Blinkies maken

Blinkies zijn een verslaving zoals er vele anderen zijn. Als je er eenmaal door gebeten wordt, weet je niet meer van ophouden!
Nu kreeg ik de vraag hoe je aan zo'n blinkie moet beginnen.... Wel, het is helemaal niet zo moeilijk als het er uit ziet. Ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen ;o)

Voor deze les heb je Paint Shop Pro 7 en Animation Shop 3 nodig. Ik maak gebruik van een nederlandstalige versie.

1. Open een nieuwe afbeelding 150x20 px, 16 miljoen kleuren.

2. Omdat dit nogal een kleine afbeelding is, gaan we deze vergroten met het "zoom"-gereedschap: selecteer het vergrootglas en klik enkele keren op de afbeelding tot je deze groot genoeg vindt.

3. Selecteer nu het "penseel"-gereedschap met volgende instellingen:

4. Kies nu 2 kleuren die je wil gebruiken als bewegende rand voor je blinkie. Ik gebruik #008080 als voorgrondkleur en #F8BF24 als achtergrondkleur.

5. Nu gaan we afwisseld streepjes trekken met voor- en achtergrondkleur. De streepjes hoeven niet allemaal even lang te zijn en moeten ook niet allemaal even ver van elkaar te staan. Probeer ze wel mooi tegen de kant te plaatsen. Dit is een voorbeeldje, de afbeelding is 5x vergroot:

Dit is wel een werkje waar je rustig bij moet blijven, want het is niet in 1-2-3 gedaan ;o)

6. Voeg nu een nieuwe laag toe: Lagen - Nieuwe rasterlaag en dan Lagen - Schikken - Achteraan. Hier gaan we de achtergrondkleur van onze blinkie op aanbrengen.

7. Selecteer het vul-emmertje en kies een kleur. Vul deze laag dan met die kleur. Ik kies een kleurverloop wit-grijs. Verfraai je blinkie nu met een tekst of tube naar keuze (op deze zelfde laag nog). Dit hebben we al (de afbeelding is 2x vergroot):

8. Sla deze afbeelding nu op als een psp-bestand en open het in Animation Shop.

9. Vergroot nu ook in Animation Shop de afbeelding een 4-tal keer, want ook hier wordt het nog even geduld uitoefenen :o).

10. Klik met de rechter muisknop op de afbeelding en selecteer "Selectie dupliceren". De afbeelding staat er nu 2x. We gaan in het 2de frame veranderingen aanbrengen.

11. Selecteer nu (in animation shop) de zelfde voor- en achtergrondkleur als daarnet in PSP. Dit kan eenvoudig met het pipet.

12. Met het penseel ga je nu in het 2de frame de kleuren verwisselen. Ga dus (in mijn geval) met groen over de gele streepjes en met geel over de groene streepjes. Dit is een precisie-werkje maar het lukt wel vlotjes. Ben je fout, ga dan direct terug met het "pijltje terug". Neem je tijd!

13. Je blinkie is nu klaar. Dit is het resultaat dat je voor je ziet:

14. Selecteer nu de 2 frames, klik met rechter muisknop en selecteer "eigenschappen van frame". Zet de framesnelheid op 15 en klik OK.

Nu nog opslaan en klaar is je blinkie ;o)

Veel suc6!!!!

^Top

Nog even een tip: Sla je afbeelding die je hebt in stap 5 op als psp-bestandje. Dan hoef je die streepjes maar 1x te zetten voor oneindig veel blinkies! Je kan de kleuren achteraf heel gemakkelijk veranderen met het gereedschap "Kleur vervangen".

Je kan nog meer blinkies bekijken op mijn Blinkies-pagina!

 
   

Vragen? Suggesties? Laat het mij gerust weten!!!!

Niets van deze les mag zonder toestemming gekopieerd of vermenigvuldigd worden zonder eerst toestemming te vragen.

Wil je toch linken? Laat het mij even weten en plaats zeker een bronvermelding!

Alvast bedankt...

©electraź Design 2003.