START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Broekpad

41 km; Willebroek, Mechelen, Zemst, Kapelle-op-den-Bos.

Het Broekpad werd onlangs door de toeristische diensten van de provincie Antwerpen vervangen door de Broekroute, die slechts gedeeltelijk gelijkloopt met het Broekpad. Het Broekpad is dan ook niet langer bewegwijzerd, een gedetailleerd wegwijzergedeelte vind je onderaan deze pagina.

Deze lusvormige tocht langs rustige landelijke wegen beginnen we in Willebroek aan de Stuyvenbergbaan. Weldra zien we aan de rechterkant een enorme vijver (60 ha), Hazewinkel, en daar links tegenover een zeilvijver. Beiden zijn ontstaan als zandwinningsput voor het dempen van verlaten kleiputten in de Rupelstreek. Hazewinkel werd een bekend watersportcentrum (BLOSO) met een olympische regattabaan, een strand en een speeltuin, ook zeilers en surfers kunnen er terecht. Fietsend langs beemden en akkers bereiken we Heindonk, smalend ook wel eens 'het eind van de wereld' genoemd. Even verder fietsen we opnieuw voorbij Hazewinkel, ditmaal langs de hoofdingang. Erachter zie je de bomen van het Broek, een natuurgebied dat zich uitstrekt over Heindonk, Blaasveld en Heffen, en zijn naam verleende aan deze fietsroute. Langs de wijk Hooiendonk bereiken we de mooie O-L-V-ten-Doorn kapel (1643), waar we rechts de betonweg oprijden en even het fietspad van de baan Mechelen-Willebroek volgen om deze dan voorzichtig over te steken.
Door de landelijke omgeving fietsen we naar de dorpskern van Leest. Onderweg rijden we voorbij de wegwijzers die de verkorting aangeven, 13 km voor de noordelijke lus, 30 km voor de zuidelijke lus, die we nu gaan aanvatten. Net voor de Sint-Niklaaskerk van Leest slaan we linksaf naar de Zennedijk, die we volgen om in Hombeek te belanden. Hier wordt een mooie rondrit rond de Egleghemvijver geboden, waar zeilers, vissers en zwemmers (eigenlijk verboden) 's zomers hun hartje ophalen.
Opmerking: sinds de zomer 2000 werd het verharde pad (voor herstelling?) opgebroken, hierdoor is dit gedeelte van de route op dit ogenblik vrijwel onberijdbaar. Daar de rondrit rond de vijver opnieuw aansluit op de route op dezelfde plaats waar ze begon, namelijk aan de spooroverweg, kan men dit gedeelte letterlijk links laten liggen. Rechts van de overweg echter zie je Nino's Ristorante, warm aanbevolen als de maag begint te knorren!
Kasteel van Relegem Even verder nemen we richting Zemst en fietsen langs het hof Egleghem, bemerk hoe de route door het agrarisch gebied zachtjes begint te glooien. Net voorbij de provinciegrens met Brabant komen we langs het park en de gebouwen van het kasteel van Relegem (1760). Het open landschap biedt hier mooie vergezichten, sporadisch onderbroken door enkele boerderijen. Aan het kruispunt met de wegwijzers Humbeek - Hombeek ligt naast het kapelletje een grijze steenklomp van onregelmatige vorm op een voetstuk. Het is een megaliet uit prehistorische tijden, Halve Steen genaamd. We rijden nu opnieuw richting Hombeek, waar we het gerestaureerde Heihof (1718) kunnen bewonderen. Op de gevel staat een afbeelding uit de fabel van Lafontaine 'De vos en de raaf', deze laatste zit verborgen in het gebladerte. De route brengt ons bij een drukke baan, die we voorzichtig oversteken. Weldra zien we een statige eiken dreef die naar de ingang leidt van het kasteel Expoel. We rijden het viaduct onderdoor en volgen de spoorwegberm. Voor ons zien we de imposante klapbrug van Kapelle-op-den-Bos. Aan de rand van de bebouwing nemen we het fietspad naar Leest. Fietsend door het landbouwlandschap, zien we in de verte de eternietfabriek van Tisselt. Onze tocht leidt ons echter naar Blaasveld. Op het kruispunt van onze route met de baan Mechelen-Willebroek zien we een fraaie hoeve met strodak.
We steken hier de drukke baan over om het Broek te bereiken. Dit bebost moerasgebied kan je al fietsend verkennen, maar wij raden je ten stelligste aan om dit al wandelend te doen. De unieke fauna en flora, in en rond de vele waterputten, zijn zeker wat extra aandacht waard. Na dit bezoek rest ons alleen nog de Broekstraat om opnieuw ons vertrekpunt te bereiken.

Wegwijzer

Start Stuyvenbergbaan RD Grote Bergenstraat RA Hazewinkelstraat
T-RA Beenhouwersstraat RD Heindonksesteenweg RA Ten Doorn (kapel)
RD Nuffelstraat T-RA Mechelsesteenweg RA Rotonde
3de RA Heirstraat T LA Heirstraat RD Bleukenweg
RD Kouterweg RA Molenbeekstraat RD Robbroek
RD Molenstraat LA Pastoor de Heuckstraat RA Zennedijk
RA Mechelseweg Deze weg schuin L volgen LA net voorbij spoorweg
Rond Egleghemvijver Terug langs spoorweg LA Mechelseweg
LA Steenweg op Zemst RD Hoogstraat RA Haneweg (houten kapel)
Y-RA Grote Molenweg T-RA Wormelaarstraat Y-LA Wormelaarstraat
Y-RA Grote Parijsstraat Y-LA Halvesteenstraat RD Vennestraat
Y-LA Vennestraat RA Pikkeriestraat RA Boomkensstraat
LA Rechtestraat T-LA Expoelstraat Y-RA Kapellebaan
Y-RA Kapellebaan RA Kleine Heidestraat RD Oude Tisseltbaan
RA Grote Heidestraat T-LA Blaasveldstraat 2de RA Heirstraat
2de LA Heirstraat RA Rotonde 2de RA Mechelsestwg
RA Bezelaerstraat RD Kasteelstraat RA Broekstraat
T-LA Heindonkse steenweg RA Stuyvenbergbaan
START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA