Webserver met Apache , PHP en MySQL

Intro : Data vergaren

Dit is een oude versie ! De nieuwste versie vindt u hier : op mijn nieuwe dynamische server , hier vindt u Alle tutorials.

Ik ga er vanuit dat u Windows XP draait en enige kennis van html en php heeft. En de nodige basis van het besturings systeem. Eveneens denk ik niet dat u hulp nodig heeft bij de meeste installatie programma's, unzippen geen probleem vormt net zoals bestanden kopiëren en tekst manipuleren.

We downloaden eerst de benodigde bestanden, ik kies voor de stabiele releases. Op het moment dat ik dit typ zijn dit: Apache 2.0.52, MySQL 4.1.7, PHP 5.0.2 en voor Command Center 0.9.4 . U vindt hier zijn de download links ( direct vanaf belnet - België ) :

Apache 2.0.52 6.4mb
PHP 5.0.2 7.5mb
MySQL 4.0.21 13.5mb
Command Center 0.9.4 3.5mb

Inmiddels kan het dat we al wat versies later zijn ... je zal dus zelfstandig naar de nieuwe versies moeten zoeken , je vindt ze op : apache.org , mysql.com en php.net . Laatste Update: 2004-11-29 17.25

MySQL : De Database

We beginnen met de database MySQL, zodat we zeker weten dat het aan apache of php zou liggen mocht het niet werken.

MySQL heeft inmiddels een installer en hoeven we dus niet te unzippen zoals vroeger. We klikken 'next' en op het tweede scherm wordt ons gevraagd welke installatie optie we verkiezen , we gaan voor 'custom'. En klikken op 'next'. Nu kan je rechts onder invullen waar we het gaan installeren voor de tutorial kies ik C:/http-server/mysql/ . En klikken vervolgens een aantal keer op 'Next'. Op het einde van de wizard kan je een vinkje zetten om de server te optimaliseren. Natuurlijk kiezen we hiervoor.Klik op 'Finish'.

Nu komt er een nieuwe wizard en klikken we alweer 'Next'. Op het tweede scherm kan je kiezen voor 'Detailed Configuration' of 'Standard Configuration'. We kiezen 'Standaard Configuration'. Op het venster dat volgt vragen ze of we het willen installeren als een 'Windows Service'. Dat is prima en we kikken op 'Next'. Nu komt een belangrijk venster we moeten hierin het 'root' wachtwoord invullen. Vul er een wachtwoord in! Laat ze zeker niet leeg . En vink 'Root may only connect from localhost' aan Hierdoor kan de gebruiker 'root' enkel van uw toestel verbinden. Klik op 'Next' en vervolgens 'Execute'. Hierna op 'Finish'. Als het goed is ,werkt MySQL nu .

MySQL Command Center

Nu gaan we een programma installeren zodat we de database kunnen besturen , dit is een beter alternatief voor het (te) vaak gebruikt phpMyAdmin , het laatste is onveilig aangezien je deze op de webserver moet zetten en daardoor van buiten bereikbaar is door derden.

We unzippen mysqlcc-0.9.4-win32.zip in een tijdelijke map weer en installeren met setup.exe . Deze installatie is ook simpel en ik kies ervoor om het in c:\www-server\mysqlcc\ te installeren . Even later staat er een snelkoppeling op mijn bureaublad en Changlog.txt . Daarin kunt u de verschillen tussen deze en de oude versies vinden van Command Center , ik drop ze direct in mijn prullenbak.

We starten het op via de snelkoppeling op het bureaublad en gelijk opent een venster waarin server info wordt gevraagd , we vullen bij Name , een naam voor de server in , in mijn geval TEST-PC , bij hostname localhost , hierdoor connect hij op z'n eigen ip adres. en als username root ( staat al ingevuld ) en laten het password veld leeg. Nu klikken we op Apply. Daarna dubbel klik je maar op de servernaam en dan openen zich de databases , server administratie en gebruikers administratie . Laat de database mysql staan , en verwijder deze niet ! De database test mag je weg gooien als je wilt !

Apache : De wereldleider

De meest gebruikte webserver op de wereld is apache en daarom gebruiken wij deze ook , we downloaden de nieuwste stabiele release namelijk apache_2.0.52-win32-x86-no_ssl.exe . Tijdens de installatie komen we nu wel wat moeilijke vragen tegen : Network Domain , Server Name en Administrator Email , vul hierin het domein naam in bv. iets.lan , de naam van je server bv. webapache , en het email adres van degene die de webserver beheert. kies als installatie map E:\www-server\ . Vervolg de installatie. Als je klaar bent verschijnt in de systray nu een veertje met een groenpijltje , dat betekend dat apache opgestart is.

Als het klaar is test je apache door "http://localhost" in je favoriete browser te tikken. Nu zou je de standaard apache pagina krijgen . Natuurlijk gaan we dit veranderen . Klik op start , alle programma's dan ga je naar Apache HTTP Server 2.0.50 , Configure Apache Server en vervolgens Edit the Apache httpd.conf Configuration File . Nu zoek je dit DocumentRoot "C:/www-server/Apache2/htdocs" dat vervangen we naar DocumentRoot "C:/www-data" en ook dat wordt . We maken deze map ook natuurlijk aan op C: . Dubbel klik nu op het apache icoontje in de systray en kies voor restart. Nu zou de inhoud van C:/www-data moeten verschijnen als je naar localhost surft.

PHP : Dynamische Power

Wegens verdeelde meningen kan je kiezen uit twee versies van php , de 4.3.x reeks en de nieuwere 5.0.x , hieronder zijn de pro's en contra's opgesomd. Hier vind u de 4.3.x versie : php-4.3.9-Win32

nog_aan_te_vullen_lijst

PHP 5

We unzippen php-5.0.2 -Win32.zip in C:/www-server/php . We zoeken vervolgens in die map naar de dll-bestanden php5apache2.dll en php5ts.dll .Deze kopieren we naar C:\WINDOWS\system32 . Vervolgens hernoemen we php.ini-recommended naar php.ini (deze vind u in C:/www-server/php/ ) . Hierna vullen we wat lijntjes code aan in httpd.conf ( Klik op start , alle programma's dan ga je naar Apache HTTP Server 2.0.52 , Configure Apache Server en vervolgens Edit the Apache httpd.conf Configuration File ) We voegen dit toe :

Loadmodule php5_module "C:/www-server/php/php5apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php-source .phps

PHP 4

We unzippen php-4.3.9-Win32.zip in C:/www-server/php. We zoeken vervolgens in die map naar de dll-bestanden php4ts.dll en php4apache2.dll ( te vinden in C:/www-server/php/sapi ). Deze kopiëren we naar C:\WINDOWS\system32 . Vervolgens hernoemen we php.ini-recommended naar php.ini (deze vind u in C:/www-server/php/ ) . Hierna vullen we wat lijntjes code aan in httpd.conf ( Klik op start , alle programma's dan ga je naar Apache HTTP Server 2.0.52 , Configure Apache Server en vervolgens Edit the Apache httpd.conf Configuration File ) We voegen dit toe :

Loadmodule php4_module "C:/www-server/php/sapi/php4apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php-source .phps

PHP 4/5

Sla httpd.conf op en herstart u de Apache Webserver en zou het moeten werken. Maak in C:/www-server/ een bestand genoemd phpversie.php hierin typ/kopieer je deze code :

< ?php
phpinfo();
?>

Een opmerking van een lezer ( JaapenstaarT ) , hij wijst me erop dat ik bij < ?php een spatie heb staan en deze verwijderd moet worden, hier heeft hij natuurlijk 100% gelijk in . Maar ik moet die spatie daarlaten aangezien anders ze door de html van deze pagina opgeslikt wordt.

Sla het op, en test het dmv. http://localhost/phpversie.php . Nu zou als het goed moet zijn een lijst met allerlei informatie komen over php. en welke versie u gebruikt en heel wat variabels.

Ewald van Geffen - 2004 ©