Fietsreizen-wandelreizen

 2-Land/Nederrijn

Grenzeloos fietsen aan de Nederrijn

Fietsarrangement in 2-Land

Confrontatie met natuur, cultuur, religie, kunst en geschiedenis aan de Nederrijn

Kwalitatieve hoogstaande volledig verzorgde fietsarrangementen in het gebied van Nederrijn tot Maas of in grote lijnen de driehoek Nijmegen-Duisburg-Roermond. De organisatie 2-Land behartigt de rol van reisorganisator voor zowel de Nederlandse als Duitse gebieden en dit in nauwe samenwerking met Niederrhein Tourismus. Naast volledig verzorgde arrangementen organiseren kan je bij hen terecht voor dagtrips en korte meerdaagse vakanties. Wij fietsten enkele etappes uit een arrangement en een daglus uit hun programma.

In de Duits-Nederlandse Euregio’s Rijn-Maas-Noord en Rijn-Waal, tussen Nijmegen, Dusseldorf, Roermond en Sittard ligt een enorme vlakte met talrijke fietswegen. De rijnvlakte met de aan het grens gelegen Nederlands-Duitse grenspark Maas-Schwalm-Nette vormen grotendeels dit gebied. Talrijke themaroutes en het fietsnetwerk van Nordrhein-Westfalen op Duitse zijde sluiten naadloos aan op het knooppuntensysteem aan Nederlandse kant. De knooppunten, de Niederrheinroute, de Herrensitzroute, de Via Romana, de nieuwe Rijn-fietsroute, de Euregioroute, de Tweelandenroute, … leiden de fietser langs het rijke geschiedkundige erfgoed en de mooiste plekjes aan beide kanten van de grens. Al deze fietsmogelijkheden zijn terug te vinden op een gloednieuwe fietskaart en in een fietsrouteplanner op het internet (www.grenzenlos-radfahren.de)
Een route van bijzondere aard is de kunstzinnig in beeld gebrachte fietsroute langs het in 1800 door Napoleons ingenieurs aangelegde Noordkanaal. Deze is herkenbaar aan de doorlopende blauwe verfstreep op het asfalt. Het 53 km lange Noordkanaal tussen Neuss en Venlo is elders weer gemarkeerd door middel van blauwe paaltjes en op open plekken zelfs door meters hoge roodwit gestreepte moderne bakens. Met dit kanaal wou Napoleon een verbinding creëren tussen de Schelde en de Rijn om zo de lucratieve Rijnhandel van de Nederlanders te blokkeren. De Fossa route verwijst naar een soortgelijke poging uit 1626 waarvan de bouwfase eveneens nooit voleindigd is en ditmaal in opdracht van de toenmalige Spaanse Regentes in Brussel, Isabella Clara Eugenia, dochter van Philipps II van Spanië. Al van aanvang aan gebruikten de Spanjaarden het kanaal als verdedigingswal tegen de Nederlanders en bouwden op regelmatige afstanden 24 bastions.De stadsmuren met torens, later deels omgebouwd tot windmolens, de domkerk Sankt Viktor en andere gebouwen in de historische stad Xanten zijn opgericht met stenen uit het puin van de door de Franken vernielde Gallo-Romeinse stad “Colonia Ulpia Traiana”. Doordat Xanten naast de voormalige Romeinse stad gebouwd is, bleven de antieke funderingen van de oude stad vrij goed bewaard. Nog steeds is het Archeologische Park Xanten in volle expansie. Archeologen graven en reconstrueren geleidelijk de Gallo-Romeinse stad.

GPS-tracks: www.routeyou.com/route/view/197197/fietsroute-2-land-kalkar-nijmegen.nl
                   www.routeyou.com/route/view/197198/fietsroute-2-land-nijmegen-kalkar.nl
                   www.routeyou.com/route/view/197199/fietsroute-2-land-kalkar-xanten-wesel-rees.nl

Belgische kuurgasten

Uitgangspunt van onze tocht is het middeleeuws historisch geklasseerde “meest Vlaams ogende stadje van Duitsland ” Kalkar. Het belfortachtige raadhuis, de vele driebeukige trapgevelhuizen en de begijnhoven hebben gelijkenis met Brugge en Gent. De verfijnde houtsnijkunst van de vele drieluikige altaren in de Sint-Nicolaaskerk moet je gezien hebben. Een boogscheut verder ligt het neogotische kasteel Moyland. De 2LR brengt ons in de cultuurstad Kleve van Johan Maurits die in de 17de E het paleis en de barokke tuinen aanlegde. Vanaf het amfitheater, kijk je in het verlengde van de Minervafontein en de “IJzeren man” sculptuur op een rechtlijnig kanaal dat het park doorsnijdt. De ontdekking van een geneeskrachtige bron in 1741 maakt Kleve tot kuurstad en trok tot WO I hooggeplaatste gasten uit zowel Nederland als Spa in België. Aan de Rijn fietsen we alle bordjes in de wind slaand bovenop de keerdijk richting Nijmegen. De Rijn gaat over in Waal, op oevers massa’s schoorstenen van oude verlaten baksteenovens. Dit oud kleiwinningsgebied maakt tegenwoordig deel uit van het natuurpark Gelderse poort, een gletsjermorene uit de ijstijd die nu grensoverschrijdend toegang verleent tot Gelderland. Poolse Konikpaarden en Gallowayrunderen lopen vrij rond. Één der baksteenovens op het grondgebied van Millingen, enkel te voet of per fiets te bereiken, is getransformeerd tot een idyllische theetuin. Indisch ogende paviljoens en pergola’s creëren een oase van rust. Meer dan duizend inheemse vaste planten en heesters, maar ook bananenbomen en bamboe, sieren de tuin. De Waalkade in Nijmegen is een aaneensluiting van cafés, restaurants en hotels, even de kade beklimmen en je bent op de markt met aanpalende winkelstraten. De hal van hotel Courage lijkt op een Frans pleintje met enkele winkeltjes. In een hoek staat een oud fietsenrek. Een deur geeft toegang tot het Nationaal fietsmuseum Velorama.

Kasteelmuseum Moyland

Het museum binnen de muren van het kasteel stelt de 50 jarige particuliere verzameling kunstwerken van de gebroeders Franz Joseph en hans van der Grinten en het archief van Joseph Beuys tentoon. Het park bevat barokke elementen, een Engelse landschapstuin, een beeldenpark, een kruiden- en een bloementuin.
Stichtung museum Schloss Moyland, Am Schloss 4, D-47551 Bedburg-Hau, tel: 0049-2824 95 10 60, info@moyland.de, www.moyland.de 

 

Museum Kurhaus Kleve

museum met wisselende tentoonstellingen richting moderne en tijdloze kunst. Topcollecties in het aantrekkelijke kunstmuseum zijn o.a. uitzonderlijke fotografisch realistische werken van de Zwitserse schilder Franz Gertsch, aquarellen van Ewald Mataré, Pop Art met het typografisch motief “LOVE” van Robert Indiana, werken van David Thorpe en vele anderen.
Museum Kurhaus Kleve: Tiergartenstraße 41, D-47533 Kleve, tel: 0049-2821 75 01 0, www.museumkurhaus.de, info@museumkurhaus.de

Nationaal Fietsenmuseum Velorama

Over drie etages maakt de bezoeker kennis met de fiets van Leonardo Da Vinci, de loopfiets of draisine, de “Bottenschudder” van Michaux, de Hoge Bi, één- en meerwielers, lig- en vouwfietsen, racefietsen, Nederlandse fietsen, omafietsen, … Vitrines met allerhande fietsaccessoires uit vervlogen tijden maken het enkel maar boeiender.

Nationaal Fietsenmuseum Velorama: Waalkade 107-108, NL 6511 Nijmegen, tel: 0031-24 322 58 51, info@velorama.nl, www.velorama.nl 

Verrassende educatieve musea

Op de groene rand van Nijmegen ligt het museum Oriëntalis, een imponerende multimediavoorstelling over de gelijkenissen en verschillen tussen Christenen, Joden en Islamiten  stappen we het Bijbels openluchtmuseum binnen. Niet ver daar vandaan blijven we in dezelfde sfeer met het Afrika museum. En toch, het binnenmuseum met traditionele maar zeker de moderne Afrikaanse kunst spreken boekdelen. De dwarsdoorsnede van het Reichswald gaat gepaard met een fikse klim en al even spectaculaire afdaling. Het natuurbezoekerscentrum NABU in Kranenburg is een attractie van een totaal andere soort. Op speelse educatieve wijze maakt de bezoeker kennis met de natuur in de Gelderse poort en het belang van natuurbehoud. De omgeving geldt als vaste overwinteringplaats voor wilde eenden uit het noorden. Aan de nog intacte zuidelijke middeleeuwse stadsmuur bengelt een oude fiets, even verder een tuintje met allerhande kitscherig spul … particuliere stadskunst. De op een heuvel gelegen Elisabethkerk in Louisendorf, omgeven door een ruitvormig stratenverloop is de laatste rariteit vandaag.

Museumpark Oriëntalis

Christendom, Jodendom en Islam zijn de drie religieuze grondpeilers van Europa. Wat zijn de overeenkomsten, de geschillen, de strijdpunten, de vergevensgezindheden, de verdraagzaamheid, … Maak op een wandeling op ludieke manier kennis met het leven van alle drie godsdiensten in dorpen en straten uit de antieke tijd zoals Beth Juda (Joodse synagoge), Karavanserai en Tell Arab (Islam), Via Oriëntalis (Romeinse straat, tempel van Pilatus) en Ain Ibrahiem (Bedoeïenententenkamp).
Museumpark Orientalis: Profetenlaan 2, NL-6564 BL Heilig Landstichting, tel: 0032-2438 23 110, info@museumparkorientalis.nl, www.museumparkorientalis.nl

Afrika museum

Naast de traditonele gaat bijzondere aandacht naar fascinerende wisselende collecties hedendaagse Afrikaanse kunst met topstukken van kunstenaars als Twins Seven Seven, Willie Bester, Bodys Isek Kingelez en Chéri Samba.Het buitenmuseum bestaat uit vijf themadorpen, wandel over een erf uit Ghana en Lesotho, door een dorp van de Dogon uit Mali, ontdekt de ‘mongulu’s’ van de Baka-pygmeeën uit Cameroun en de paalwoningen uit Benin.
Afrika Museum: Postweg 6, NL-6571 CS Berg en Dal, tel: 0032-24 684 72 72, www.afrikamuseum.nl,info@afrikamuseum.nl
 

 

Bezoekerscentrum Kranenburg

De tetoonstelling neemt de bezoeker mee op een tocht door het gebied de Gelderse Poort. Hij maakt er kennis met het spel tussen mens en natuur, water en dijken. Een maquette laat toe zelf dijken te bouwen en uit te testen. Een levensgrote treinwagon neemt je mee op vier thematische virtuele reizen. Uit het perspectief van een gans kan je interactief kennis maken met het gebied tussen Kleve, Nijmegen, Emmerich en Arnhem.
Besucherzentrum Kranenburg: Bahnhofstraße 15, D-47559 Kranenburg, tel: 0049-02826 91876-00, info@NABU-Naturschutzstation.de, www.NABU-Naturschutzstation.de, www.besucherzentrum-kranenburg.de 


De Rijn op zijn mooist

Als laatste fietsen we een lus op de nieuwe Rijnfietsroute en de Römerroute over Xanten naar Wesel en terug via Rees. Xanten alleen is al gauw een dagbezoek waard. Het Archeologisch park herbergt een volledig in reconstructie zijnde Romeinse stad, Colonia Ulpia Traianus. De middeleeuwse stad Xanten met zijn domkerk gewijd aan Sankt Victor, een voormalige Romeinse legionair, mag er eveneens zijn. Ook in deze kerk staan enkele prachtige altaren opgesteld. Van Xanten naar Wesel en van Wesel naar Rees, op de andere oever, fietsen we constant bovenop de dijken met zicht op de weidse Rijnvlakte. Na de brug over de Rijn ligt de citadel met zijn Preussen-Museum. Een rustpauze op het Rijnterras van het café/restaurant “Op de poort” in Rees is een aanrader.

Archeologisch Park Xanten

Het gereconstrueerde Colonia Ulpia Traiana is een opeenvolging van Romeinse bouwstaaltjes. Aan de oostzijde staan drie eenvoudige torenpoorten met een doorgang die toegang verleenden naar de haven. Nu heb je hier zicht op de in oude kiezelgroeven aangelegde recreatiemeren “Nord- en Südsee”. Het stratenverloop geeft het bekende dambordpatroon weer. Zoals andere Gallo-Romeinse steden bezat ook de Colonia Ulpia Traiana thermen Een ander pronkstuk van deze Romeinse stad is het amfitheater dat plaats bood aan 10000 bezoekers. De 40000 ton zware betonconstructie rust op pijlers en de buitenmuur rijst meer dan 10 m omhoog. De eerste drie bredere zitrijen waren uitgerust met houten zetels die voorbehouden waren voor de notabelen. De Kapitooltempel vond je terug in steden met het hoogste stadsrecht en de ontlening van de naam is op basis van de Jupitertempel op de Capitolijnse heuvel in Rome. Een reconstructie van een monument van bijzondere aard is de Haventempel. Deze was na de Kapitooltempel de grootste tempel van de stad. Vraag is nog steeds aan welke godheid hij gewijd was? Verder op het terrein vind je een matronentempel, een omgangstempel, grafmonumenten, funderingen van woonhuizen en winkels, een gereconstrueerde herberg, korenmolens, …en de poort Burginatium (nederzetting in Kehrum-Kalkar). In een aanpalende hal bij de thermen staat het gloednieuwe regionale museum van Xanten. Archeologische opgravingen laten de bezoekers kennis maken met het dagelijkse Romeinse leven in de stad en de haven, met aandacht voor ambachten, handel, gezinsleden en vrijetijdsbesteding van de stadsbewoners.
Archeologisch Park (APX), Wardter Strasse 2, D-46509 Xanten, tel: +49 (0)2801 29 99, nfo@xanten.de, www.apx.lvr.de, www.xanten.de

Preussen-Museum

De geschiedenis van Pruissen van 1609 tot 1947 in Westfalen en Rheinland, maar ook in de stad Wesel aan de hand van schilderijen, oorkondes, uniformen, teksten, juwelen, … In de kelder staat de privé-collectie Abresch tentoon, een bijzondere verzameling naoorlogse voorwerpen.
Preußen-Museum: An der Zitadelle 14-20, D-46483 Wesel, tel: 0049-281 33 99 60, www.preussenmuseum.de

 

Steekkaart

SITUERING: De Nederrijn tussen Duisburg en Arnhem/Nijmegen
ROUTE:
mix van themaroutes Rijnfietsroute, 2LR, fietsnetwerk NRW, Via Romana

AFSTAND: 63 + 64 + 72 km
ETAPPE-INDELING: Kehrum-Kalkar – Nijmegen 63 km; Nijmegen – Kehrum-Kalkar 64 km; Kalkar-Xanten-Wesel-Rees-Kalkar 72 km

ARRANGEMENTEN:
2-Land:

Met de fiets op Romeinse sporen: 6d = € 367,50
Fietsen langs Romeinse wegen en vader Rijn (inclusief excursievouchers): 2 nachten = € 103
Beide op basis van hotelkamer ***(*) inclusief ontbijt en bagageservice

Fietsen in en om de vestingstad ’s-Hertogenbosch: 2 nachten

Met de fiets door heiden en duinen: 3 nachten
Radsterntouren am Niederrhein: 6 fietslussen van 60 à 70 km; € 69 per persoon in tweepersoonskamer inclusief ontbijtbuffet, lunchpakket en 3-gangenmenu met keuze uit drie hoofdgerechten, kaartmateriaal en pannenservice
LOGIES:
Fietsvriendelijke Hotels:
Landhaus Beckmann: Römerstrasse 1, D-47546 Kalkar-Kehrum, Duitsland, tel: 0049-2824 9625 66 66, www.landhaus-beckmann.de
 
Hotel Courage: Waalkade 108-112,NL-6511 XR Nijmegen, Nederland, tel: 0031-24 360 49 70, www.hotelcourage.nl, info@hotelcourage.nl (gratis toegang tot het in het gebouw gelegen fietsmuseum Velorama)

 

 

BOEKEN EN BROCHURES: 
2-land ontspannen tussen Maas en Rijn, korte vakanties 2007
Topogidsen van de Niederrheinroute, Via Romana, Römerroute, de Herrensitzroute, de Twee-landenroute en de Rijnroute
ROUTEPLANNERS: 

www.grenzenlos-radfahren.de is een nieuwe fietsrouteplanner die het mogelijk maakt een fietsroute te plannen met nauwkeurige routebeschrijving met alle fietswegen in het besproken gebied
www.radroutenplaner.nrw.de
is een fietsrouteplanner voor het fietsnetwerk Nordrhein-Westfalen inclusief thema- en lokale routes. Interessant is een weergave van hoogteprofiel en trein-fiets verbindingen

FIETSVERHUUR: 

Landhaus Beckmann: € 8 / dag

INFO-ADRESSEN:

2-LAND Informatie en Boekingen
Rbt KAN, Postbus 156, NL-6660 AD Elst, Nederland, tel: +31-481 36 62 50, www.vvvarnhemnijmegen.nl, info@rbtkan.nl
Meerdaagse arrangementen:
tel: 0049-2162 8179 333, www.2-land.de, info@2-land.de
tel: 0031-77 473 30 55, www.2-land.nl, info@2-land.nl

INTERNET:
www.2-land.nl