Home    Info


 

 

Chocolade giftig voor de hond!

Theobromine, een bestanddeel van chocolade, is giftig voor honden. Wat het  effect op de hond is, hangt af van de hoeveelheid chocolade die de hond heeft gegeten en het gewicht van de hond. Bij eenzelfde hoeveelheid zal het effect bij een kleine hond groter zijn dan bij een grote hond. .
De reactie verschilt van hond tot hond. Sommige honden zullen een beetje last van diarree krijgen, of slechts wat overgeven, terwijl andere honden hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en zelfs een hartstilstand kunnen krijgen. Theobromine kan ook het spijsverteringskanaal gaan irriteren, waardoor interne bloedingen kunnen ontstaan.
De chocolade die door banketbakkers wordt gebruikt bevat de hoogste hoeveelheid theobromine (tot 28 mg per gram), daarop gevolgd door chocolade puur  (16 mg per gram), en zelfs echte witte melkchocolade bevat theobromine (2 mg per gram). Theobromine wordt niet eenvoudig afgebroken door het lichaam van de hond, dus het effect is cumulatief (opeenstapelend). Het duurt ongeveer 10 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen, en in die tusentijd wordt het via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine.
De chocolade snoepjes die speciaal voor honden worden gemaakt zouden uiteraard geen, of slechts weinig theobromine mogen bevatten. Controleer altijd de afwezigheid van theobromine in deze snoepjes. Als je niet zeker bent, geef dan iets anders. En zorg er altijd voor dat de hond NOOIT in contact kan komen met "mensenchocolade"!  Laat geen chocolade op tafel liggen, zorg ervoor dat de hond een chocolade van de kinderen kan afpakken. Met andere woorden: behandel chocolade als dat wat het voor de hond is: VERGIF!!!

Eerste hulp: wanneer het minder dan twee uur geleden is dat de hond chocolade heeft gegeten, probeer hem dan direct te laten braken. Honden braken gemakkelijk. Laat hem iets eten of drinken wat goed zout is (wij hebben voor dat doel altijd een pak zuurkool klaarliggen). Heeft de hond slechts weinig chocolade gegeten en reageert hij volkomen normaal, geef hem dan toch Norit te eten, zodat het gif eerder kan afbreken.
Merk je dat de hond duidelijk "opgefokt" is, zijn slikreflexen niet meer goed werken, of zelfs comateus dreigt te worden en "in slaap valt", ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.

 

September 25, 2002 12:55