Fietsreizen-wandelreizen

 Eifel-Ardennen

Home

Voorstelling

Inhoud

België

Duitsland

Frankrijk

Italië

Luxemburg

Oostenrijk

Slovenië

Zwitserland

Europa

Fietsnieuws

Fietsgidsen

Links

Grensoverschrijdende fietsroute Eifel-Ardennen

De fietsroute Eifel-Ardennen maakt een 39 km lange verbinding tussen het Belgische St-Vith en het Duitse Prüm door gebruik te maken van voormalige spoorwegbeddingen. De uitbreiding van het RandoVélo netwerk in het uiterste oosten van België met verbindingen naar Duitsland, meer bepaald de Eifel en het Duits-Belgische natuurpark krijgt nu een vervolg.
De RV4 van Luik via Eupen, de Hoge Venen, Sourbrodt, Butgenbach sluit aan op de Duitse themaroutes 3LR (3-LandenRoute) en de Eifel-Höhen-Route. De RV408 maakt vanuit Sourbrodt een verbinding tussen de RV4 en de RV8 in Waimes. De al wat oudere RV8 komt vanuit Luik. Via de Ourthe- en de Amblèvevallei gaat deze over de Hoge Venen naar Malmedy en Waimes. Hier volgt deze een RAVeL-route, een fietsbare oude spoorwegbedding, tot St-Vith. De Eifel-Ardennen fietsroute sluit naadloos aan op deze RAVeL. De voormalige lijnen 47 en 46 leiden over een mooi breed grindpad met vele brugjes en een tunnel door de met groen overgoten smalle valleien van de Prümer Bach en de Braunlauf naar Steinebrück in het Ourdal. Op Duitse zijde in het dal van de Ihrenbach nabij Bleialf ligt de volgende fietstunnel. Een grilhut, de St-Urbanushut en picknickbanken manen aan tot rust. De spoorroute door het de vallei van de Alfbach is kennismaken met de natuur. Infopanelen geven uitleg over de fauna en flora van het natuurgebied met onder andere aandacht voor een ecologisch moerasgebied en een bevervijver. Een ware bloemenpracht, met vingerhoedskruid en gele toortsen als blikvangers, bekleden de randen van het fietspad. Een slagboom en een oude stoomlocomotief bij het oude station van Pronsfeld aan het riviertje de Prüm luidt de samensmelting in met de Prüm-fietsroute. Eindstation van het spoorwegfietsen is de Eifel- annex kunststad Prüm. Aan de poorten van de basiliek met klooster groet de pelgrim St-Jacobus met schelp en staf de avontuurlijke reizigers.
Over kleine nevenstraten vervolgt de Eifel-Ardennen fietsroute zijn weg naar Gerolstein waar hij aansluiting maakt op de Kyll-fietsweg. Zowel de Kyll- als Prüm-fietsroute maken verbinding met de Moezel en geven uitzicht op reisdoelen naar het zuiden.
Eventueel terug fietsen vanuit Prüm naar St-Vith kan over de Prüm-fietsroute tot aan de bron van de rivier en dan door het woud over de kam van de Sneeuweifel naar Ormont. Over het fietsnetwerk Rheinland-Pfalz gaat het dan de Belgische grens over om uiteindelijk via het fietsnetwerk van de Oostkantons in de Ourvallei terug te keren nar St-Vith.

GPS-track: www.routeyou.com/route/view/197191/fietsroute-eifel-ardennen.nl

Steekkaart:

ROUTE: Eifel-Ardennen fietsroute gecombineerd met fietsnetwerken van Rheinland-Pfalz en de Oostkantons: St-Vith – Bleialf – Pronsfeld – Prüm – Olzheim – Reuth – Ormont – Roth – Auw – Schönberg – St-Vith
AFSTAND: heen en terug St-vith – Prüm = 90 km
ETAPPE-INDELING: Eifel-Ardennen fietsroute St-Vith – Prüm = 39 km, Prüm – St-Vith via fietsnetwerken 53 km
AARD VAN DE ROUTE: grind- en asfaltpaden, boswegen en secundaire wegen

VERVOER:

MET DE AUTO: vanuit Brussel E40 en E42
Parkeren: gratis parkeerplaats bij de kerk van St-Vith
LOGIES:
Landhotel am Wenzelbach, Kreuzerweg 30, D-54505 Prüm, tel: 0049-6651-95 380, landhotel@wenzelbach.de, www.wenzelbach.de
KAARTEN EN GIDSEN
: Kaarten Vélotour Hoge Venen – Eifel en fietsatlas Südeifel
DOCUMENTATIE:
Brochure Fietswandelweg Eifel-Ardennen-Hoge Venen
INFO-ADRESSEN: Eifel Tourismus GmbH
, Kalvarienbergstraße 1, 54595 Prüm, tel: 0049-6551 9656 0, eifel@eifel.info, www.eifel.info