Poezenproject

Informatie over doctoreren

Het onderzoek

CV

De katten 

Huisvesting

Dierenwelzijn

Activiteiten

Nieuwsbrieven

Adoptie

Foto's

Stages en info voor studenten

Links

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het poezenproject

Het 'poezenproject' is de algemene naam die wij gegeven hebben aan het onderzoek dat ik uitvoer om de titel van 'Doctor ' te behalen. Wat dit allemaal inhoudt, kan u hieronder lezen.

Hoe het allemaal begon...

Al van toen ik een klein meisje was, was ik ervan overtuigd dat ik later 'uitvinder' of 'professor' ging worden. Samen met een vriendin zou ik het monster van Loch Ness vangen, een robot uitvinden die het huishouden kon doen en vooral: veel met dieren bezig zijn. De keuze voor de richting 'Latijn-Wetenschappen' in het middelbaar onderwijs was dan ook snel gemaakt. Concrete plannen om Biologie te gaan studeren ontstonden in Kenia, waar ik toen met mijn ouders op reis was. En van onze reisgenoten, Christel Moons, toen een jaar of 18, vertelde dat ze Biologie ging studeren. Dat zoiets bestond, was toen een openbaring voor mij en wanneer we dan ook nog eens onderzoekers bezig zagen die jachtluipaarden aan het bestuderen waren, stond mijn besluit vast: Biologie zou het worden!

Al van bij het begin van mijn studies had ik in het achterhoofd dat ik verder wou gaan in het onderzoek. Gaandeweg werd duidelijk dat het behalen van een doctoraat daarvoor quasi noodzakelijk was. De richting waarin was al snel gekozen, de combinatie van mijn twee grote interessegebieden lag voor de hand. Gedrag en katachtigen zouden het dus worden! Een gesprek met mijn eerste promotor, Prof. Dr. Mark Nelissen, bracht alles aan het rollen en het verder uitwerken van een onderwerp kon beginnen...

De opstart

Allereerst begon ik met een studie van de wetenschappelijke literatuur: wat was er al allemaal geweten, wat moest nog verder onderzocht worden of waarvan was nog totaal niets bekend? Al snel kwam ik uit op het onderwerp 'verwantenherkenning'. Bij knaagdieren was dit al vrij goed bestudeerd, maar bij katten was er nog geen onderzoek naar gedaan. Al snel werd het een vraag die me intrigeerde: zouden katten hun verwanten herkennen? Zouden ze een onderscheid kunnen maken tussen katten die familie van hen waren, zoals broers en zussen en ouders, en katten die geen familie van hen waren? En als ze dat konden, zouden ze dan ook een voorkeur hebben voor onverwante partners en zo inteelt vermijden?

Dit zijn de vragen waarop we een antwoord hopen te krijgen door het 'poezenproject'. Hoe we dit onderzoeken en hoe het een en ander praktisch in zijn werk gaat, kan u lezen onder de desbetreffende hoofdstukken die u in het menu links kan aanklikken.

Veel leesplezier!

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor