Het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd ingesteld op 15 juli 1941, maar de officiële verordening dateert van 28 september 1941.

uitbreidingsverordening 'Eisernes Kreuz 1939' van 28 september 1941

Lid 1 van artikel 2 van de instellingsverordening bepaalde dat het 'Eiserne Kreuz' uitsluitend voor bijzondere dapperheid in het gezicht van de vijand en voor uitnemende verdiensten in de leiding van de troepen verleend werd.

De toekenning van deze hogere klasse vereiste het bezit van de voorgaande klassen :

  1. Eisernes Kreuz 2. Klasse 1939 ;
  2. Eisernes Kreuz 1. Klasse 1939 ;
  3. Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes ;
  4. Eichenlaub zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes ;
  5. Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes.

Aantal toegekend : 27.

Het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd in 2 types vervaardigd.

Het hierna afgebeelde 1ste type werd uit zilver met een zilvergehalte van 800 vervaardigd door Godet. Het stuk is bezet met 52 briljanten en meet 30,1 mm x 19,9 mm en weegt 9,3 gr. De ring toont de L/50-stempel.

Het 1ste type van het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd enkel aan de 3 eerste dragers overhandigd.

Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Voorzijde 1ste type

Zijaanzicht 1ste type

Achterzijde 1ste type

Het 2de type van het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd in 2 uitvoeringen vervaardigd:

  1. een A-stuk uit platina bezet met briljanten dat officieel overhandigd werd en

  2. een B-stuk uit zilver bezet met saffieren voor dagelijks gebruik.

Het hierna afgebeelde A-stuk werd uit platina (950 PT) vervaardigd door Otto Klein & Co. uit Hanau. Het stuk is bezet met briljanten en meet 32,2 mm x 22,4 mm en weegt 14,0 gr. De gekruiste zwaarden zijn elk 28 mm lang. De ring werd vervaardigd uit zilver met een zilvergehalte van 935 en toont de 935-stempel.

Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Voorzijde A-stuk

Achterzijde A-stuk

Het hierna afgebeelde B-stuk werd uit zilver met een zilvergehalte van 935 vervaardigd door Otto Klein & Co. uit Hanau. Het stuk is bezet met imitatie-briljanten (saffieren) en meet 33,3 mm x 22,5 mm en weegt 9,0 gr.

Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Voorzijde B-stuk

Deze hoge onderscheiding werd overhandigd in een zwartlederen etui van 107 x 82 x 32 mm. Het deksel is gebogen en de zijkant van het deksel is afgeboord met een dunne gouddrukrand. De binnenzijde van het deksel is gevoerd met witte zijde, het gecompartimenteerde onderste deel van het etui is bekleed met zwart fluweel.

'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' met etui

'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' met etui

Bij het A- en B-stuk van het 2de type van het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' is het eikenloof opgebouwd uit twee afzonderlijke delen (in functie van de zettingen voor de edelstenen) - dit in tegenstelling tot het 1ste type dat uit 1 stuk bestaat. De zijkanten van beide types zijn voorzien van lichtspleten om lichtinval achter de briljanten of saffieren mogelijk te maken.

Hauptmann Walter Nowotny (1920-1944) ontvangt het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' uit handen van Adolf Hitler.

Net zoals voor de lagere klassen van het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' ontvingen dragers van het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' in afwachting van de grote officiŽle oorkonde een voorlopig getuigschrift.

Vorläufiges Besitzzeugnis zum Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Voorlopig getuigschrift

De eerste 8 dragers van het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' ontvingen een grote bruinlederen cassette met centraal op de voorzijde een massief gouden 'Hoheitszeichen' (nationaal embleem), omrand met massief gouden ornamenten. Daarin de op perkament gekalligrafeerde oorkonde. Het 'Hoheitszeichen', de naam van de houder en de overige tekst werden uitgevoerd in bladgoud. De oorkonde is gevat in een marokijnen kader in dezelfde kleur als de cassette. De kader is voorzien van handvergulde ornamenten.

De hieronder afgebeelde bruinlederen 'Urkundekassette zum Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' is deze die overhandigd werd aan Major Gordon M. Gollob (1912-1987), Kommodore JG 77.

Urkundekassette zum Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Urkundekassette und Verleihungsurkunde zum Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Cassette

Cassette en oorkonde

De volgende dragers van het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' ontvingen een grote rood-, donkerblauw- of grijsblauwlederen cassette (afhankelijk van het wapen waarin de houder diende) met centraal op de voorzijde een massief gouden 'Hoheitszeichen' (nationaal embleem), omrand met massief gouden ornamenten. Daarin de op perkament gekalligrafeerde oorkonde. Het 'Hoheitszeichen', de naam van de houder en de overige tekst werden uitgevoerd in bladgoud. De oorkonde is gevat in een marokijnen kader in dezelfde kleur als de cassette. De kader is voorzien van handvergulde ornamenten.

De hieronder afgebeelde roodlederen 'Urkundekassette zum Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' is deze die overhandigd werd aan Oberst Adelbert Schulz (1903-1944), Kommandeur Panzerregiment 25.

Urkundekassette zum Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Urkundekassette und Verleihungsurkunde zum Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Cassette

Cassette en oorkonde

Merk op dat de swastika van het 'Hoheitszeichen' bezet is met 25 briljanten.

In tegenstelling tot zijn voorganger, de Pruisische orde 'Pour le Mérite', werd het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' niet voorbehouden aan officieren - ook onderofficieren en manschappen kwamen in aanmerking voor toekenning. Dit gold ook voor de hogere klassen van het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes'.

Het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd echter geen enkele maal toegekend aan onderofficieren en/of manschappen. Het merendeel van de dragers van het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' diende in de luchtmacht (cfr. onderstaande tabel voor meer details).

Dienstgraad op datum van toekenning

Heer

Waffen-
SS

Kriegs-
marine

Luft-
waffe

Buiten-
landers

Totaal

Generalfeldmarschall/Großadmiral

2

-

-

1

-

3

Generaloberst/Generaladmiral

1

1

-

-

-

2

General d. Inf./Admiral

4

-

-

-

-

4

Generalleutnant/Vizeadmiral

1

1

-

1

-

3

Generalmajor/Konteradmiral

1

-

-

-

-

1

Oberst/Kapitän zur See

2

-

-

1

-

3

Oberstleutnant/Fregattenkapitän

-

-

-

2

-

2

Major/Korvettenkapitän

-

-

2

2

-

4

Hauptmann/Kapitänleutnant

-

-

-

2

-

2

Oberleutnant/Oberleutnant zur See

-

-

-

3

-

3

Totaal :

11

2

2

12

-

27

Klik op onderstaande link voor de volledige lijst van dragers van het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit dem Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten'.

de dragers van het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes'
Technische informatie

Eisernes Kreuz 2. Klasse

Spange '1939' zum Eisernen Kreuz 2. Klasse 1914

Eisernes Kreuz 1. Klasse

Spange '1939' zum Eisernen Kreuz 1. Klasse 1914


Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Eichenlaub zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Goldenes Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Großkreuz des Eisernen Kreuzes

Eisernes Kreuz mit goldenen Strahlen


Eisernes Kreuz 1813

Eisernes Kreuz 1870

Eisernes Kreuz 1914


Links

Pour le Mérite Photo Gallery

Bibliografie


Startpagina

e-mail Geert

Blauer Max