Het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd ingesteld op 28 september 1941.

uitbreidingsverordening 'Eisernes Kreuz 1939' van 28 september 1941

Lid 1 van artikel 2 van de instellingsverordening bepaalde dat het 'Eiserne Kreuz' uitsluitend voor bijzondere dapperheid in het gezicht van de vijand en voor uitnemende verdiensten in de leiding van de troepen verleend werd.

De toekenning van deze hogere klasse vereiste het bezit van de voorgaande klassen :

  1. Eisernes Kreuz 2. Klasse 1939 ;
  2. Eisernes Kreuz 1. Klasse 1939 ;
  3. Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes ;
  4. Eichenlaub zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes.

Aantal toegekend : 160.

Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Voorzijde

Achterzijde

Het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd uit zilver - met een zilvergehalte dat varieert van 800 tot 935 - vervaardigd. Het eikenloof meet 20 x 20 mm, de zwaarden hebben een lengte van 24 mm.

Het hierna afgebeelde stuk weegt 8,4 gr en toont op de rugzijde "900" en "21" (Gebr. Godet & Co., Berlin).

Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit dem Eichenlaub mit Schwertern

Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit dem Eichenlaub mit Schwertern

Het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd overhandigd in een zwart kunstlederen etui van 100 x 77 x 24 mm - identiek aan het etui voor het 'Eichenlaub zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes'. De binnenzijde van het deksel is gevoerd met wit satijn, het gecompartimenteerde onderste deel van het etui is bekleed met zwart fluweel.

'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' met etui

'Eichenlaub mit Schwertern zum
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' met etui

Het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd ook soms overhandigd in een zwartlederen etui van 107 x 82 x 32 mm - identiek aan het etui voor het 'Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes'.

Officieel overhandigde stukken onderscheiden zich als volgt van de meeste juwelierskopieën :

Dragers van het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' ontvingen een grote met ivoorkleurig fluweel gevoerde witlederen cassette van 46 x 37,5 x 4 cm met handvergulde kanten en met centraal op de voorzijde een massief gouden 'Hoheitszeichen' (nationaal embleem), omrand met massief gouden ornamenten. Daarin de op perkament gekalligrafeerde oorkonde. Zowel het 'Hoheitszeichen', als de naam van de houder werden uitgevoerd in bladgoud, terwijl het overige in rode inkt uitgevoerd werd. De oorkonde is gevat in een antiek perkamenten kader van 43 x 34,5 cm met handvergulding.

Urkundekassette und Verleihungsurkunde zum Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Cassette en oorkonde

De hierboven afgebeelde oorkonde verleent postuum het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' (nr. 56) op 25 maart 1944 aan Oberführer Hinrich Schuldt (1901-1944), Kommandeur 2. lettische SS-Freiw. Brig. Oberführer Schuldt onderscheidde zich bij de gevechten aan de Wolchow-bruggenhoofden en de aansluitende terugtrekkingsgevechten. Zo liet hij zich in januari 1944 met zijn brigade door de Russen omsingelen om de terugtrekking van de overige Duitse troepen mogelijk te maken en bereikte na zware terugtrekkingsgevechten evenwel opnieuw de eigen linies. Op 15 maart 1944 - één dag na zijn bevordering tot Brigadeführer - sneuvelde Schuldt bij Ostrow te midden van zijn grenadiers door toedoen van een artillerievoltreffer. Hinrich Schuldt werd op 5 april 1942 met het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' onderscheiden in de rang van Obersturmbannführer in zijn hoedanigheid van Kommandeur SS-Totenkopf-Rgt 4 voor de succesrijke gevechten van zijn regiment in Heeresgruppe Mitte bij Juchnow aan de Midden-Ugra en om Kolodosi in 1941/42. Zijn regiment ontving als onderscheiding de bijnaam "Langemarck". Van december 1942 tot maart 1943 commandeerde hij de gevechtsgroep "Schuldt" in de zwaarste gevechten aan het Don-front en werd daarvoor op 2 april 1943 met het 'Eichenlaub zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' (nr. 220) onderscheiden in de rang van Standartenführer in zijn hoedanigheid van Kommandeur SS-Brig "Schuldt".

Urkundekassette zum Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Verleihungsurkunde zum Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Cassette

Oorkonde

Merk op dat de doorbroken ornamentenkader en het 'Hoheitszeichen' (nationaal embleem) op de voorzijde van de witlederen cassette niet uit massief goud vervaardigd werden, maar uit zilver met matte en deels gepolierde vergulding.

closeup 'Hoheitszeichen'

Closeup 'Hoheitszeichen'

Onderaan de binnenzijde van de rugzijde van de witlederen cassette en op de rugzijde van de perkamenten kader van de oorkonde vindt men de naam 'Frieda Thiersch' in gouddruk terug. De boekbindster Frieda Thiersch ontwierp en vervaardigde de 'Urkundemappen' en '-kassetten' voor de diverse klassen van het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes', evenals de 'Urkundekassette zum Großkreuz des Eisernen Kreuzes'.

closeup 'Urkundekassette zum Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes'

closeup 'Verleihungsurkunde zum Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes'

De supervisie op de vervaardiging van de oorkonden, de oorkondemappen en -cassettes voor de diverse klassen van het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' en het 'Großkreuz des Eisernen Kreuzes' werd toevertrouwd aan professor Gerdy Troost. De oorkonden werden door de graficus Franziska Kobell en haar medewerkers met de hand geschreven. De mappen en cassettes werden door boekbindster Frieda Thiersch ontworpen en in haar ateliers vervaardigd. De goudsmeedarbeid werd door de goudsmeden Franz en professor Hermann Wandinger uitgevoerd.

Generalfeldmarshall Erwin Rommel ontvangt tijdens de ceremonie van 21/06/1942 naast zijn staf ook de 'Urkundekassette zum Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' uit handen van Adolf Hitler.

In tegenstelling tot zijn voorganger, de Pruisische orde 'Pour le Mérite', werd het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' niet voorbehouden aan officieren - ook onderofficieren en manschappen kwamen in aanmerking voor toekenning. Dit gold ook voor de hogere klassen van het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes'.

Het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' werd 1-maal toegekend aan onderofficieren. Op een totaal van 160 toekenningen maakt dit 0,63 % van het totaal aantal toekenningen (cfr. onderstaande tabel voor meer details).

Dienstgraad op datum van toekenning

Heer

Waffen-
SS

Kriegs-
marine

Luft-
waffe

Buiten-
landers

Totaal

Generalfeldmarschall/Großadmiral

4

-

-

1

1

6

Generaloberst/Generaladmiral

8

1

-

1

-

10

General d. Inf./Admiral

21

4

-

1

-

26

Generalleutnant/Vizeadmiral

13

3

-

2

-

18

Generalmajor/Konteradmiral

11

4

-

1

-

16

Oberst/Kapitän zur See

7

6

-

7

-

20

Oberstleutnant/Fregattenkapitän

8

4

-

6

-

18

Major/Korvettenkapitän

3

1

1

13

-

18

Hauptmann/Kapitänleutnant

1

-

4

15

-

20

Oberleutnant/Oberleutnant zur See

-

1

-

5

-

6

Leutnant/Leutnant zur See

-

-

-

1

-

1

Oberfeldwebel/Oberwachtmeister

-

-

-

1

-

1

Totaal :

76

24

5

54

1

160

Oberfeldwebel Leopold Steinbatz (1918-1942) was de enige onderofficier die met het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' onderscheiden werd. Hij ontving de diverse klassen van het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' in zijn hoedanigheid van Flugzeugführer 9./JG 52.

Feldwebel Leopold Steinbatz werd op 14 februari 1942 met het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' onderscheiden. Op 2 juni 1942 werd hij in de rang van Oberfeldwebel met het 'Eichenlaub zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' (nr. 96) onderscheiden. Oberfeldwebel Steinbatz sneuvelde op 15 juni 1942 door toedoen van Russisch luchtafweergeschut bij Woltschansk. Op 23 juni 1942 werd hij postuum met het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes' (nr. 14) onderscheiden en tot Leutnant bevorderd.

Oberfeldwebel Leopold Steinbatz

Oberfeldwebel Leopold Steinbatz
(1918-1942)

Klik op onderstaande link voor de volledige lijst van dragers van het 'Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit dem Eichenlaub mit Schwertern'.

de dragers van het 'Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes'
Technische informatie

Eisernes Kreuz 2. Klasse

Spange '1939' zum Eisernen Kreuz 2. Klasse 1914

Eisernes Kreuz 1. Klasse

Spange '1939' zum Eisernen Kreuz 1. Klasse 1914


Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Eichenlaub zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Goldenes Eichenlaub mit Schwertern und Brillanten zum Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Großkreuz des Eisernen Kreuzes

Eisernes Kreuz mit goldenen Strahlen


Eisernes Kreuz 1813

Eisernes Kreuz 1870

Eisernes Kreuz 1914


Links

Pour le Mérite Photo Gallery

Bibliografie


Startpagina

e-mail Geert

Blauer Max