Fietsreizen-wandelreizen

 Fietsgidsen van eigen hand

 

Home

In april 2001 ging ik als redacteur bij het fietstijdschrift “Recreatief fietsen” van Grote Routepaden van slag dat in 2003 fusioneerde met het zuster wandeltijdschrift “Recreatief wandelen” tot het wandel- en fietstijdschrift “Op Weg”. Daarbuiten  verleende ik ook mijn medewerking aan de fiets- en wandelgidsen “Fietsvakanties dicht bij huis” (2003) en “Korte Bergwandelvakanties” (2005) uitgegeven door Lannoo. Nadat ik mijn tocht over de Heirwegenroute verdeeld over twee jaar in “Op Weg” neerpende, bewerkte ik voor de uitgeverij Elmar mijn bevindingen in mijn eerste persoonlijk boek, de fietsgids “Fietsen op Romeinse heirwegen”.
In 2008 volgde mijn tweede fietsgids De Gallo-Romeinse cityhopper"  en mijn derde fietsgids Op de fiets naar Lourdes in september 2010.
Mijn 3 eerste gidsen
Op de fiets naar Lourdes", De Gallo-Romeinse cityhopper" , Fietsen op Romeinse heirwegen”, die niet meer aangeboden worden in de boekhandel, zijn nu digitaal te verkrijgen via deze website.
Ook de fietser gaat digitaal en in 2014 kwam mijn eerste digitale fietsgids "Van België naar de Alpen" uit. In 2015 kreeg deze een verlenging naar Rome. In één digitale fietsgids een fantastische route van België naar Rome, met als titel "Via de Alpen en Adria naar Rome".
In 2017 zoek ik het dichter bij huis met de digitale fietsgids 'Rondje Ardennen', geschikt voor een leuke fietsvakantie kortbij zonder veel transportzorgen.
2018 staat in dienst van één groot project, de digitale fietsgids 'Brussel→Berlijn→Brussel'. Van de triomfboog in het Jubelpark naar het Brandenburger Tor in Berlijn en terug.
Na 10 jaar is het in 2020 tijd voor een grondige update van
Op de fiets naar Lourdes. De versie Op de fiets naar Lourdes ... anno 2020 krijgt een moderne look met nieuwe kaartjes. Door veranderde verkeerssituaties zijn enkele trajecten licht gewijzigd. Deze gids is ook in boekvorm (ringbandversie) te verkrijgen.
 

Op de fiets in het spoor van d'Artagnan [2249 km]
fietsgids verkrijgbaar in ringbandversie (boekvorm formaat A5) of E-book in PDF (afdrukbaar).
met toeristische en thematische beschrijving, foto's, routekaartjes, wegwijzer, overnachtingslijst en GPS-tracks

Publicatie voorzien eind september 2021
Gedrukte versie (ringbandversie): € 20 exclusief portkosten (+ € 7,80 voor België; +18 voor Nederland); 206 pagina's; 14,8 x 21 cm (A5)
Digitale fietsgids als PDF (geschikt voor PC, tablet en smartphone): € 10 (incl. GPS-track)

Informatieve webpagina over de fietsgids met voorstellen voor heenweg en meerdaagse fietslussen met betrekking tot de fietsgids zijn te raadplegen via deze 'LINK'.  
Van zijn geboortestreek de 'Gers' in het zuidoosten van Frankrijk leidt Charles de Batz d’Artagnan ons vanuit Auch via de koningskastelen aan de Loire naar de koninklijke paleizen in en rond Parijs. Om te eindigen met de steden met betrekking tot de Frans-Nederlandse oorlog (1672-1678) waar d’Artagnan op 25 juni 1673 bij het beleg van Maastricht door een musketkogel de dood vindt.

Brussel→Berlijn→Brussel [2597 km]

(enkel digitaal te bekomen en geschikt voor smarthphone, tablet, …; afdrukbaar als ringbandversie of A5 fiches, geschikt voor stuurtassen)
(inclusief GPX-bestanden van GPS-tracks)
De 4 digitale fietsgidsen zijn te bestellen aan een werklast van ca. € 0,01/km
met een korting van 100 km op de totale route. De 4 gidsen zijn PDF-bestanden in A5 formaat (smartphone, tablet, …).
De digitale fietsgids Brussel → Berlijn → Brussel is opgedeeld in 4 delen te combineren tot heen en terug; heen of terug; westelijke lus
; oostelijke lus; of per deel te gebruiken.
Enkele rit Brussel → Berlijn (1487 km; € 15) omvat deel 1a (Brussel → Hann. Münden 798 km; 138 pg; € 8) en deel 1b (Hann. Münden → Berlijn 689 km; 130 pg; € 7);
Enkele rit Berlijn → Brussel (1110 km; € 11) omvat deel 2a (Berlijn → Bad Karlshafen 495 km; 98 pg; € 5) en deel 2b (Bad Karlshafen → Brussel 615 km; 132 pg; € 6);
De oostelijke lus Brussel → Hann. Münden → Brussel omvat delen 1a + 2b (1463 km; € 14);
De westelijke lus Hann. Münden → Berlijn → Hann. Münden omvat delen 2a + 1b (1160 km; € 12);
De totale route Brussel → Berlijn→ Brussel omvat delen 1a+1b+2a+2b (2597 km; € 25).

Onze eerste fietsreis in lijn ging naar Kassel, destijds het middelpunt van Europa. Ons zilveren jubileum, 25 jaar verbondenheid met het Duitse fietsgebeuren, vieren we met de realisatie van een fietsroute (gids) van Brussel naar Berlijn en terug. Berlijn is de stad van de Duitse hereniging, Brussel is de hoofdstad van de Europese eenheid. De Berlijnse Muur maakte deel uit van het IJzeren Gordijn, dat van 1961 tot 1989 Duitsland in twee deelde en Europa opdeelde in en west en oost. Talloze mensen lieten het leven bij vluchtpogingen van oost naar west. De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 zette het herenigingsproces van Duitsland in. Op 3 oktober 1990 was de officiële samensmelting van Oost- (DDR) en West-Duitsland (BRD) in de huidige Bondsrepubliek Duitsland een feit. Het Brandenburgse Tor in Berlijn is het symbool van de Duitse eenheid. In Brussel, het hart van het eengemaakte Europa, stond de triomfboog van het Jubelpark op de 25-jarige jubileumviering van de hereniging in het middelpunt van de feestelijkheden. Het Jubelpark of Parc du Cinquantenaire is naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijk van België in 1880 aangelegd. Een enorme triomfboog zou de grandeur van België en zijn vorst, Leopold II, benadrukken. De triomfboog geraakte door bouwperikelen echter pas 25 jaar later klaar, in 1905. Ik weet nog goed, onze eerste echte fietstrekking 25 jaar terug ging naar Kassel, destijds het middelpunt van Europa. In die vijfentwintig jaren zijn we vaak naar onze Duitse oosterburen getrokken om te fietsen maar ook om te wandelen. Die 25 jaar verbondenheid, ons zilveren jubileum vieren we met een nieuwe fietsgids van Brussel naar Berlijn. Start- en aankomstpunt lagen voor de hand, van de ene triomfboog naar de andere. Maar een geschikt thema is andere koek. Oorlogsgeschiedenis lag uiteraard voor de hand, maar 2600 km in het teken van oorlog fietsen? Bij momenten speelt de natuur een grote rol, dan eens een stad, een monument, een bezienswaardigheid, een museum. Eigenlijk houden we halt voor wat moois, iets bizars, het onwetende,  het niet verwachte. In feite laat zich alles wat we willen zien vertalen naar bezoekwaardig. Kastelen, kerken, torens, monumenten, muziek, steden, industrie, infrastructuur, arbeidswijken, skylines, pleinen, bruggen, dammen, kanalen, rivieren, bouwstijlen, gedichten, sages, anekdotes, … alles andere dan het gewone … wat dat ook moge zijn.

 

Rondje Ardennen [570 km] (E-book, 151 pg inclusief cover en rugzijde)

Belgische, Luxemburgse en Franse Ardennen

(enkel digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie of A5 fiches)
Digitale fietsgids als PDF: € 10 (inclusief GPX-bestanden van GPS-tracks)

In deze gids houden we het lekker dichtbij. Met de Ardennen bedoelen we het Ardense heuvelland, begrensd door de Condroz, de rivier de Vesder in het noorden; de Famenne en de Gaume en de Franse Maas in het zuiden; de Calestienne, een slechts enkele kilometers brede kalksteenformatie aan de rand van de Fagne, in het westen en de Eifel in het oosten. Het rondje Ardennen verdeelt zich over de landen België, Luxemburg en Frankrijk. Starten doen we in de Noordoostelijke Ardennen (provincie Luik). Via de Eisleck (G.H. Luxemburg) gaat het naar de Centrale en Zuidelijke Ardennen (provincie Luxemburg); Lotharingen (Belgische en Franse Gaume) maakt de overgang naar de Franse Maas. Via de Fagne en Famenne sluiten we de lus. In de Ardennen liggen meerdere oude stilgelegde spoorwegen die een nieuwe bestemming kregen als RAVeL’s of Voies Vertes. Daarnaast zijn de Ardennen doorregen met talrijke rivierdalen wat het fietsen in de Ardennen aanmoedigt. Uitgaand van deze wijsheid hebben we met deze gids een fietsroute samengesteld die voor de gemiddelde fietser haalbaar is. Uiteraard blijven de Ardennen een oud gebergte en moet er al eens hellinkje overwonnen worden. Kenners van het Ardennenreliëf zullen dit rondje Ardennen doch bestempelen als een relatief vlak parcours. Het Rondje Ardennen houdt niet alleen rekening met het reliëf maar is zo uitgedokterd dat het specifieke Ardense bezienswaardigheden en landschappen aandoet.
De gids is zo samengesteld dat de routekaartjes altijd per 2 op voor en achterzijde van een pagina afgebeeld staan. Dit geld ook voor de tekstpagina's. De gids bestaat dus uit 36 kaartfiches (71 kaartjes) en 34 tekstfiches.

 

 

Via de Alpen en Adria naar Rome [2222 km]
In één fietsgids van België naar Rome voor slechts € 10
(enkel digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)
fietsgids als E-book (afdrukbaar; 242 pg zonder cover en rugzijde)
PDF: € 10 (incl. GPS-track)
 

Een fietsroute naar en over de Alpen spreekt tot ieders verbeelding. Achter deze bergketen ligt immers het warme zuiden met bestemmingen als Venetië, Assisi en Rome. De postkoets was in vervlogen tijden het uitverkoren transportmiddel over land. Treinen en rivierboten boden achteraf concurrentie, tot het vervoer over de weg het overnam. Jaagpaden en spoorwegen kwijnen jarenlang weg tot ze net als de feniks die uit zijn as verrijst, weder opstaan als fietswegen. Spoor- en waterwegen die ons leiden van de lage landen naar de bergen. Waar de Romeinen de Alpen overtrokken over de Via Claudia Augusta, vandaag de dag … een fietsroute. Die ook wij gebruiken, de Fernpas over naar de vallei van de Inn. Innsbruck ligt aan de voet van de Brennerpas, één der poorten naar Italië. Ook de Romeinen gebruikten hem. Over spoorwegroutes gaat het door de Dolomieten naar de Middellandse Zee. Genietend fietsen we langs de Adriatische kust om dan de Apennijnen over te trekken naar Rome.
We hebben gekozen om tot de Alpen zoveel mogelijk de oude gebergten te omzeilen door zoveel mogelijk gebruik te maken van fietspaden langs waterwegen en over voormalige spoorwegbermen. Daarbij is ook gedacht aan gebruik van recent gecreëerde fietswegen en –paden. Een overzichtje: over de Vennbahn en andere spoorwegen naar de Moezel. Langs rivieren doorheen Frankrijk en Duitsland. In het Vooralpenland de Dampflokrunde, een spoorwegroute die reikt tot de Alpen. We kunnen de Alpenovergang niet beter beginnen als over de Via Claudia Augusta richting Adriatische kust. We volgen deze tot aan de Inn waar we overschakelen op de Inn-fietsroute en de oude Romeinse weg over de Brennerpass (1375 m). Zuid-Tiroolse spoorwegroutes leiden door het Eisack-, het Pusterdal en over de Passo Cimabanche (1530 m) door de Dolomieten. Op de zogenaamde Dolomieten fietsroute gaat het dan verder naar Venetië. Op onze route naar de Adriatische kust liggen interessante steden als Innsbruck, Brüneck, Campino d’Ampezzo, Vittorio Veneto, Conegliano, Treviso en Venetië. Dan volgen 350 km Adriatische kust met hoogtepunten als Choggia, de Po-delta, Comacchio, Ravenna, Cervia, Rimini, Pesaro, Fano. Over oude Romeinse tracés gaat het naar het historisch interessante Sassoferrato en via de Passo Cornello over de Apennijnenkam naar Foligno en Spoleto. Carsulae, een Romeinse archeologische site ligt aan de Romeinse heirbaan de Via Flaminia. Tussen Terni en Rome gaat het door een bijzonder mooi landschap van valleien met olijfboomgaarden. Rome komen we binnen over een enig fietspad langs de Tevere (Tiber).

 

 

Van België naar de Alpen [1000 km]
(enkel digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)

fietsgids als E-book (afdrukbaar; 129 pg zonder cover en rugzijde)
PDF: € 6 (incl. GPS-track)
Een fietsroute naar de Alpen spreekt tot ieders verbeelding. Achter deze bergketen ligt immers het warme zuiden met bestemmingen als Venetië, Assisi en Rome. Onze bestemming is Füssen op de Duits-Oostenrijkse grens. Füssen ligt aan de Lech, die door een engte uit de bergen stroomt in de open vlakte van de opaalgroene Forggensee. Voor de tijd van de autowegen was dit de poort tot de Alpen, de route naar Italië. Slechts Tirol scheidt ons van Italië … slechts 90 km. Het toeristenstadje ademt dan ook een Zuiderse sfeer uit, in de straten heerst een gezellige drukte en klinken Italiaanse klanken. Toeristen van over de hele wereld zakken af naar de koningskastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein net buiten de stad. Sprookjeskoetsen rijden aan en weer naar de kastelen. De postkoets was in vervlogen tijden het uitverkoren transportmiddel over land. Treinen en rivierboten boden achteraf concurrentie tot het vervoer over de weg het overnam. Jaagpaden en spoorwegen kwijnen jarenlang weg tot ze net als de feniks die uit zijn as verrijst, weder opstaan als fietswegen. Spoor- en waterwegen die ons leiden van de lage landen naar de bergen. Waar de Romeinen de Alpen overtrokken over de Via Claudia Augusta, vandaag de dag … een fietsroute.

 

 

Op de fiets naar Lourdes ... anno 2020 [1491 km]
fietsgids als E-book (afdrukbaar) of gedrukte ringbandversie
 


Uitgave 2020 (ringbandversie): € 20 exclusief portkosten (+ € 7,80 voor België; +18 voor Nederland);
220 pagina's; 14,8 x 21 cm (A5)
Uitgave 2020 als PDF: € 10 (incl. GPS-track) = volledig herziene versie met nieuwe aangepaste routekaartjes en overnachtingslijsten

 

 

 

 

 

 

(Originele cover 2010)

Fietsend van stad naar dorp, langs rivieren, langs het kanaal van Orléans, over kleine wegen en spoorwegbeddingen komen we o.a. door de Ardense bossen, de sprankelende Champagne, de ­Koningsvallei aan de Loire, het natuurpark Berry, de ­Bordeauxstreek, het echte Frankrijk van de Charente, de pijnboombossen van Les Landes, het Toscaanse Gascogne uiteindelijk aan in Lourdes aan de voet van de Pyreneeën.
Een fietsgids opgesteld als doorlopende route zonder vaste etappeplaatsen waardoor hij bruikbaar is voor zowel de occasionele fietser als de getrainde in functie van de fysieke mogelijkheden van het individu. Op de 1467 km lange route is met zorg uitgekeken naar zoveel mogelijk voor de fietser geschikte overnachtingen. Zo veel mogelijk logies op de route staan zowel in de geschreven tekst vermeld als op de gedetailleerde kaarten ingetekend. Zowel de kampeerder als de trekker op zoek naar gastenkamers, pensions, hotelletjes, … vinden hun gading in deze gids. De fietsgids is zo opgesteld dat je geen specialist kaartlezer moet zijn om je weg te vinden. Het traject is zo eenvoudig mogelijk gehouden met respect voor de doelstelling van een fietsgids, zo weinig mogelijk confrontatie met gemotoriseerd verkeer.

‘Op de fiets naar Lourdes’ is een gids met slechts één doel: in Lourdes geraken. Van de Onze-Lieve-Vrouwe­basiliek in Maastricht via de Onze-Lieve-Vrouw ­‘Oorzaak Onzer Blijdschap’ in Tongeren naar de Onze-Lieve-Vrouw ‘Onbevlekte Ontvangenis’ in Lourdes. Een land van contrasten met kerncentrales, krokodillen, Merovingische graftomben en fresco’s. Een land van eenzaamheid met eindeloze vlaktes en graan­plateaus. De vier Heemskinderen, Jeanne d’Arc, St-Émilion, D’Artagnan en uiteraard de Heilige Maagd Maria vergezellen ons. We maken kennis met streekproducten zoals Chaource, Fois Gras, Magrat de ­Canard, Andoulettes, macarons, lange vingers en chocolade. Bier, appelcider, wijn, champagne, ­cognac en armagnac drinken we onderweg, maar naar huis komen we met water uit Lourdes.
 

 

 

De Gallo-Romeinse cityhopper [1467 km]
(enkel nog digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)

MCXIV, 1114 km fietsen tussen Gallo-Romeinse steden in Noordoost-Gallië
Naar eigen vermogen in zestien tot twintig etappes door België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Nederland 

fietsgids als E-book (afdrukbaar)
PDF: € 6 (incl. GPS-track)

 

 

 

 

Het boek “De Gallo-Romeinse cityhopper” of “MCXIV, 1114 km fietsen tussen Gallo-Romeinse steden” is een speurtocht naar heirbanen en het Romeinse erfgoed in de streken Ardennen, Saarland, Eifel, Rijnland, Maas-Schwalm-Nette, Heuvelland en Haspengouw. In meerdaagse etappes rijg ik enkele Gallo-Romeinse zustersteden uit het noordoosten van Gallië aan elkaar. Maak in deze gids uitgebreid kennis met de Gallo-Romeinse steden Tongeren, Metz, Trier, Keulen, Xanten en Romeinse verstedelijkte versterkingen zoals Arlon, Bitburg, Zülpich en Maastricht. Gebruik dit boek als leidraad op zoek naar Romeinse aspecten die in ons moderne wereldje nog (over)leven. Naast de beboste heuvels van de oude middelgebergtes Ardennen, Eifel, Saarland en Pfalz trek ik door het industriële erfgoed van de Frans-Luxemburgse ijzerertsstreek, de Rijnvlaktes in de Keulse bocht en aan de Neder-Rijn, de Duitse bruinkoolregio, het natuurpark Maas-Schwalm-Nette, het Limburgse heuvelland, …
Maak kennis met authentieke Romeinse stadsmuren en de legende van Ambiorix in Tongeren. Dwarrel door de bloemenstad Metz. Beleef het Trier van Keizer Constantijn. Ga op zoek naar de Romeinse stad in de ondergrond van Keulen en bezoek het Mekka der archeologen, de Romeinse stad Xanten. Laat je verbazen door het oppidum op de Titelberg en de omgangtempel van Tawern. Ontdek de rechtlijnige Romeinse weg in de Condroz en de Ardense bossen. Maak kennis met het Huzarenslagveld op de heirbaan Reims -Trier en het Romeinse aquaduct over de Moezel. Wat heeft de heirbaan tussen Trier en Keulen gemeen met de omstreden legende van St-Matthias, de dertiende apostel? Lees over de
Fossa Eugeniana en het Noordkanaal. Geniet van een heirbaan door de grensbossen van het natuurpark Maas-Schwalm-Nette en de “Onderste Herenbaan” met zijn holle wegen en leuke panorama’s in het Limburgs heuvelland. Sta verstelt van het technische vernuft en de bouwgenialiteit van de Romeinse ingenieurs: waterleidingen met aquaducten, bouwkranen, de voorloper van de warmwaterketel en de vloerverwarming, … Kom meer te weten over het ontstaan en de evolutie der taalgrenzen, de Germaanse invallen en de Frankische overname der Romeinse gebieden. 

Gedetailleerde kaarten begeleiden je over uiterst fietsvriendelijke wegen. Iedere etappe geeft de mogelijkheid om via openbaar vervoer of een alternatieve route terug te keren naar de vertrekplaats. Hierdoor is de gids eveneens geschikt voor dagtochten of korte meerdaagse fietsvakanties. De vele toeristische en geschiedkundige informatie (in begrijpbare taal), de gedetailleerde kaarten, de stadsbeschrijvingen inclusief stadsplannen, informatie over het openbaar vervoer, … maken van dit boek een ontdekkingsbron voor iedereen met interesse voor het Gallo-Romeinse verleden … of anders uitgedrukt een Gallo-Romeinse cityhopper inclusief fietsverbindingen.

 

Fietsen op Romeinse heirwegen (enkel nog digitaal te bekomen, afdrukbaar als ringbandversie)
fietsgids als E-book (afdrukbaar)
PDF: € 6 (incl. GPS-track)
In negen etappes fietst de lezer door Frankrijk, België, Nederland en Duitsland van de Atlantische Oceaan naar de Rijn. Aan de hand van zeventien zeer gedetailleerde routekaarten, inclusief inzetkaartjes van passages door steden, keer je met een uitgebreid pakket achtergrondinformatie terug naar de antieke wereld… op ontdekkingtocht naar sporen in het landschap in de voetsporen van de Romeinen. Over 600 km maak je kennis met het Romeinse verleden en de geschiedenis van de heirbaan. Indrukwekkend zijn de archeologische sites als Thérouanne, Bavay, Nemetacum in Arras, het Thermenmuseum in Heerlen en de Romeinse stad Tongeren. Optische sporen als muurresten, Jupiterzuilen, een mijlpaal, een marmeren zuil met Romeins opschrift en het café “Aux Centurions” krijgen aandacht. Bij de etappes veel toeristische informatie, Romeinse geschiedenis, overnachtingsmogelijkheden, voorstelling musea met Romeinse vondsten, aanlooproutes, tips voor meerdaagse tochten, fietslussen, varianten, dagtochten, combinaties met trein, nuttige adressen en nog veel meer praktische informatie.
Maak kennis met de ‘Via Appia van het Noorden’ met zijn talrijke grafheuvels en monumenten, de archeologische sites en de antieke vondsten in musea. Archeologen willen deze route evolueren in de aard van de route naar Compostela. Ben je uit op nieuwe ontdekkingen, een aardig (fiets)geschenkje of wil je bij de eersten de Romeinen achterna dan is dit boek absoluut een aanrader. Deze gids is een uitdaging voor elke fietstoerist.
Lees het verhaal over de heirbaan tijdens de Romeinen en de verdere geschiedenis door de eeuwen heen. De "Via Belgica", de naam die projectontwikkelaars aan deze heirbaan toekennen, wacht op jullie!