Philip Peeters | Info package Kreta | January 21, 2014

Onze 2de thuis

Onze tweede thuis

Inhoud

Algemene informatie over Kreta

Exantis en ons vakantiehuis

Hoe geraak ik in Kreta?

Hoe verplaats ik me in Kreta?

Wat is er te doen in Kreta?

Nuttige links

 

Algemene informatie over Kreta

Als je rondvraagt bij vrienden en kennissen die al in Kreta geweest zijn, dan hoor je steeds: “Daar ga ik zeker nog eens op verlof. Het was er fantastisch”.

En zo hebben wij het ook ervaren. Driehonderd dagen zon per jaar. Ruige bergen en een heldere blauwe zee.  Een kalme zee in het noorden en een woeste zee in het zuiden. Een middellands zee klimaat met hoge temperaturen in de zomer, maar evenwel goed te verdragen door de constante zeebries over het ganse eiland. Een gemoedelijke sfeer en vriendelijke inwoners. Lekkere en gezonde keuken. Rust en gemoedelijkheid. Cultuur in overvloed. Prijzen die iets onder onze verwachtingen liggen. Gewoon genieten van het leven.

Kreta is geschikt voor elke soort vakantie: avontuurlijk, strandbakken, wandelen, ontdekken, noem maar op. Alles is mogelijk op dit eiland dat ongeveer 1/3de van de oppervlakte van Belgie is.

In de winter komt het eiland tot volle pracht door de lagere temperaturen en een regelmatige (hevige) regenbui. Alle planten schieten in actie en leggen hun reserves aan voor de komende lange zomer. In de winter variëren de temperaturen tussen 20C en 0C. Een occasionele nachtvorst is mogelijk. Maar ook een warme winter is mogelijk: in 2012 is de temperatuur niet beneden 16C gezakt.

De zomer start al heel vroeg met temperaturen rond de 20C eind januari. En de restaurantjes langs de kust openen hun deuren half maart. We noteren dan temperaturen rond de 23-25C: dus terrasjesweer! Zoals gezegd lopen de temperaturen hoger op rond de traditionele vakantieperiode, maar toch zijn deze hogere temperaturen zeer goed te verdragen – zelfs in het binnenland.

Komende van België is het natuurlijk aanpassen als je net van het vliegtuig stapt en lijkt het verschrikkelijk heet. Maar na slechts 1 dagje ben je al ‘geacclimatiseerd’ en geniet je van het warme zonnige weer.

De ‘locals’ zien er tamelijk stuurs uit en spreken meestal enkel Grieks. Maar als je zelf een vriendelijk Grieks woord laat vallen, tovert dit plotseling een brede glimlach op hun gezicht. In de meer toeristische plaatsen en voornamelijk aan de kust, spreekt men meestal ook Engels en soms ook Duits. Hun kennis van deze vreemde talen is voldoende om je verstaanbaar te maken, maar verwacht geen hoogstaande conversaties.  Houd er ook rekening mee dat ze aan de kust de toeristen beschouwen als hun broodwinning. Wees dus prijsbewust en kijk zelf eens rond naar je opties. Wees je ook bewust dat er grote families wonen in een kleine regio. Dus vraag naar het beste restaurant in een supermarkt, en gegarandeerd zit je ’s avonds bij de broer, zus, nonkel, schoonmoeder of neef van degene die je hierheen stuurde. In onze ervaring neem je zelf best het heft in handen en probeer je elke avond een ander restaurant. Zo maak je zelf je eigen “Michelin gids” op.

Om het eiland gemakkelijkst te verkennen start je best ergens in het midden en met een huurauto kan je dan dagtripjes maken. Daarom dat we ook ons huis gekocht hebben in die streek. Aan de kust is het soms vrij druk – zeker in de zomermaanden. Onze zoektocht  heeft ons naar iets rustiger oorden gevoerd en wel naar het kleine slaperige dorpje Exantis. Het oude dorpje telt slechts een 60-tal inwoners, en ligt in een vallei op een boogscheut van de zee. Van hieruit naar Bali (Mpali) of Panormos is het slechts een 6-tal km. Weet wel dat dit zeker geen vlakke 6km is, dus een wandeling naar de kust neemt al gauw een 2 tot 3 uur in beslag (neem water mee!).  Mede door de bergachtige streek die Kreta is, ben je aangewezen op een huurauto om je gemakkelijk te verplaatsen. De prijzen hiervoor vallen zeer goed mee, zeker in vergelijking met andere landen. Het rijden in Kreta (en Griekenland( is evenwel iets anders dan bij ons. Daar waar de rustige Griek in de schaduw uren kan vertoeven met een pittige koffie, transformeert hij plotseling in een formule 1 piloot als hij de deur van zijn auto sluit. Er is slechts 1 grote weg in Kreta, met meestal 2 baanvakken en veel doorlopende lijnen waar je niet mag voorbijsteken. Voor de Grieken zijn die lijnen echter puur decoratie. Houd je achteruitkijkspiegel goed in het oog en als je een bolide met hoge snelheid ziet afkomen, rijd dan gerust op de pechstrook zodat die gemakkelijk kan voorbijsteken. Het vergt niet veel aanpassing om deze Griekse stijl van rijden aan te meten, en eens je het onder de knie hebt zie je dat alles eigenlijk heel vlotjes gaat.  In de steden wordt er wel rekening gehouden met de verkeersregels, dus daar pas je ze best ook zelf toe.

Terug

 

Exantis en ons vakantiehuis

Exantis is een slaperig dorpje met een 60-tal inwoners. Rondom dit dorpje wonen meestal de ‘expats’ (=vreemdelingen) van verschillende nationaliteiten. De stijl van ons huis is Grieks, al is het volledig ontworpen en gebouwd in 2008 door een Brit. Met een ruime keuken, grote living en 3 slaapkamers met elk hun badkamer is het zeer geschikt voor een leuke vakantie.  De helling waarop ons huis is gebouwd is aangeplant en heeft kleine paadjes. De totale oppervlakte van ons landgoed is ongeveer 2300 m2. Er zijn ook verschillende plateaus in de tuin waar het zalig vertoeven is onder een party tentje. En een leuke wandeling in de bergen start bij het buitenlopen door het hek. De weg naar ons huisje is vrij makkelijk te vinden, maar houd rekening met zandwegen.  Vanaf de E95 (de enige grote weg in Kreta die over de ganse lengte van het eiland slingert) neem je de afrit naar Exantis (net na de afrit van Bali/Mpali). Check even in google maps de route (van Heraklion luchthaven tot Exantis). Tijdens de afdaling naar Exantis kan je ons huis al zien staan, maar houd de eerste maal je ogen op de weg want het is er vrij bochtig. In het centrum van Exantis is er een betonbaan links naar Peramatos. Die moet je voorbijrijden en dan de volgende (verharde zand)weg links nemen. Ongeveer 100 meter verder heb je rechts een afslag (nogal stijl naar beneden) en zo kom je tot het hek van onze tuin.

Onze bedoeling is om in het huis alles ter beschikking te hebben, zodat je enkel je eigen kleding, toiletgerief en strandhanddoeken moet meenemen op vakantie. De keuken is compleet met vaatwas, koelkast en microgolf. Buiten staat nog een gasgrill om zelf je visje of souvlaki te bereiden.

Kreta heeft een verouderd en vaak probleemvolle riolering. Daarom is het niet toegestaan om gebruikt wc papier in de pot te gooien (dit kan heel snel de riolering blokkeren), maar wel in een vuilbakje. Gelukkig hebben we een septische put, zodat je net zoals thuis gewoon je papier in de pot kan gooien. Maar op restaurant zal je hier toch rekening moeten houden.

Ten slotte: dit is Kreta, dus een dagje zonder water of elektriciteit kan steeds eens voorvallen. Maak je geen zorgen, want de Grieken malen er ook niet om en vinden dit normaal.

Terug

 

Hoe geraak ik in Kreta?

Dit kan met de auto als je avontuurlijk bent aangelegd en er niet mee inzit om een paar dagen te rijden. De afstand is ongeveer 2300km vanuit Oost-Vlaanderen en je zal steeds een overzetboot moeten nemen. Overzetboten zijn ingebakken in de levensstijl van de Grieken, dus laat dit je zeker niet afschrikken. Een alternatief is om te rijden tot Italie en daar te overnachten. Dan ’s morgens inschepen met de auto en gedurende 2 dagen op de boot vertoeven. Deze boten zijn voorzien van alle gemakken en hebben zelfs zwembaden. Dus je vakantie is dan eigenlijk al een beetje bezig. Dit is echter wel een vrij dure optie, maar je spaart natuurlijk de kost van een huurauto uit.

Huurauto’s zijn vrij goedkoop in Kreta. Zeker als je een beetje surft om de beste prijzen te krijgen. De meeste verhuurfirma’s hebben ‘special deals’. Meestal vind je de beste prijzen bij de lokale verhuurmaatschappijen (zoals mustang rental).  Om je een voorbeeld te geven: 19 dagen met een compact rondrijden kost ongeveer 340 euro.

Het gemakkelijkste is het combineren van een huurauto met een vliegtuig reis. Kreta heeft 2 grote luchthavens: Heraklion en Chania. Heraklion is iets dichterbij en is ongeveer een klein uurtje rijden. Je vindt goedkope vliegtuigtickets gedurende het ganse jaar. Zelfs in het hoogseizoen. Je moet evenwel bereid zijn om een beetje water bij de wijn te doen: een vroege vlucht (vertrek om 06:00) op een donderdag kan je gauw een paar honderd euro besparen ten opzichte van een vlucht op zaterdag om 10:00. Ook voor de terugvlucht zoek je best eventjes langer. Soms kan je met een dag te verschuiven de kostprijs van je ticket heel laag houden. En houd er rekening mee dat je soms goedkoper af bent om met 2 verschillende maatschappijen te vliegen voor de heen- en terugvlucht.  Om je een idee te geven: het zou mogelijk moeten zijn om een vlucht te vinden (heen en terug) onder de 400 euro per persoon in het hoogseizoen. Buiten het hoogseizoen vind je vluchten (enkel) beneden de 100 euro. Het is een beetje puzzelwerk om de beste combinatie te vinden, maar er zijn verschillende websites die je hierbij helpen. Zo geeft bijvoorbeeld vlucht24.nl een goed overzicht van verschillende maatschappijen.

Let wel goed op je vertrekluchthaven en of het al dan niet een directe vlucht is. Een alternatief is een vlucht op Athene pre-boeken, en dan zelf een ticket kopen daar om de oversteek te maken naar Kreta (Heraklion of Chania). Die oversteek met een vliegtuig is voor de Grieken ongeveer hetzelfde als een bus nemen (30 min).  Als je via de websites je ticket boekt met een tussenstop, dan kom je meestal bedrogen uit: vertrek om 21:00 en dan de verbindingsvlucht om 07:00 de dag erna. Dus overnachten op de luchthaven en een totaal traject van 16 uur – terwijl een directe vlucht slechts 3u30 duurt.

Terug

 

Hoe verplaats ik me in Kreta?

Om het eiland gemakkelijkst te verkennen huur je best een auto. Aangezien ons vakantiehuis in het midden van het eiland ligt, ben je ideaal gepositioneerd om dagtripjes te doen met de auto. Ook een dagje aan zee (Bali of Panormos) doe je best met de auto want een wandeling van slechts 6km in de bergen kan vrij lang duren (reken op een +2 uren voor die 6km).  Auto rijden in Kreta (en Griekenland) is evenwel iets anders dan bij ons. Daar waar de rustige Griek in de schaduw uren kan vertoeven met een pittige koffie, transformeert hij plotseling in een formule 1 piloot als hij de deur van zijn auto sluit. Er is slechts 1 grote weg in Kreta (E75), met meestal 2 baanvakken en veel doorlopende lijnen waar je niet mag voorbijsteken. Voor de Grieken zijn die lijnen echter puur decoratie. Houd je achteruitkijkspiegel dus goed in het oog en als je een bolide met hoge snelheid ziet afkomen, rijd dan gerust op de pechstrook zodat Ayrton Senna gemakkelijk kan voorbijsteken. Als je zelf een beetje vlotjes rijd, zal je zien dat jouw voorganger hetzelfde zal doen. Het vergt niet veel aanpassing om deze Griekse stijl van rijden aan te meten, en eens je het onder de knie hebt zie je dat alles eigenlijk heel vlotjes verloopt op die manier. Langs de kant van de weg zal je ook verkeerscamera’s zien staan tezamen met een waarschuwing dat je kan geflitst worden. Echter de Griekse interpretatie van dit opgelegde Europese verkeersreglement is vrij los: de palen en de behuizing staan er, maar er zitten geen camera’s in.  Dit maakt de borden met een snelheidsbeperking ook tamelijk decoratief. Aangezien de Griek zijn maaltijd meestal afsluit met een Raki, toont de politie ook begrip voor “het genieten van het leven”. Maar trop is teveel natuurlijk.

In de steden wordt er echter wel rekening gehouden met de verkeersregels, dus daar pas je ze best ook zelf toe.

Terug

 

Wat is er te doen in Kreta?

Elke dag weer iets anders eigenlijk, Bezoek de vele websites of apps over Kreta. Die geven je een goed beeld over de ontelbare mogelijkheden van Kreta.

Een paar voorbeelden:

-         De Samaria kloof: een lange wandeltocht doorheen een diepe kloof die eindigt aan de zee. Zeker de moeite waard, maar vrij zwaar voor de ongeoefende wandelaar.

-         Stranden dichtbij (zeer kalm en helder water – ideaal om te snorkelen):

o   Bali heeft verschillende stranden. Onze favoriet is de meest noordelijk gelegen baai. Hier kan je enkel een stoel met paraplu huren (6 euro voor 2 stoelen en een paraplu). Net achter het strand is een restaurantje, maar een pareltje van een restaurant zit verscholen iets hogerop (tussen de bomen en enkel te bereiken als je het strand via de trap verlaat). Een echte aanrader om een dagje aan zee af te sluiten.

o   Panormos heeft verschillende stranden. Hier kan je ofwel een stoel huren of gewoon op je eigen handdoek liggen. Je vind een heel lekker restaurant  pal in het centrum van Panormos (oude stad boven) bij de Fillipo brothers. Let wel, niet veel tafeltje, dus je moet soms even wachten.

-         Stranden iets verder:

o   Rethymnon: deze stad zelf is zeer de moeite waard om te bezichtigen (smalle winkelstraatjes, venitiaanse haven, fort, …).  De zee is hier iets wilder (zoals de Atlantisch kust), dus misschien ook iets leuker voor de kinderen. De ligstoelen en paraplu’s worden hier meestal aangeboden als je een drankje besteld (bv. een margarita voor 3 euro).

o   Plakias: Aan de zuiderkant van het eiland, waar de wind vrij constant en iets harder waait. Dit levert ook iets hogere golven en een serieuze onderstroom. Ligstoelen of je eigen handdoek: jouw keuze.

-         Chania: nog niet zelf bezocht, maar dit staat op ons verlanglijstje.

-         Spili: de eeuwige bron. Pittoresk leuk dorpje. Aan de bron staat een wegwijzer naar het “path to the holy spirit”.  Een leuke klim naar de top van de berg (volg de blauwe plekken op de rotsen eens je aan het begin van de route bent). Een goeie conditie is een must voor deze wandeling. Parkeer buiten het stadje. Als je weerkeert naar je auto, heb je een klein restaurantje links (houten veranda): dit is tevens de lokale beenhouwerij, dus lekker eten verzekerd. Proef zeker ook de tsatsiki daar, deze is overheerlijk.

-         Rethymnon: pittoresk stadje met smalle winkelstraatjes, een venitiaanse haven, fortezza, …

Terug

 

 

Nuttige websites

Wat valt er te beleven in Kreta: http://www.grieksegids.nl/kreta/index.php

Rent a car: http://www.mustang-crete.com/

Onze buren: http://www.holiday-crete.com/exantis_en.html

Vliegtuigtickets: http://ebookers.com      -     http://vlucht24.nl    -    http://en.aegeanair.com  - http://www.thomascook.be/vliegtickets.aspx    -  https://www.jetairfly.com/nl

Terug