Home   à

Wat is p2p

 

 

Wat is peer to peer

Wat kan je ermee doen

(Il)legaal

 

Wat is peer to peer (p2p)?

Peer to peer netwerken zijn netwerken waar gebruikers bestanden zoals films, foto’s, documenten en natuurlijk muziek (waarvoor ze zo berucht zijn) kunnen uitwisselen. Meestal zonder tussenkomst van een centrale server. Rechtstreeks van gebruiker tot gebruiker.

“Peer” staat voor gelijke, evenwaardige, in deze netwerken zijn alle computers gelijk, en kunnen ze zowel client als server zijn.

Dit uitwisselen gebeurt met behulp van bepaalde software. Deze software geeft je toegang tot het netwerk van computers die zoals jij ingelogd zijn op dit netwerk. Bij de meeste programma’s moet je bij de installatie een map kiezen, waarin je de bestanden die je wil delen (uitwisselen) opslaat, en waar de bestanden die je download opgeslaan worden, dit is meestal dezelfde map.

 

éTop

 

Wat kan je ermee doen?

Nadat je ingelogd bent op het netwerk kan je een zoekopdracht uitvoeren. Nadat je ingetypt hebt wat je zoeken wil, gaat het programma op het netwerk zoeken naar wat je wil hebben. Als er iets gevonden is kan je het downloaden. Jou computer is dan client.

Is er ergens op de wereld een persoon die naar een bepaald bestand zoekt wat jij op je computer hebt staan, en je bent ingelogd, dan kan die persoon dat bestand van jou downloaden. Je computer is dan Server.

 

éTop

 

(Il)legaal?

Het uitwisselen van bestanden op zich is natuurlijk niet illegaal. Maar heel vaak wordt een p2p netwerk gebruikt om MP3 geluidbestandjes uit te wisselen. Dit mag ook, tenzij het om muziek met copyright gaat. Deze muziek is auteursrechtelijk beschermd, en mag niet zonder toestemming van de platenmaatschapijen gecopierd worden. En downloaden is eigenlijk een copy nemen naar je harde schijf van een bestand.
Je mag zonder probleem je CD collectie omzetten naar MP3 en ze op je harde schijf bewaren, maar je mag het niet delen (aanbieden om te downloaden).

Hetzelfde geldt voor films die copyrighted zijn. Dit gebeurt echter minder vaak omdat volledige films enorm groot zijn, en het dagen duurt voordat zo’n volledige film gedownload is.

 

Je kan bij de meeste programma’s ook het delen van bestanden uitzetten, dan kunnen jouw bestanden niet gedownload worden. Dit doe je beter niet, stel dat iedereen dit zou doen, dan was er ook niets meer te verkrijgen, en bestond p2p op deze manier niet meer.

 

éTop