Voederhuisje voor vogels

De onderdelen

Voor de bodemplaat hebben we gebruik gemaakt van restanten van de noren van ons dak, hout van 35 mm dikte en 225 mm breedte. Een stuk van 350 mm volstaat. Met de houtbeitel hebben we deze voorzien van een lichte uitholling, doormeter 150 mm, kwestie dat de zaden niet dadelijk naast de plank liggen.

Voor het dak zijn we 2 stukken dunne betonplex gaan kopen. Zorg er voor dat je de Indonesische hebt, niet de (wat goedkopere) Chinese die veel minder weersbestendig is. Het dak laten we iets oversteken, dus hiervoor nemen we een lengte van 400 mm. Als breedte hebben we 250 mm genomen en we zullen deze loodrecht op elkaar laten uitkomen, wat maakt (Pythagoras) dat de totale breedte van het dak op 350 mm zal komen. Om de 2 delen van het dak aan elkaar te bevestigen, gebruiken we 4 driehoeken die we uit een valiesplank (dikte 21 mm, breedte 122 mm) hebben gehaald. Een stuk van 70 cm volstaat om onze 4 driehoeken uit te halen. Voor de nok heb ik een bruin kunststof latje gekocht met een hoek van 90°.

Het verticale gedeelte is even dik als de bodemplaat, doch iets smaller: 140 mm.

Het buisje waar de zaadjes in zullen zitten, komt van een speciaalzaak voor het zelf brouwen van bier en wijn. Het is een kunsstof buisje, doormeter 30 mm, zonder maataanduidingen, dat we met een metaalzaag op lengte hebben gezaagd. Het zal aan het verticale deel bevestigd worden dmv klemmen voor buizen, te krijgen in elke doe-het-zelf.

Verder hebben we nog een rond stokje nodig met doormeter 12 mm en een paal van 160 cm lengte die ongeveer 40 cm in de grond zal geslagen worden waarna het voederhuisje op de paal gemonteerd wordt.

onderdelen
de onderdelen voor het voederhuisje zelf

Volgorde van werken

Eerst maken we de uitholling met een houtbeitel, waarna we deze fijn schuren.

Vervolgens maken we aan het verticale deel een punt met een hoek van 90°. Hou een zijde van het dak ertegen en beslis zo hoe hoog je die vericale plank wil hebben: te lang betekent dat je voederplank meer kans heeft nat te worden, te kort betekent dat je voederbuisje minder lang zal zijn, en dus vlugger leeg.

Als we de 2 grotere stukken hout en de 4 driehoeken hebben gezaagd, zullen we hierop een beschermlaag aanbrengen. We hebben sadolin gebruikt als primer en sadotopp voor de bovenlaag. Voor het onderhoud zullen we jaarlijks opnieuw een laag sadotopp aanbrengen.

Dan kunnen we 2 middenste driehoeken van het dak tegen het verticale deel houden en zo bepalen waar het dak moet voorgeboord worden. Om iets speling te laten houden we tussen deze 2 driehoeken niet enkel de verticale plank, doch tevens iets dat ongeveer een mm extra opvult. Elke dakhelft wordt aan elk van beide driehoeken bevestigd met 2 schroefjes.

Vooraleer ook de 2 buitenste driehoeken aan de dakzijden te bevestigen, boren we nu een gat door de 2 middenste driehoeken en de verticale plank. Dit gat heeft dezelfde doormeter als het ronde stokje. Dit is immers de manier waarop het dak bevestigd is aan het verticale deel, zodat het er af kan genomen worden door het stokje te verschuiven. Om het stokje vast te kunnen namen, laat je het aan beide zijden iets uitsteken. Als je het heel mooi wil doen, zorg je er voor dat het stokje zo lang is dat je het niet uit de dakstructuur kan verwijderen. Om hier voor te zorgen, neem je als lengte van de stok de grootste afstand tussen 2 driehoeken en daarbij opgeteld de dikte van de valiesplank. Na bevestigen van de buitenste driehoeken heb je dan het resultaat uit de eerste foto. Op de foto hieronder zie je hoe het geheel er uit ziet als het dak vast zit op de verticale plank.

De nok werken we af met een kunststof bruin hoekprofiellatje, dat we hebben vastgezet met Tec7.

dak gemonteerd
bevestiging dak op verticaal deel

Tenslotte zullen we de nodige gaten voorboren om op locatie geen boormachine te moeten gebruiken. Hiervoor moet ik even uitleggen hoe we het geheel gaan monteren:

  1. voederplank met bout op paal bevestigen (1 bout van boven naar onder)
  2. verticale plank met 2 bouten op voederplank bevestigen (2 bouten van onder naar boven)
Opdat de kop van de eerste bout niet tussen de horizontale en de verticale plank zou zitten, gaan we deze kop uitboren aan de onderzijden van het verticale stuk. Dit gat zie je op de foto hierboven. De 2 andere gaten liggen aan weerszijden van dit gat, maar zorg er voor dat de afstand voldoende is geen hinder te hebben van de verticale paal die reeds geplaatst zal zijn als je deze bouten plaatst. De drie voor te boren gaten zullen dus op één lijn geboord worden in de voederplank, op de plaats waar de verticale plank zal komen. Ze zijn te zien op de eerste foto, tussen de langste bout en de uitholling in de voederplank.

Cadeautje?

Als je het voederhuisje wil schenken, kun je het op dit moment mooi onherkenbaar inpakken. Denk er aan al dadelijk wat zaadjes bij te geven, zodat het geheel er dadelijk 'af' uitziet. Doe er best eerst een karton rond.

inpakklaar
klaar om ingepakt te worden

Het eindresultaat

Hieronder 2 foto's met het eindresultaat. Afhankelijk van de dikte van de zaden kun je het buisje wat hoger of lager schuiven. Aan de achterzijde van de verticale plank hang ik nog een haakje om bv een kokosnoot aan de verticale plank te hangen. Aan de voederplank zelf kun je nog extra haken bevestigen om andere zaken aan te hangen. Als je niet wil dat deze haken roesten, kun je deze van inox nemen. Opdat de vijsjes van het dak niet zouden roesten, heb ik er (bruine) nagellak op gedaan. Omdat je het hout hebt gesapt (geur), kan het even duren vooraleer het voederhuisje door de vogels in gebruik wordt genomen. Ik heb de indruk dat de mezen het snelste zijn, soms reeds na enkele uren.

gemonteerd
ter plaatse gemonteerd op paal
geschikte locatie
totaalfoto op locatie