Senegal is gelegen op het noordelijk halfrond, in West-Afrika, en maakt deel uit van de Sahel-klimaatzone. Het land grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan (met een kustlijn van ongeveer 750 km), in het noorden aan Mauritanië, in het oosten aan Mali, en in het zuiden aan Guinee (-Conakry) en Guiné-Bissau. De toevoeging van de naam van de hoofdstad Conakry werd in het verleden vaak gebruikt om het onderscheid aan te duiden met het buurland Guiné-Bissau.
Kaart van Senegal.Binnen het grondgebied van Senegal, langs de oevers van de Gambia-rivier, is het staatje The Gambia gelegen. (Voor een belangrijk deel is de informatie over onderwerpen als bevolking, talen, religie, klimaat, landschap, flora en fauna, ook geldig voor The Gambia; het gebied wordt in dat opzicht vaak omschreven als 'Sénégambia').
Ongeveer 500 km uit de kust ligt de kleine, uit tien eilanden bestaande archipel Kaapverdië.
Senegal is overwegend vlak en wordt doorstroomd door drie grote rivieren: de Senegal, de Gambia en de Casamance. In het zuidoosten, rond de plaats Kédougou, in het grensgebied met Mali en Guinee, is er sprake van een heuvellandschap, dat in hoogte varieert van 300 tot 400 meter (hoogste punt 581 meter).
De oppervlakte van Senegal bedraagt 196.722 km². Dat is bijna 5x de grootte van Nederland (CBS: 41.500 km²) en 6,5x België (30.550 km²).

Het land is voornamelijk vlak en kent, behalve in het zuidoosten, nauwelijks hoogteverschillen.  Langs de kust zijn er duinenrijen en in het binnenland is er soms sprake van flauwe glooiingen, die niet meer dan enkele tientallen meters hoog zijn. Links op deze foto een prachtige "baobab" of acaciaboom. Alleen in het zuidoosten van het land zijn er heuvels tot rond 400 meter. Aan de kust van het schiereiland Cap Vert, waarop de stad Dakar is gelegen, verheffen twee uitgebluste vulkanen zich tot een hoogte van ruim 100 meter. De ligging en vorm van deze hoogten in het landschap hebben in de volksmond een bijzondere bijnaam gekregen: Les Mamelles, ofwel: de Borsten. Meer dan door het reliëf wordt het landschap bepaald door het klimaat. Er is een korte regentijd in de maanden juli tot november; de rest van het jaar is droog en heet. Dat betekent dat de vegetatie op de eindeloze vlaktes - savannen - voor een groot gedeelte bestaat uit stugge grassen en doornige struiken, zoals 'kamelendoorn', met hier en daar acaciabomen of baobabs.
De indruk die zo'n landschap achterlaat is die van een gruwelijke schoonheid: eindeloos, hard, heet, meedogenloos.
De kuststrook alsmede de stroomgebieden van de grote rivieren zijn door de invloed van zeewind en water zowel gematigd van klimaat als groen en rijk aan vegetatie (zoals uitgestrekte mangrovebossen in de Sine Saloum Delta of de Casamance).
 
 

lees het reisverslag ......