START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Dijlepad

50 km Muizen, Bonheiden, Beerzel, Tremelo, Rijmenam.

Het Dijlepad, niet langer bewegwijzerd, voert ons door landelijke gebieden, bosrijke residentiewijken, typische Kempendorpen, en zoals de naam het zegt, vooral naar het einde toe langs de Dijlevallei. Een mogelijk startpunt is Muizenbrug, de brug over de Dijle in Muizen.

Komende uit de richting centrum Muizen, nemen we meteen over de brug linksaf, langs taverne het Brughuis, al is het nog wat vroeg voor een verfrissing, het terras ligt er uitnodigend bij, en in het interieur zijn vele Art Deco elementen bewaard gebleven. Een aanrader zeker aan het einde van de rit! We fietsen de Muizenhoekstraat in, een heerlijk rustig, kronkelend baantje dat ons langs langs natuurreservaat het 'Mechels Broek' voert, knotwilgenrijen leiden ons langs oude hoeven naar het O-L-Vrouwkapelletje. Hier fietsen we linksaf, dwarsen even later de Molenbeek, om in de wijk Ottershoek te belanden. Meteen valt de toenemende bebossing op, we rijden namelijk richting Bonheiden. Ook de villabebouwing middenin de dennenbossen wijst hierop. Even uitkijken bij het dwarsen van de drukke baan Mechelen-Bonheiden, alvorens de Kievitlaan in te rijden. Weldra bereiken we de Oude Baan (naar Putte) die we lange tijd zullen volgen. Aan onze rechterkant zien we meteen het kasteel van Zellaer (1885), omringd door grachten, midden een mooi park. We fietsen verder langs een vogelreservaat van Natuurpunt, waarna we kasteel Vredesteinhof, herbouwd in 1967, passeren. We vervolgen de Oude Putse Baan tussen dennenbossen, tot we aan het kruispunt richting Mart rijden. Het landschap wordt meer open met land- en tuinbouw alom.
We steken de weg Rijmenam-Peulis over om in de rustige Plasstraat te belanden. Geniet van het landelijke natuurschoon, om via de Plaslei het grondgebied van Putte op te rijden, waar we vooral deelgemeente Beerzel aandoen. Pelgrimhof Op het dorpspleintje, dat vlak voor ons ligt, vinden we de St-Remigiuskerk, met een mooi barokinterieur. We fietsen verder langs de Biezenstraat om opnieuw langs velden en weiden door de vrije natuur te peddelen. We passeren het Pelgrimhof, op het grondgebied van Heist-o-d-Berg, op weg naar Schriek langs de Oude Schrieken.We rijden niet door het centrum maar vervolgen richting Keerbergen, waar we even langs het meer fietsen, met zijn golfterrein, manège en tennisvelden. Via Zwaluwweg, Bollostraat en Ruandadreef komen we in de Pater Damiaanstraat te Tremelo, waar het Damiaanmuseum kan bezocht worden, ingericht in zijn geboortehuis(1800), aangevuld met de Damiaanzaal. Achter het museum slaan we linksaf langs het Geriatrisch centrum, rijden even richting Keerbergen om aan de overzijde de Dijlestraat in te draaien en via de Zeeptstraat naar Rijmenam te fietsen, waar we het heemkundig museum 't Smiske kunnen bezoeken, ingericht als oud Kempens boerderijtje. Via de Dijlebrug komen we aan het pleintje, dat we rond rijden, met de St-Martinuskerk (14de eeuw), de lindebomen, de schandpaal en de pastorie.
Via de Dijleweg en de Rijmenamse steenweg fietsen we langs kasteel Muizenhuis (herbouwd) opnieuw richting Muizenbrug, waar we onze tocht begonnen.

Wegwijzer

Start Muizenbrug LA Muizenhoekstraat T-LA Muizenhoekstraat
RD Guldensporenlaan 1ste LA Brouwersdreef 1ste LA Dorsthoeveweg
RD Dorstveld T-RA Mechelsbroekstr Y-LA P. Benoitlaan
T-RA Mechelsestwg 1ste LA Kievitlaan 1ste RA Nachtegalenlaan
T-RA Bruinbeekstraat RA Oude Baan RD Oude Putsebaan
+-RA Weynesbaan Volg RA Weynesbaan 1ste LA Plasstraat
1ste LA Molenlei 1ste RA Plaslei T-LA Plasstraat
RD Wolzakken RA Langendijk T-LA Paardenstraat
LA Paardenstraat RD Preterij RD Zagstraat
RA Zag T-RA Steenovestraat 1ste LA Bareelstraat
RA Biezenstraat RD Wolfslei T-LA Booischotbaan
1ste LA Koningsbaan 3de RA Rechtestraat T-RA Minksbossenstraat
1ste LA Pelgrimhofstraat T-Rechtsaf 1ste LA Waterlees
1ste LA Minksbossenstr 1ste RA Steenputstraat T-RA Schaliehoevestraat
5de RA Hollandstraat 1ste LA Oude Schrieken T-RA Schriekstraat
1ste LA Pachterslei T-LA Hoogstraat 1ste RA Roggeveldenstraat
+-RA Lauwrijkstraat RA Oude Dijkstraat 1ste RA Nieuwstraat
Y-LA A Cleynhenslaan 2de LA Wielewaalweg 1st LA Mereldreef
2de RA Mereldreef 2de LA Vlieghavenlaan 1st 1ste RA Zwaluwweg
T-linksaf T-LA Bollostraat Schuin RD Bollostraat
2de RA Ruandadreef RD Basdongenstraat LA P. Damiaanstraat
T-RA P. Damiaanstraat Y-LA P. Damiaanstraat T-RA P. Damiaanstraat
Y-LA Honsdonkstraat Y-LA Honsdonkstraat RD Kruishoevestraat
T-LA Oude Putsebaan T-RA Haachtsebaan 1st LA Dijlestraat
T-LA Dijlestraat RA E. Opdebeecklaan Y-LA Zeeptstraat
T-LA Brughoevestraat T-LA Oude Keerbergsebaan RD St-Janstraat
T-LA Gemeenteplein T-RA Dijleweg RD Rijmenamse stwg
. . .
START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA