Fietsreizen-wandelreizen

  Herkules-Wartburg-Werratal-Fulda

Fiets mee op trein, internationaal, goedkoop en om het even wanneer! We reizen af naar Kassel in het noorden van Hessen, 600 km en twee deelstaten ver … het startpunt van de ‘Herkules-Wartburg-Radweg’.

Fietsrouteplanners en GPS
De topogids van de Herkules-Wartburg-Radweg beschrijft niet alleen deze 215 km lange fietsroute waaronder ook de variante verrekend zit, maar ook de 190 lange Werra-Fulda-Radrubdtour. Deze laatste loopt langs beide rivieren en maakt de cirkel rond via een verbinding van Rothenburg aan de Fulda en Eschwege aan de Werra. Op een combinatie van de twee beschreven routes fietsen we een 230 km lange lus door de rivierdalen van Losse, Wehre, Netra tot de monding van de Ifta in de Werra in Creuzburg. Langs de Werra en de Fulda keren we dan terug naar Kassel. De Wartburg ligt vanaf Creuzburg 15 km stroomopwaarts aan de Werra. Sinds dit jaar heb ik mij een GPS-Garmin Oregon t400 aangeschaft met een toeristische achtergrondkaart van Europa met meer dan voldoende details en die je tot op straatniveau kan inzoomen. De details zijn vergelijkbaar met die van een topokaart van 1:75000 à 1:100000. Een route plannen met deze kaart lukt niet, maar om tracks te volgen is ze ideaal. Hessen bezit zoals haast iedere Duitse deelstaat een fietsrouteplanner op het internet. We selecteren onder routecriteria de keuzemogelijkheid ‘rekening houden met een themaroute’ en kiezen in het uitrolmenu ‘Herkules-Wartburg’. Start- en eindpunt zetten we in Kassel en een paar extra tussenpunten op de Werratal- en de Fuldafietsroute. Nog even downloaden als GPX-track en kopiëren naar de GPS en klaar is kees. Nogal technisch? Neen hoor, zowel de Garmin Oregon t400 met touch screen, als de fietsrouteplanner zijn gebruiksvriendelijk en je moet geen ingenieur zijn om er snel mee weg te zijn.

GPS-track: www.routeyou.com/route/view/196349/fietsroute-hercules-werra-fulda.nl

De documenta-stad Kassel

We wandelen het station van Kassel-Wilhelmshöhe buiten. Wow, even door de ogen wrijven: “Is dit de Disneyboulevard”. Naar rechts loopt een lange brede rechte boulevard tot in de benedenstad, aan weerszijden herenhuizen en dubbele tramsporen in het midden. Naar links op de hoogte ligt het adembenemende barokke bergpark met aan de horizon de kolossale Hercules bovenop een klassieke tempel. Het bergpark Wilhemshöhe is het grootste van Europa met inbegrip van een indrukvol kuurpark. Cultuur, natuur en toeristische attractie zijn harmonisch verbonden in een uniek geheel. Een verzameling van landgrafische kastelen en tuinen met wereldfaam. Na klooster (1143) en jachtslot (1592) realiseerde Landgraaf Karl (1743-1821) het 300 ha grote bergpark waarvan 100 ha kuurpark. Waterspelen en fonteinen, 22 vijvers, 12 km waterlopen, 45 km wegen, tempels, resten van een chinees dorp, de Hercules, slot Wilhelmshöhe, de romantische Löwenburg, balhuis en het park met zeshonderd verschillende houtgewassen staan borg voor een fenomenaal kunstgeheel. De 8,25 m hoge Hercules boven op de berg is uitgegroeid tot waarteken van de stad. Aan de voet van het Herculesbeeld zorgen kunstzinnige waterspelen voor een buitengewoon schouwspel. Het water spoelt over tientallen kaskaden, de Steinhöfer waterval, de duivelsbrug, de Plutogrot en valt via een nagebootst Romeinse viaduct naar beneden tot aan de laatste attractie de grote fontein in de kasteelvijver, waar het water 52 m omhoog schiet. Deze waterattractie is in de zomer op woensdagen, zondagen en Hessische feestdagen te bewonderen. Iedere eerste zaterdagavond van juni tot september vindt dit spektakel onder sfeervolle verlichting plaats. Park Wilhemshöhe en het centrum zijn verbonden door de lange brede kaarsrechte Wilhelmshöher Allee waarover een tram rijdt. Het zicht vanaf de voet van het Herculesbeeld hoog boven en in het verlengde van dit alles is dan ook … goddelijk.
De documenta-stad aan de Fulda biedt een waaier aan cultuur; van de oude schildermeesters tot de gebroeders Grimm. De stad Kassel pronkt met de mooie ronde Königsplatz, zijn glamoureuze winkelboulevard en de vele winkelgalerijen, het barokke staatspark Karlsaue, de bootshuizen aan de Fulda, vele parken en waterpartijen. Een sprookjesstad aan de sprookjesroute in een sprookjesomgeving.
Kassel, middelpunt van Europa en Duitsland en meetpunt van de Midden-Europese zomertijd, ligt midden in het groen. Het 330 jaar oude barokpark Karls-aue in het centrum heeft met inbegrip van zijn bloemeneiland “Siebenbergen” en oranjerie. Aan de overzijde van de Fulda ligt de Fulda-aue. Een kunstmatig aangelegd park met grote waterpartijen ter gelegenheid van de gewonnen kandidatuur voor de “Bundesgartenschau 1981”. Op de “Aue-dam”, de verhoogde oever aan de Fulda, bezit ieder gerenommeerde sportvereniging zijn clublokaal. Kassel is de stad waar de Gebroeders Grimm, schrijvers van sprookjes, hun belangrijkste levensjaren doorbrachten en ligt dan ook op de Duitse Märchenstraße. Een sprookjesstad aan de sprookjesroute in een sprookjesomgeving.

 

Goden en fabels

Na een acht uur durende treinreis nemen we onze intrek in het prestigieuze Hotel Sloß Wilhelmshöhe aan de voet van het kuurpark. We zijn nu eenmaal GR-LF’ers en trekken op onze fiets- annex wandelsandalen het park in, de berg op naar Hercules. Een bergachtige klim door bos en over grasveld, langs kunstzinnige replica’s van antieke bouwwerken naar de kaskaden aan de voet van de tempel met Hercules op de top. Ik heb de trappen beginnen tellen maar bij tweehonderd gaf ik er de brui aan, mijn schatting ligt tussen de acht- en negenhonderd. Het uitzicht vanaf het bezoekersplatform heeft dan ook iets goddelijks. Steen, water, gras en asfalt trekken een kilometerslange rechte doorheen bos en woongebied. Enkel onderbroken door het halfcirkelvormige museumslot Wilhelmshöhe onderaan de groenzone. Het eerste bord van de Herkules-Wartburg-Radweg treffen we achter de tempel aan. We wandelen langs de fietsweg terug naar het hotel, een helse klim die we op deze manier toch al uitsparen.
Goddelijk is de omgeving, goddelijk is ons ontbijt. Goddelijk is de afdaling naar Kassel-stad aan de Fulda. We fietsen door de Fulda-auen, naar de Losse, een bijriviertje van de Fulda. Bij een brugje aan een watermolen in Unterkaufungen zien we bronzen figuren van een jongen en ganzen. Peter en de wolf, veronderstel ik? De Losse stroomt midden door de historische kern met Hessense vakwerkhuizen. Voor beschrijving van al wat moois is en ander ‘nice to know’ hebben we de topogids bij. Maar voorlopig is dat niet nodig, op de nog recent aangelegde Herkules-Wartburg-Radweg staan bij iedere interessante woonkern infopanelen met alle uitleg. Hessisch Lichtenau aan de voet van de Hohen Meißner, de sprookjesberg van ‘Vrouw Holle’ en met 754 m de hoogste berg van Nord-Hessen, bezit nog resten van de middeleeuwse kern. Door een boogvormige deuropening in de middeleeuwse muur bereiken we het centrum met mooi raadhuis en raadskelder. Net buiten het centrum fietsen we een lang stuk op een fietspad langs een hoofdweg, met winkels, tankstations en eethuisjes. De weg gaat over in een autoweg die na een viaduct in een tunnel verdwijnt. Wij duiken onder de brug door, weg van het verkeer, richting waterscheiding de vallei van de Wehre in.

Van vallei naar vallei

Lang lekker langzaam bergaf met de stroom mee over mooi asfalt in een mosgroene vallei. Enige minpuntje is de, gelukkig niet zo drukke, verkeersweg die steeds kort in de buurt is. Het is paasvakantie en het heerlijke zonnige weertje maakt dat vele gezinnen gebruik maken van de mooie fietsroute langs de rivier. Wij “fietsen door naar de waterval”, hoor ik enkele kinderen roepen. Enkele honderden meters verder staan ze bij een stuw waar het water enkele meters breed over de muur naar beneden stort. Voor de kinderen een hele een belevenis. We fietsen door verscheidene dorpjes met opvallende kerktorens. De Wehre vervolgt zijn weg omheen de Hohen Meißner, wij nemen de zijrivier de Sontra en na de tunnel onder de hoofdverkeersweg in Wichmannshausen is dit de Netra. Het gaat nu steiler omhoog. Deze vallei heeft een bergachtig karakter door zijn steile flanken en hoog rijzende heuvels. In Röhrda is de historische ‘Untermühle’ omgebouwd tot hotelletje. Achter de kale voorgevel verbergt zich een leuk interieur en achtergelegen terras met een nog draaiend kletterend waterrad. We nestelen ons in de tuinstoelen en genieten van een wel heel lekker ijsje. Na een verkwikkende douche krijgen we een heerlijke maaltijd voorgeschoteld.

De oude grens

Het dorpje Netra ligt boven in de vallei, we steken een laatste waterscheiding over naar de Ifta. Op een ronde bergkegel prijkt een vervallen kapelletje. Herleshausen was ooit een belangrijke grensovergang tussen oost en west. Ons asfaltwegje verandert over tientallen meters in een betonnen track, de laatste getuigen van de grensbewaking. We fietsen nu in de deelstaat Thüringen, de asfaltwegjes zijn van mindere kwaliteit. We steken de Werra over via de historische brug. Links boven de stad ligt de burcht Creuzburg. De Werratal-Radweg volgt letterlijk de smalle oever, op een breed bospad onderaan partijen rotsen. De Werra meandert continue, in iedere bocht treffen we wel kalksteenrotsen aan. We wisselen enkele malen van oever. In Ebenshausen noemt een stukje land met bloeiende fruitbomen ‘Im Paradies’. Na een volgende smalle oever- annex bospadstrook rusten we uit op de oeverpromenade van Frankenroda, een aardig vakwerkdorpje gelegen in een reusachtige meander. Op de uitgestrekte grasoever staan infoborden en een zonnewijzer. In de tuintjes achter ons trekken ‘Steenpaddenstoelen’, uit rots gehouwen, en andere ludieke voorwerpen onze aandacht. Treffurt bereiken we op de middag. Het historische centrum ligt in de bergflank onder de middeleeuwse burcht. Het rechthoekige marktpleintje met aan de straatzijde een rij stoeltjes en tafeltjes tegen de muur op de smalle stoep doen Frans aan. Het raadhuis is dan weer typische vakwerkkunst. De bakkerij blijkt de ‘place to be’ voor de aanschaf van een snelle middaghap. En met reden, de broodjes smaken overheerlijk.

Vakwerkherenhuizen

De hoofdstraat in Wanfried is betoverend, een uitzonderlijk goed bewaard geheel van vakwerkhuizen en -boerderijen. Op de vroegere kade verwijst een oude houten rivieraak naar de verdwenen haven. Een modern kunstwerk met metalen fietser op een gebogen staaf, symboliek voor een brug, trekken verder de aandacht en het restaurant draagt met ‘Zur Schlagd’ wel een zeer ongewone naam. Een fietsje op een houten paal met een grote ‘W’ bovenop, wijst ons de weg. De vallei verbreedt en we fietsen langs enkele vijvers en een groot recreatiemeer. Opvallend zijn twee heuvels die op grote bulten lijken. Op de hoogste staat een bismarcktoren. Eschwege is een winkelstad met een mooie voetgangerszone en enkele uitnodigende pleintjes. De Werra kronkelt verder door het landschap. Plots krijgen we een forse klim. Op het hoogste punt staat een eethuisje bij de ingang van de tweelingstad Bad Sooden-Allendorf. We komen Allendorf binnen langs één der bovengelegen straten met een mix aan vakwerk-werkmanshuisjes van één of twee etages hoog. De hoofdstraat ietsje lager bestaat dan uit de woningen van de gegoede burgers, vakwerkherenhuizen van drie tot zelf 4 verdiepen hoog. Één van de mooiste straatbeelden ooit gezien. We steken de rivier over naar de kuurbadplaats Bad Sooden. Voor de stadspoort staat een metershoog gradeerwerk, dat vroeger diende voor de zoutwinning. Vandaag fungeren gradeerwerken als grote openlucht inhalatie-inrichtingen. Duizenden liters zout water sijpelen dagelijks over de sleedoornwanden, verstuiven een fijne nevel en vormen zo een zeeachtig klimaat. Een wandeling langs het gradeerwerk van de kuurbadplaats is even gezond als een wandeling aan de zee. Achter de stadspoort ligt het kuurpark met middenin het cultuur- en congrescentrum. Geflankeerd door de zogenaamde kuurmijl met winkeltjes maar vooral restaurantjes, cafés en ijssalons. Achter het gradeerwerk liggen de Werratalthermen waar je terecht kan voor een verkwikkende wellness-sessie. Met Pasen vindt de sprookjesweek plaats. Uit een venstertje in de stadspoort klopt vrouw holle haar verenkussen uit. Voor de kinderen is hier snoep aan toegevoegd. Op het grasveld staan houten figuren uit de sprookjeswereld opgesteld, … niet allen zijn ons bekend. In het straatbeeld duiken mysterieuze figuren op die sprookjes vertellen. Hoofdevenement van deze sprookjesweek is de sprookjesstoet.

 

Bloesemweelde

Onze laatste etappe vangt aan met een doortocht van de kersenstreek. Pasen, half april, boesemtijd dus. De groene heuvelflanken zijn wit gestipt … van Werleshausen over Wendershausen tot de landbouwuniversiteitsstad Witzenhausen. Hier splitst zich de variante van de Herkules-Wartburg-Radweg van de Werratal-Radweg. Wij zetten onze tocht via kleine asfaltwegjes op de rivieroever verder naar Hann. Münden. Een tijdje gaat dit gepaard met het rumoer van enkele drukke verkeerswegen aan de overzijde. Vanaf Laubach loopt het laatste stuk langs de Werra over een slingerend bospad dat overgaat in een pad tussen stadstuintjes. Hann. Münden ligt aan de samenvloeiing van Werra en Fulda. Beide rivieren smelten hier samen tot de Weser. Aan de oude Werrabrug treffen we op de R1, Duitslands eerste langeafstandsfietsroute. Deze loopt identiek aan de Fulda-Radweg naar Kassel. Bij de brug rijden we door de poort, omringd door stadsmuurresten, het centrum en voetgangerszone binnen. De stad telt maar liefst 700 vakwerkhuizen. Hier niet enkel witte huizen met bruin balkengeraamte maar vele pastelkleuren wat een kleurig stadsbeeld oplevert. Boven de Fulda op de andere oeverflank wappert de vlag op de Tillyschanze, een blokvormig middeleeuws gebouw met dubbel zo hoge kasteeltoren.
Het fietspad langs de al evenzo meanderende Fulda ligt ditmaal aan de straatkant, een tiental meters verwijderd en enkele meters onder het straatniveau. Een weinig drukke weg en helemaal niet storend. Het fietspad is erg in trek bij zowel dagjesfietsers als fietsreizigers. We stoppen bij een kraampje aan de oever voor een echte Hessische braadworst. Een tiental kilometer voor Kassel houden we nog eens een laatste maal halt op de plek genaamd Graue Katze, een terras bij een aanlegsteiger voor boten. We laten de tijd over ons heen gaan, genietend in een blakend zonnetje, terugpeinzend aan een fijne driedaagse vrij vlakke tocht in het Hessische berglandschap.

Tekst en foto's: Guy Raskin

Steekkaart

SITUERING: centraal in Duitsland
AFSTAND:
230 km (+ 2 x 15 km heen en terug van Creuzburg naar Wartburg)
ROUTE:
Herkules-Wartburg-Radweg – Werratalradweg – (R1) Fulda-Radweg
BEWEGWIJZERING:
logo’s van bovenstaande routes
ROUTE:
Etappe 1:
Kassel – Röhrda (Ringgau) = 73 km
Etappe 2:
Röhrda (Ringgau) – Bad Sooden-Allendorf = 86 km
Etappe 3:
Bad Sooden-Allendorf – Kassel = 71 km
AARD VAN DE WEG:
asfaltfietspaden afgewisseld met grind- en bospaden
VERVOER:
Met de trein:
Luik – Aken – vanuit Aken met één overstap naar Kassel-Wilhelmshöhe
LOGIES:
www.herkules-wartburg-radweg.de,  www.werratal.de
Wij overnachtten in:
Schlosshotel Wilhelmshöhe
, Schlosspark 8, D- 34131 Kassel, Bad Wilhelmshöhe, tel: +49-561 30 88 0, www.schlosshotel-kassel.de, info@schlosshotel-kassel.de
Landgasthaus Zur Untermühle
, Dienstheim 1, D-37296 Ringgau-Röhrda, tel: +49-5659 71 72, www.zur-untermuehle.de, zur-untermuehle@web.de
Waldhotel Soodener Hof
, Hardtstraße 57, D-37242 Bad Sooden-Allendorf, tel: +49 5652 91 93 0, www.soodener-hof.de, waldhotel-soodener-hof@center-hotels.de
Hotel Deutscher Hof
, Lutherstraße 3-5, D-34117 Kassel, tel: +49-561 91 80 0, www.deutscher-hof.de, info@deutscher-hof.de
TOPOGIDS:
Radweg Herkules-Wartburg 1:50000 uitgegeven door Bielefelder Verlag
FIETSROUTEPLANNER:
www.radroutenplaner.hessen.de
INFO:
kassel tourist GmbH, Obere Königsstraße 15, D-34117 Kassel, tel: +49 561 70 77 07, info@kassel-marketing.de,
www.kassel-marketing.de
Werratal Tourismus Marketing GmbH, Niederhoner Straße 54, D37269 Eschwege, tel: +49-5651 992 331,
info@urlaub-werratal.de, www.urlaub-werratal.de
INTERNET:
www.herkules-wartburg-radweg.de, www.werratal.de, www.nordhessen/fuldaradweg.de