KWARTIERSTAAT


De wielrenner uit Drongen


TIESJ BENOOT


De wielrenner uit Drongen

Tiesj Benoot wordt geboren in Gent op 11 maart 1994. Zijn eerste koersfietsje koopt hij met zijn spaargeld van zijn eerste lentefeest in 2001.

In 2005 sluit hij aan bij Wielerploeg 'Morel en Zoon' in De Pinte en rijdt hij zijn eerste wedstrijdjes bij de miniemen. In zijn drie jaren als aspirant laat hij zich vooral opmerken door zijn regelmaat waar hij meestal in de top tien eindigt. Als derdejaars aspirant vervoegt hij zijn vriend Otto Vergaerde bij Wielerploeg 'De Gentse Wielersport'. Wanneer Otto in 2009 overstapt naar het Cycling-team Menen neemt hij zijn vriend Tiesj mee. Vanaf het tweede jaar nieuweling strijdt Tiesj nadrukkelijker mee voor de prijzen en wint ook zijn eerste wedstrijden.

Na ook nog een jaar als junior actief te zijn geweest bij Cycling-team Menen o.l.v. Rik Deleye stapt hij als tweedejaarsjunior over naar het Avia-team opnieuw o.l.v. Rik Devoogdt en Kenny Desaver. Dat jaar bloeit Tiesj opent tot

een te duchten concurrent voor de toppers uit de juniorenreeks.

De professionele begeleiding van Frederick Broché werpt duidelijk vruchten af. Een sterk seizoen 2012 wordt bekroond met diverse selecties voor de nationale ploeg met als kers op de taart een selectie voor het Wereldkampioenschap op de weg in Valkenburg. Hij is mee smaakmaker van de koers en eindigt als 12de. Een onvergetelijke ervaring voor de jongeman uit Drongen.

Een slimme kop op een sterk lichaam: zo kun je Tiesj Benoot het best omschrijven. De 20 jarige Gentenaar kan op alle terreinen uit de voeten. Zo sprintte hij net naast het podium op het WK kampioenschap voor beloften, klom hij met de beste klimmers in de Ronde van de Isard en bewees hij ook op Vlaamse wegen in zijn sas te zijn, met een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen.

De voorbije jaren combineerde Benoot het fietsen met zijn studie aan de Universiteit Gent, waar hij Toegepaste Economische Wetenschappen volgt. Het uitbouwen van een koerscarrière krijgt voor 4 jaar voorrang op zijn studies die hij nu in een vertraagd tempo aflegt, waardoor beide tegelijk nog net te combineren zijn.

Begin november werd Drongenaar Tiesj Benoot op non-actief gezet toen er klierkoorts werd vastgesteld. 'Begin december mocht ik beginnen trainen, maar ik liep dus wel enige achterstand op', zegt Tiesj zelf hierover. Hij woont in Drongen, liep middelbare school aan het Don Bosco college in Zwijnaarde en volgde er de richting Wiskunde Wetenschappen.

De ploegleiding van Lotto-Belisol biedt hem een stagecontract aan en tijdens die proefperiode bij de prof laat hij zich in een aantal grote wedstrijd heel uitdrukkelijk zien. Dit wordt beloond met een contract als neoprof bij Lotto-Soudal

De website van Tiesj benoot


Keer terug