Fietsreizen-wandelreizen

 Taunus

Fietsarrangement in Bad Homburg vor der Höhe

‘Rund um den Henninger Turm’ staat bekend als de Duitse wielerklassieker voor beroepsrenners door het Taunusgebergte met vertrek en aankomst in Frankfurt. De hoogste top is de Großer Feldberg. Bad Homburg vor der Höhe is een kuuroord op de rand van de Taunus, een ideale uitvalbasis voor tochten in het gebergte of in de Rijnvlakte.

Maritim hotels

1969, een hotel opent zijn deuren aan de Oostzee. De benaming Maritim klinkt logisch voor een hotel aan de kust. Het oorspronkelijke concept bestond uit logeren, vergaderingen en congressen of anders gezegd een luxe zakenhotel. Intussen bestaat de Maritim-keten uit 49 hotels in Duitsland en nog eens 12 hotels verspreidt over 7 andere landen. 40 jaar later trekt deze eersteklas hotelketen uiteraard nog steeds zakenmensen aan, maar bezit zij eveneens vrijetijdsprogramma’s voor vakantiegangers. Een belangrijk bestandsdeel voor de vrijetijdsreiziger zijn dan ook de weekend- en vakantiearrangementen. Dit gaat van gastronomische, culturele, romantische, nordic walking, golf-, klim-, wellness-, Paas-, … tot fietsarrangementen. Voor dit laatste reizen we af naar het Maritim Kurhaushotel in Bad Homburg vor der Höhe. Voor de hoogte, aan de voet van de hoogste verheffing van het Taunusgebergte, een bergrug van 40 km lengte en 10 km breedte net ten noorden van Frankfurt. Het mondaine kuuroord dankt zijn roem aan de ontdekking van de Elisabethbron in 1834 en bad onderdak aan vele belangrijke wereldburgers. Het hotel ligt aan het mooie 40 ha grote kuurpark, vol waterpartijen en- fonteinen, eeuwenoude bomen, monumenten, moderne kunstwerken en zelfs twee oosterse pagodes. In het fietspakket vinden we enkele fietskaarten terug waaronder eentje van 22 km rondom Bad Homburg. De anderen zijn voornamelijk van het Taunusgebergte. In de toekomst komen hier enkele kaarten richting Frankfurt en Rijn bij. Een grote hulp bij het plannen van routes in Hessen is de fietsrouteplanner ‘www.radroutenplaner.hessen.de’ die je desgewenst kan raadplegen via het internet in je hotelkamer. Dit is voorlopig niet kosteloos maar misschien moeten hoteleigenaars eens nadenken om internettoegang te integreren in fiets- en/of andere arrangementen. Rekeninghoudend met de in het pakket aanwezige documentatie en de bezienswaardigheden op de routeplanner zet ik drie routes uit in drie verschillende richtingen, download ze op mijn laptop en vervolgens naar mijn GPS.            www.maritim.de/www.maritim.com

GPS-Tracks: www.routeyou.com/route/view/196898/fahrradweg-bad-homburg-wetteraukreis.de
                   www.routeyou.com/route/view/196899/fahrradweg-bad-homburg-groser-feldberg.de
                   www.routeyou.com/route/view/196892/fahrradweg-bad-homburg-saalburg.de

                                             

Rivier- en beeklandschap

Water zijn de ingrediënten van de huidige fietslus door de Wetteraukreis. We laten het Taunusgebergte op deze tocht aan ons voorbijgaan en fietsen de tegenovergestelde richting uit omheen het kuurpark. Twee enorme fonteinen staan in het park. De eerste lijkt op een gestapelde piramide aan champagneglazen waar het water over de randen heen naar beneden loopt. De andere heeft een centrale waterstroom recht omhoog en enkele kleine sproeimonden naar de zijkanten toe. Daarna komen we twee oosterse pagodes tegen. We fietsen langs enkele villa’s de heuvel hoog waar we de fietswegwijzer naar Erlenbach volgen. Onze route loopt een hele tijd samen met de kersenroute, we volgen dan ook geruime tijd het icoontje met een kers. Mooie landweggetjes en paden door broekgebied langs de beek wisselen mekaar af. De gemeente Karben bestaat uit verschillende dorpen. We komen bij de Nidda een zijriviertje van de Rijn. Op de kronkelende oever loopt een fietsweg. Op een fietswegwijzer staan nu rode driehoekjes, icoontjes voor het fietsnetwerk Hessen. ‘Niddaradweg’ wijst het in beide richtingen langs de rivier. We maken een lusje stroomopwaarts om daarna hier terug te keren en dan stroomafwaarts te gaan. De Niddafietsweg maakt deel uit van de Hessische langeafstandsfietsroute R4, een 385 km lange route van zuid naar noord langs de Mümling in het Odenwald, de Nidda en de Schwalm tot aan de Weser. We steken de Nidda over naar Burg Grävenrode via een met hekken afgesloten brug. Al lang afgesloten en vergeten zo te zien, iemand heeft de ijzertang in het draadwerk gezet en zo een passage gecreëerd. We klimmen door velden naar een heuvelrugbos. Een leuke afwisseling die bosweg door het loofwoud en de ideale schaduwplek om even halt te houden op een rustbank met zicht op de vallei en Karben. Naar beneden en dan opnieuw langs de meanderende Nidda. In één van die bochten ligt Bad Vilbel. Bad duidt op kuuroord en bij de ingang van de stad loopt een brugje over de rivier naar een grote houten kuip. In het midden uit een koperen buis borrelt ijzerhoudend water. Na het kuurpark op de oever komen we bij een kasteeltje. De Erlenbach, de beek die we bij aanvang al tegenkwamen en uitmondt in de Nidda gebruiken we om terug te keren naar Bad Homburg. Nog even over de heuvelrug met uizicht op de skyline van Frankfurt en we zijn er. Op het tafeltje op onze kamer staat een fruitbord geserveerd om weer op krachten te komen. Voor we aan tafel gaan voor ons sportmenu passeren we even langs de bar voor een begroetingsdrankje.

De grote kale

Door de voetgangerszone, voorbij aan het landgrafische slot met zijn park en tuin, door de stadspoort en over een brug boven de oude stadskern rijden we de stad uit. De fietsroute loopt rechtuit richting bergrug. De Großer Feldberg is met 879 m de hoogste heuvel in het Taunusgebergte. Op zijn kale kop staat een 34 meter hoge uitkijktoren. Hij heeft veel weg van de Mont Ventoux en de Brokken, ook al zulke windvangers. Liefst 700 m hoogte moeten we overwinnen over een afstand van 18 km. Het lange vals plat loopt het woud binnen, begint krachtiger te stijgen en de pedaalslag voelt zwaarder. Maar de echte klim start pas voorbij de ‘Hirschgarten’, een afgesloten bosperceel met herten. Gemiddeld vijf à zes procent stijgen, een korte rustpauze en dan de finale met stukken tot negen procent. Je moet goede benen hebben om boven te geraken. Het uizicht op de 34 m hoge uitzichttoren over de Taunus tot in het Rijnland is dan ook superbe. Je ziet over de gehele Taunus tot in de Rijnvallei. De afdaling is beduidend langer dan de klim, maar o zo snel achter de rug. Beneden ligt de Opel-Zoo. Een dierentuin van een tweehonderdtal soorten dieren met als hoofdattractie de kudde Afrikaanse olifanten. Door groenzones en velden tussen woonkernen fietsen we naar de benedenloop van de Nidda, we zijn niet ver van de monding in de Rijn. Onderweg zijn de burcht Kronberg en de Clodwig Poth karikaturen in Sossenheim cultuurerfgoed dat aandacht verdient. Langs de Nidda liggen nog enkele mooie groenzones zoals het Solmspark, het Brentanopark met paviljoen, een arboretum en het Nordpark Bonames. Langs de beek, de Eschbach gaat het terug naar ons hotel in Bad Homburg. We nemen een sprong in het zwembad en bezoeken de sauna om onze strakke spieren te ontspannen.

 

Romeinse grens

We fietsen weer naar de Hirschgarten omhoog, de aftakking naar de Saalburg negerend. Op een volgend kruispunt keren we naar rechts richting Saalburg. Dit is niet de kortste maar wel de minst steile route. Even voor de top maakt Hercules zijn opwachting bovenop een zuil. De Saalburg is een volledig heropgebouwd Romeins kamp met poorten, muren en gebouwen. Het centraal gelegen gebouw noemt de Principia. In een ander gebouw is een museumpje ingericht. Achter het Romeinse kamp loopt een wegje naar beneden naar het dorpje Obernhain. Aan de rand ligt het openluchtmuseum Hessenpark. Leuk is dat je met de fiets tot op een oud Hessisch marktpleintje in vakwerkstijl met in het midden een fontein mag fietsen voor je de eigenlijke betalende ingang bereikt. Het pleintje is omringd door restaurantjes, een bakker en winkeltjes. Ook al bezoek je het openluchtmuseum niet, dit is een leuke plek om in te keren. Een groepje kinderen met rode petjes komt al zingend op zijn Amerikaans aangemarcheerd. Misschien ligt de Amerikaanse legerbasis boven op de kam op de vroegere Limes, de voormalige Romeinse grens met Germania, aan de oorsprong. We fietsen een tijdje langs de draad van het legerkamp, beginnen te dalen en fietsen het bos uit naar Bad Nauheim. Kuren kan in het park, bij de drinkwaterbronnen of aan het gradeerwerk waar zoutwater langs sleedoornstruiken naar beneden sijpelt. Maar in Bad Nauheim ga je ook op zoek naar “The King of Rock’n’Roll”. Jawel, naar Elvis Presley himself. Op een minuscuul pleintje aan het kuurpark staat een monument met Elvis in legerkledij die hier, in Bad Nauheim, van 1958 tot 1960 zijn legerdienst vervulde. Richting Friedberg fietsen we door de Amerikaanse woonwijken. Het stadssilhouet van Friedberg met de enorme toren van de burcht zegt ons dat dit een stad is met een historische achtergrond. We zoeken terug de beboste bergflank op. Bos in, bos uit fietsen we terug naar Bad Homburg vor der Höhe. Omdat we de kamer mogen betrekken tot 18 uur hebben we nog ruim de tijd om te douchen en ons om te kleden vooraleer de terugreis aan te vatten.

 

Tekst en foto's: Guy Raskin

Steekkaart

SITUERING: ten noorden van Frankfurt, aan de voet van het Taunusgebergte
ROUTE:
Etappe 1 Wetteraukreis:
57,5 km
Etappe 2 Grosser Feldberg:
61 km
Etappe 3 Limes:
63 km
BEWEGWIJZERING:
fietsnetwerk Hessen en lokale fietswegen
AARD VAN DE WEG:
asfaltfietspaden afgewisseld met grind- en bospaden
VERVOER:
Met de auto:

E40 Luik-Aken, A44 Keulen, A4 Frankfurt, A66 en A661 Bad-Homburg
Parkeren: in de ondergrondse parkeergarage met toegang tot het hotel
Met de trein:
Luik – Keulen – Frankfurt – Bad Homburg
LOGIES:
Maritim Kurhaushotel Bad Homburg, Ludwigstraße 3, D-61348 Bad Homburg v.d.H., tel: +49 6172-660-0, www.maritim.de, info.hom@maritim.de
FIETSROUTEPLANNER:
www.radroutenplaner.hessen.de
INTERNET:
www.maritim.de

INFO in het Nederlands:
info.vkbenl@maritim.com
ARRANGEMENT:
Fietsarrangement: € 208 per persoon in tweepersoonskamer: 2 nachten incl. ontbijt, welkomsdrank, 2 x driegangen sportmenu, fietsverhuur, fietskaarten, toegang tot casino, 1 lunchpakket, kamerbezetting tot 18 uur bij afreis, gebruik van zwembad, sauna en fitness