Erfgoed


OUDENAARDE : Erfgoeddag " Uit vriendschap!" op 26 april 2009

De Maagdendale site.

Acht kunstenaars nodigden de bezoekers uit tot sereniteit in de kapel van Maagdendale en met hun tentoonstellingsproject trachten ze een eigen individuele visie te geven over rust en stilte.

De beeldende kunstwerken van Andrť Honnay, Gert Van Weyenberg, Jean Le Noble, Johan Van Aken, John Quivron, Marc Honnay, Patrick De Bleeckere en Vera Putman nodigen u uit tot bezinning tussen de eeuwenoude muren van de Maagdendale kapel. Deze serene belevenis was de moeite waard.

De tentoonstelling werd officiŽel geopend door de heer Herman De Croo, Minister van Staat. Zij werd ingeleid door de heren Hugo Bruin, kunstcriticus en Guy Hove, schepen van Cultuur. Deze opening werd afgesloten met een receptie voor alle aanwezigen.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2009 keerde Antonia Magherman, de laatste abdis van de abdij Maagdendale, terug naar haar abdij! Medewerkers van het stadsarchief slaagden erin om in 2008 een schilderij met het portret van Antonia terug te vinden.

Antonia Magherman stamde langs moederszijde uit het aloude geslacht van de Oudenaardse familie Van Quickelberghe. Ze werd geboren in Melden in de ouderlijke hoeve: het Hof ter Rijt (de hoeve bestaat vandaag nog steeds en ligt links van de Berchemweg, net buiten de bebouwde kom van Leupegem, voor wie vanuit Leupegem naar Berchem rijdt). Op 21-jarige leeftijd legde ze in de abdij Maagdendale haar kloostergeloftes af.

Op het ogenblik van haar aanstelling tot abdis in 1776 was ze 42 jaar. In haar verkiezingsverslag wordt ze geroemd om haar zachtaardig en vredelievend karakter. De eerste jaren van haar abbatiaat verliepen zeer voorspoedig. Antonia slaagde er zelfs in het bezit van de abdij te vergroten.

Na de annexatie van onze gewesten bij de Franse republiek in 1795 werden de religieuze instellingen geviseerd. Antonia en twee van haar medezusters sloegen op de vlucht met de boekhouding van het klooster. Op 1 september 1796 werden de kloosters door de Fransen afgeschaft. De resterende kloosterlingen van Maagdendale werden in december 1796 uit het klooster gezet. In 1797 werden de goederen van de abdij openbaar verkocht.

Antonia Magherman keerde (ondertussen 62 jaar oud) terug naar haar ouderlijke woning in Melden, waar ze stierf in 1807. Vandaag valt het portret van Antonia opnieuw te bewonderen in de leeszaal van het stadsarchief. 

Edwin Van Coppenolle