Vier dagen met de camper in Keulen (5 t.e.m. 8 Augustus 2010).

Nadat Mart haar linkerarm na 3 weken uit het gips mocht, trokken we er terug op uit met onze Pössl.
Ze kon nog niet met de fiets rijden omdat ze haar arm nog niet goed kon strekken; we kozen daarom voor een bestemming waar alles gemakkelijk vanuit de staanplaats te voet zou kunnen bezocht worden.

Donderdagvoormiddag 5 augustus stonden we na een rit van 201 km alweer in de
Reisemobilhafen Köln. We hadden geen plaats met zicht op de Rijn kunnen reserveren omdat de uitbater met verlof was. Er was dan nog altijd wel een “platzwart” die langs kwam om te zien of iedereen wel de ‘8 euro per 24 uren’ in de automaat had gestoken. We stelden ons voorlopig tevreden met de eerste de beste vrije plaats. Na amper een uurtje kwam er een plekje vrij onder de bomen, van waaruit we ook direct zicht op de Rijn hadden.
In een camperzone zijn er aanhoudend die komen en gaan, alleen tegen de avond loopt het meestal vol.

image002.jpg image013.jpg
Foto linksboven: Rechts van het pad ligt de
“camper zone”;  40 m links van het pad ligt de Rijn 10 m lager gelegen.  Dit pad loopt langs de linkeroever van de Rijn tot beneden aan de dom en het hauptbhanhof en loopt van daaruit ook nog verder het stadscentrum voorbij langs de linkeroever.
Foto rechtsboven: Vlakbij de camper staanplaats kan je het pad onder de bomen ook verlaten om naast de lager gelegen Rijn in het zonnetje verder naar het stadscentrum te wandelen of te fietsen langs de Niederländer-Ufer en de Konrad-Adenauer-Ufer. Op de foto zie je dan in de verte reeds de dom.

Na onze vorige bezoeken aan Keulen gaven we al meer uitleg over de camper zone, de eraan grenzende jeugdherberg en hoe je best tot in de stad geraakt. Ook toonden we reeds een landkaartje van de stad en vertelden we wat we er allemaal gingen bekijken. Zie daartoe eventueel het verslag van ons vorig verblijf in Keulen: klik
à Keulen - juni 2010.
We willen niet in herhaling vallen, een aantal plaatsen bezochten we ditmaal gewoon wat uitgebreider.
AL onze andere reisverslagen met de Pössl zijn te vinden onderaan onze webpagina: klik à Onze Pössl

We proberen nu een beetje meer van de ziel van Keulen bloot te leggen.
Voor muziekliefhebbers is Keulen een  winkelparadijs. De stad bulkt van de platenwinkels (niet direct in het centrum) en overal in de stad zorgen muzikanten voor een gezellige sfeer.
image014.jpg 
image015.jpg

De duurdere winkels vind je vooral op de Hohe Staße. Die straat werd al in 1967 de eerste voetgangerszone in Duitsland. Ze begint aan de Wallrafplatz, naast de Dom.
De Hohe Straβe is een echt monument, ze bestond al in de tijd van de Romeinen. Hier tref je vooral kledingwinkels, juweliers en schoenenwinkels aan. Je vind er ook een grote “MediaMarkt” gespecialiseerd in elektronische- en Multi-media apparatuur.
Schoenen zijn hier een pak goedkoper dan in België; zowel in Keulen als in Aachen gaan wij daarom altijd eens langs bij de schoenzaak “Deichman”.

Ook de Schildersgasse is een erg populaire winkelstraat. De Schildergasse eindigt op de Neumarkt, waar ze overgaat in de Zeppelinstraβe. Daar vind je hoofdzakelijk dure vrouwenmode.
image016.jpg 
image017.jpg
Je hoeft niet ver te lopen om de zoveelste bakkerij te passeren. De meest verkochte zoetigheid is hier zeker de “Berlinerbol”, hier gevuld met confituur (bij ons banketslagroom).
Onze buurvrouw vroeg ons al eerder om een “bienenstich” uit Duitsland mee te brengen; tot hiertoe vonden we die nooit, maar ditmaal hebben we twee bakkerijen gezien waar we ervoor terecht kunnen.
In één van de bakkerijen genoten we van cappucino en chocomelk. Brood is hier duurder dan in België en geniet minder onze smaak; de verse broodjes bij het ontbijt, in de camperzone ’s morgens gebracht, zijn wél lekker.

Ook de 4711 shop in de Glockengasse is een aanrader die in het pand gevestigd is waar de “Eau de cologne” voor het eerst gefabriceerd werd.
De meeste winkels in Keulen zijn open van maandag tot zaterdag, van tien uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds. De tijd waarin de winkels in Duitsland slechts de eerste zaterdag van de maand en dan slechts tot 13u open waren, is reeds lang voorbij.
Hier in Keulen was er begin augustus nog steeds veel solden, maar ook de nieuwe collectie was er reeds te vinden.
Op de terugweg naar de camper, kregen we vanuit een reclamestand eerst gratis broodjes en bij een andere stand ook nog blikjes coca cola.

Geschiedenis van Keulen:
De geschiedenis van Keulen begint bij de Romeinen met de nederzetting Colonia Agrippina. Het werd de hoofdzetel voor de provincie Germania Inferior.
De Franken
 vielen in de vijfde eeuw de stad binnen. Tijdens hun bewind werd het een belangrijk christelijk centrum.
In de vroege Middeleeuwen begon de stad weer te groeien. Keulen lag vlakbij de Rijn en bovendien op een kruispunt van handelswegen
. Tot op heden is het een belangrijk economisch centrum gebleven.
Karel de Grote maakte van de stad een aartsbisdom. Het ‘heilige Keulen’ was spoedig volgestouwd met kerken. In 1164 schonk keizer Frederik I (Barbarossa=roodbaard) de gebeenten van de drie koningen aan de aartsbisschop. De stad werd van toen af overspoeld met bedevaarders. Keulen werd geruime tijd geregeerd door prins- en aartsbisschoppen. In 1248 begon de bouw van de Dom.
Eind der 13de eeuw kwamen de inwoners van Keulen in opstand tegen de toenmalige bisschop. Met de hulp van de vijand van de bisschop, de Hertog van Brabant, lukte het om de bisschop te verslaan. Keulen werd een onafhankelijke stad. 
Keulen bleef economisch en cultureel één van de belangrijkste steden. Tijdens de industriële revolutie
 won het Ruhrgebied echter meer aan belang voor de economie, maar Keulen bleef als spoorwegknooppunt, universiteits- en cultuurstad zijn status behouden.
In 1945 verwoestten hevige bombardementen 90% van de stad.

We vermelden nog even dat groot Keulen 8 bruggen over de Rijn telt. De Rijn is bij al deze bruggen bijna 400m breed.
Gans ten noorden loopt de autobaan E37 nabij Leverkusen over de Rijn.
De Mülheimer Brücke ligt op amper 300m ten noorden van onze camper staanplaats. Zuidelijker gelegen zijn de Zoobrücke, de Hohenzollernbrücke (vlak bij de dom), de Köln-Deutzer brücke (nabij de Neumarkt), de Severinsbrücke, de Südbrücke en ten slotte de autobaanbrug nabij het ‘autobahnkreuz Köln-sud’.
Op de Niederländer-Ufer (linkeroever), onder en nabij de Zoobrücke, kunt ge met een mobilhome vlak naast de Rijn staan, maar je geniet er natuurlijk niet van faciliteiten zoals in de “
Reisemobilhafen Köln”. Onder de oprit van de Zoobrücke is er op de linkeroever ook een grote open parking voor auto’s.

Een nog niet zo bekende maar toch wel praktische routeplanner met duidelijke kaartoverzichten: routeplanner derouck

Als je door het stadscentrum (grijze zone) rijdt heb je een milieustikker nodig op je auto of je camper.
In Keulen zijn volgende milieustikkers geldig (situatie aug 2010): plaket.gif
Als je naar Keulen rijdt moet je dus toch wel een beetje weten of je wel door de stad mag. Enig inzicht over de autobanen rond en de toegangswegen tot Keulen is goed meegenomen; daarom heb ik onderstaand, zelf samengesteld overzicht, in een GIF verwerkt.

          KoelnAllani.gif
Als je
geen milieustikker hebt moet je het centrum vermijden. Komende vanuit Aachen verlaat je met je camper dan de E40 aan het Kreuz Köln-West en je volgt de E31 in de richting van Leverkusen. Je passeert op de E31 eerst Köln-Lövenich, dan Köln-Bocklemünd en je verlaat de E31 in Köln-Nord (Longerich) en volgt er de A57 in de richting van Keulen tot het einde van de autobaan. Dan links afdraaien (richting Zoobrücke/messe), na ca. 1500 m vóór de Zoobrücke rechts afslaan (richting Zoo/Flora). Rechtdoor over de kruising tot de Rheinuferstraße (Niederländer-Ufer), aan het licht links afslaan. Na ca. 800m, juist voorbij de AXA building rechts afslaan. De Reisemobilhafen bevindt zich rechts van de parking vóór de jeugdherberg.
De “
Reisemobilhafen Köln” ligt daar buiten de milieuzone van de stad.

Komende via de autobaan vanuit Aachen, kan het ook door het stadscentrum, vanaf het autobahnkreuz Köl-West, en dan via de Aachenerstraße, dan kom je uit bij de Rijn aan de Deutzer Brücke maar dan heb je een milieustikker nodig.
Wij beschikken voor onze Pössl over de
groene milieustikker (zie Umweltplakkete)  en verlaten de autobaan E40 komende vanuit Aachen pas bij het Autobahn Kreuz Köln-Süd, richting  Militärringstraße en rijden daarop meteen naar de linkeroever van de Rijn, richting Marienburg waar vroeger het Krijgsauditoraat van het Belgisch leger was. Vanaf Marienburg volgen we dan de linkeroever van de Rijn tot bij de Reisemobilhafen Köln”.

We bleven ditmaal niet alleen maar op de linkeroever waar het centrum zich bevind, maar maakten vanuit de
Reisemobilhafen Köln nu ook een wandeling over de Zoobrücke naar de rechteroever van de Rijn, weg van het centrum in oostelijke richting dus. Vanaf de Niederländer-Ufer een wenteltrap op (15m hoog), 400m de brug over en daar een wenteltrap af tot in het “Rheinpark”.  Dit park vormt ook alweer een groene long op de rand van Keulen; tijdens een vorig verblijf waren we al in het stadspark ten westen van Keulen en in de Flora of “Botanicher Garten” ten noorden van het centrum; ook de “Zoologischer Garten”, er vlak naast gelegen, vormt een groene oase.  Vanuit het  Rheinpark  hadden we een mooi zicht op de skyline van Keulen. Nog wat verder wandelden we langs het “Messe und Ausstellungsgelände
image027.jpg image028.jpg

Vervolgens wandelden we over de Hohenzollernbrücke terug richting linkeroever, naar de dom toe, van waaruit we verder het centrum introkken.
Over deze brug rijden geen auto’s, je loopt er op een pad naast, maar gescheiden van de treinsporen. Het Hauptbanhof is van hieruit gezien gelegen rechts naast de dom.
image029.jpg image030.jpg

Hier naast de
Hohenzollernbrücke kan men vetrekken voor een tochtje op de Rijn.
Kostprijs: 7,5 euro/persoon voor 1 uur varen (3,5euro voor kinderen); of een dagticket van 18 euro.

image032.jpg

Zaterdag 7 aug was er als het ware een bijeenkomst van Pössl eigenaren in de
Reisemobilhafen Köln”.  Een 8-tal Pössl waren er verzameld in allerlei kleuren en uitvoeringen.
We staken van elkaar zo het een en ander op aan nuttige ervaringen en tips.

In de nacht van zaterdag op zondag (7 op 8 aug) had het geregend en zondagvoormiddag bleef het bewolkt met af en toe een spatje, maar we maakten toch nog een tweede wandeling naar de rechteroever.
We wandelden nu vanuit onze camper zone over de Mülheimer brücke, staken een loopbrug over vlak voor de haven Köln-Mülheim en wandelden over het schiereiland tot aan de Zoobrüke. Dat groene, beboste, nagenoeg onbebouwde schiereiland, gelegen in de Rijn, iets ten zuiden van Mulheim, is voornamelijk voorbehouden aan de jeugd. We zagen er diverse scoutsgroepen actief rond hun kampementen. Gans ten zuiden grenst het schiereiland, ter hoogte van de Zoobrücke aan het
Rheinpark” dat we de dag voordien al bezochten. Naast de Zoobrücke kan men ook met de Rheinseilbahn de rivier over steken (4 euro/p enkel, 6 euro/p heen en terug).
image034.jpg
Via de Zoobrücke wandelden we terug over de Rijn naar de linkeroever en keerden van daaruit terug naar onze Pössl.

Gastronomie in Keulen:

In Keulen wordt onder meer het "Kölschbier" gebrouwen sinds 874. Het eerste wat men je vraagt als je een kneipe binnen gaat is dan ook ‘Ein Kölsch ?’
Duitsers eten graag vlees, en dat is in Keulen niet anders.
Enkele gerechten:
- "Bockwurst"

- "Kölsch Kaviar" gerookte zwarte pens met uienringen.

- "Hömmchen" een varkenshammetje met zuurkool.

- "Himmel und Aad" gekookte appels en aardappelen met bloedworst, uien en soms een beetje spek.

- "Decke Bunn mit Speck" bonen met saus en spek.

- "Rheinischer Soorbrode" vlees dat een paar dagen gedrenkt wordt in een mix van wijn, azijn en kruiden.

Wie graag lekker eet, zit in Keulen goed. De stad telt 3000 horecagelegenheden zoals bierhuizen, restaurants en eethuizen.

De beste restaurants en cafés vind je in de wijken Altstadt, Nord-Altstadt en Sud-Altstadt, waar ook de belangrijkste bezienswaardigheden liggen.

Wil je niet teveel geld uitgeven, bezoek dan een "kneipe", een Duitse herberg. Daar kun je goed eten tegen een schappelijke prijs.

 

Ons 4-daags bezoek aan Keulen zat erop, we hadden zo’n 50 km bij elkaar gestapt. Datzelfde kan ook met de fiets want al de wandelpaden die we volgden zijn tevens fietspaden.
In de vroege namiddag zouden we Keulen verlaten maar eerst nog uitkijken voor een middagmaal. We hadden even in de jeugdherberg het buffetmenu bekeken (5,50 euro/persoon) maar het was ditmaal niet meteen wat wij graag lusten. We trokken naar een Kneipe op 200m van onze
camper plaats.
Voor 9,90 euro/persoon genoten we er van een kruidige tomatensoep, een goedgevulde teller varkensmedaillon in een lekkere saus met groene verse bonen en rösti (geroosterde aardappelpuree) en als afsluiter een flink ijsje.
De ober zat niet verveeld om een grapje:

Hij:   - of het ons smaakte?

Wij:  - ja heel lekker !

Hij:   - daar kunt ge niet voor naar de Mac Donald gaan !

Wat later…

Hij:   - hadden jullie genoeg?

Wij:  - ja zeker!

Hij:   - ge krijgt ook niet meer !

Wat later… we rekenen af en vertellen dat we nu naar België terug rijden…

Hij:  - Ha Belgen !  Wij hebben ‘de dom’ en jullie ‘meer schulden’ !

Iedereen in de kneipe lachte mee. Wat konden we daar nog op antwoorden ?
Alhoewel: 75% van de Belgen bezit een eigen woning en samen hebben we genoeg gespaard om 2,5x de staatsschuld terug te betalen… maar in het buitenland weet men dat blijkbaar niet.


Het lag in onze bedoeling eventueel in Aachen te overnachten en er ’s anderendaags nog te gaan winkelen. Fikse regenbuien in de buurt van Aken brachten ons echter op andere gedachten. We reden dan maar meteen verder huiswaarts, maar tevreden over deze toch wel geslaagde uitstap.


Terug naar boven


Eventueel naar complete website van Mart & Eric