FREEWARE – 20/10/2021

SWIFTSEARCH – DE SNELLE ZOEKER

 

Windows 10 heeft standaard een zoekfunctie aan boord. Spijtig genoeg is dit niet ιιn van de beste onderdelen. Zoeken in Windows is traag, meestal niet perfect en kost veel systeembronnen waardoor het Windowssysteem zelf ook nog eens vertraagt.

SwiftSearch is een portable programma dat we als vervanging kunnen gebruiken.

SwiftSearch is ongetwijfeld sneller dan elk ander zoekprogramma. Het is een geweldig programma als je meteen een bestand moet vinden.

De meeste zoekprogramma’s zullen het zoekproces trachten te versnellen door uw harde schijven te indexeren als u even niets doet. SwiftSearch laat zien dat het ook anders en veel sneller kan en wel door direct de inhoudstabel van de schijven te benaderen. Deze methode is inderdaad extreem snel: 0,2 seconden om zo’n 5 TB aan data te doorzoeken. Wel werkt de methode enkel bij het NTFS-bestandssysteem.

De interface van het programma is vrij simpel.

Links bovenaan kan je een schijf selecteren en rechts daarvan geef je de zoekstring op waarbij je ook jokertekens en padnamen kan gebruiken.

Wil je slechts een gedeelte van een schijf onderzoeken, dan laat je de schijfselectie aan de linkerkant op All Drives staan en gebruik je de knop Browse aan de rechterkant om de juiste map te selecteren.

 

 

Let op de dubbele asterisk. Deze wil in het voorbeeld zeggen dat alle onderliggende mappen van X:\Docucenter moeten onderzocht worden.

De snelheid waarmee SwiftSearch bestanden vindt is verbluffend.

 

In onze programmabibliotheek vind je het programma samen met de nodige info.

U kan het programma ook zelf downloaden via onderstaande link.

https://sourceforge.net/projects/swiftsearch/

 

(FVG)

—————————————————————————————————————————

WINDOWS 11 – 12/10/2021

NIEUWE VERSIE WINDOWS UPDATE

 

Met het verschijnen van Windows 11 als opvolger van Windows 10 heeft Microsoft informatie vrijgegeven over hoe Windows 11nieuwe updates zal uitvoeren.

 

 

De toekomstige updates zouden tot veertig procent kleiner zijn dan die van Windows 10 en zullen bovendien op de achtergrond plaatsvinden.

Om de belofte van veertig procent kleinere updates waar te kunnen maken, heeft Microsoft een aantal verbeteringen doorgevoerd aan het updatesysteem. Zo zal bij het controleren voor updates, Windows 11 de inhoud van de nieuwe update vergelijken met de updates die reeds op jouw computer staan. Het systeem zal daarna enkel de noodzakelijke onderdelen downloaden, waardoor de grootte van de uit te voeren updates zou moeten dalen.

Windows 11 zal ook nog slecht ιιn grote update per jaar hebben zoals dat ook het geval is bij concurrent Apple (macOS). 

Een andere vernieuwing is dat Windows-updates voortaan automatisch zullen worden gedownload op momenten dat de pc niet actief in gebruik is. Microsoft zal hier gebruik maken van de nieuwste versie van zijn AI  (artificiλle (of kunstmatige) intelligentie) en machine learning-software (gebruik van algoritmes waarmee software kan worden getraind). Dit zou moeten helpen bepalen tussen welke uren je niet actief op je computer of laptop werkt.

Negatief in de nieuwe werkwijze is dat gebruikers ook in Windows 11, nadat een update is gedownload en geοnstalleerd, nog steeds hun apparaat manueel moeten herstarten. Dit is vooral belangrijk wanneer je de standaard instelling ‘Snel opstarten’ gebruikt. Hopelijk lost Microsoft ook dit in de toekomst nog op.

 

(Geraadpleegde bron: TechRadar)

—————————————————————————————————————————

INFO – 07/10/2021

ONS HUIDIG TELECOMGEDRAG IN CIJFERS

 

Het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) heeft begin oktober de nieuwste cijfers bekend gemaakt over het internet- en telefoniegebruik in ons land.

 

 

Operatoren

Proximus blijft de populairste telecomoperator in ons land met 46%, maar het verliest net zoals de vorige jaren wel marktaandeel. Tien jaar geleden was het marktaandeel van Proximus nog 67%.

De meeste gebruikers kiezen hun operator op dit ogenblik vooral op basis van de prijs van de bundel of het tariefplan.

Het BIPT wijst er echter op dat ook de bundels (bijvoorbeeld televisie, vast internet en vaste telefonie) over hun hoogtepunt zijn met een daling van 6% ten opzichte van enkele jaren geleden.

 

Telefonie

Wat ons telefoneren betreft is er weinig verandering. Mobiele telefonie blijft met 93% stabiel. Het telefoneren via apps zoals WhatsApp, Teams, Zoom is het laatste jaar ook niet toegenomen.

Het gebruik van de vaste telefoon daarentegen blijft sterk dalen. Komende van 74% in 2019 naar 53% in 2020 halen we in 2021 nog slechts 46%.

 

Kijkgedrag

Televisie kijken via het internet blijft stijgen (+5%) vooral bij jongere kijkers.

Hetzelfde voor streamingdiensten, betaaltelevisie en video-on-demand (+8%).

 

Sociale media

WhatsApp en Facebook blijven in ons land de populairste apps om online te bellen en berichten te sturen. Ze verliezen wel heel wat markaandeel.

Voor WhatsApp belanden we nu op 72% marktaandeel ten opzichte van 83% in 2020 en 94% in 2019. Facebook eindigt op 72% marktaandeel tegenover 77% vorig jaar.

Veel gebruikers geven aan dat ze voor hun privacy naar alternatieve apps zijn overgestapt, vandaar de dalingen.

FaceTime daarentegen zit wel in de lift met 34% in 2021 en komende van 25% in 2020 en 14% in 2019.

Ook Skype (vanaf Win11: Teams) doet het terug beter.

 

(Geraadpleegde bronnen: BIPT, Belga News Agency)

 

—————————————————————————————————————————

Oudere artikels kan u op onze website raadplegen via Publicaties >> Archief Nieuwsflashes

—————————————————————————————————————————