Wave-letters

Met dit lesje wil ik laten zien dat je op een eenvoudige manier een hele leuke naam-animatie kan maken. een animatie zoals je ze hier ziet, net zoals een wave in een voetbalstadion:

Voor deze les heb je Paint Shop Pro 7 en Animation Shop 3 nodig. Ik maak gebruik van een nederlandstalige versie.

1. Open een nieuwe afbeelding, 300x200 pixels, 16 miljoen kleuren. Je kan de grootte aanpassen als je een lange tekst wil maken natuurlijk! Wat te groot is, kan achteraf bijgeknipt worden.

2. Selecteer het tekst-gereedschap.

3. Kies nu eerst een kleur of verloop waarmee je de tekst wil vullen:

4. Klik nu in je lege afbeelding en het tekst-venster opent zich:

Kies een lettertype en grootte voor je tekst en typ je tekst in. Neem de instellingen van mij over (zwevend en anti-alias aangevinkt) en druk OK.

5. Plaats je tekst onderaan je afbeelding zodat je de letters nog omhoog kan schuiven. Laat je selectie nog intakt.

6. Ga nu naar Selecties - Laag van maken. De selectie is nu opgeheven maar je tekst staat op een aparte laag. Nu kan je op de onderste laag eventueel nog een achtergrondje maken. Doe dit dan NU en niet achteraf, anders krijg je problemen ;o). Ik doe dit in deze les niet. Tot zover heb ik dit:

Sla deze afbeelding op als psp-bestand bijvoorbeeld als wave1.psp (niet als jpg of gif).

7. Tel nu het aantal letters of tekens in je tekst (spaties niet meegerekend) en kopier je afbeelding zoveel keer met CTRL+D. Ik heb 11 letters dus klikt ik 11x CTRL+D in. (Ik heb dus 12x mijn afbeelding!)

8. Neem nu de 2de afbeelding voor je. Selecteer het Selectie-gereedschap en selecteer bij de "opties" de rechthoek:

Tip: staan je letters te dicht op elkaar, dan kan je beter het "lassotje" gebruiken.

9. Ga met je selectie-gereedschap nu de 1ste letter selecteren. Zie wel dat je niets van je 2de letter mee selecteert! Trek je letter nu in 1 rechte lijn een beetje naar boven. Ik schuif ze 1 vakje naar boven:

Staat je letter goed? Dan mag je de selectie opheffen en sla je je afbeelding op als psp-bestand, bijvoorbeeld wave2.psp

10. Herhaal nu deze stap met elke letter en elk teken in je tekst, telkens op een volgend plaatje. Sla je plaatjes dan op als bijvoorbeeld wave3, wave4, wave5,...

Tot zover je werk in Paint Shop Pro. Nu open je Animation Shop en gaan we daar in verder.

11. Ga naar Bestand - Wizard animatie en volg de instructies op het scherm. Neem deze instellingen:

  • 1° venster:  Zelfde afmetingen als eerste beeldframe.

  • 2° venster: Dekkend.

  • 3° venster: Linkerbovenhoek...   én   Met de kleur van het doek.

  • 4° venster: Animatie blijven herhalen en de framesnelheid op 5.

Bij het volgende venster moet je alle afbeeldingen van daarnet openen en in de juiste volgorde plaatsen. Klik vervolgens op "voltooien". Je krijgt dan een banner met alle frames naast elkaar.

12. Selecteer nu het 1ste frame en klik met je rechtermuisknop op de afbeelding. Selecteer "Eigenschappen van frame" en verander de framesnelheid naar 50.

13. We gaan nu de eventuele overbodige ruimte wegsnijden. Je selecteert volgend gereedschap:

Markeer nu in het 2de frame hetgene je wil overhouden. Vooraleer je bijknipt kijk je wel even of je in geen enkel frame iets te veel wegknipt. Bijknippen die je gewoon door een dubbel-klik. Alle frames worden gelijktijdig bijgeknipt en blijven dus even groot. Je ziet nu zoiets voor je staan (dit is een stukje en sterk verkleind):

12. Je animatie is nu klaar. Het resultaat kn je bekijken via Beeld - Animatie. Ben je tevreden? Dan moet je enkel nog opslaan.

13. Ga naar Bestand - Opslaan en geef je animatie een naam. Volg dan de instructies op scherm. Zet in het 1ste venster het schuiflatje op de hoogste stand, anders is de kwaliteit niet zo goed.

Zo, je animatie is nu klaar voor gebruik ;o)

^Top

Veel suc6 met deze les!!!

Groetjes....

Vragen? Suggesties? Laat het mij gerust weten!!!!

Niets van deze les mag zonder toestemming gekopieerd of vermenigvuldigd worden zonder eerst toestemming te vragen.

Wil je toch linken? Laat het mij even weten en plaats zeker een bronvermelding!

Alvast bedankt...

©electra® Design 2003.