Fietsreizen-wandelreizen

 La-Roche-en-Ardenne

Home

Voorstelling

Inhoud

België

Duitsland

Frankrijk

Italië

Luxemburg

Oostenrijk

Slovenië

Zwitserland

Europa

Fietsnieuws

Fietsgidsen

Links

Fietsen in de streek van Houffalize en La-Roche-en-Ardenne

GPS-track: www.routeyou.com/route/view/205004/randonnee-a-velo-la-roche.fr

Het ‘Maison du Tourisme du Pays d’Houffalize - La-Roche-en-Ardenne’ geeft een fietsfolder uit met 7 beschreven fietstochten met afstanden tussen 45 en 91 km. Houffalize en La-Roche-en-Ardenne liggen beide aan de Ourthe die zich in deze streek vrij spectaculair doorheen de rotsige bodem kronkelt. Dit zijn de ‘echte’ Ardennen en hier fietsen vergt uiteraard de nodige conditie. De uitgestippelde parcours zijn geschikt voor zowel recreanten als wielertoeristen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom in alle routes trajecten voorkomen over nationale wegen. Nu geeft dat niet veel problemen omdat vele van deze N-wegen vrij smal zijn en weinig verkeer bevatten. Jammer is dat voor die enkele tracés over de bredere N-wegen geen alternatief gezocht is voor de recreatieve fietser. Het is dan ook aan te raden een degelijke kaart mee te nemen om eventueel te drukke wegen te omzeilen. Maar geen godgeklaag, een fietsbrochure diep in de Ardennen zien we eerder als een godsgeschenk. We onderzochten de mogelijkheden en kozen voor route 6 ‘De kasteel- en legenderoute’.
La-Roche-en-Ardenne is een geliefd Ardens toeristenstadje, prachtig gelegen in een grote meander van de Ourthe. In de oude burchtruïne dwaalt nu ‘s avonds het spook Berthe. De uit La-Roche-en-Ardenne vertrekkende N-834 is op zich autoluw, maar omdat dit de oude hoofdweg is richting Bastogne raden we toch aan om het parcours tot Ortho aan te passen.
Wij verkozen de weg naar Hives die net als de hoofdweg 3,5 km lang uit het dal klimt. Op een kleine rotonde nemen we eventjes richting Tenneville, om dan via een mooi wegje door het bos Ortho te bereiken. De witte kwartsblokken in Moussy zijn waarschijnlijk overblijfselen van een heidense cultus van een Keltische stam net zoals de menhirs en dolmen van Wéris. Een legende beweert echter dat een doodvermoeide pelgrim die om drinken vroeg, door de plaatselijke herder een steen toegeworpen kreeg. Waarop de pelgrim herder, hond en schapen in steen veranderde. Plateaus met mooie uitzichten en beboste valleien wisselen elkaar af. De moderne Don Quichote woont in het dorpje Hodister. Bizarre filosofisch opgevatte kunstwerken waar hij de strijd aangaat met vervuilende energiebronnen staan in contrast met smeedijzerkunst voor wereldvrede. Het kasteel van Rendeux ligt beneden in de vallei van de Ourthe. Het gebruik van de bewegwijzerde fietsroute tussen Hotton en La-Roche-en-Ardenne is aan te raden. Via een markante houten boogbrug steken we de Ourthe over naar Marcourt. De verlenging van dit autovrije pad naar La-Roche-en-Ardenne is voorzien tegen 2010. Wij puffen nog een laatste maal de helling hoog tot Marcouray om daar het traject van de RV7 te volgen naar La-Roche-en-Ardenne.

ROUTE: De kasteel- en legenderoute
VERTREK
: La-Roche-en-Ardenne
LENGTE
: 56 km
BEWEGWIJZERING
: geen, routebeschrijving en kaartje in brochure
BROCHURE
: Fietsen in de streek van Houffalize - La-Roche-en-Ardenne: € 1,00
INFO
: Maison du Tourisme du Pays d’Houffalize - La-Roche-en-Ardenne, Place du Marché 15,  6980 La Roche-en-Ardenne, tel: +32( 0)84 367 736, info@coeurdelardenne.be, www.coeurdelardenne.be