Betekenis en voorkomen van de naam Candries 

De naam “Candries” is een toponiem, een naam afgeleid van een plaatsnaam. Candries of Candrix is een plaats, een dries in Edingen (Enghien) een gemeente in Henegouwen ten Zuiden van Geraartsbergen. Candries kan ook afgeleid zijn van Kamdries, een dries in Hofstade. Beide mogelijkheden worden vermeld door Frank De Keersmaecker in Duffla 17, 68, 2006. Hij steunt zich hierbij op het werk van De Brabandere “Woordenboek  van de familienamen in België en Noord-Frankrijk”. Ook in het huidige Bonheiden komt een straat voor die de naam “Candriesweg” draagt.

In de geraadpleegde documenten is Candries de meest voorkomende schrijfwijze. “Van Candries”, “Candriessche” en “Van Candriessche” komen sporadisch voor. In een militair document uit het napoleontische leger komt Candiers voor.

De oudste Candries die in dit bestand voorkomt werd geboren omstreeks 1550. Een gestructureerde stamboom begint rond 1650 in O.L.V.-Waver. Antonius Candries huwt er Catharina Beullens. Zijn geboorteplaats en -datum is (nog) niet teruggevonden. De families Candries uit Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Heffen , Roubaix (Frankrijk) stammen af van Antonius.

Een belangrijk deel van de Candriesfamilie in Mechelen stamt af van Simon Candries, een vondeling die geboren werd in Brussel in 1794. Als jonge man  woonde hij in Battel. Hij huwde in Mechelen met Joanna Maria Bal en het koppel ging wonen in de Adegemstraat.

Er bevinden zich 1.575 personen en 368 families in het bestand. 
Ze vertegenwoordigen in het totaal 427 achternamen.
Laatste aanpassing op 05-12-2007.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z (Overige)

Lijst met achternamen

Achternamen en plaatsnamen die in de database voorkomen

Plaatsnamen en achternamen die in de database voorkomen

Tabel van de plaatsnamen

Eigenaar database

Georges Stevens
Naalstraat 10
2570 Duffel

GED2WWW © 1996,1997 Leslie Howard - 1998 Jean-Baptiste Fahy & Frank Waarsenburg.