START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Berg- en Netepad

55 km Heist-op-den-Berg.

OPGELET! Er werd ons medegedeeld dat deze route gewijzigd werd en nu volledig in de omgekeerde richting loopt....

Deze fietstocht brengt een mooie mengeling van natuur en kultuur, het fietsen door de rustige, landelijke omgeving wordt regelmatig afgewisseld met een (facultatief) bezoekje aan het kultuur-historisch erfgoed van de streek. Het Berg- en Netepad is een lusvormige route, startpunt is het Kerkplein in Heist-o-d-Berg. Hier bevindt zich o.a. de Sint-Lambertuskerk (een bezoekje overwaard), het heemmuseum 'Die Swane', met daarboven (2de verdiep) het spoorwegmuseum met een verzameling historische miniatuurtreinen. Voor de kerk zie je een oude schandpaal.
We fietsen achter de kerk de Kerkhofstraat in en belanden in het Bergbos, het hoogste punt van de gemeente. Vanuit de watertoren-uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op de wijde omgeving (open van april tot oktober op zon- en feestdagen, juli en aug. ook op zaterdagnamiddag). Kaastrooimolen, Heist-op-den-Berg Volg de bewegwijzering om Hulshout te bereiken, rij links de Molenstraat in naar de Kaastrooimolen, een van de laatste windmolens uit de streek.
Even verder zie je Wiekevorst opdoemen, sla rechts de Wiekevorstse Goorweg in. Aan je linkerkant bevindt zich 'Klein Scherpenheuvel', een bedevaarsoord sinds vorige eeuw (kapel 1842). Fiets verder door de landelijke omgeving om in Wiekevorst-dorp de 18de eeuwse St-Jan de Doper kerk te bezoeken en het prachtige Rococo-interieur te bewonderen. Vervolg je route om het gehucht Wimpel te bereiken, waar je enkele Oudkempense hoeven kan bewonderen, de bekendste is ongetwijfeld de imposante Wimpelhoeveschuur. Verderop brengt de fiets je in Itegem, aan de Krombeekweg zie je het bejaardentehuis 'Ter Borcht', het middeleeuws kasteel werd overgebracht naar Bokrijk, alleen de ronde hoektoren (16de eeuw) getuigt van een groots verleden. In het centrum van Itegem vindt je de St-Guibertuskerk.
De volgende deelgemeente is Hallaar waar je de kinderboerderij (open op woensdagnamiddag, zaterdag en zondag) kan bezoeken. In de Boonmarkt vindt je het geriatrisch centrum 'Ten Kerselaere', aan de rechterkant ligt het bos 'de Averegten', 80 ha groot, met een grote verscheidenheid aan bomen. Achter het onthaal bevindt zich een arboretum, alsook een plantentuin met minder bekende plantensoorten. Het bos herbergt een houten blokhut, waar men kan overnachten, en een bosleerpad met info over planten, bomen en dieren.

VERKORTING:Wie er genoeg van heeft kan hier snel terugkeren naar de startplaats, rij dan de Averegtenlaan in, vervolgens de Leopoldlei en de Voogdijstraat om op het Kerkplein te belanden.

Wij vervolgen onze weg langs de Bergskestraat om Werft te bereiken. Bewonder het uitzicht op de Heistse berg, maar let op bij het oversteken van de Liersesteenweg (N10). De route gaat even over grondgebied Beerzel, waar we aan het kruispunt de Peredreef (105 perenbomen 'Dubbel Flip'!) volgen om het Pelgrimhof te bereiken, dat zijn naam dankt aan pelgrim Tubacke (14de eeuw). Het domein is nu een natuurreservaat, toegang verboden voor het publiek. Via de Kastanjedreef komen we op het smalle fietspad van de Liersesteenweg, opletten dus! Kijk ook goed uit in de Schaliehoevestraat want de Oude Schrieken, onze volgende straat, ligt enigszins verscholen achter een hoekje. In de Schriekstraat vinden we de laatste resten van het Schriekkasteel, de hoeve en de bergplaats. We fietsen langs de grens met Keerbergen, door de parochie Heist-Goor, om Pijpelheide te bereiken, Hof van Riemen waar men mits een zijsprongetje het vogelmuseum kan bezoeken.
Via het grondgebied van deelgemeente Booischot en de Heistse parochie Zonderschot, bereiken we iets verderop de historische hoeve 'Hof van Riemen', een middeleeuws leengoed. Bemerk de schietgaten en de verdedigingstorens, binnen in het gebouw is een beschilderde muur te bewonderen. In de Hof van Riemenstraat doemt de Heistse berg terug op. De beklimming van de berg langs de Bergop is een laatste toemaatje, geen sinecure met 55 kilometer in de benen, om opnieuw het Kerkplein te bereiken.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA