Beste stamgenoten,Jaren na het einde van het vlasbedrijf Benoit ( Roterijstraat, Deerlijk) begon mijn vader met veel passie en fierheid te vertellen over Frederic, zijn grootvader en stichter van het vlasbedrijf. De pijn van het afscheid was vervaagd maar de passie voor het vlas was gebleven. Tot op vandaag zaaien we nog ieder jaar een kleine vlasgaard in zijn tuin. Frans wilde graag nog eens alle tenoren samenbrengen. Allen die vroeger samen op het vlasbedrijf hadden gewerkt, de kinderen en kleinkinderen die er hadden gespeeld: de afstammelingen van Frederic (Freere ). Op zondag 31 augustus 1986 waren weer allen samen op het kasteeldomein van Hoogveld, Veldegem. Tegelijk publiceerde de werkgroep een familiebrochure met foto’s en verhalen van de mooie momenten van het vlasbedrijf.

Tijdens dat opzoekingwerk kwamen wij in contact met Remi Deprez (1901-1993), zoon van Adolf en Euxodie Benoit. Remi was buiten ons weten reeds jaren bezig met de stamboom van de familie Benoit. Hij was opgegroeid op de hoeve van Joseph Benoit, grootvader van Frederic. Op vandaag is het de kinderboerderij, het Bokkeslot in de Tapuitstraat 57 Deerlijk. Frans, mijn vader, had in zijn jeugd al de stamboom kunnen opmaken tot Joseph, maar Remi ging verder, veel verder.

Met Remi ging ik voor het eerst naar het archief in Kortrijk. Ondertussen was hij al opgeklommen tot een zeker Joos Benoit ( + 1646 te Sint-Eloois-Vijve). Hij toonde me het testament van Josse Benoot. Het zien van dit unieke document wakkerde mijn interesse dusdanig aan dat ik zelf verder wilde zoeken. Ik werd een passievolle genealoog.

Ikzelf onderzocht nu vooral de stamreeks, de voorouders in mannelijke lijn. Het eerste jaar had ik nog geen kennis van een reeds bestaande studie door J. Ghyssaert en Dr. J. Soete, gepubliceerd in 1952. Maar toen ik die wel ontdekte, had ik al heel wat extra gegevens verzameld. Dank zij deze voorkennis zag ik snel enkele hiaten in de bestaande stamboom.
Het bewijzen van de correcte stamreeks duurde echter nog 10 jaar, want net als mijn voorgangers had ik eerst de agenda van de weesheren over het hoofd gezien. Vanaf het moment dat ik deze bron had gelezen kon ik met zekerheid mijn 18 voorvaders noemen nl.: Frans, Adolf, Frederic, Pieter, Joseph, Franciscus, Pieter, Carel, Carel, Joos, Pieter, Joos, Jan, Pieter, Olivier, Jan, Olivier en Gillis. Ze woonden allen in de Gaverstreke: Deerlijk, Harelbeke, Beveren-Leie, Sint-Eloois-Vijve en Waregem. Alle precieze woonplaatsen zijn gekend tot 1450. In een fietstochtje van 2 uur kan ik al mijn voorvaders begroeten.

 Filips Benoit.

Keer terug