Fietsreizen-wandelreizen

 Fietsgidsen van eigen hand

Home

Voorstelling

Inhoud

Fietsnieuws

Fietsgidsen

Links

 

In april 2001 ging ik als redacteur bij het fietstijdschrift “Recreatief fietsen” van Grote Routepaden van slag dat in 2003 fusioneerde met het zuster wandeltijdschrift “Recreatief wandelen” tot het wandel- en fietstijdschrift “Op Weg”. Daarbuiten  verleende ik ook mijn medewerking aan de fiets- en wandelgidsen “Fietsvakanties dicht bij huis” (2003) en “Korte Bergwandelvakanties” (2005) uitgegeven door Lannoo. Nadat ik mijn tocht over de Heirwegenroute verdeeld over twee jaar in “Op Weg” neerpende, bewerkte ik voor de uitgeverij Elmar mijn bevindingen in mijn eerste persoonlijk boek, de fietsgids “Fietsen op Romeinse heirwegen”.
In 2008 volgde mijn tweede fietsgids De Gallo-Romeinse cityhopper"  en mijn derde fietsgids Op de fiets naar Lourdes in september 2010.
Mijn 3 eerste gidsen
Op de fiets naar Lourdes", De Gallo-Romeinse cityhopper" , Fietsen op Romeinse heirwegen”, die niet meer aangeboden worden in de boekhandel, zijn nu digitaal te verkrijgen via deze website.
Ook de fietser gaat digitaal en in 2014 kwam mijn eerste digitale fietsgids "Van België naar de Alpen" uit. In 2015 kreeg deze een verlenging naar Rome. In één digitale fietsgids een fantastische route van België naar Rome, met als titel "Via de Alpen en Adria naar Rome".
In 2017 zoek ik het dichter bij huis met de digitale fietsgids 'Rondje Ardennen', geschikt voor een leuke fietsvakantie kortbij zonder veel transportzorgen.

 

Rondje Ardennen [570 km] (E-book, 151 pg inclusief cover en rugzijde)

Belgische, Luxemburgse en Franse Ardennen

(enkel digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie of A5 fiches)
Digitale fietsgids als PDF: € 10 (inclusief GPX-bestanden van GPS-tracks)

In deze gids houden we het lekker dichtbij. Met de Ardennen bedoelen we het Ardense heuvelland, begrensd door de Condroz, de rivier de Vesder in het noorden; de Famenne en de Gaume en de Franse Maas in het zuiden; de Calestienne, een slechts enkele kilometers brede kalksteenformatie aan de rand van de Fagne, in het westen en de Eifel in het oosten. Het rondje Ardennen verdeelt zich over de landen België, Luxemburg en Frankrijk. Starten doen we in de Noordoostelijke Ardennen (provincie Luik). Via de Eisleck (G.H. Luxemburg) gaat het naar de Centrale en Zuidelijke Ardennen (provincie Luxemburg); Lotharingen (Belgische en Franse Gaume) maakt de overgang naar de Franse Maas. Via de Fagne en Famenne sluiten we de lus. In de Ardennen liggen meerdere oude stilgelegde spoorwegen die een nieuwe bestemming kregen als RAVeL’s of Voies Vertes. Daarnaast zijn de Ardennen doorregen met talrijke rivierdalen wat het fietsen in de Ardennen aanmoedigt. Uitgaand van deze wijsheid hebben we met deze gids een fietsroute samengesteld die voor de gemiddelde fietser haalbaar is. Uiteraard blijven de Ardennen een oud gebergte en moet er al eens hellinkje overwonnen worden. Kenners van het Ardennenreliëf zullen dit rondje Ardennen doch bestempelen als een relatief vlak parcours. Het Rondje Ardennen houdt niet alleen rekening met het reliëf maar is zo uitgedokterd dat het specifieke Ardense bezienswaardigheden en landschappen aandoet.
De gids is zo samengesteld dat de routekaartjes altijd per 2 op voor en achterzijde van een pagina afgebeeld staan. Dit geld ook voor de tekstpagina's. De gids bestaat dus uit 36 kaartfiches (71 kaartjes) en 34 tekstfiches.

 

 

Via de Alpen en Adria naar Rome [2222 km]
In één fietsgids van België naar Rome voor slechts € 10
(enkel digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)
fietsgids als E-book (afdrukbaar; 242 pg zonder cover en rugzijde)
PDF: € 10 (incl. GPS-track)
USB (4 GB): € 14 (incl. GPS-tracks; excl. € 2 voor noppenenvelop en portkosten)

Een fietsroute naar en over de Alpen spreekt tot ieders verbeelding. Achter deze bergketen ligt immers het warme zuiden met bestemmingen als Venetië, Assisi en Rome. De postkoets was in vervlogen tijden het uitverkoren transportmiddel over land. Treinen en rivierboten boden achteraf concurrentie, tot het vervoer over de weg het overnam. Jaagpaden en spoorwegen kwijnen jarenlang weg tot ze net als de feniks die uit zijn as verrijst, weder opstaan als fietswegen. Spoor- en waterwegen die ons leiden van de lage landen naar de bergen. Waar de Romeinen de Alpen overtrokken over de Via Claudia Augusta, vandaag de dag … een fietsroute. Die ook wij gebruiken, de Fernpas over naar de vallei van de Inn. Innsbruck ligt aan de voet van de Brennerpas, één der poorten naar Italië. Ook de Romeinen gebruikten hem. Over spoorwegroutes gaat het door de Dolomieten naar de Middellandse Zee. Genietend fietsen we langs de Adriatische kust om dan de Apennijnen over te trekken naar Rome.
We hebben gekozen om tot de Alpen zoveel mogelijk de oude gebergten te omzeilen door zoveel mogelijk gebruik te maken van fietspaden langs waterwegen en over voormalige spoorwegbermen. Daarbij is ook gedacht aan gebruik van recent gecreëerde fietswegen en –paden. Een overzichtje: over de Vennbahn en andere spoorwegen naar de Moezel. Langs rivieren doorheen Frankrijk en Duitsland. In het Vooralpenland de Dampflokrunde, een spoorwegroute die reikt tot de Alpen. We kunnen de Alpenovergang niet beter beginnen als over de Via Claudia Augusta richting Adriatische kust. We volgen deze tot aan de Inn waar we overschakelen op de Inn-fietsroute en de oude Romeinse weg over de Brennerpass (1375 m). Zuid-Tiroolse spoorwegroutes leiden door het Eisack-, het Pusterdal en over de Passo Cimabanche (1530 m) door de Dolomieten. Op de zogenaamde Dolomieten fietsroute gaat het dan verder naar Venetië. Op onze route naar de Adriatische kust liggen interessante steden als Innsbruck, Brüneck, Campino d’Ampezzo, Vittorio Veneto, Conegliano, Treviso en Venetië. Dan volgen 350 km Adriatische kust met hoogtepunten als Choggia, de Po-delta, Comacchio, Ravenna, Cervia, Rimini, Pesaro, Fano. Over oude Romeinse tracés gaat het naar het historisch interessante Sassoferrato en via de Passo Cornello over de Apennijnenkam naar Foligno en Spoleto. Carsulae, een Romeinse archeologische site ligt aan de Romeinse heirbaan de Via Flaminia. Tussen Terni en Rome gaat het door een bijzonder mooi landschap van valleien met olijfboomgaarden. Rome komen we binnen over een enig fietspad langs de Tevere (Tiber).

 

 

Van België naar de Alpen [1000 km]
(enkel digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)

fietsgids als E-book (afdrukbaar; 129 pg zonder cover en rugzijde)
PDF: € 6 (incl. GPS-track)
Een fietsroute naar de Alpen spreekt tot ieders verbeelding. Achter deze bergketen ligt immers het warme zuiden met bestemmingen als Venetië, Assisi en Rome. Onze bestemming is Füssen op de Duits-Oostenrijkse grens. Füssen ligt aan de Lech, die door een engte uit de bergen stroomt in de open vlakte van de opaalgroene Forggensee. Voor de tijd van de autowegen was dit de poort tot de Alpen, de route naar Italië. Slechts Tirol scheidt ons van Italië … slechts 90 km. Het toeristenstadje ademt dan ook een Zuiderse sfeer uit, in de straten heerst een gezellige drukte en klinken Italiaanse klanken. Toeristen van over de hele wereld zakken af naar de koningskastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein net buiten de stad. Sprookjeskoetsen rijden aan en weer naar de kastelen. De postkoets was in vervlogen tijden het uitverkoren transportmiddel over land. Treinen en rivierboten boden achteraf concurrentie tot het vervoer over de weg het overnam. Jaagpaden en spoorwegen kwijnen jarenlang weg tot ze net als de feniks die uit zijn as verrijst, weder opstaan als fietswegen. Spoor- en waterwegen die ons leiden van de lage landen naar de bergen. Waar de Romeinen de Alpen overtrokken over de Via Claudia Augusta, vandaag de dag … een fietsroute.

 

 

Op de fiets naar Lourdes [1467 km]
(enkel nog digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)
fietsgids als E-book (afdrukbaar)
PDF: € 6 (incl. GPS-track)
Fietsend van stad naar dorp, langs rivieren, langs het kanaal van Orléans, over kleine wegen en spoorwegbeddingen komen we o.a. door de Ardense bossen, de sprankelende Champagne, de ­Koningsvallei aan de Loire, het natuurpark Berry, de ­Bordeauxstreek, het echte Frankrijk van de Charente, de pijnboombossen van Les Landes, het Toscaanse Gascogne uiteindelijk aan in Lourdes aan de voet van de Pyreneeën.
Een fietsgids opgesteld als doorlopende route zonder vaste etappeplaatsen waardoor hij bruikbaar is voor zowel de occasionele fietser als de getrainde in functie van de fysieke mogelijkheden van het individu. Op de 1467 km lange route is met zorg uitgekeken naar zoveel mogelijk voor de fietser geschikte overnachtingen. Zo veel mogelijk logies op de route staan zowel in de geschreven tekst vermeld als op de gedetailleerde kaarten ingetekend. Zowel de kampeerder als de trekker op zoek naar gastenkamers, pensions, hotelletjes, … vinden hun gading in deze gids. De fietsgids is zo opgesteld dat je geen specialist kaartlezer moet zijn om je weg te vinden. Het traject is zo eenvoudig mogelijk gehouden met respect voor de doelstelling van een fietsgids, zo weinig mogelijk confrontatie met gemotoriseerd verkeer.

‘Op de fiets naar Lourdes’ is een gids met slechts één doel: in Lourdes geraken. Van de Onze-Lieve-Vrouwe­basiliek in Maastricht via de Onze-Lieve-
Vrouw ­‘Oorzaak Onzer Blijdschap’ in Tongeren naar de Onze-Lieve-Vrouw ‘Onbevlekte Ontvangenis’ in Lourdes. Een land van contrasten met kerncentrales, krokodillen, Merovingische graftomben en fresco’s. Een land van eenzaamheid met eindeloze vlaktes en graan­plateaus. De vier Heemskinderen, Jeanne d’Arc, St-Émilion, D’Artagnan en uiteraard de Heilige Maagd Maria vergezellen ons. We maken kennis met streekproducten zoals Chaource, Fois Gras, Magrat de ­Canard, Andoulettes, macarons, lange vingers en chocolade. Bier, appelcider, wijn, champagne, ­cognac en armagnac drinken we onderweg, maar naar huis komen we met water uit Lourdes.

Voor uitgebreide informatie zie ook:
www.everyoneweb.com/OpdefietsnaarLourdes

168 pagina's
12 x 22,5 cm

ISBN 9789038920054

 

DOWNLOAD GPS-BESTAND

GPS-tracks voor Garmintoestellen met beperkt trackgeheugen

 

De Gallo-Romeinse cityhopper [1467 km]
(enkel nog digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)

MCXIV, 1114 km fietsen tussen Gallo-Romeinse steden in Noordoost-Gallië
Naar eigen vermogen in zestien tot twintig etappes door België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Nederland 

fietsgids als E-book (afdrukbaar)
PDF: € 6 (incl. GPS-track)
Het boek “De Gallo-Romeinse cityhopper” of “MCXIV, 1114 km fietsen tussen Gallo-Romeinse steden” is een speurtocht naar heirbanen en het Romeinse erfgoed in de streken Ardennen, Saarland, Eifel, Rijnland, Maas-Schwalm-Nette, Heuvelland en Haspengouw. In meerdaagse etappes rijg ik enkele Gallo-Romeinse zustersteden uit het noordoosten van Gallië aan elkaar. Maak in deze gids uitgebreid kennis met de Gallo-Romeinse steden Tongeren, Metz, Trier, Keulen, Xanten en Romeinse verstedelijkte versterkingen zoals Arlon, Bitburg, Zülpich en Maastricht. Gebruik dit boek als leidraad op zoek naar Romeinse aspecten die in ons moderne wereldje nog (over)leven. Naast de beboste heuvels van de oude middelgebergtes Ardennen, Eifel, Saarland en Pfalz trek ik door het industriële erfgoed van de Frans-Luxemburgse ijzerertsstreek, de Rijnvlaktes in de Keulse bocht en aan de Neder-Rijn, de Duitse bruinkoolregio, het natuurpark Maas-Schwalm-Nette, het Limburgse heuvelland, …
Maak kennis met authentieke Romeinse stadsmuren en de legende van Ambiorix in Tongeren. Dwarrel door de bloemenstad Metz. Beleef het Trier van Keizer Constantijn. Ga op zoek naar de Romeinse stad in de ondergrond van Keulen en bezoek het Mekka der archeologen, de Romeinse stad Xanten. Laat je verbazen door het oppidum op de Titelberg en de omgangtempel van Tawern. Ontdek de rechtlijnige Romeinse weg in de Condroz en de Ardense bossen. Maak kennis met het Huzarenslagveld op de heirbaan Reims -Trier en het Romeinse aquaduct over de Moezel. Wat heeft de heirbaan tussen Trier en Keulen gemeen met de omstreden legende van St-Matthias, de dertiende apostel? Lees over de
Fossa Eugeniana en het Noordkanaal. Geniet van een heirbaan door de grensbossen van het natuurpark Maas-Schwalm-Nette en de “Onderste Herenbaan” met zijn holle wegen en leuke panorama’s in het Limburgs heuvelland. Sta verstelt van het technische vernuft en de bouwgenialiteit van de Romeinse ingenieurs: waterleidingen met aquaducten, bouwkranen, de voorloper van de warmwaterketel en de vloerverwarming, … Kom meer te weten over het ontstaan en de evolutie der taalgrenzen, de Germaanse invallen en de Frankische overname der Romeinse gebieden. 

Gedetailleerde kaarten begeleiden je over uiterst fietsvriendelijke wegen. Iedere etappe geeft de mogelijkheid om via openbaar vervoer of een alternatieve route terug te keren naar de vertrekplaats. Hierdoor is de gids eveneens geschikt voor dagtochten of korte meerdaagse fietsvakanties. De vele toeristische en geschiedkundige informatie (in begrijpbare taal), de gedetailleerde kaarten, de stadsbeschrijvingen inclusief stadsplannen, informatie over het openbaar vervoer, … maken van dit boek een ontdekkingsbron voor iedereen met interesse voor het Gallo-Romeinse verleden … of anders uitgedrukt een Gallo-Romeinse cityhopper inclusief fietsverbindingen.

DOWNLOAD GPS-BESTAND

 

Fietsen op Romeinse heirwegen (enkel nog digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)
fietsgids als E-book (afdrukbaar)
PDF: € 6 (incl. GPS-track)
In negen etappes fietst de lezer door Frankrijk, België, Nederland en Duitsland van de Atlantische Oceaan naar de Rijn. Aan de hand van zeventien zeer gedetailleerde routekaarten, inclusief inzetkaartjes van passages door steden, keer je met een uitgebreid pakket achtergrondinformatie terug naar de antieke wereld… op ontdekkingtocht naar sporen in het landschap in de voetsporen van de Romeinen. Over 600 km maak je kennis met het Romeinse verleden en de geschiedenis van de heirbaan. Indrukwekkend zijn de archeologische sites als Thérouanne, Bavay, Nemetacum in Arras, het Thermenmuseum in Heerlen en de Romeinse stad Tongeren. Optische sporen als muurresten, Jupiterzuilen, een mijlpaal, een marmeren zuil met Romeins opschrift en het café “Aux Centurions” krijgen aandacht. Bij de etappes veel toeristische informatie, Romeinse geschiedenis, overnachtingsmogelijkheden, voorstelling musea met Romeinse vondsten, aanlooproutes, tips voor meerdaagse tochten, fietslussen, varianten, dagtochten, combinaties met trein, nuttige adressen en nog veel meer praktische informatie.
Maak kennis met de ‘Via Appia van het Noorden’ met zijn talrijke grafheuvels en monumenten, de archeologische sites en de antieke vondsten in musea. Archeologen willen deze route evolueren in de aard van de route naar Compostela. Ben je uit op nieuwe ontdekkingen, een aardig (fiets)geschenkje of wil je bij de eersten de Romeinen achterna dan is dit boek absoluut een aanrader. Deze gids is een uitdaging voor elke fietstoerist.
Lees het verhaal over de heirbaan tijdens de Romeinen en de verdere geschiedenis door de eeuwen heen. De "Via Belgica", de naam die projectontwikkelaars aan deze heirbaan toekennen, wacht op jullie!

DOWNLOAD GPS-BESTAND