Welkom

Welkom beste bezoeker op deze bescheiden website, die we hebben opgezet om informatie en vooral foto's te delen met onze familie en vrienden. Wat je zoals kan terugvinden staat hieronder kort opgesomd. Klik op een item of schuif het scherm gewoon door naar beneden.

  • Restauratie BJ40: verschillende jaren terug kocht m'n broer een Toyota Landcrusier BJ40, die we samen hebben gerestaureerd
  • Links: een opsomming van, naar onze mening, interessante websites
  • Foto gallerij: foto's die we namen tijdens uitstappen met familie en vrienden krijgen hier hun overzicht 

Restauratie BJ40

Het verhaal begint enkele jaren eerder dan de foto reportage start, met m'n broer die een BJ40 kocht. De vorige eigenaar had zich voorgenomen hem te restaureren, maar om een ons onbekende reden is hij niet verder geraakt dan de afbraak van de meeste geroeste delen van de carrosserie en een schuchtere poging om deze weggeslepen stukken te vervangen door polyester en plamuur. Als je echter een beetje verstand hebt van mechanica en van 4x4 rijden, weet je al op voorhand dat die ingeslagen weg niet de juiste is ... Enfin, geluk (?) voor ons, maar vooral voor onze BJ die van de ondergang werd gered.

We begonnen in een gehuurde autobox, die net groot genoeg was om onze BJ in te parkeren en bovendien er was geen electriciteit. Telkens we gingen sleutelen moest alle gereedschap mee over en weer genomen worden en moesten we eerst de garagebox "uitladen" voor we ook maar iets konden uitrichten. Dus buiten wat accessoires losschroeven kwam er niet echt schot in de zaak.

Ondertussen verbouwden we het tuinhok in onze tuin. 't Was er groter dan in de garagebox en we hadden electriciteit, die je toch echt wel nodig hebt eens je aan het serieuze werk wou beginnen. En serieus zou het worden, want we hadden grootse plannen. We wilden het van de eerste keer goed doen, dus stripten het chassis (carrossie eraf, motor en versnellingsbak eruit, de assen er van onder, enz...). De afbraakwerken, de restauratie van het chassis, de voorbereidingen aan de carrosserie en de rivisie van de assen en ponts zijn uiteindelijk voor het grootste deel hier uitgevoerd.

Voor de afwerking van de carrosserie in het bijzonder en de afwerking van onze BJ in het algemeen, kwamen we weeral plaats te kort. Dus zochten en vonden we een nieuwe locatie via een vriend van mijn broer, die zelf op het domein van diens nonkel een schuur gebruikte om de restauratie van zijn volkswagen te doen (over relaties gesproken ...). Door deze verhuis sloegen we twee vliegen in een klap. We kregen de ruimte ter beschikking die we nodig hadden en er kwam de weddenschap bovenop om onze wagens als eerste gerestaureerd te krijgen. We verhuisden er onze BJ in stukken naar toe werd verhuisd, maar hij is er "zelfstandig" weggereden.

Het mag dus duidelijk zijn, als je een beetje handig bent en je kan de juiste kanalen aanspreken om je met raad en daad bij te staan, rest er je enkel nog te zorgen voor voldoende ruimte en tijd. Het ontbreken van een of meer van deze elementen, legt een serieuze hypotheek op een succesvolle restauratie.

Voor het techinsche luik van het verhaal en de foto's: klik hier.

Veel leesplezier.
Peter & Bruno

Links

Op het internet is heel veel informatie te vinden. Enkele van de, naar onze bescheiden mening, meest interessante dingen vind je hier terug. Om geen voorkeur uit te spreken, staan ze in alfabetische volgorde.


http://www.antwerpbmx.be

Enkele jaren geleden werd door de stad Antwerpen een wielerpiste aangelegd in Wilrijk en voor het centrale deel van die piste koos men voor de aanleg van een BMX piste. Sindsdien is de club er actief en begeleidt ze er zowel jongens als meisjes. Of je nu enkel voor de fun wil komen of je wedstrijden wil rijden, iedereen is er welkom om te worden ingewijd in deze niet alledaagse sport.


http://www.bushwakka.co.za/
http://www.daams4x4service.nl/

Bushwakka wie, Bushwakka wat hoor ik u vragen. Het is ťťn van de meest bekende merken onder de offroad trailers. Het concept is simpel maar tevens geniaal. Een aanhangwagen met een chassis geschikt voor offroad (spoorbreedte en bandenmaat aangepast aan het slepende voertuig), waarop een waterdichte opbouw is bevestigd die naast een koelkast en ingerichte keuken ook nog een deel bergruimte biedt. Daarbovenop ligt een tent, vergelijkbaar met een daktent alleen wat groter, ruimer, ... kortom avontuurlijk kamperen met een light luxe tintje.

Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad om het Zuid-Afrikaanse product via Nederland (Daams 4x4) in BelgiŽ ingeschreven te krijgen, maar ondertussen hebben we er al heel veel genot van gehad, zowel voor onze 'klassieke' gezinsvakanties op de camping maar ook voor onze offroad uitstapjes doorheen de PyreneŽen


http://www.hippies-online.be/

Is de website van mijn creatieve schoonzus. Ze ontwerpt en maakt, samen met een vriendin van haar, kinderkleding voor je eigen kids, maar ook voor cadeau's en geboorteideetjes.


http://www.kriancy.be/

Kris en Nancy baten een bed & breakfast uit, met als extra een wellness behandeling (sauna, solarium, jacuzzi, massage), die je ook voor een paar uurtjes kan boeken. Wij hebben er in ieder geval al eens heerlijk van genoten.


http://www.one-ten.be/

One ten (ofte 110) is een site van twee broers die zowel hun scouts verleden als hun 4x4 passie met ons delen. Er samen op uit trekken voor avontuur (al dan niet per 4x4) is onze gezamelijke interessesfeer.


http://www.oziexplorer.com/

Oziexplorer is een software waarmee je, geÔnstalleerd op een portable en gekoppeld aan een GPS, op de kaarten (stratenatlas, stafkaart, ...) die in OziExplorer geladen zijn, onmiddellijk kan volgen waar je bent, tracks bijhouden, waypoints voorbereiden of ter plaatse registreren en nog zo veel meer.

Als je over een roadbook beschikt waar de checkpoints zijn aangeduid met waypoints, en je geeft deze op voorhand in, is Ozi een heel nuttig hulpmiddel bij de navigatie tijdens de rit.


http://www.scoutsengidsenvlaanderen.be
http://www.28zaoeja.be/

Zelf hebben we jaren lang aan scouting gedaan, eerst als kapoen, welp, jogiver en giver en later als leiding. Eens scout, altijd scout wordt wel eens gezegd en dat klopt zelfs in die mate dat het via de genen wordt doorgegeven aan de kinderen, die nu ook een deel van hun vrije tijd aan scouting besteden.


http://vibraction.org/

Reeds verschillende jaren maken we in het voorjaar met een groep vrienden een offroad trip naar de PyreneŽen. Veiligheid, maar ook reglementair rijden staat bij ons hoog in het vaandel en dus doen wij een beroep op deze Franse organisatie die ons via haar roadbooks van de prachtige Spaanse natuur doet genieten.

Foto gallerij

Foto's die we maken op uitstappen of feestelijkheden met familie of vrienden vind je via de links hieronder, zodat iedereen nog eens virtueel kan nagenieten. 

Onze eigen foto's worden gepubliceerd via Telenet Foto.

Jan heeft ook een mooie collectie foto's op SmugMug staan.

Document made with KompoZer