START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Domeinenroute

31 km Puurs, Breendonk, Ruisbroek.

Een schitterende route vol afwisseling en contrasten. Zo fiets je door uitgesproken landelijk gebied, maar ook door mooie dorpen en ook door bos- en moerasgebied. Zo fiets je over nieuw aangelegde verharde wegen, maar ook langs karresporen, veld- en boswegeltjes. We fietsten deze route tijdens een zonnige herfstdag en konden vaststellen dat sommige van deze wegeltjes er eerder drassig bijlagen. Hier en daar is het opletten om niet in de modder te blijven steken.
We beginnen de route aan het fort van Liezele, gelegen in de Brandstraat 1 en te bereiken via de Molenstraat. Dit fort (1908) behoorde tot de gekende Antwerpse fortengordel en huisvest o.a. een museum en een heus vleermuizenreservaat! We fietsen langs het fort en worden meteen de weiden ingestuurd langs een kronkelend veldwegeltje, dat ons langs en over de Molenbeek brengt. Even verder vinden we manege Hippos aan onze rechterkant, de paarden stonden er mooi op een rij met de kop door de venstertjes. We dwarsen voorzichtig de Dendermondsesteenweg op weg naar Breendonk via het domein 'Steenbossen'.
We fietsen langs de Beenhouwerstraat naar het centrum en komen uit bij 'Vocar',PROOST! het vormingscentrum voor artistieke recreatie, gevestigd in het oud-gemeentehuis. Opvallend is de aanwezigheid van het gekende 'Duvel' bier in de tentoongestelde werken, niet toevallig, want schuin tegenover Vocar vind je Brouwerij Moortgat. Even verder fietsen we langs de kerk en de mooie pastorie om via de C. Verschaevestraat de Rijweg te bereiken, die ons langs het uitgestrekt industrieterrein naar Kalfort brengt. Hier bezochten we het prachtige Hof van Coolhem, historische gebouwen in een bos met omwalling, met oude boomgaard en mooie dreven.
We rijden verder tot de spoorlijn Puurs-Antwerpen, die we volgen langs het speciaal daartoe aangelegde fiets- en wandelpad. Aan je rechterzijde ligt het natuurgebied 'De Moeren', de naam spreekt voor zichzelf! Verderop belanden we aan het Hof ter Zielbeek, een schitterend bosgebied met wandelpaden. Ondertussen bevinden we ons in Ruisbroek, even voorbij de Caroluskerk zie je aan je rechterkant de Waterhoek, een monument met aanduiding van de hoogste waterstand na de overstroming van 1976. Daarnaast vind je de ingang naar de Lourdesgrot en de St-Karoluskruisweg. We vervolgen langs de dreef, steken voorzichtig de spoorweg over en belanden langs een nieuwe woonwijk in het centrum met de St-Katharinakerk, de oude pastorie met het monument 'De Redder', alweer een herinnering aan de grote watersnood.
We laten Ruisbroek achter ons en fietsen langs de dijk van het zeekanaal Brussel-Rupel en vervolgens langs het glibberige fietsspoor op de dijk van de Vliet, de grote boosdoener bij de overstromingsramp. Via de Kleine Amer en het dijkpad bereiken we de Grote Amer, pittig detail: tijdens het worstelen met de natuur op het dijkpad, zie je zowaar een anachronistisch McDonalds restaurant voor je opdoemen! Net voor de verkeerslichten waar we de N16 oversteken, maken we een klein ommetje langs houtbedrijf Peleman, een klein dorpje op zich. We rijden richting Puurs-centrum met als blikvanger de prachtige St-Pieterskerk, met het typische baroktorentje. Langs de St-Pietersburcht, alweer een fort van de Antwerpse fortengordel, en de watertoren, waar we rechtsaf rijden, langs de Vliet, om via de brug het natuurgebied Tekbroek met natuurleerpad door te fietsen. Even uitkijken om niet in de modder terecht te komen.
Verder fietsen we door landbouwgebied, Overheide en Achterheide genaamd, om via een zandweg het Arboretum te bereiken. Onderweg bemerken we het Heidemolentje, even verder gevolgd door jeugddorp Vijverbos, waar de Puurse jeugd zich naar hartelust mag uitleven. We dwarsen de Molenstraat en staan opnieuw oog in oog met ons vertrekpunt!

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA