Comme Chez Chat

Catterybeleid

Het welzijn van onze katten en kittens gaat ons nauw aan het hart. Daarom is ons catterybeleid erop afgesteld om hen zowel lichamelijk als gedragsmatig gezond te houden.


Lichamelijke gezondheid

Om lichamelijk gezonde katten en kittens te krijgen, is het uiteraard in de eerste plaats noodzakelijk om ziektes uit te sluiten. Onze katten zijn dan ook ingeent tegen katten- en niesziekte en getest op FIV (kattenaids) en FELV (leucose). Daarnaast worden onze ouderdieren getest op de erfelijke aandoeningen HCM (een aandoening van het hart), PKD (een aandoening van de nieren), HD (heupdysplasie) en patellaluxatie (afwijking aan de knie).


Wij zijn er van overtuigd dat ook een goede voeding enorm veel invloed heeft op de gezondheid van katten. Omdat katten obligate carnivoren zijn, eten ze van nature vooral dierlijke producten en halen ze een groot deel van hun vocht uit hun voeding. Hun hele metabolisme is aangepast aan een proteinerijk en koolhydraatarm dieet. Daarom kiezen wij voor voeding met zo weinig mogelijk koolhydraten. Als droge brokjes geven wij Orijen, dat voor 80% uit dierlijke grondstoffen bestaat. Daarenboven is deze voeding ook nog vrij diervriendelijk. Verder geven wij tweemaal daags KVV (rauwe voeding zoals TinLo Barfmenu etc.), af en toe BARF en ter afwisseling blikvoeding (bozita, cosma,...). Deze soorten natvoer leunen dichter aan bij de natuurlijke voeding dan brokjes en brengen extra vocht aan, wat erg belangrijk is omdat katten erg gevoelig zijn voor blaasaandoeningen.


Gedragsmatige gezondheid

Wij zijn van mening dat om een kat gedragsmatig gezond te houden, de aard van de kat gerespecteerd moet worden en dat de kat de kans moet krijgen om zijn natuurlijke gedrag uit te oefenen.


De aard van de kat respecteren

Katten zijn territoriale dieren die krabben om hun territorium te markeren, graag overal opspringen, niet houden van drinken naast hun voer en een hekel hebben aan het delen van een kattenbak en gestoord worden tijdens een dutje. Dat respecteren wij en de inrichting van ons huis is dan ook aangepast aan de behoeftes van de katten, ook al zie je dat niet meteen. Kattenspullen kunnen immers ook mooi zijn en een kattenbak hoeft er niet als een kattenbak uit te zien. Zo zijn wij en de katten tevreden.


Ook buiten ons eigen huis proberen wij de aard van onze katten te respecteren. Zo gaan we het liefst naar de dierenarts op de rustige momenten, zodat de katten niet extra gestresseerd geraken. Of we laten de dierenarts aan huis komen.


Aan shows doen wij niet mee. Wij zijn van mening dat showen te veel indruist tegen de aard en het natuurlijke gedrag van de kat. Een territoriaal dier uit zijn territorium halen, samenbrengen in een grote ruimte vol onbekende katten die angstferomonen uitscheiden, hem in een klein hokje zetten zonder plaats om weg te kruipen voor starende blikken en grijpgrage handen, waar zijn voer, water en kattenbak vlak bij elkaar staan... Dit alles veroorzaakt stress bij de meeste katten (want er zijn natuurlijk ook uitzonderingen die het wel goed doen op show), wat zich uit in doen alsof ze slapen, in elkaar kruipen, grote pupillen, achteruitstaande snorharen, in schubben staande vacht, trekkingen van het vel op de rug, blazen en grommen. Stress laat de weerstand dalen, wat ziektes meer kans geeft. Voor het welzijn van onze katten kiezen wij er dus voor om niet te showen. Kampioenstitels zal u dus bij ons niet vinden.


Natuurlijk gedrag uitoefenen

Een kat is een roofdier dat normaal minstens 6 uur per dag bezig zou zijn met jagen. Dat zij als huisdier bij ons wonen, wil nog niet zeggen dat ze daar geen behoefte meer aan hebben. Omdat ongecastreerde katten zomaar los buiten laten geen optie is, voorzien wij alternatieven zodat onze katten toch hun jachtinstinct kunnen uitleven. Ze doen wij aan voedselverrijking: onze katten moeten werken voor hun brokjes, erop jagen als het ware. Dat voorkomt verveling en is gewoon veel leuker dan een saai eetbakje. Daarnaast spelen we uiteraard veel met hen. Om ze af en toe echt jachtplezier te gunnen, kopen we krekels en sprinkhanen in de dierenwinkel. Vangen en smullen maar!


Naast roofdieren zijn katten ook sociale dieren. Als er voedsel genoeg voorhanden is, dan vormen ze spontaan groepen van verwante vrouwtjes (grootmoeders, moeders, dochters, tantes, nichtjes...) die samen een territorium verdedigen en hun kittens grootbrengen. Bij zo'n groepen hangen altijd wel een paar onverwante katers rond. Deze groepssamenstelling proberen wij ook thuis na te leven. Helaas heeft moeder natuur hier momenteel een stokje voor gestoken.

Design downloaded from free website templates.