Digitale televisie in de camper, caravan, boot of thuis

 

Wat kiezen?

 

Digitale Satelliet-TV (op SHF) of digitale DVB-T (op UHF)?

 

Afdrukken = 9 blz A4

 

 

Gebruikelijke normen en afkortingen (noodzakelijk om de uitleg verderop te verstaan)

 

DVB:

DVB-S:

DVB-S2:

DVB–C:

DVB-T:

DVB-T2

DVB-H:     

Digital Video Broadcast

Digital Video Broadcast via satelliet

Digital Video Broadcast via satelliet in Hoge Definitie

Digital Video Broadcast via kabel

Digital Video Broadcast Terestrial (via lokale UHF zenders)

Digital Video Broadcast Terestrial in Hoge Definitie (via lokale UHF zenders)

Digital Video Broadcast naar Handheld (draagbare) toestellen.

 

Voor meer info zie: wikipedia DVB

 

TPDR

XPDR

Transponder

Transponder:  Samen voegsel van transmitter en responder.  De transponder vangt de signalen vanaf de aarde op (uplink), versterkt ze, past frequentie conversie toe (zet de signalen om naar een andere zendfrequentie, zodanig dat ze niet in conflict komen met deze van de uplink) en stuurt ze terug naar de aarde.  De satellieten van de Ku-band hebben tegenwoordig vele tientallen transponders aan boord.

 

Ku-band

Kurz-under band

Frequenties gaande van 11,7 tot 12,7 GHz (downlink) en 14 tot 14,5 GHz (uplink).

 

C-band

C-band

Oorspronkelijke aan communicatie satellieten toegekende band met frequenties gaande van 3,7 tot 4,2 GHz (downlink) en 5,925 tot 6,425 GHz (uplink). De lagere frequenties gebruikt in de C-band doen het beter bij slechte weercondities dan deze uit de Ku-band.

 

SCPC

Single Channel  Per Carier  

Elk kanaal apart uitgezonden op een draaggolf.   Meerdere satelliet gebruikers kunnen hierdoor  uplinken vanuit diverse locaties.

 

MCPC

Multi Channel Per Carier

Meerdere kanalen worden uitgezonden op eenzelfde draaggolf

 

SD

Small Defintion

Lage definitie

 

HD

High Definition

Hoge definitie

 

Mpeg

Digitale compressie

Bij Mpeg4 is het signaal méér digitaal gecompresseerd dan bij Mpeg2.

Mpeg2 en Mpeg4 worden zowel bij SD als bij HD toegepast.

 

FTA

Free To Air. 

Niet conax versleuteld en dus gratis te ontvangen zonder enig abonnement.

 

Conax

Conditional acces 

Coderingsysteem voor digitale televisie waarbij je slechts ontvangst krijgt als je over een abonnement beschikt. Er bestaan diverse coderingsystemen zoals:

IRDETO    (in Nederland nog enkel op oude toestellen)

MEDIAGUARD (= SECA) waarmee TV-Vlaanderen en CanalDigital in Nederland werken.

 

CI-SLOT

Common Interface slot

Een CI-slot is een gleuf in een digitaal ontvangsttoestel, waarin een decoder module (=CAM / CI) voor gecodeerde betaaltelevisie kan geschoven worden.

Toestellen zonder CI-slot, met een eigen ingebouwde decoder, kunnen alleen uitzendingen ontvangen van het coderingssysteem waarvoor hun decoder ontworpen is.

In toestellen met een CI-slot kan een CAM / CI decoder module naar keuze voor een specifiek codeersysteem geschoven worden.

 

CAM

CI

Conditional Access Module

Common interface

 

Een losse ontsleutelingsmodule wordt CAM of CI genoemd. De CAM zorgt in samenwerking met de erin te schuiven smartcard (= plastic abonnementskaart) voor het ontsleutelen van gecodeerde programma's.

Voorbeeld van een CAM / CI:    de CI-module van TV-Vlaanderen.

Indien intern in de ontvanger reeds een kaartlezer voor een smartcard (= abonnementskaart) ingebouwd is, spreekt men over een Embedded (ingebouwd) systeem (vb: Embedded SECA), waarbij dan geen Common Interface slot en geen CAM meer nodig is

 

EPG

Electronic program guide

Software waarmee men op televisie extra informatie kan krijgen over de programma’s, een aantal dagen of weken van tevoren.

 

PVR

DVR

Personal Video Recorder

Digital Video Recorder

PVR, een apparaat met de mogelijkheid om uitzendingen op digitale wijze op te slaan op een ingebouwde harddisk. Moderne digitale ontvangers hebben deze optie, die ook wel wordt aangeduid met DVR. Een PVR biedt alle mogelijkheden van een 'ouderwetse' videorecorder, plus enkele extra opties zoals het overslaan van reclames en 'time shift' (met vertraging kijken naar een uitzending die nog bezig is).

 

LNB

LNC

Low Noise Block Convertor

Staat in het brandpunt van de schotel, ontvangt de satelliet signalen, converteert ze van SHF naar UHF en stuurt ze via een coaxkabel naar de ontvanger.

 

DiSEqC

Digital Satellite Equipment Control

Software in de ontvanger waarmee kan geschakeld worden tussen meerdere LNB’s, of waarmee de rotor van een draaibare schotelantenne gestuurd wordt.

 

USALS

Universal Satellites Automatic Location System

Software in de ontvanger waarmee de rotor van een draaibare schotelantenne gestuurd wordt.

 

HDMI

High Definition Multi Media Interface

Voor het overdragen van niet gecompresseerde audio en video.

 

 

Via satelliet-TV heeft u zonder abonnement keus uit gratis FTA digitale zenders uit diverse landen, waar u ook bent in Europa.  Gratis staan FTA kanalen ter beschikking in diverse talen, ook voor televerkoop. Tegenwoordig zijn de meeste kanalen echter voorbehouden aan bedrijven die pakketten programma’s tegen betaling (niet FTA) ter beschikking stellen.

Het aantal gratis FTA-kanalen vermindert stilaan en in de plaats komen conax versleutelde kanalen waarvoor je een abonnement nodig hebt.  Meteen kiezen voor een abonnement bij bvb TV-Vlaanderen  (of TéléSAT numérique in Walonië) ligt hoe langer hoe meer voor de hand maar is (nog) niet noodzakelijk.

In Europa zijn een 60-tal satellieten te ontvangen, waaronder weersatellieten, spionagesatellieten, communicatiesatellieten, wetenschappelijke satellieten, aardobservatie satellieten, enz.     Zie hier lijst

 

De satellieten cirkelen op een geostationaire baan, zo’n 36.000 km boven de evenaar.

 

Voor ons, TV-kijkers,  zijn vooral de Astra’s van belang.

Astra’s waarvan een aantal transponders hun ‘footprint’ op ons deel van Europa richten zijn ondermeer de 19,2E (Astra 1) en de 23,5E (Astra 3), vooral deze zullen we hier verder bespreken.  (E = East en staat voor oosterlengte.)

Voor meer info over de Astra satellieten zie:  Astra.

astra1en3ani2.gif

   Astra1   (sit feb 2011)

   We ontvangen al zijn kanalen op de Ku-band

   Aantal kanalen:   1.466

   TV kanalen:            967 (FTA + abonnement)

   Radiokanalen:        300

   Datakanalen:         199

   Waarvan 924 FTA (TV en radiostations samen)

Astra3   (sit feb 2011)

We ontvangen al zijn kanalen op de Ku-band

Aantal kanalen:   493

TV kanalen:         350 (FTA + abonnement)

Radiokanalen:     105

Datakanalen:        38

Waarvan 139 FTA (TV en radiostations samen)

Na filtering van de TV-kanalen die ik wou behouden, hield ik een 40-tal FTA TV-kanalen over in het Duits, 10 in het Nederlands, 14 in het Engels, 14 in het Frans, 8 in het Spaans en 1 in het Italiaans; FTA dus zonder abonnement.
Hierbij had ik vooral televerkoop-kanalen en kanalen met voor mij onbekende talen verwijderd (Pools, Arabisch), alsook de kanalen waarvoor een abonnement (bvb TV-Vlaanderen of canal-plus) nodig is.

Op de radiostations werd niet gescand vermits ik die niet via satelliet wou beluisteren, maar ook dat kan.

 

PICT2415akl2.jpg

Duo LNB

De meeste gratis FTA TV-kanalen zitten op Astra1, veel ervan zijn Duitstalig, maar op Astra 1 zitten toch ook wel conax gecodeerde abonnement-kanalen.

 

Op Astra3 zitten méér conax gecodeerde abonnement-kanalen in Hoge Definitie, maar toch ook een aantal gratis FTA TV-kanalen.

 

Je kunt de vaste schotel voorzien van slechts één LNB, hetzij gericht op Astra1, hetzij gericht op Astra3 (of op een andere satelliet zoals bvb hotbird).

 

Mijn vaste schotel thuis (80 cm) is voorzien van een duo LNB (4,3°) voor ontvangst van Astra1 in combinatie met een LNB voor ontvangst van Astra3 (zie figuur hier links).

 

Als je een aantal Nederlandstalige gratis FTA TV-kanalen wenst te ontvangen en/of een abonnement op het pakket van TV-Vlaanderen wenst te nemen, dan is (bij een vaste schotel) ook een LNB voor Astra3 noodzakelijk; zo niet volstaat één LNB voor Astra1.

Van TV-Vlaanderen zitten de meeste kanalen immers op Astra1 (19,2°), een kleiner aantal ervan (vooral in HD) zit echter op Astra3 (23,5°).

 

De LNB voor Astra1 is identiek dezelfde als deze voor Astra3 (en ook voor andere satellieten); enkel de plaats waar hij vóór de schotelantenne staat opgesteld bepaalt welke satelliet de LNB via reflectie op de vaste schotel zal ontvangen.

NB: bij een draaibare schotel is altijd slechts één LNB nodig.

 

Terloops: op Astra2 (28,2°E) tref je vooral UK-kanalen, op Astra4 (5°E) tref je vooral Zweedse, Noorse en Deense kanalen. De footprints van hun transponders zijn vooral op die Landen gericht maar ze zijn toch ook in grote delen van Europa te ontvangen.

 

 

Raadpleeg de kanaallijsten hieronder vooraleer je beslist (witte vakken = gratis FTA-kanalen, oranje vakken = abonnement-kanalen).

IN de ASTRA-lijsten hieronder kunt u bovenaan selecteren voor welke satelliet en voor welk type van uitzendingen u gegevens wenst te zien verschijnen.

Zo kunt u bvb instellen of alle TV-kanalen, of enkel de HDTV-kanalen worden weergegeven in de lijst, of enkel de radio stations, of enkel de kanalen in een bepaalde taal, of enkel de kanalen uitgezonden door een specifiek land, of enkel de FTA-kanalen, enz.

 

schaaljpg.jpg

Kies uit een lijst van 60 satellieten

ASTRA-1 (19,2°)  FTA-zenders

ASTRA-1 (19,2°)  ALLE zenders

ASTRA-3 (23,5°)  FTA zenders

ASTRA-3 (23,5°)  ALLE zenders

 

 

Een woordje over de klank: op een aantal TV-kanalen van Astra1 en Astra3 wordt de klank uitgezonden in AC3 (Dolby digital 5.1). De satellietontvanger kan via een SPDIF glasvezel-kabeltje (toslink) aangesloten worden op de digitale klankingang van de TV (of op een digitale stereo-installatie). Maar voor de meeste TV-kanalen werkt de klank ook via de HDMI-kabel, ook al wordt er gebruik gemaakt van AC3 (Dolby digital 5.1). De SPDIF verbinding blijkt slechts noodzakelijk wanneer digitaal klank aangeboden wordt naar 5 luidsprekers + een woofer en dat is slechts op een gering aantal TV-kanalen het geval.

 

hdmi.jpg

 

HDMI

connector

 

tosli.jpg

 

SPDIF

Toslink glasvezel connector

image037.jpg

Voor satelliet-TV heeft u een vertikaal en horizontaal goed op een satelliet richtbare schotelantenne nodig.

 

U kunt gebruik maken van een goedkope schotelantenne die u op uw bestemming op een verticale buis monteert (buis op de camper of op een driepoot) waarbij u de schotel dan zelf richt op de gewenste satelliet (opgelet: precisiewerk).

Als u met een vaste verticale buis op uw camper werkt, denk er dan aan dat de camper goed horizontaal staat.

Naargelang de breedtegraad waar ge u bevindt dient de schotel hoger of lager gericht te worden; hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de schotel moet gericht worden.

Om in België ASTRA1 (19,2E) en ASTRA3 (23,5°E) te ontvangen stelt u de elevatie om te beginnen in op:  29,5° in het westen van België, 30° in midden België en 30,5° in het oosten van België.

Vanuit België gezien staan Astra1 en Astra3, als je naar het zuiden kijkt, een beetje naar links.

Met een kompas vind je de Astra1: vanuit het westen van België op 160°, vanuit midden België op 161,5° en vanuit het oosten van België op 163°.

Richt de schotelantenne met een kompas en zoek de azimut af door de schotel zeer langzaam een klein beetje naar links en rechts te draaien. Indien u geen satellietsignaal vindt, probeer dan opnieuw nadat u de schotel eerst een heel klein beetje hoger of lager hebt gericht.

U kunt tijdens het uitrichten van de schotel kortstondig vlak bij de schotelantenne een ‘analoge Satelliet Finder’ tussen de schotelantenne en de antennekabel plaatsen. Dat toestelletje helpt u visueel en auditief bij het zoeken naar een maximum signaal van een satelliet terwijl u bij de schotelantenne kunt blijven staan. Het geeft echter niet aan van welke satelliet het een signaal ontvangt, daarvoor moet u op uw TV-toestel gaan kijken. Zet de gevoeligheid (sensitivity) van de satfinder eerst hoog; zodra u een signaal hoort of ziet, moet u de gevoeligheid absoluut lager instellen en ga pas dan verder met het richten van de schotel.

Bij digitale ontvangst krijgt u op de TV pas beeld wanneer de schotel al bijna perfect gericht is. Daarom gebruiken we beter een ‘analoge satelliet Finder’, die ook al bij een nog niet perfect gerichte schotel reeds een aanduiding geeft.

Sommige digitale satellietontvangers geven zelf een indicatie (bvb in hun setup menu) van de sterkte en de kwaliteit waarmee satelliet transponders worden ontvangen (vb mijn SAT-SDHD50B-KN van König).

 

satdef.gif

 

 

satfin.gif

De voor ons belangrijkste Astra-satelliet (Astra 1) staat, als u vanuit België op het zuiden kijkt, een beetje naar links. De satelliet staat geostationair op zo’n 36.000 km boven een punt op de evenaar, dat gelegen is op 19,2° oosterlengte loodrecht boven Mbandaka in Kongo (opgelet dat is niet 19,2° op een kompas vanaf de plaats waar u staat en bovendien staat de satelliet in orbit in de ruimte en niet beneden op de evenaar zelf).

De ASTRA 1 bestaat in feite uit meerdere satellieten op een co locatie, dat zijn meerdere satellieten dicht bij elkaar geplaatst, (1H, 1L, 1M, 1KR, 2C), waardoor ze door de schotelantenne van op aarde slechts als één satelliet worden waargenomen.
Door het succes van deze positie zijn de beschikbare kanalen schaarser geworden. Daarom wijken het Nederlandse Canal Digitaal en TV Vlaanderen voor de doorgifte van aanvullende zenders uit naar de Astra 3 (co locatie 3A en 3B), zo’n 36.000 km boven een punt op de evenaar op 23,5° oosterlengte. Een aantal van de tegen abonnement ter beschikking gestelde kanalen worden uitgezonden met grotere bandbreedte dan de FTA-kanalen, in DVBS-2 (HDMI).

Er staan ook nog Astra satellieten op andere posities:  zo’n 36.000 km boven punten op de evenaar: op 5°O.L. (Astra4), 28,2°O.L. (Astra2) en 31,5°O.L. (Astra1G+2C) maar deze satellieten zijn voor ons van minder belang; hun ‘footprint’ (zie verder) bestrijkt UK, Ierland, Noordelijke staten, Oost Europa, Baltische staten, Noord-Afrika en Z.W. Azië.  De Astra vloot bestaat in totaal uit 14 satellieten (2009).

satg.gif

 

Opgelet: Het aantal graden oosterlengte, geeft de positie op een punt op de evenaar, waar de satelliet dan, loodrecht zo’n 36.000 km boven staat, in de ruimte.

U moet de schotelantenne echter in azimut niet richten naar een punt op de evenaar, maar naar de orbit positie van de satelliet in de ruimte.

Om met een kompas de azimut voor die orbit positie van de satelliet te kunnen vinden, moet u uitgaan van de plaats (coördinaten) waarop ge u op dat moment bevindt.

Via onderstaande websites kunt ge uw positie op aarde (coördinaten, of straat, nr, gemeente, land) intikken en aangeven voor welke satelliet (vb: 19,2E) u de azimut gegevens wenst.  Ook de elevatie (hoogte instelling) voor de schotelantenne wordt dan mee berekend. De resultaten verschijnen op een kaart waarop u de omgeving kunt zien. De blauwe lijn geeft de azimut waarin u de schotelantenne moet plaatsen. De witte lijn met het groen ballonnetje kunt u tot bij obstakels  (huizen, bomen) in de buurt trekken. De afstand tot het obstakel wordt aangegeven alsook de hoogte waarop de satellietstralen naar uw schotel, op die plaats, boven de grond passeren.

Zie voorbeeld van MIJN omgeving, rechts hiernaast.

Op onze breedtegraad, hier in België, komt het er op neer dat je bijna de dubbele afstand t.o.v. de hoogte van het obstakel moet halen (voor een schotel nabij de grond gemonteerd).

azi3.jpg

 

Bepaal hieronder azimut, elevatie en skew

 

- Voor een satelliet naar keuze

Tik in: straat, nr, gemeente, Belgium

Als u geen automatische schotelantenne heeft kunt u hierboven evtl. op voorhand de nodige gegevens opzoeken voor een bestemming waar u naartoe gaat.  Enkele voorbeelden voor de Astra 19,2E (Astra1):

Blankenberge:

kompas 160°

elevatie 29,3°

LNB-skew:   -5,0°

Boortmeerbeek:

kompas 161°

elevatie 30,0°

LNB-skew:   -4,1°

Durbuy:

kompas 162°

elevatie 30,8°

LNB-skew:   -3,6°

Aachen:

kompas 163°

elevatie 30,5°

LNB-skew:   -3,0°

Gemünd:

kompas 163°

elevatie 30,8°

LNB-skew:   -2,8°

Trier:

kompas 163°

elevatie 31,7°

LNB-skew:   -2,9°

Cochem:

kompas 164°

elevatie 31,4°

LNB-skew:   -2,4°

Köln:

kompas 164°

elevatie 30,5°

LNB-skew:   -2,3°

Marseille:

kompas 160°

elevatie 38,1°

LNB-skew:   -6,7°

Barcelona:                                  

kompas 155°

elevatie 39,1°   

LNB-skew: -10,9°

eur1g.gif

 

 

Voor het bepalen van de elevatie-hoek van de Astra1 kunt u BIJ BENADERING ook nevenstaande tabel gebruiken.

 

In België gemiddeld 30°.

 

Terloops: de tabel staat niet scheef, dat is gezichtbedrog ten gevolge va de schuine blauwe lijnen.

Een prime focus- schotelantenne waarbij de LNB in het brandpunt staat in het midden voor de schotel, zal voor hetzelfde aantal graden schijnbaar hoger gericht staan dan de goedkoper produceerbare offset-schotelantennes met een LNB die op een arm staat die onderaan de schotel bevestigd is.

De LNB van een offset-schotelantenne staat LAGER voor de schotel, wat resulteert in een grotere weerkaatsingshoek via de schotel naar de LNB, hierdoor moet zulke schotel dan minder hoog gericht staan.

De hoogteregelingen (gradenschaal) op beide types van schotelantennes houden rekening met dit verschil.

image009.jpg

Een satellietantenne bestaat uit een schotel met in het brandpunt daarvan een LNB (Low Noise Block convertor). De LNB vangt de signalen op die door de schotel gebundeld en weerkaatst worden naar dat brandpunt.

De LNB-convertor ontvangt de complete frequentiebanden, die door de satelliet in SHF (Super High Frequent) worden uitgezonden. De LNB converteert deze SHF-frequentiebanden naar lagere UHF-frequentiebanden, die geschikt zijn om via een coaxkabel naar de satellietontvanger gestuurd te worden.

De LNB krijgt zijn voedingsspanning (nodig voor de elektronische schakeling in de LNB), via de coaxkabel, vanuit de satellietontvanger.

image008.gif

Het is mogelijk meerdere LNB’s te gebruiken met slechts één schotel, waardoor meerdere satellieten met slechts één schotel kunnen ontvangen worden, zonder die schotel te moeten draaien.

Bij gebruik van 2 LNB’s kan naar keuze een LNB in het hoofdbrandpunt worden gemonteerd en de andere in een subbrandpunt of beide LNB’s aan weerszijden van het hoofdbrandpunt, afhankelijk van de signaalsterkte van de te ontvangen satellieten (bvb de zwakker ontvangen satelliet in het brandpunt en de sterkere in het subbrandpunt; of de meest bekeken satelliet in het brandpunt).

Het werkt slechts op voorwaarde dat de satellieten niet te ver uit elkaar staan en de vorm van de schotel kan best voor een dergelijke opstelling voorzien zijn. Deze combinatie kan ondermeer met Astra 19,2E en Astra 23,5E (4,3° uit elkaar) en komt dan ook frequent voor.

In praktijk blijkt men best de LNB voor Astra1 (19,2°) in het hoofdbrandpunt te monteren (op de draagarm) en de LNB voor Astra3 (23,5°) een beetje links ervan. Nadien optimaliseert men echter de ontvangst (sterkste signaal zoeken door schotel iets te draaien) op de Astra3 die iets zwakker zend dan de Astra1; het signaal van de Astra1 zal men dan toch ook goed blijven ontvangen.

Hoe groter de schotel, hoe verder het brandpunt en subbrandpunt van de schotel verwijderd zijn, waardoor er ook meer plaats tussen de aparte LNB’s is om ze naast elkaar gemonteerd te krijgen.

Als u gebruik maakt van méér dan één LNB in één gezamenlijk monoblok (zie verder), dan moet dat monoblok afgestemd zijn op de grootte van de gebruikte schotel en op het gebied waarin ge u bevindt.

 

 

image010.gif

 

 

image038.jpg

Bij gebruik van 2 aparte LNB’s zorgt DiSEqC (zie verderop) er voor, dat slechts het signaal van één specifieke satelliet automatisch door de juiste LNB via een omschakelaar (geplaatst bij de schotelantenne) naar de satellietontvanger wordt doorgegeven.

 

De hier rechts getoonde schotel maakt gebruik van slechts twee aparte LNB’s.

2 aparte LNB’s

image011.jpg

Maar DiSEqc werkt ook bij inzet van méér dan twee aparte LNB’s.  Vb: 4 satellieten: 13E Hotbird, 19,2E Astra, 23,5E Astra en 28,2E Astra.

 

Voorwaarde: de satellieten mogen niet te ver uit elkaar staan.

 

Aparte LNB’s zijn toepasbaar met diverse groottes van schotels en ze zijn ook preciezer te positioneren t.ov. de schotel dan een monoblok (zie verder).

 

De satellietontvanger, die bij de TV staat, bepaalt via DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control) welke van de 4 LNB’s moet ingeschakeld worden via de DiSEqC-omschakelaar.

 

vierastrasani2.gif

 

tria.jpg

 

Twee LNB’s kunnen in één gezamenlijke monoblok behuizing ondergebracht zijn. In een monoblok zijn de twee LNB’s dan vast met elkaar verbonden. Het is ontworpen voor een specifieke zone op aarde vermits de afstand tussen de LNB’s niet kan gewijzigd worden en voor satellieten die een met het monoblok overeenstemmend aantal graden uit elkaar staan; ook de schotelgrootte moet afgestemd zijn op het monoblok.

Vb: monoblok 4,3° Astra 1 + 3, of  monoblok 6,2° Hotbird + Astra 1.

De satellietontvanger, die bij de TV staat bepaalt met behulp van DiSEqC welke LNB moet ingeschakeld worden, via een omschakelaar binnen in dat monoblok).

Het hier rechts getoonde monoblok beschikt niet alleen over twee LNB’s (duo) maar het bezit tevens een twin-uitgang voor aansluiting op TWEE satellietontvangers; het bestaat ook met een quatro uitgang voor aansluiting op 4 satellietontvangers.

Mononlok

Duo LNB twin

image012.jpg

Monoblok voor Astra1+Astra3, 4,3°, voor 80cm schotel; inwendige DiSEqC omschakelaar en twin uitgang voor aansluiting van twee satellietontvangers.

 

KÖNIG AstraTwin LNB

I/P    10.7 – 12.75 GHz  =  downlink frequentieband vanuit de satelliet.

O/P   950 – 2150 MHz    =  door LNB geconverteerde frequentieb. naar coax.

L.O.  9.75 / 10.6 GHz

N/F   0.3 dB

König

Mononlok

Astra twin

image042.jpg

De SHF stralen van de satelliet kunnen we niet zien; maar aan de hand van zichtbaar zonlicht kunnen we wel even aantonen hoe goed een schotel stralen bundelt naar de LNB.

Toen we deze foto namen stond de zon toevallig pal boven de Astra1 satelliet.

De zonnestralen vielen dan ook perfect gebundeld op de Astra1 LNB (iets te laag omdat de zon een beetje hoger stond dan de Astra1).

Maar zo ziet u hoe de stralen via de schotel mooi gebundeld worden naar het brandpunt waar de LNB staat.

image043.jpg

Een half uurtje eerder stond de zon nog pal boven de Astra3 satelliet.
De zonnestralen vielen toen gebundeld op de Astra3 LNB.

 

We konden dit toevallig fotograferen begin maart. Later op het jaar staat de zon hoger en lukt zulks niet meer.  De zon heeft uiteraard niets te zien met de juiste plaatsing van een LNB en het uitrichten van de schotel.

zon2.jpg

DiSEqC wordt gebruikt om LNB-omshakelaars (en schotelrotors) aan te sturen. Er worden verschillende versies van DiSEqC gebruikt:

- DiSEqC 1.0, voor het omschakelen tot 4 satellieten
- DiSEqC 1.1, voor het omschakelen tot 16 satellieten
- DiSEqC 1.2, voor het omschakelen tot 16 satellieten incl. het besturen van een simpele horizontaal afgestelde satellietrotor.
- DiSEqC 2.0, voegt bi-directionele communicatie toe aan DiSEqC 1.
- DiSEqC 2.1, voegt bi-directionele communicatie toe aan DiSEqC 1.1
- DiSEqC 2.2, voegt bi-directionele communicatie toe aan DiSEqC 1.2

Alle versies zijn 'backwards-compatible'; een DiSEqC 1.2-ontvanger kan een 1.0-switch aansturen, maar een 1.0-ontvanger kan geen gebruikmaken van rotor-functies. Bij de aankoop van ontvangers, LNB’s, omschakelaars en rotors, moet u er dus op letten dat ze onderling DiSeqC-compatiebel zijn.
Zie meer op: Wikipedia. 
Analoge LNB’s hadden vroeger een kleine antenne die met 13 of 18 volt binnen de LNB gedraaid kon worden. Tegenwoordig wordt de polarisatie van de LNB electronisch geschakeld vanuit de ontvanger, zonder mechanisch draaibare onderdelen:

  13V voor verticaal gepolariseerde zenders – lage band

  18V voor horizontaal gepolariseerde zenders – lage band

Voor de hoge band wordt nog een 22 Khz signaal toegevoegd.

  13 volt + 22 Khz voor verticaal gepolariseerde zenders – hoge band

  18  volt + 22 Khz voor horizontaal gepolariseerde zenders – hoge band

Voor schotelrotors wordt tegenwoordig eerder “USALS” gebruikt (lees verderop bij automatische schotelantenne).

image032.jpg

DiSEqC omschakelaar voor 2 aparte LNB’s

 

 

disecgif.gif

DiSEqC omschakelaar voor 8 aparte LNB’s

Skew:

De transponders van de Satellieten kunnen 2 programma’s gebundeld op eenzelfde zendfrequentie uitzenden, door de uitgezonden golven per programma verschillend te polariseren; zo wordt plaats binnen de ganse SHF-frequentieband van de satelliet uitgespaard.  De SHF-stralen worden daartoe voozien van een horizontale of verticale polarisatie.

Vanuit de satellietontvanger bij de TV, wordt voor ontvangst van één specifiek programma, met behulp van DiSEqC, automatisch één LNB aan de schotel ingeschakeld, die tevens ingesteld wordt voor ontvangst van de bij het programma passende polarisatie, hetzij horizontaal, hetzij vertikaal. De LNB pikt er dan enkel het programma uit met de polarisatie die overeenkomt met het gewenste programma.

 

polariteit.gif

Hier wordt de verticale

polarisatie doorgelaten

door de LNB

Maar om een LNB toe te laten perfect de polarisaties uit elkaar te kunnen houden, moet hij in zijn bevestiging lichtjes links of rechts geroteerd worden.

Alleen ontvangstations gelegen op de evenaar, op de juiste breedtegraad loodrecht onder de satelliet, kunnen de Verticale of Horizontale signalen van de satelliet ook perfect vertikaal of horizontaal ontvangen en mooi van elkaar gescheiden houden. Voor alle andere posities op aarde geldt een kleine polarisatie-afwijking. Deze afwijking wordt Skew genoemd. Een positieve skew betekent dat de LNB iets naar links moet gekanteld worden, als je voor de LNB staat en over de LNB naar de schotel kijkt, en bij een negatieve skew iets naar rechts.

Voor Astra1 en Astra3 is vanuit België een negatieve skew van toepassing, de LNB moet een beetje naar rechts gekanteld worden. Als je de zwarte lijn (onderaan figuur rechts) gelijk houdt met de onderkant van de LNB (evtl. even op uw LNB kleven) dan komt het er in België gemiddeld gezien op neer dat je de LNB moet kantelen tot de rode lijn horizontaal staat (in het westen van België -5°, in midden België -4°, in het oosten van België -3°). Vooral tegen de rand van de footprints (zie verder) kan het goed instellen van de skew het verschil uitmaken tussen wel of geen ontvangst.

skew.gif

autog.gif

Of u laat een automatische schotelantenne boven op het dak van uw camper monteren. De automatische schotelantennes zijn erg duur maar ze zoeken zelf de satelliet op en richten zichzelf uit in hoogte en azimut; ook de skew regelt zich automatisch en sommige plooien automatisch dicht zodra je de motor van de camper start, zodat ze bij het rijden geen al te grote luchtweerstand meer bieden.
Het systeem maakt gebruik van “USALS” (Universal Satellites Automatic Location System). Dit is een softwareprogramma dat in de ontvanger zit en dat de azimut hoek uitrekent waaronder een satelliet in orbit te vinden is. Daartoe heeft het de coördinaten nodig van de plaats waar de schotelantenne staat, alsook de orbit positie van de satelliet. De standplaats van de schotel moet u meestal handmatig invoeren, tenzij het systeem van een gps voorzien is, maar de orbit satellietpositie zit vaak al in geprogrammeerd voor een hele reeks satellieten. USALS wordt soms ook (ten onrechte) DiSeqC 1.3 genoemd.

Aangezien de aarde een bol is en de Clarke-belt, waarop de satellieten boven de aarde cirkelen een cirkel rond die bol vormt, moet de elevatie van de schotel, bij het vanuit het zuiden naar links of rechts draaien, aangepast worden. Hoe verder de schotel vanuit het zuiden naar links of naar rechts draait, om aldaar andere satellieten te zoeken, hoe lager de schotel moet gericht worden zo niet kijkt hij boven die satellieten. Een beetje vergelijkbaar met de zon, die voor ons laag opkomt in het oosten, op de middag hoog aan de hemel staat en ’s avonds laag ondergaat in het westen.

De automatische schotels kunnen gelijmd en/of vast gevezen worden op het dak. Er is een kleine dakdoorvoer nodig voor de coax naar de satellietontvanger en voor de 12V leiding naar de motor van de satellietschotel.

camos.jpg

Er bestaan ook systemen die het mogelijk maken om de schotel op het dak van de camper binnen in de camper met de hand te richten in azimut en elevatie. De schotel kan dichtgeklapt worden als je met de camper gaat rijden, vb: CAMOS TOP (zie figuur links)

 

Het schotelmechanisme wordt dan via een gat door het dak met een spindel tegen het plafond aangedreven. Azimut en elevatie van de schotel zijn binnen met de hand regelbaar.

 

Bij de Maxview Omnistar Twister vergt het een gat van 32 mm door het dak en een gat voor de coax naar de satellietontvanger.

image029.jpg

doordak.jpg

Er bestaan ook systemen met een buis door het dak.

 

Richting en elevatie van de schotelantenne zijn binnen in de kamper met de hand regelbaar.

 

Het vergt een minder groot gat en meestal geen gaten voor schroeven door het dak, wel zit je binnen met een stukje buis en de bevestiging ervan tegen een wand.

 

Mits wat knutselen kun je de buis ook op een fietsenrek monteren; elevatie en azimut van de schotel zijn dan regelbaar terwijl je naast het fietsenrek staat.

stat.jpg

Een complete campingset met een driepoot, een met de hand te regelen schotelantenne met inklapbare arm, een LNB en een coax-kabel, blijft natuurlijk ook een (goedkope) mogelijkheid.

In sommige sets zit ook een kompas en/of sat-finder.

Er bestaan driepoten met ingebouwde waterpas en als het bovenste stukje buis draaibaar en fixeerbaar blijft is dat handiger dan telkens de vleugelmoeren op de schotel zelf te moeten lossen bij het zoeken naar de juiste azimut.

 

Let er ook op dat de driepoot met pinnen in de grond kan verankerd worden tegen windvlagen.

Een draagbare volautomatische schotelantenne (met afstandsbediening) kunt u op enige afstand van de mobilhome plaatsen. De mobilhome kan dan in de schaduw van een boom staan, terwijl de schotelantenne niet door de boom gehinderd wordt en zich tevens automatisch uitricht.
Ook thuis kunt u dan hetzelfde systeem benutten en als u de mobilhome verkoopt kunt u dit systeem gewoon houden.

Vb: Camos Papsa Pro of Statstil Streetstar Automaat.

camos.jpg

Er bestaan systemen die ook tijdens het rijden of varen op een satelliet gericht blijven, zoals bvb. de Tracvision R5 of de Camos CSA 2400M.  In open landschap, al varend op zee of op grote meren, werkt dit goed, maar met een mobilhome, tussen de gebouwen of in bossen wordt het signaal wellicht toch af en toe onderbroken. Het satelliet volgsysteem zit ingekapseld onder een halve bol en wordt niet ontregeld door windstoten.

image048.jpg

 

In de camper heeft u altijd nog een satellietontvanger nodig; die staat tussen de schotelantenne en het TV toestel, dicht bij het TV-toesel. Tegenwoordig maakt men gebruik van digitale satellietontvangers (analoog is voorbij).

Op de satellietontvanger kiest u één specifiek programma uit de complete UHF-frequentieband die door de LNB vanuit de SHF-frekquentieband van de satelliet naar UHF geconverteerd was.

Indien u koos voor een goedkope schotelantenne die u zelf moet richten dan is een passende satellietontvanger ook absoluut niet duur.

Naast de satellietschotel en de satellietontvanger heeft u dan nog een TV-scherm nodig. Dat kan een flatscreen zijn, al dan niet gemonteerd op een zwenkbare arm en meteen geschikt voor 12V gelijkspanning of met transfo voor 230V wisselspanning.  Het is handig als decoder en TV-scherm meteen op 12V functioneren, zoniet zit u met transfo’s in de voedingskabels en u zult niet altijd overal over 230V kunnen beschikken.

Voordeel satelliet-TV: keuze uit veel posten, stabiel signaal.

Nadeel satelliet-TV: dure automatische schotelantenne + decoder, of telkens zelf uw schotelantenne uitrichten. Tussen uw schotelantenne en de satelliet mogen geen bomen, struiken, takken, gebouwen, enz staan.

Werkt niet al rijdend (schotel moet immers op een satelliet gericht blijven).

Footprint:
Elke satelliet heeft meerdere transponders aan boord met elk een eigen ‘footprint’. Dat is een gebied op aarde waarin één specifieke transponder te ontvangen is. De satelliet bestraalt met elke transponder een andere zone op aarde, meestal ook in diverse werelddelen, de satelliet heeft dus meerdere footprints.

Satellieten op een co lokatie (dat zijn meerdere satellieten dicht boven elkaar op een zelfde orbit) hebben ook elk hun eigen ‘footprints’ en die footprints kunnen flink van elkaar verschillen.

Elk bestraald gebied wordt onderverdeeld in zones, naargelang de grootte van de schotel die nodig is om in die zone de satellietsignalen voldoende sterk te kunnen ontvangen.
Hieronder als voorbeeld de footprint voor de Europese transponder van Astra 3B. De zones zijn gekleurd naargelang de benodigde schotel (60, 90, 120 of 150 cm diameter).  In grote delen van Europa volstaat voor ontvangst van deze satelliet een schotel van 60 cm diameter; in centraal Europa volstaat meestal zelfs 50 cm.

footg.gif

Voor actuele info over AL de ‘footprints’ van AL de transponders van de Astra satellieten zie:

Website Astra, ga naar rubriek ‘Satellite Fleet’, onderrubriek ‘Fleet & footprints map’ en klik er op het symbool gans links bovenaan.

 

 

 

 

Diverse soorten satellietschotels:

 

Primefocus schotel:

Bij deze schotel zit de LNB in het midden vóór de schotel, waardoor de LNB het satellietsignaal naar de schotel toe gedeeltelijk maskeert, wat een gering signaal verlies meebrengt; daarom wordt dit systeem vooral toegepast bij grotere schotels die het geringe signaalverlies door hun grootte mee compenseren.

pfo.jpg

primeg.gif

Ofsetschotels:
De meest gebruikte schotel vanwege een vrij hoog rendement en geen te dure productie kosten.
De schotel is niet rond maar ovaal en de LNB maskeert het satellietsignaal niet omdat hij op een arm bevestigd is onderaan de schotel, waardoor het satellietsignaal boven de LNB op de schotel valt zonder door de LNB gemaskeerd te worden.

ofs.jpg

ofset2.gif

Multi-focus schotel:

Schotel voorzien van méér dan één aparte LNB, in verschillende brandpunten, waardoor méér dan één satelliet kan ontvangen worden, zonder de schotel te draaien.

Opgelet: Hoe groter de schotel, hoe verder het brandpunt verwijderd is van de schotel en hoe verder ook de diverse aparte LNB’s uit elkaar zullen staan. Als je veel aparte LNB’s wilt kunnen plaatsen maak je dus ook best gebruik van een grotere schotel want bij een kleinere schotel krijg je ze misschien niet dicht genoeg naast elkaar geplaatst.

Indien je gebruik gaat maken van een monoblok waarin meerdere LNB’s vast samen zitten, zoals bvb een duoLNB, dan moet je ten gevolge van de brandpuntafstand er ook op letten bij welke schotelgrootte dat monoblok past.

Bij aanschaf van een monoblok moet je er tevens op letten dat het voor de gewenste satellieten bestemd is; het aantal graden dat die satellieten uit elkaar staan is daarbij van belang want dat is bepalend voor de vaste afstand tussen de LNB’s binnen in het monoblok (vermits je die LNB’s niet zelf t.o.v. elkaar kunt verschuiven). Een monoblok is tevens bestemd voor een specifieke zone op aarde.

mult.jpg

Gregorian schotel:

Bij deze schotel staat de LNB niet naar de grote schotel gericht, maar is gericht op het kleiner schoteltje ervoor.  De satellietsignalen worden eerst door de grote schotel weerkaatst en gebundeld naar het kleiner schoteltje, dat de signalen op zijn beurt weerkaatst en nogmaals bundelt naar de LNB, hierdoor wordt een hoger rendement verkregen.

greg1.jpg

spiegel.gif

Cassegrain schotel:

Werkt in feite zoals een gregorian schotel maar levert een hoog rendement terwijl de afmetingen ervan klein kunnen blijven.
Het cassegrain systeem kan gezien zijn geringe afmetingen evtl. opgenomen worden in een compleet gesloten behuizing.

greg.jpg

 

De SHF Satelliet signalen worden door de grote schotel weerkaatst en gebundeld naar de kleine schotel, die ze op zijn beurt nog eens weerkaatst en bundelt naar de LNB, zoals bij de Gregorian schotel hierboven. De kleine schotel staat nu echter in het midden vóór de grote en de LNB staat achter de grote schotel. In het midden van de grote schotel is een opening gelaten, of dat midden bestaat uit materiaal dat de SHF stralen doorlaat naar de LNB.

image022.gif

Vlakschotel:
In de vorm van een platte plaat. De LNB, die anders het signaal via reflectie langs de schotel krijgt, ontbreekt hier, maar is in de plaat vervangen door zeer kleine dipoolantennetjes, die via filters en versterkersystemen parallel aan elkaar gekoppeld zijn.

De vlakschotel neemt hierdoor minder ruimte in en valt minder op. De ontvangstkwaliteit komt nog net overeen met een 50 cm schotel. Een schotelantenne van 50 cm is gelukkig vaak nog groot genoeg om in midden Europa ontvangst te hebben. Verder naar het hoge noorden of naar Portugal of zuid Spanje is een iets grotere schotelantenne gewenst (60 cm, of iets meer); uiteraard afhankelijk van welke satelliet u er bekijkt (zie rubriek ‘footprint’ hierboven).

plat.jpg

vlakschot.jpg

 

Interessante websites:

 

Enkele interessante websites waarop men veel onderdelen (schotels, LNB’s, ontvangers) en informatie kan vinden:
flandersdigital.be 

onlinekampeerwinkel.be

satview.be 

altsat.be 

Fastcom Express

 

Democratische maar perfect werkende automatische camper satellietschotel:
Satenne R2 en Satenne R2 duo

   Bij flandersdigital.be (enkel te koop, wordt er niet gemonteerd).

   Bij Vanomobil, ondermeer in de afdeling in Tremelo/Baal (wordt er ook gemonteerd); voor info: tremelo@vanomobil.be

  

In 2012 kwam de Satenne Snipe op de markt die bovendien ook automatisch kantelt naar de juiste skew-instelling. Ze is eveneens verkrijgbaar bij Vanomobil in de afdeling in Tremelo/Baal; voor info: tremelo@vanomobil.be

 

Een interessante webpagina met diverse merken, specifiek voor satelliet-TV op een camper is:

http://www.campersite.be/techniek/satelliet/a_motorhome.php

 

Een interessante website met vooral heel veel goed onderbouwde technische informatie en veel materiaal

http://www.sattv.nl/

 

Een interessante website , lexicon en schotel uitrichting

Satlex

 

Om thuis tot drie TV’s via één schotelantenne te kunnen bekijken kun je gebruik maken van SMARTWI.

Je hebt dan tevens slechts één abonnement van TV-Vlaanderen nodig om de betaalkanalen op de drie TV’s te kunnen bekijken.

http://www.smartwi.net/

 

Voorbeeld van een Thuis installatie waarop 1.350 FTA zenders kunnen ontvangen worden

http://www.wageral.nl/schotel/schotel.htm

 

 

 

 

Indien U geen satelliet-TV wenst (DVB-S en DVBS2), bestaat er een ander systeem.

 

Via DVB-T is het thans in veel landen (ook België) mogelijk een aantal regionale zenders gratis (FTA) en digitaal te ontvangen zoals: één, een+, ketnet en canvas. Afhankelijk van waar ge u in België bevindt vind u deze Nederlandstalige programma’s op kanaal 22 (482 Mhz) of kanaal 25 (506 Mhz).

In Walonië en Frankrijk gebruikt men de term DVB-T niet maar wel TNT (Télevision Numérique Terrestre).

Ik ontvang hier thuis via DVB-T ook nog: La une, La deux, La trois, Euronews op kanaal 56 (754 Mhz), Actua TV op kanaal 43 (650 Mhz), Gunk TV op kanaal 40 (626 Mhz) en Prime star op kanaal 46 (674 Mhz).

Die zenders werken op UHF zoals dat vroeger, toen er nog geen kabel-TV was, het geval was. De uitzendingen in de aether (men noemt ze ook terrestrial) gebeuren thans digitaal, waardoor er in tegenstelling tot vroeger veel stabieler ontvangst over een grotere reikwijdte mogelijk werd en geen gerichte dipoolantennes op het dak meer nodig zijn.  Dankzij de digitalisering kunnen nu ook meerdere kanalen (meerdere posten) op één frequentie samengebundeld worden en kan gebruik gemaakt worden van MPEG2-compressie.
Tegenwoordig zit in heel wat TV-toestellen al meteen ook een DVB-T-tuner ingebouwd. Je hebt dan nog alleen een DVBT-antennetje nodig (geen schotel). Er worden vooral ‘actieve’ DVB-T-antennes gebruikt. Die zitten in een kleine waterdichte behuizing en hebben een signaalversterker die zijn spanning via de antennekabel krijgt vanuit het TV-toestel of de flatscreen (of via een aparte voeding). Een goede antenne is absoluut noodzakelijk (best een actieve) en best buiten en zo hoog mogelijk.

Of u koopt een aparte DVB-T-decoder en sluit die aan op een flatscreen. Een DVB-T-decoder heeft u al vanaf 60 euro. Een actieve DVB-T-antenne heeft u al voor zo’n 40 euro.

Aangezien DVB-T werkt via regionale zenders moet u de kanalen terug scannen als u op een nieuwe bestemming komt.

 

Voordeel DVB-T: Zeer goedkoop. U hoeft geen antenne te richten. Er mogen bomen, struiken, enz in de omgeving staan want de antenne hoeft geen satelliet te zien. Werkt ook al rijdend vermits de antenne niet op een satelliet moet gericht staan maar verwacht niet dat het signaal dan nooit wegvalt tenzij zeer dichtbij de zender.

Nadeel gratis DVB-T: Veel minder posten dan bij satelliet-TV (enkel de regionale posten in een bepaald land of nabij de grens ook uit aangrenzende landen). Van de Mpeg2-compressie merkt men niets temeer daar in een camper toch geen grote beeldschermen benut worden.  Minder stabiel signaal dan via satelliet.  In praktijk zijn er veel plaatsen waar het signaal toch niet sterk genoeg ontvangen wordt (bv in een bos of in de straten in de stad tussen de huizen).

Meer info over DVB-T vind u op http://nl.wikipedia.org/wiki/DVB-T

Voorbeeld van een flatscreen op 12Volt, met ingebouwde DVB-T-decoder, DVD-player, CI-slot voor ontsleutelingsmodule, scart (om evtl. toch met een satellietontvanger te verbinden), USB-slot en 5V voeding naar actieve antenne:

w1506ci bij Nautic Gear   Fabrikant: http://www.dqtv.nl/ (fabrikage voor mobiele markt is stopgezet … tel: Ned.. 030-2211510)

 

 

Bij gebruik van een TV, zowel met satelliet als met DVB-T, zal de woonbatterij van uw camper iets meer belast worden; eventueel dient dan de aanschaf van een zonnepaneel overwogen te worden.
Voorbeeld: de w1506ci flatscreen verbruikt 45 watt (bij 12 V is dat 3,75 ampčre).

 

 

Nog een woordje over de in opmars zijnde LED-TV:
De led-lampjes kunnen van 100 tot 0 procent gedimd worden. Een voordeel tegenover lcd want daardoor is de contrastwaarde hoger dan bij lcd. Het elektriciteitsverbruik kan tot 30 procent lager liggen dan bij lcd. De LED-schermen kunnen heel dun gebouwd worden.

 

 

 

Bovenkant document

 

Terug naar 'Onze camper'