Ken je deze knopen al?

Prince Albert
Op zoek naar informatie over dassen kwam ik toevallig op een Chinese (Koreaanse?) website 3 knopen tegen: de Prince Albert, de Trend knot en een onleesbare knoop. Ze trekken uiteraard wel op de knopen die we kennen, maar toch zal de kenner aan de details zien dat het wel degelijk om andere knopen gaat.

Prince Albert
Trend Knot
De onleesbare knoop

ik ben dit boek aan het lezen/bestuderen:

85 manieren om je das te knopen

©2005 - 2008

De kunst van het knopen

Vier manieren

Er zijn verschillende manieren om een das te knopen:
de Four-in-Hand, de Windsor (dubbele Windsor), zogezegd uitgevonden door de Hertog van Windsor hoewel hij dat later weer ontkende, een Halve Windsor en de Pratt (Shelby), uitgevonden door Mr Jerry Pratt.

Hoewel je naar deze laatste knoop ook wel eens hoort refereren als de Shelby knoop, is dit niet correct: Don Shelby demonstreerde de knoop op televisie, en - zoals dat wel vaker in de media gaat - ging alle eer naar hem, in plaats van de echte uitvinder. De New York City Fashion stylists zorgden ervoor dat dit misverstand rechtgezet werd.

De juiste lengte

De stropdas moet zo geknoopt worden dat de punt van de das op de broeksriem valt.

Deukje

Of je nu een four-in-hand, een halve - of dubbele Windsor of de Pratt-knoop knoopt, elk van hen moet zó geknoopt zijn dat er een deukje of een plooi in het midden van de das ligt, nét onder de knoop. Dit duwt de das een beetje open, zodat hij onmiddellijk breder komt te staan en valt zoals het hoort.

Ontvouwen

Haal de knoop er na gebruik altijd weer uit, zelfs al ben je minder handig in het strikken ervan of heb je er niet veel tijd voor. Dit houdt de das langer mooi en natuurlijk.

Dassen die toch lange tijd geknoopt bleven, kan je best oprollen en zo een nachtje opgerold laten. De meeste kreukels zullen er dan wel uit zijn.

Dassen van i-tie kan je wassen op 30° én strijken!

Over ons | Site Map | Disclaimer | Contacteer ons | ©2005 - 2008 www.i-tie.be