Wat we doen en hoe je ons kunt steunen.

Geactualiseerd: .Dit blad afdrukken.

Wat is het tehuis “Nuestra Señora de la Paz”?

Waarom dit werk steunen?
Hoe dit werk steunen?
Hoe betalen?
Wie contacteren?

MET DEZE FOLDER
vertelt u familie en vrienden over het tehuis en het peterschap!  

Afdrukbare documenten. Het lezen op het scherm en de afdruk van deze documenten vereisen het programma Adobe Reader®. U kan de meest recente versie van dit programma gratis hier downloaden.


Wat is het tehuis “Nuestra Señora de la Paz”?

NIEUWS Flash:
Helpen kan door storting::
BE18 973-0670980-65 BIC: ARSPBE22
van “Amigos de EL CARMEN vzw – 1852 Beigem”

Of met fiscaal attest:
BE24 4531 0183 5138 BIC: KREDBEBB
van “Salvatoriaanse Hulpactie – Hamont”
met referentie *000/9263/00082*
De Notekrakers brengen op 28 september een zondagnamiddag optreden in het 't Hof van't Rauw, rijkelijk voorzien van heerlijke versnaperingen en sfeervolle muziek in Mol-Rauw. Vanaf 13 u. kan je binnen en stipt om 14 u. gaan ze van start. Ze hopen van harte om u te ontmoeten en zo samen met hen een steun te zijn voor het kindertehuis van Zr. Lisa in El Carmen Chili. Hier de uitnodiging. Kaarten zijn verkrijgbaar op het nummer 014 810383 (Patricia en Jan). Reservatie kan ook via mail notekrakers@hotmail.com Ga ook even langs op hun website: http://www.notekrakers.be/

Eddy Paulus overleden

Met droefheid moeten we u het overlijden melden van Eddy Paulus. Eddy heeft steeds actief en onvermoeibaar het kindertehuis in El Carmen Chili gesteund. Samen met Viviane besteedden ze sinds 2003 tweejaarlijks hun vakanties aan werkverblijven in het tehuis, Eddy installeerde badkamers, vernieuwde buitenbekleding van huizen en veel meer, te zien op: http://www.chiliprojecten.be/ .
In 2010 realiseerden we samen een belangrijk project voor herstelwerken in het dorp na de zware aardbeving van 27 februari. Eddy was van bij de aanvang in april 2012 actief bestuurder van de vzw Amigos de El Carmen, ondanks zijn ziekte.
De familie nodigt u uit om samen afscheid te nemen. Hieronder het overlijdensbericht.
(klik om te vergroten)

Tenemos el triste deber de comunicarles con mucha pena el fallecimiento de Eddy Paulus. Eddy ha sido siempre un apoyo activo e incansable del hogar de niños en El Carmen Chile. Junto con Viviane dedicaron sus vacaciones a estadías de trabajo en el hogar, cada dos años desde el 2003. Eddy instalaba salas de baño, renovaba recubrimiento de casas y muchas cosas más que pueden apreciar en http://www.chiliprojecten.be/ En el 2010 realizamos juntos un proyecto importante de reconstrucciones en el pueblo, después del terremoto del 27 de febrero. Eddy se desempeñó activamente como director de la vzw Amigos de El Carmen desde el inicio en abril 2012, a pesar de que ya estaba enfermo.
La familia les invita de participar en la despedida de Eddy.


In het tehuis verblijven dit jaar 151 kinderen. De rotatie was zeer hoog want veel kinderen beëindigden hun studies op eind 2012. Op dit document vind je meer details over hoeveel kinderen waar en met welke tia verblijven:

De kinderen, hun "tias" en hun huisjes.(750 kB)Het verslag van bestedingen en realisaties die in 2013 met jouw bijdrage werden gerealiseerd vind je hier:

Realisaties 2013 (196 kB)


Uw bijdragen van 8.792,5 euro werden in februari getransfereerd naar het kindertehuis.
Ons enige doel: met uw giften bijdragen aan de lonen en kosten van het kindertehuis.
De lijst met de gedetailleerde beschrijving van de projecten die in 2014 met jouw bijdrage zullen worden gerealiseerd vind je hier:

Projecten 2014 (87 kB)


Waarom zijn er nu twee vzw’s?
HOE ZOU HET NOG IN HET KINDERTEHUIS GAAN?: nieuws vind je hier:
  berichten uit chili  

Het tehuis werd in 1966 gesticht door zuster Elisa Mottart, “madre Victoria” en zuster van de congregatie van de Heilige Harten uit Tongeren, en Juanita Celis uit Hemiksem die haar was komen helpen.
Hun doel was de kinderen uit afgelegen landelijke gebieden (de “campo”) een onderkomen te geven in het dorp, om ze de gelegenheid te geven school te lopen. Er waren toen een 15 tal kinderen, die in het oorspronkelijke missiehuis van El Carmen verbleven.
Onmiddellijk was er meer vraag dan aanbod, en werden ook kinderen met beperkte of geen financiële middelen opgenomen.
Sinds 1980 is er een formele samenwerking met de dienst voor jeugdbescherming “Sename”, om kinderen die niet thuis kunnen wonen, tijdelijk te verzorgen.
Op vandaag zijn er 183 kinderen in 11 huisjes, waarvan er 1 op de buiten ligt in “Isla San Vicente” en 2 in Chillán voor kinderen die voortgezet onderwijs volgen. De overige 8 huisjes liggen vlak bij de centrale “plaza” in het dorp. Vier van deze huisjes huisvesten kinderen onder toezicht van Sename.
Na het overlijden van madre Victoria op 21 juli 2003 werd de directie van het tehuis overgenomen door Clara Sepúlveda, Norma Bórquez en Edith Jans uit Vliermaal, die al sinds 1983 in El Carmen meewerkte. Op 30 september 2009 overleed ook Edith Jans, op 51 jarige leeftijd, waardoor er einde kwam aan de Vlaamse aanwezigheid in het tehuis, maar de steun gaat onverminderd verder.
Voor wie meer wil weten over deze geschiedenis, is er het schitterende boek “Leven, getuigenis en werken van Elisa Mottart”. Het wordt je toegestuurd na storting van 15 euro op rekening: (BE18) 973-0670980-65 (BIC: ARSPBE22) van “Amigos de EL CARMEN vzw – 1852 Beigem” onder vermelding van “Boek zuster Elisa” of “Libro Hna. Elisa” voor de Spaanse versie. Verzendingskosten zijn inbegrepen.


Waarom dit werk steunen?

Madre Victoria heeft van bij de aanvang een netwerk van sponsors opgezet, die het tehuis dikwijls in moeilijke omstandigheden uit de nood hebben geholpen, en een continue bron van inkomsten zijn. Daarnaast waren er steeds de bijdragen van “pensionaatkinderen” uit families met financiële mogelijkheden. Op vandaag is daar nog een toelage van de nationale raad voor studiebeurzen (JUNAEB) en een bijdrage van de nationale dienst voor de jeugd Sename. Desondanks blijft de steun uit Europa onmisbaar om dit tehuis leefbaar te houden.


Hoe dit werk steunen?

Er zijn 3 werkwijzen om dit werk te steunen:

1. Mede-peterschap over een groep kinderen.

- een groep kinderen uit één van de 11 huisjes wordt u toegewezen en u ontvangt daarvan een bevestiging.

- tweemaal per jaar ontvangt u een boodschapje van de kinderen in dit tehuis.

- in november wordt u uitgenodigd om een bijdrage van minimum 100 euro te betalen.

- uw bijdrage wordt gebruikt voor de gemeenschappelijke behoeften van het tehuis.

- alhoewel de kinderen in de groep wisselen, blijven ze meestal met dezelfde opvoedster: minder persoonlijk, maar ook minder rotatie.

2.    Individueel peterschap van een kind.

- er wordt u een kind toegewezen en u ontvangt daarvan een bevestiging.

- tweemaal per jaar ontvangt u een boodschapje van dat kind.

- in november wordt u uitgenodigd om een bijdrage van minimum 100 euro te betalen.

- uw bijdrage wordt gebruikt voor de gemeenschappelijke behoeften van het tehuis.

3.  Een gift van het tehuis als geheel.

- in november wordt u uitgenodigd om een bijdrage te betalen.

- Uw bijdrage wordt gebruikt waar nodig in het tehuis.


Indien u geen peterschap wenst op u te nemen, maar toch op de hoogte wenst te blijven van onze activiteiten en het tijdschriftje ontvangen, kan dat voor 10 euro per jaar.


Gaat uw bijdrage 100% naar de kinderen?

Alle medewerkers van de vzw werken belangloos, maar dat is niet zo voor “De Post” voor de verzendingen, en de banken voor de overschrijvingen en wisseloperaties. De vzw structuur verzekert u van transparantie in de geldstroom, de werkingskosten bedragen minder dan 5%.


Hoe betalen?

Storten kan op rekening:

BE18 973-0670980-65 van “Amigos de EL CARMEN vzw – 1852 Beigem”
Of met fiscaal attest: BE24 4531 0183 5138 van “Salvatoriaanse Hulpactie – Hamont” met referentie *000/9263/00082*
Uw giften gaan integraal naar El Carmen!


Wie contacteren?

Om u in te schrijven als sponsor en toewijzingen (ook informatie over het boek):

Erich Bakx -  ’t Rode Paard 5  8510 Bellegem

erich.bakx@telenet.be  – 056-221943.

Voor communicatie met het tehuis of met de kinderen:

Clara Sepúlveda Ferrada - Hogar Nuestra Señora de la Paz, Casilla 19,

El Carmen (Código Postal 390 0000), Ñuble, VIIIa región, CHILE

claseferr@gmail.com  - +56-42-2661015