weg naar Philae ligt een gigantische onvoltooide obelisk van 41,75 meter. De obelisk was oorspronkelijk bedoeld om voor de tempel van Toetmosis III in Karnak te worden geplaatst, maar hij werd achtergelaten nadat men een scheur in de steen had ontdekt. Ware de obelisk voltooid, dan was het het grootste stenen voorwerp in de geschiedenis geweest.

De Aswandam:
Nasser MeerDe eerste dam werd gebouwd door de Britten (1899-1902). De dam schiep een reservoir dat zich in de richting van Soedan uitstrekte, waarbij gedurende acht maanden per jaar Nubische dorpen en monumeneten deels onder water kwamen te staan. De tweede dam gebouwd door de Russen, zou zorg dragen voor zowel de water- als de elektriciteitsvoorziening van Egypte. Voor de vooruitgang moesten vele belangrijke monumenten (o.m. Aboe Simbel), met de hulp van o.a. Unesco, afgebroken en verplaatst worden naar hoger gelegen gronden. Andere monumenten werden ondergebracht in het buitenland, maar vele verdwenen onherroepelijk onder het ontstane Nassermeer.

Parfum- en papyrusshops:
Zoals overal in Egypte, zijn er parfum- en papyrusshops. De artikels aangeboden op straat of op de soeks zijn van onbetrouwbare kwaliteit.

Papyrus: de stengel van de papyrus wordt gedurende enkele weken in water gelegd, plat gewalst en daarna gevlochten en beschreven of beschilderd. In de staatswinkels krijg je zeker waar voor je geld, vele bedriegers maken bladen met bananenbladeren.

Parfum: in de staatswinkels werkt men met vaste parfumelixiers, waar men zogezegd de bekende merken zoals Chanel nr 5 kan aanschaffen tegen voordelige prijzen. Het verschil is wel dat deze parfums vlekken maken op de kleding!

Aboe Simpel tempel:
="AboeDeze majesteuze tempel met een facade van 38 meter, in zijn geheel uitgehouwen in de rotsen, is een tempel die verplaatst werd door de bouw van de dam. De tempel werd in blokken gezaagd en netjes identiek weer blok voor blok opgebouwd verderop de oorspronkelijke vindplaats. Achter de indrukwekkende standbeelden van de farao Ramses II, betreedt men de binnenruimte waar men het spel van de zonnestralen kan bewonderen, dat ingenieus werd uitgedokterd door de architecten van de farao. Deze tempel bereik je ofwel per vliegtuig, ofwel per autobus. Per vliegtuig betaal je een waanzinnig bedrag van 160 USD, om slechts amper 1 uur ter plaatse te zijn, met de comfortabele bus betaal je 90 USD, welliswaar met een iets langere verplaatsingstijd, maar je bent dan ook minstens 2 uur ter plaatse. Om de enorme hitte voor te zijn dien je wel om 3 uur !!! 's nachts op te staan om tegen 7 uur ter plaatse aan te komen. De autobussen rijden in een caravaan door de woestijn, bij panne kun je altijd verder op een van de andere bussen. Speelt geld geen rol, kan je ook via het Nassermeer met een cruiseschip aanmeren.

Tempel van Hathor:
Tempel van HathorNaast Aboe Simbel ligt deze tempel, de enige tempel in Egypte dat er een vrouw bij de ingang werd afgebeeld.De voorgevel wordt geflankeerd door zes standbeelden van de vrouw van Ramses II, de mooie Nefertari, Ramses zelf, terwijl hun kinderen tussen hen in staan.

Feloektocht:
FeloekMen kan in alle kalmte genieten van de schoonheid van de Nijl. Tijdens de kleine tocht tussen de eilandjes, zie je het hotel waar Agatha Christi haar verhaal "Death on the Nile" schreef.

Sound and Light Show in de tempel van Philae:
Sound and Light Show in de tempel van PhilaeDe tempel van Isis werd vooral door Romeinse heersers gebouwd. Deze tempel werd verplaatst naar het eiland Agilka en is enkel per boot bereikbaar. De gezellige sfeer van muziek, lichtstralen en het verhaal rond deze tempel is de moeite waard. De pilaren en wanden van de tempel van Isis zijn feeŽriek mooi, spijtig dat de begeleiders van de show je zeer snel voorbij deze zaal naar buiten leiden.


Avondwandeling:
SouvenierwinkelEen wandeling in de vlakbij gelegen winkelstraat aan de Nijloever loont de moeite. Je krijgt een beeld van het Egypte van nu. De vele kruiden- kleding- drank- eet- en souvenierwinkeltjes zijn heel laat open. De straat is wel driemaal groter dan de Antwerpse Meir.

Vertrek boot naar Luxor:
De terugvaart gebeurt op 1 dag en is een luie rustdag.

Luxor:

Vallei der Koningen:

Vallei der koningen In tegenstelling tot de graven van de farao's, die het graf als middelpunt hadden, nam in de geheime graven in het Dal der Koningen de graftempel de belangrijkste plaats in. Aan de linkeroever van de Nijl ligt de dodenstad van het oude Thebe; de koninklijke graven werden uitgehouwen in de rotsen, veilig voor grafrovers. de verschillende graven zijn allen tegen betaling te bezoeken, maar de indeling is van allemaal nagenoeg hetzelfde, de ene wat kleiner of groter, wat gemakkelijker of moeilijker te bereiken. De meeste farao's startten met de bouw van hun graf zodra ze aan de macht kwamen, maar velen stierven voor het werk was voltooid. Door een roulatiesysteem zijn er tegenwoordig steeds maar een paar graven open voor het publiek en voor veel decoraties op grafmuren is glas geplaatst. Men is er nog steeds niet uit hoe men deze graven kan beschermen voor de volgende generaties, immers de adem van de vele toeristen tast de decoraties aan, waardoor de authentieke kleuren langzaam, maar zeker verdwijnen. Het graf van Toetanchamon

Het graf van Toetanchamon is steeds met een apart ingangsticket te bezoeken. Het is het enige graf dat ongeschonden werd aangetroffen. Het graf is echter onafgewerkt doordat de jonge koning zeer jong gestorven is. Enkel in de grafkamer zelf zijn er schilderingen op de muur. In de sarcofaag van roze kwartsiet ligt nog steeds de mummie. De grafgiften die men vond zijn te zien in het museum te CaÔro. In de ganse vallei is video verboden en fototoestel (zonder flash!) tegen betaling mogelijk, behalve bij het graf van Toetanchamon, waar men geen beiden mag gebruiken!!(Rugzakken worden gecontroleerd!!)

Het graf van Toetmosis III is een van de oudste graven en bereikbaar via een steile houten trap. Het graf heeft iets opmerkelijks, nl een ronde grafkamer. De rode granieten sarcofaag staat er, maar de mummie is in het museum van CaÔro.

Het graf van Ramses II is prachtig verlicht, met mooie muurschilderingen, zeer groot en diep uitgehouwen.

Het graf van Ramses III toont scŤnes uit het dagelijkse leven, is slechts gedeeltelijk verlicht en een helft is ingestort.Bezoek albast fabriek:

alt="" Het verwerken van steen en graniet.

Tempel van Hatsjepsoet:

Deze graftempel valt op het eerste zicht tegen. De binnenplaatsen en terassen zien er stijf en heel modern uit. Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao's, noemde haar tempel "pracht der prachten". de Poent-zuilengang, langs de linkerkant, bevat mooie reliŽfs.

Kolossen van Memnon:

De twee kolossen van Amenofis III, 19,5 meter hoog, staan tussen het suikerriet. Ze bewaakten ooit de poorten van de graftempel van Amenofis III. De tempel zelf is echter volledig vernietigd.

Luxor-museum voor Egyptische oudheden:

Het kleine museum beschikt over een verzameling beelden en grafwerken die zijn gevonden in tempels en graven in en rond Luxor. Er staan o.a. enkele voorwerpen uit het graf van Toetanchamon. Het gebruik van video is toegestaan mits betaling van een apart ticket van 1200 BEF!! en het fototoestel mag enkel gebruikt worden zonder flash. Geintresseerden kunnen beter een postkaartenreeks kopen aan de in- en uitgang van het museum.

Tempel van Luxor:

Deze tempel werd door twee koningen gebouwd, Amenhotep III en Ramses II. De tempel van Luxor, gewijd aan de Thebaanse drieŽnheid Amon-Min, Moet en Chonsoe, stond bekend als de harem van het Zuiden. De tempel van Karnak en van Luxor waren verbonden door middel van een 3 km lange sfinxenlaan, waarvan nu slechts een deel te zien is bij beide tempels. Vele Sfinxbeelden zitten nog steeds in de grond, onder bestaande huizen, die beetje bij beetje afgebroken worden.
De gang naar de Hof van Ramses II is gedecoreerd door Nubische en Ethiopische koningen

Bezoek juwelenwinkel:

Aankoop van goud in Egypte kan enkel best in de staatswinkels, waar je niet bedrogen zult uitkomen. Vele Egyptenaren gebruiken onvolwaardig goud. De keuze is eerder beperkt, in alle winkels komen steeds dezelfde motieven terug.

Luxor:

Buikdanseres:

Grafschilderingen bevestigen dat oosterse dansen, waarvan de buikdans er een is, zijn ontstaan in het Oude Egypte. Goede dansers kunnen zeer expressief zijn en seksueel geladen en suggereren tederheid en sierlijkheid. Tegenwoordig ziet men echter meer spectakel. De dansen op de Best-Tours cruiseboot is er een voorbeeld van. De danseres is niet om aan te kijken en van sensueel buikdansen is geen sprake.
Vertrek bus van Luxor naar Hurghada: (Hoerghada)
Het Suezkanaal en de Rode - Zeekust zijn anders van karakter dan de rest van Egypte. Er zijn geen archeologische plekken om te bezoeken. Met een karavaan trek je +- 5 uur tussen de woestijnse bergen en bereik je de badstad Hurghada. De Rode Zee is niet rood, maar heeft blauw of turkoois water. De zee heeft zijn naam te danken aan de kleur van de bergen erachter die als de zon laag staat, rood gloeien. Sinds een 15- tal jaren ontwikkelde Hurghada zich tot een moderne toeristische trekpleister. Toeristen worden rechtstreeks vanuit Europa ingevlogen naar deze badstad om er te zonnen en te duiken. Persoonlijk denk ik dat er betere en goedkopere badplaatsen in Europa zijn dan hier, waar je je bovendien geen zorgen dient te maken over buikproblemen. Er is een 40 km lange straat vol met supermoderne hotels, restaurants, cafť's en souvenierwinkels. Twee stadjes Sekalla en Downtown zijn makkelijk bereikbaar met kleine busjes (zoals dolmus in Turkije) tegen +- 1 EGP (12 BEF). Maar ook deze twee stadjes hebben eigenlijk niets authentiek. Mogelijkheden om te internetten is hier overvloedig aanwezig, in het oude Egypte eerder sporadisch. Men kan er gezellig 's avonds shisha (waterpijp) roken tussen Egyptenaren in de talrijke cafť's, luisterend naar de live Egyptische muziek. Onze Stella 50 cl (met alkohol) is hier tegen aanvaardbare prijzen te drinken.
Er zijn verschillende peperdure entertainement mogelijkheden voorzien:
Catamaran (met glazen bodemboot koralen en vissen bekijken in de Rode Zee), Jeep safari (met de jeep in de woestijn trekken), Zeesnorkelen (in open zee), en duikmogelijkheden (cursus duikbrevet mogelijk)

Qwad Safari:
Qwadsafari Dit is een avontuurlijke versie van de jeepsafari. De brommers op 4 wielen vliegen tegen een snelheid van 40 a 50 km per uur door de woestijn. De qwads vliegen op een rij door de woestijn, een mengeling van steen en zand, tot bij een bedoeÔenendorp. Hoewel deze nomaden zich meer en meer op vaste plekken vestigen, blijven ze trouw aan veel van hun namadische tradities. De bedoeÔenen worden meer en meer gehuisvest door de regering in CaÔro, vaak in ongeschikte kampen of dorpen waar weinig uitzicht op werk is. Tijdens de 5- uur durende tocht (75 USD per persoon) ziet men de zon zakken tussen de bergen. De qwadrit is niet zonder gevaar. De machines zijn, zoals alle motoren in Egypte, totaal onveilig. Zolang de dingen rijden, blijft men er mee rijden, zonder enige vorm van onderhoud. De banden zijn gewoon tot op de draad versleten, men rijdt op stukken binnenband over stenen, de toestellen hebben zoveel speling op het stuurhuis, dat je van de ene kant op de andere kant zwalpt, de remmen werken onvoldoende, voorste remmen vaak niet, 's nachts rijdt je met niet of onvolledige verlichte toestellen. Zoals vaak, als reiziger, mag je bij zulke toestanden niet blijven stilstaan en de dingen gewoon nemen zoals ze zijn en het avontuur gewoon doen.
Duikboot:
Duikboot Met een mini duikboot, kun je de prachtige onderwaterwereld vanop een 22 meter diepte bewonderen.De echte pracht van de koraalriffen in de Rode Zee zie nog steeds door zelf te duiken, maar de duikboot biedt een mooi alternatief.
Duiker geeft vis een zoen
Vertrek bus van Hurghada naar CaÔro:
Met een nieuwe bus vertrek om 2 uur 's nachts!! in karavaan naar CaÔro. Van slapen komt er niks in huis. De airco sloeg tilt, waardoor de passagiers langs de raamkant vreselijke kou leden. De rit duurt zo'n 6 uren.
CaÔro:
In CaÔro wonen de rijkste mensen (vaak zakenlui) van Egypte. Men ziet er mooiere winkels tussen hoge flatgebouwen. Zo redelijk proper dat de Nijl gehouden wordt, zo vuil zijn de kanalen doorheen CaÔro. Hoge mesthopen liggen te rotten langs de zijkant en afval drijft op het water.
Citadel:
Moskee van Mohammed Ali De citadel en de minaretten van de moskee van Mohammed Ali torenen hoog boven CaÔro uit. Het ontwerp is geÔnspireerd op de Blauwe Moskee in Istanbul. Zijn gigantische koepel, gedragen door vier semikoepels, schept ruimte, maar het interieur is kitserig. Op de albasten binnenplaats staat een nietwerkende klok, een Frans geschenk, in ruil voor de obilisk die nu op de Place de la Concorde te Parijs staat. In de nabijheid van de citadel staan er veel koptische (christelijke) kerken.
Sound and Light Show Piramides van Gizet:
Het lichtspel op de piramides en de sfinx is een manier om meer te weten te komen over het verloop van de geschiedenis van het Oude Egypte, de bouw van de piramides en de glorie van de farao's. Een fascinerend schouwspel waarin de sfinx de rol van vertaler op zich neemt.
De piramides en de Sfinx:
De 3 grote piramides zijn een van de zeven wereldwonderen 2de Piramide te Gizeh Close up van de piramide De sfinx, het mysterieuze beeld met het lichaam van een leeuw, een mensengezicht en een koninklijke baard Sakkara, de eerste en oudste trappiramide van Djoser


Gizeh, de dodenstad van CaÔro, met de 3 grote piramides en de sfinx is een van de zeven wereldwonderen. De bouwwerken zijn van ongelooflijke knowhow inzake architectuur. Voor de Grote Piramide, 137 meter hoog, zijn 2,3 miljoen steenblokken gehouwen, samen voor 6.180.000 ton. Boeren, die betaald werden met linzen, uien en prei, werkten aan de piramiden onder toezicht van enkele duizenden deskundige handwerklieden. De perfecte constructie leidt nog steeds tot de vraag waartoe ze dienden. De meeste archeologen zijn het er over eens dat de piramiden graven waren en dat de ka van de farao, zijn levende ziel in het hiernamaals, er huisde. Een nieuwe theorie suggereert dat de piramides het sterrenbeeld Orion uitbeelden en dat de grootte van de piramides de helderheid van de sterren weerspiegelen waarnaar ze verwijzen. Dit zou de dode farao's moeten verenigen met Orion, het sterrenbeeld van Osiris, de god van het hiernamaals.
Museum van CaÔro:
Mummie van Ramses II Het museum is opgedeelt in meesterwerken uit het Oude en Middenrijk, Late Tijd en het atrium, netjes in cronologische volgorde. De enorme collectie van 1700 voorwerpen van de jonge koning Toetanchamon en de mummiezaal (apart te betalen, maar de moeite!) zijn overweldigend mooi en zorgvuldig afgewerkt. Het gouden dodenmasker, de gouden doodskist, de 4 in elkaar passende vergulde tomben waarin de sarcofaag en de mummie lagen, alles is onvergetelijk mooi bewaard gebleven.
Algemeen:
De meeste touroperators bieden reizen aan naar Egypte, meestal in combinatie met een cruiseschip. Touroperator Best-Tours biedt een erg uitgebreide keuze, waarvan wij de meest complete uitkozen, nl. de grote rondreis 7 nachten cruise langs de Nijl + 4 dagen Hurghada (strand) + 2 dagen CaÔro. Het cruiseschip M/S Mona Lisa wordt in de brochure aangegeven als een **** first class superior, dit is echter overdreven. Het is een zeer goede *** waard, met een zeer goede prijs-kwaliteit; de bemanning is zeer vriendelijk en behulpzaam, niets is te veel, zeer goed eten, (er is een specialist kok enkel voor de soep, een kok voor het dessert, een kok voor de pasta's etc) normale schappelijke prijzen voor drank aan boord, kleine maar zeer verzorgde kajuiten. Opmerkingen: de bemanning zou sneller mankementen moeten herstellen, zoals lekkende kranen Wc, gebroken stopcontact, ontbrekende toetsen op het radiopaneel. De cruiseschepen meren dikwijls tegen elkaar aan, waardoor je de kans krijgt om van het ene schip door het andere naar de oever te gaan. Hierdoor krijg je een goed beeld van de kwaliteit van de Mona Lisa tegen over de andere schepen. Je kan gerust stellen dat er geen enkel, op een uitzondering na, echt modern en nieuwe cruiseschepen rondvaren op de Nijl. Het zijn stuk voor stuk oudere schepen die zich onderscheiden in details en opgesmukte decoratie. Rockefellers zullen meestal genoegen moeten nemen met bescheiden luxe. Mijn beslissing om de Mona Lisa te boeken heeft, naast prijs-kwaliteit, alles te maken met het bescheiden aantal kajuiten aan boord. Vermits het bij Best-Tours gegarandeerde afreizen zijn, zaten we met niet meer dan 20 personen (max. capaciteit 55) aan boord en vermits ik niet van drukte hou op vakantie, vind ik dit excellent. Aan boord is er een Nederlands/ Franstalige gids constant aanwezig. Verder reizen er een Engelse en een Franstalige Egyptologische gids mee. Het is voor buitenlandse gidsen verboden om ter plaatse op de excursies in de moedertaal uitleg te geven, zodoende gaan enkel de Egyptologische gidsen mee ter plaatse. Toeristen die zich dus niet kunnen behelpen met Frans of Engels blijven, ongewild door de touroperators, in de kou staan.
Veiligheid:
Als buitenlander kijk je toch wel op van al die veiligheidsvoorzorgen. Alles heeft te maken met de problemen die Egypte gekend heeft enkele jaren terug, waardoor gedurende 2 jaar er bijna geen toeristen meer in het land kwamen. Belangrijk als je weet dat toerisme nr 1 van de inkomsten van Egypte is. Alle cruiseschepen hebben constant dag en nacht 2 toeristenpolitieagenten aan boord. Elke excursie in de woestijn wordt in de vorm van een karavaan begeleid door politieagenten (voor- en achteraan).Op straat is er letterlijk overal om de 50 meter een toeristenpolitieagent. Achter de groene oase langs de Nijl aan de grens met de woestijn, zijn er om de 100 meter agenten. Tussen de toeristen lopen "undercover" burgers met halfautomatisch geweer onder het hemd in de toeristische trekpleisters. Alle rug- en andere zakken worden, op een deftige wijze) voor de ingang van tempels ernstig doorzocht op mogelijke bommen. Men kan op zijn minst zeggen dat de regering werkelijk alles in het werk stelt om herhaling van incidenten te voorkomen. Voel ik me dan bedreigd? Neen, niet meer of minder dan ik in Spanje of Ierland zou zijn. De nooit aflatende, opdringerige verkopers in kroezelige straatjes komen me meer bedreigender over dan de mogelijkheid om ooit door een bom getroffen te worden.
Hurghada: Hotel Aida Verdi
Dit **** nieuwe, onberispelijke hotel, ligt op 15 minuten van Sekalla met de minibus, het cenrum. Waar de gasten allemaal vertoeven weet ik niet, maar zowel aan het strand, als aan het zwembad, zie je nagenoeg niemand. De communicatie tussen het personeel en de tourleader is zeer stroef. Faxen worden uren te laat en telefoonberichten worden niet doorgegeven. Zo hebben we 1u30 moeten wachten op onze afspraak met de tourleader. Het infobord in het hotel wordt niet gebruikt. Ik heb sterk de indruk dat tourleader Sven meer bezig is met eigen pleziertjes i.p.v. het zich toeleggen op klanten van Best-Tours.

Gebruikt reisboek:

'Egypte' - Reisgids Expert - ISBN 90-410-1772-0


Meerdere tips Egypte
Back to startpagina