Fietsreizen-wandelreizen

 LF, RAVeL, Rando Vélo en andere LangeafstadsFietsroutes

Home

Voorstelling

Inhoud

België

Duitsland

Frankrijk

Italië

Luxemburg

Oostenrijk

Slovenië

Zwitserland

Europa

Fietsnieuws

Fietsgidsen

Links

LangeafstandsFietswegen in België, Luxemburg en grensgebieden

Naast de door media-aandacht overgoten knooppuntnetwerken in Vlaanderen, een kluwen van korte fietstracés waar de recreatieve fietser de kassa’s in de toeristische sector doet rinkelen, mogen we zeker dat andere unieke en veel ruimer opgevat Europese fietsnetwerk niet verdringen. Een netwerk van uitdagende routes voor rasechte fietsreizigers waartoe in onze directe nabijheid de Vlaamse en Nederlandse LangeafstandsFietswegen, de Waalse RandoVélo’s en RAVeL’s, de Luxemburgse Pistes Cyclables, de Franse Voies Vertes, de Duitse Radfernwege en andere themaroutes behoren. Volgend overzicht brengt wijsheid.

Kaart met afstanden tussen langeafstandsfietswegen en fietswegen op jaagpaden en spoorlijnen

Meer over de routes en de topogidsen
www.groteroutepaden.be

www.randovelo.org
http://ravel.wallonie.be
http://europafietsers.nl

Belgische LangeafstandsFietswegen voor fietsreizigers

Een degelijke planning hoort bij een ernstig te nemen fietsavontuur. Voor zijn uitgedokterde langeafstandsroute kiest de fietsreiziger hoofdzakelijk voor nationale of regionale langeafstandsfietswegen die van noord naar zuid en van west naar oost een land of streek doorkruisen. De gaten in zijn route vult hij desnoods op door gebruik te maken van knooppuntnetwerken of andere plaatselijke fietsroutes.
Al dat draaien en keren op die toeristische knooppuntnetwerken, met onnodig vele kilometers verspilling, is niets voor de langeafstandsfietser die meestal als doel heeft een redelijke afstand te overbruggen in lijn met de weidse horizon voor ogen. De (wereld)fietsreiziger heeft wel oog voor al dat moois onderweg, maar zal niet onnodig tientallen kilometers hiervoor omrijden. Neen, die curiositeit moet al een doel op zich zijn tijdens de planning van de fietsreis.
Met volgend overzicht getoetst aan de bijhorende kaart brengen wij de actueel bewegwijzerde LangeafstandsFietswegen in België en grensgebieden in beeld.

 

De Vlaamse LF’s

De LF 1 NOORDZEEROUTE loopt van Den Helder (NL) naar Boulogne-sur-Mer (F). Via Breskens en Sluis komt ze Vlaanderen binnen bij het Zwin in Knokke. Van Brugge tot Diksmuide maakt ze deel uit van de Vlaanderen Fietsroute. Op de grens in Oost-Cappel gaat ze in Frankrijk via Watten richting Boulogne.
110 km (gedeelte Vlaanderen fietsroute): (Breskens) – Brugge – Diksmuide – (Watten);
topogidsen “LF1 Noordzeeroute” en “Vlaanderen Fietsroute” (LF 1, LF 6, LF 7, LF 5)
De LF 2 STEDENROUTE knoopt verschillende grote steden aan elkaar: Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Brussel. In Huybergen steekt ze de Nederlands-Belgische grens over om door het Staatsnatuurreservaat Kalmthoutse Heide Antwerpen te bereiken. Langs rivieren en kanalen gaat het naar Mechelen en Leuven om daarna via de Brabantse druivenstreek en het Zoniënwoud Brussel te bereiken.
340 km: Amsterdam – Brussel;
topogids “Landelijke Fietsroutes” (LF 2, LF 9, LF 30, LF 35 en LF 38)
De LF 5 loopt overwegend over jaagpaden langs kanalen van de Dampoort in Brugge naar het witte stadje Thorn in Nederlands Limburg. Via het kanaal Brugge-Gent naar Gent, de Schelde, de Rupel en de Nete kom je in Lier. Het Netekanaal, het kanaal Dessel-Schoten en het kanaal van Beverlo volg je door de Antwerpse en Limburgse Kempen. 294 km: Brugge – Thorn (NL);
topogids “Vlaanderen Fietsroute” (LF 1, LF 6, LF 7, LF 5)
De LF 6 trekt door de heuvelachtige landschappen van de Vlaamse Ardennen, Pajottenland, Hageland en Haspengouw in de buurt van de taalgrens.
361 km: Kanne – Diksmuide;
topogids “Vlaanderen Fietsroute” (LF 1, LF 6, LF 7, LF 5)
De LF 7 OEVERLANDROUTE loopt voornamelijk over dijk- en jaagpaden van het Albertkanaal, de Maas en de Zuid-Willemsvaart op de oostelijke grens van België. In Thorn loopt de route verder naar het Noorden diagonaal door Nederland naar Alkmaar.
53 km: Kanne – Thorn (NL);
topogids “Vlaanderen Fietsroute” (LF 1, LF 6, LF 7, LF 5) en “LF 7 Oeverlandroute”
De Nederlandse LF 9 NAP-ROUTE start in Nieuweschans, in het uiterste noordoosten van Nederland, loopt diagonaal door Nederland steekt ten zuiden van Breda de Belgische grens over. Een Vlaamse uitloper over een autovrij fietspad langs het schilderachtige riviertje de Mark en betonbaantjes. In Loenhout sluit de route aan op de LF 50 Jeugdherbergroute.
20 km: Meer - Loenhout
topogids “Landelijke Fietsroutes” (LF 2, LF 9, LF 30, LF 35 en LF 38)
De LF 30 SCHELDE-DELTAROUTE verbindt het Deltagebied van Zeeland via Gent en Oudenaarde met de Vlaamse Ardennen. Het laatste gedeelte, ter hoogte van de Kluisberg, loopt de LF 30 samen met de LF 6 Vlaanderen Fietsroute.
101 km: Wachtebeke – Bossuit;
topogids “Landelijke Fietsroutes” (LF 2, LF 9, LF 30, LF 35 en LF 38)
De LF 35 KEMPENROUTE-NOORD vertrekt aan de enclaves Baarle-Nassau en Baarle Hertog. Via het Bels Lijntje komt ze in Turnhout waar de route samenloopt met de LF 5 Vlaanderen Fietsroute langs het kanaal Turnhout-Dessel tot aan het kanalenkruispunt te Dessel-Witgoor.
De LF 35 KEMPENROUTE-ZUID volgt het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en het Albertkanaal en eindigt in Hulst, nabij Tessenderlo.
De LF 35 HAGELAND-HASPENGOUWROUTE loopt verder naar Diest om dan zuidwaarts over de IJzerenweg, een oude spoorwegbedding, via Zoutleeuw naar Sint-Truiden, waar deze aansluit op de LF 6 Vlaanderen Fietsroute.
107 km: Baarle-Hertog - Sint-Truiden;
topogids “Landelijke Fietsroutes” (LF 2, LF 9, LF 30, LF 35 en LF 38)
De LF 38 DENDER - WAASLANDROUTE vertrekt vanuit Zeeuws-Vlaanderen (NL) in Sint-Jansteen, ten zuiden van Hulst waar ze aftakt van de LF 30 Schelde-deltaroute om door het Waasland via Sint-Niklaas de Schelde te bereiken en deze dan samen met de LF 5 Vlaanderen Fietsroute volgen tot in Dendermonde. De LF 38 kiest dan voor een traject langs de Dender via Aalst, Ninove, Geraardsbergen tot in Onkerzele waar ze aansluit op de LF 6 Vlaanderen Fietsroute.
96 km: De Klinge – Geraardsbergen;
topogids “Landelijke Fietsroutes” (LF 2, LF 9, LF 30, LF 35 en LF 38)
De LF 39 FLANDRIENSROUTE fietsroute tussen Zeeuws-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen met een afwisseling van vlakke vruchtbare polders, het Meetjesland, het Houtland en de industriële bedrijvigheid rond Roeselare. Na Ieper volgt het Heuvelland met zijn vele geuigenissen van WO I.
203 km: Breskens – Watten;
topogids "Fietsen in het Land van de Flandriens" (LF 39, LF 52, LF 53)
De LF 50 JEUGDHERBERGROUTE de jeugdherbergen van Bergen op Zoom, Zoersel, Westerlo, Bokrijk en Sint-Martens-Voeren met elkaar door Antwerpse Kempen, Hageland, Limburgse Kempen, Haspengouw en Voeren.
235 km: Bergen-op-Zoom – Sint-Martens-Voeren;
Topogids “LF 50 Jeugdherbergroute”
De LF 51 KEMPENROUTE vertrekt in Eindhoven om via de Noord-Brabantse en Antwerpse Kempen het Albertkanaal te bereiken en dit te volgen met op het einde een tocht door het havengebied langs de Schelde tot aan Het Steen in Antwerpen, eindpunt van de route.
110 km: Eindhoven – Antwerpen;
topogids “LF 51 Kempenroute”
De LF 51- 511 GRAVEJANSROUTE start in Antwerpen aan het Steen en loopt via het Waasland, het Meetjesland en het Krekengebied richting Knokke en Zeebrugge.
De LF 511 takt in het Krekengebied van de hoofdroute af naar Brugge. Over jaagpaden langs kanalen gaat het dan naar Nieuwpoort met een afgeleide naar Oostende .Eindpunt is de zeedijk in De Panne.
126 km: Antwerpen – Zeebrugge:
topogids “LF 51”Gravejansroute”
De LF 52 GULDENSPORENROUTE vertrekt in Zeebrugge. Na de polders en een bosrijk gebied met vele kastelen rond Brugge loopt de route langs de Leie via Kortrijk, Menen en Wervik naar het Franse stadje Armentières.
128 km: Zeebrugge – Armentières (F);
topogids "Fietsen in het Land van de Flandriens" (LF 39, LF 52, LF 53)
De LF 53 ARTEVELDEROUTE kiest vanuit Gent voor het mooiste deel van de Leie tot in Deinze, gevolgd door een licht heuvelend traject naar Tielt. Via de polders bereikt deze route Diksmuide, Veurne en uiteindelijk De Panne.
134 km: Gent – De-Panne;
topogids "Fietsen in het Land van de Flandriens" (LF 39, LF 52, LF 53)
De LF 57 Leuven – Valkenswaard loopt door het Hageland en de Limburgs Kempen naar de Noord-Brabantse Kempen
topogids (LF 57, LF 58, LF 550, LF 557)
De LF58 Diest – Thorn volgt een traject ietwat parallel aan de LF57, door het Hageland en de Limburgs Kempen naar het witte stadje Thorn (NL)
topogids (LF 57, LF 58, LF 550, LF 557)
De LF 550 is een verbindingsroute tussen de LF 5 Vlaanderen Fietsroute en de LF 50 Jeugdherbergroute
7 km: lier – Nijlen (in constructie)
topogids (LF 57, LF 58, LF 550, LF 557)
De “VLAANDEREN FIETSROUTE” is een lus door gans Vlaanderen die is samengesteld uit vier LF-routes: LF 5 van Brugge tot Thorn, LF 7 van Thorn tot Kanne, LF 6 van Kanne tot Diksmuide en LF 1 van Diksmuide tot Brugge.
820 km
De KUSTFIETSROUTE is 86 km lange toeristische route die de verschillende badplaatsen aan de kust met elkaar verbindt tussen De Panne en Knokke-Heist.
86 km: De-Panne – Knokke-Heist
Het traject van de Kustfietsroute is geïntegreerd op de Fietsnetwerkkaart van De Kust

De Waalse RV’s 

De RV 1 AU FIL DE L’EAU is een zeer gevarieerde route tussen Brussel en de voet van Henegouwen. Vertrek is aan de jeugdherberg Génération Europe in Sint-Jans- Molenbeek. Langs het kanaal Brussel-Charleroi gaat het naar het zuiden. Na het industriële erfgoed van La Louvière en Charleroi bereikt hij Thuin aan de Samber. Via het stuwmeer van “La Plate Taille” loopt hij dan naar Chimay
125 km: Brussel – Cimay
De RV 2 LA NAMUROISE vertrekt in Hoegaarden en volgt een oude spoorbedding naar Namen. Over het jaagpad langs het mooiste deel van de Maas gaat het dan tot Leffe om dan door de Naamse woud verder te trekken naar Bouillon aan de Semois.
189 km: Hoegaarden – Bouillon
De RV 3
La Hennuyère-Fagne-Famenne, van Gedinne door de Naamse bossen en de bot van Givet naar Chimay in de Naamse Famenne. Flirtend met de Franse grens en Henegouwen naar de Borinage en uiteindelijk door landelijk heuvelland naar Geraardsbergen.
227 km: Gedinne Geraardsbergen
De RV 4 HERVE – FAGNE start bij de monding van de Ourthe in de Maas. Via een oude spoorlijn verlaat deze Luik om in Thimister over kleine wegen parallel aan de autoweg E40 Eupen te bereiken. Over boswachterwegen langs Getzbach en Hill trekt hij door het Hertogenbos over de Hoge Venen en door de Belgische Eifel naar de Duitse Eifel waar hij aansluit op de Kyll-Radweg.
112 km: Luik – Frauenkron (D)
De RV 401 kiest in Thimister voor het verdere verloop van lijn 38 naar Hombourg. Over het Drielandenpunt gaat het naar Aken. Aken is ondermeer uitgangspunt van de 2LR (2-landenroute) naar Nijmegen, de 3 LR naar Trier en de Kaiserroute naar Paderborn.
20 km: Thimister – Aken (D)
De RV 402 loopt door landelijk Duitstalig gebied en de bosgordel van het Achener Wald naar Aken.
22 km: Eupen – Aken (D)
De RV408 is een verbinding tussen de RV4 en de RV8.
7 km: Sourbrodt - Waimes
De RV411 is de verbinding van de RV401 met de LF 50.
12 km: Sippenaeken – Sint-Martens-Voeren
De RV 6 PICARDIE – ARDENNES trekt diagonaal door gans Wallonië, van Henegouwen, Waals-Brabant, Namen, Luxemburg naar het Groot-Hertogdom Luxemburg.
332 km: Doornik – Wiltz (L)
De RV 7 L’ARDENNAISE dwarst de Ardennen van Zuid naar Noord. De Ardense bossen van het Ardennenoffensief brengen je in La-Roche-en-Ardenne. Door de vallei van de Ourthe gaat het vervolgens via Durbuy naar Luik waar je de RAVeLlangs de Maas en het Albertkanaal volgt tot Visé.
211 km: Bouillon – Visé
De RV 8 LA TRANSWALLONE is de langste route in Wallonië en kruist volledig Wallonië. Vanuit Doornik volgt hij het kanaal naar Mons en Charleroi, dan de Samber naar Namen, de Maas naar Luik, de Ourthe en Amblêve tot in hartje Ardennen. Vervolgens over de Hoge venen naar Malmedy om te eindigen met de Belgische Eifel tot in St-Vith.
427 km: Doornik – St-Vith
De RV10 LES CAPITALES verbindt Namen via Nijvel met Brussel naar het idee van de N4. Verlaat samen met de RV 2 Namen over de spoorwegbedding om daarna heuvelachtig landelijk gebied op te zoeken. Om Brussel te bereiken fiets je door het Zoniënwoud.
82 km: Namen - Brussel
De RV U L’UNIVERSITAIRE verbindt de universiteiten van Leuven in Vlaams-Brabant en Louvain-la-Neuve in Waals-Brabant met een verlenging naar Gembloux
57,5 km: Leuven – Gembloux

De Waalse RAVeL’s

Het RAVeL-netwerk, ontworpen om aan alle zwakke of trage weggebruikers de mogelijkheid te bieden zich te verplaatsen zonder confrontatie met motorvoertuigen, biedt eigen trajecten aan op jaagpaden, voormalige (buurt)spoorweglijnen, verbindingswegen ... In haar eindstadium zal dit net ca. 2000 km “trage wegen” omvatten waarvan ongeveer 1000 km op voormalige spoorwegen. Voetgangers, fietsers, skaters, rolstoelen en ruiters behoren tot de doelgroep. Het basiskenmerk is het creëren van aaneensluitende langeafstandsfietswegen voor verplaatsing en ontspanning, om te wandelen en aan sport te doen, om boodschappen te doen of te gaan werken … voor iedereen. Momenteel zijn er vijf RAVeL-trajecten en een aantal spoorlijn- en jaagpadensecties in gebruik. De trajecten zijn volledige of bijna volledige routes, wat betekent dat ze door Wallonië heen trekken en grote steden met elkaar verbinden. Hiervoor zijn topogidsen uitgegeven. In tegenstelling tot een traject, zijn er ook secties, die eerder kortere afstanden beamen.

De RAVeL 1 start in Armentières aan de Franse grens en loopt langs de Leie naar Kortrijk en vervolgens langs de prille Schelde naar Doornik. Dan volgt deze het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes, het canal du Centre (centrumkanaal) en het kanaal Brussel-Charleroi via Mons en La Louvière naar Charleroi. Doorheen Charleroi maakt de RAVeL 1 gebruik van de spoorwegbedding van de voormalige lijn 119. Langs de Samber gaat het naar Namen en vervolgens langs de Maas via Luik naar zijn eindpunt bij Lanaye. De RV8 maakt van Doornik tot Luik gebruik van de RAVeL 1.
190 km: Armentières – Lanaye (Visé)
De RAVeL 2 vertrekt in Mariembourg en volgt het tracé van de oude spoorlijn 156 tot Hermeton waar hij het jaagpad langs de Maas volgt tot Namen. Daar loopt hij over de oude spoorwegbedding van lijn 142 naar Hoegaarden waar hij aansluit op de LF 6. De RV 2 maakt langs de Maas en op lijn 142 gebruik van deze RAVeL 2. In Hermeton is er een aansluiting naar Givet (F), waar op de boord van de Maas een gloednieuwe 83 km lange Voie Verte is aangelegd naar Charleville-Mézieres.
116 km: Mariembourg – Hoegaarden
De RAVeL 3 loopt van zuid naar noord door Henegouwen en Waals-Brabant. Aanvangen doet hij in Erquelinnes op de Franse grens en volgt de hier nog prille Samber tot Marchienne-au-Pont (Charleroi) waar hij een noordelijke richting aanneemt langs het kanaal Charleroi-Brussel tot Lembeek.
91 km: Erquelinnes – Lembeek
De RAVeL 4 verloopt langs kanalen en op het einde langs een stukje Dender van Harchies naar Overboelare. De Dender volgend naar Geraardsbergen krijg je aansluiting op de LF38.
53 km: St-Aybert – Overboelare

De RAVeL 5 bestaat uit twee componenten: de RAVeL 5 Ourthe en de RAVeL 5 lijn 38.
Het traject van RAVeL 5 of RAVeL Ourthe bezit enkele zeer mooie secties en het traject tot Comblain-la-tour
is opgenomen in de RV7. Het traject begint in de “Vurige Stede” Luik aan de voet van één der talrijke bruggen “Pont des Anges” (Engelenbrug, vanwege de vergulde engeltjes en aansluitingspunt met de RAVeL 1). Meestal vlakke fietspaden volgen de bochten van de rivier, geconfronteerd met zowel het heden als het verleden: overblijfselen van het oude kanaal van de Ourthe, sluizen, architecturale, geologische en natuurlijke bezienswaardigheden.
Het traject van RAVeL 5 of lijn 38 is een ontdekkingstocht door het groene “land van Herve” en is opgenomen in het traject van de RV4 en RV401 richting Aken. Dit RAVeL-traject is voorlopig over circa 32 km aangelegd tussen Vaux-sous-Chèvremont en Hombourg, maar het wegdek is enkel verhard tussen Vaux (kerkhof) en Soumagne (brug van Sonkeu). Daarna fiets je over een steengruispad.

Niet-bewegwijzerde in topogidsen beschreven themaroutes

Belgische LangeafstandsFietsroutes met een traject door België

Op de fiets naar Lourdes is een met zorg voor prachtige landschappen en regio's , mooie steden en gastronomie uitgezochte route van Tongeren naar Lourdes. Van de Onze-Lieve-Vrouw ­‘Oorzaak Onzer Blijdschap’ in Tongeren (inclusief een aanlooproute van de Onze-Lieve-Vrouwe­basiliek in Maastricht) naar de Onze-Lieve-Vrouw ‘Onbevlekte Ontvangenis’ in Lourdes, is een fietsreisgids die thuishoort bij zowel de moderne fietspelgrim als de wereldreiziger. Een nieuwe route afzijdig van het drukke verkeer, met als eindbestemming de heiligdommen van Lourdes aan de voet van de Pyreneeën.
1467 km: Tongeren
Keulen (1499 km Maastricht)
Fietsen op Romeinse heirwegen volgt de meest noordelijkste West-oost gerichte Romeinse heirbaan die de havenstad Boulogne-sur-Mer verbond met de Limes (= grens met Germania) in Keulen aan de Rijn. Komt vanuit Bavay bij Quevy België binnen. Doorkruist België langs de Waalse zijde van de taalgrens en in Limburg langs Vlaamse zijde naar Maastricht.
600 km: Boulogne-sur-Mer – Keulen

De Gallo-Romeinse city-hopper maakt een lus tussen de Gallo-Romeinse steden Tongeren, Metz (F), Trier (D), Keulen (D) en Xanten. Het Belgisch gedeelte volgt vanuit Maastricht (NL) de vroegere heirbaan naar Tongeren en vervolgens die naar Arlon en Metz wat betekent een doorsteek van de Ardennen van noord naar zuid.
1114 km

Fietsen langs de grenzen van België volgt de volledige Belgische grens
2000 km

De Nederlandse LangeafstandsFietsroutes met een traject door België

Fietsen langs brouwerijen neemt je mee op een tocht vanuit Nerderland door Voeren en de Ardennen naar de Franse grens
700 km:
Sint Jabobs fietsroute
komt vanuit Haarlem en steekt bij Breda de Belgische grens over. Via Aalst verlaat deze in Doornik opnieuw België.
2530 km: Haarlem – Santiago de Compostela
De Van Gogh Route
komt van Parijs en steekt ten zuiden van Mons de grens over. Via Brussel en Antwerpen verlaat deze België in de buurt van Breda om zijn tocht verder te zetten over Amsterdam om dan terug te keren naar Eindhoven.
900 km: Parijs - Eindhoven
Langs Oude Wegen
trekt vanuit Maastricht via Voeren door de Ardennen naar Bastogne om België in de buurt van  te verlaten
1470 km: Aken / Maastricht - Oloron-Ste. Marie
De Groene Weg naar de Middellandse Zee
geeft de keuze, ofwel over Spa ofwel over Tongeren en Huy (ook aanlooproute van de Groene Valleien fietsroute vanuit Maastricht naar Frankrijk) naar het groot Hertogdom Luxemburg
1300 km: Maastricht - Saintes Maries-de-la-Mer

Onbegrensd fietsen naar Venetië
vanuit Tilburg (NL) Turnhout of Antwerpen via Aarschot, Diest, Sint-Truiden, Huy, Bastogne naar Wiltz (L)
1500 km: Tilburg – Venetië (2 delen)
Onbegrensd fietsen naar Rome
vertrekt vanuit Maastricht over de Hoge Venen en het Ourdal naar Luxemburg
1820 km: Maastricht – Rome (3 delen)
Onbegrensd fietsen naar Barcelona
vertrekt vanuit Leuven of Brussel via de RV2 over spoorwegen en langs de Maas naar Frankrijk
1850 km: Leuven/Brussel – Barcelona (2 delen)

De Luxemburgse PC’s

PC 1 Piste Cyclable du Centre
43 km: fietsgordel rondom de hoofdstad Luxemburg

PC 2
Piste Cyclable d’Echternach
Fietsroute over een oud spoorwegtraject door een heuvelachtig landschap
44 km: Luxemburg – Echternach
PC 3 Piste Cyclable des Trois Rivières
Fietspad op de oevers van de Our, de Sûre en de Moezel.Het trajekt op de Luxemburgs Moezeloever is klaar van Wasserbillig tot Grevenmacher en van Remich tot Schengen.
Voorlopig
58 km + 9 km: Vianden – Reisdorf – Echternach – Wasserbillig (– Schengen)
PC 6
Piste Cyclable des Trois Cantons
Fietsroute door drie kantons
Voorlopig 15 km: Pétange – Bettembourg (– Remerschen)

PC 7
Piste Cyclable «Jangeli»
Fietsroute in het uiterste zuidoosten van Luxemburg

6 km: Remich – Ellange-Gare

PC 8
Piste Cyclable de la Terre Rouge
Fietsroute door het Land van de Rode Aarde.
22 km: Pétange – Tetange

PC 9
Radiale de l’Ouest
Verbinding tussen de PC 6 en de PC 1. Een klein laatste tracé van Leudelange naar de fietsgordel rond de stad Luxemburg laat nog op zich wachten.

11 km: Sanem - Leudelange

PC 12
Piste Cyclable de l’Attert
Fietsroute over een spoorwegtraject langs het riviertje de Attert met de langste fietstunnel van Luxemburg
53 km: Pétange – Colmar-Berg

PC 13
Jonction de Strassen
Verbinding tussen de PC 12 en de PC 1
15 km: Kleinbettingen - Strassen

PC 15
Piste Cyclable de l’Alzette
Fietsroute langs het riviertje de Alzette, deels over een oud spoorwegtraject met een tunnel, zeer variërend landschap
29 km: Luxemburg – Colmar-Berg – Ettelbruck
PC16 Piste Cyclable de la Sûre Moyenne
Fietsroute over de heuvels van de Wiltz naar de Sûre, om dan deze laatste rivier te volgen tot in Reisdorf waar hij aansluit op de PC3
voorlopig 15 km (Kautenbach – ) Ettelbruck – Reisdorf

PC 17
Piste Cyclable de l’Ouest
Fietsroute in het oosten tussen Noerdange (PC 12) en Schleif (PC 20)
17 km: Noerdange – Koetschette

PC 18
Piste Cyclable de Perlé
Verbinding van de PC 17 naar België
10 km: Koetschette – Martelange (B)

PC 20
Piste Cyclable de la Wiltz
Fietsroute over oud spoorwegtracé met drie tunnels, langs weg over heuvel in Wiltz en vervolgens langs de rivier naar Kautenbach

35 km: Bastogne (B) - Kautenbach

PC 21
Piste Cyclable du Nord
Fietsroute langs de rivier de Wiltz, later deze aansluiten op de RV 8 in het noorden
8 km: Kautenbach – Lellingen –Wilwerwiltz

PC 22
Piste Cyclable de l’Oesling
Fietsroute over de heuvels van de Oesling, een verbinding tussen de Wiltz en de Our of met andere woorden tussen de PC 21 en de PC 3
voorlopig 7 km: Lellingen – Holsthum (– Vianden) (vanuit Lellingen voor 1/3 klaar)