START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

De Grote Stoveroute

27 km De Haan, Zuienkerke.

Deze rustige poldertocht brengt ons naar 'De Grote Stove', een gerestaureerde oude hoeve, thans omgebouwd tot taverne/restaurant met een mooie boerenbloementuin met vijver. Warm aanbevolen voor een lekkere verfrissing, al staat dit je natuurlijk volkomen vrij.

De tocht start aan de Marktstraat in De Haan, die al gauw overgaat in Wenduinsesteenweg. Volg deze tot vlak voor Wenduine. Aandacht! Aan vakantieverblijf Sun Parks verandert de naam Wenduinsesteenweg in Driftweg. Aan het einde van de Driftweg sla je RA de Duinenlaan in. De aanduiding Duinenlaan is niet zo goed leesbaar, het is de laan aan huisnummer 22.
Op het einde van de Duinenlaan ga je RA de Westhinderstraat in, deze gaat over in de Steenovestraat, die je volgt tot aan de Brugse Steenweg, op de hoek zie je bouwcentrum Desimpel. Draai RA en steek even verder de Brugse Steenweg over want het fietspad is aan de overkant van de weg. Volg deze baan tot je enkele honderden meters verder op je linkerkant het ommuurd kerkhof aantreft. Rij er naartoe, en neem links van de kerkhofpoort de Uitkerkestraat. Trap gezwind verder en geniet links van de duinen en rechts van de rustige polders. Waar de weg een T vormt, sla je RA. Bol nu verder tot je aan de Koeistraat LA kunt slaan. Wat verder is het aan de Y opnieuw links. Fiets rustig door tot even voorbij het kapelletje '1933'. Neem nu RA de Schaerebrugstraat en volg deze tot het einde, dwars door het dorpje Uitkerke en de nieuwe wijk rij je tot je aan de T RA de Blankenbergse Dijk kan oprijden.Deze dijk, vroeger Gentele genaamd, maakte deel uit van een dijkensysteem dat het achterliggende gebied moest beschermen tegen de al te opdringerige zee. Bemerk het mooie straatnaambord van de Kuiperscheeweg.
Even verder bereiken we het gehucht St-Jan-op-den-Dijk. Aan de rechterkant zie je de St Jakobskapel. Achter het gebouw bevindt zich een overblijfsel van een Duits geschut (WO I). We vervolgen de Blankenbergse Dijk om Zuienkerke te bereiken. Aan het kruispunt met de Nieuwe Steenweg zie je aan je rechterkant de kerk, sla RA en rij er naartoe. Het kerkje werd heropgebouwd in 1609, alleen de toren in de gevel is een overblijfsel van de 12de eeuwse Romaanse kerk. Blijf nu de Nieuwe Steenweg volgen tot je links de wegwijzer naar 'De Grote Stove' hoeve aantreft. Ben je toe aan een verfrissing, fiets er dan naartoe, zoniet vervolg de Nieuwe Steenweg. Weldra kom je aan een T, neem hier RA de Brugse Steenweg, richting Wenduine.
Aan de wijk Nieuwmunster Smisse zie je een wegwijzer 'De Haan 4 km', sla hier LA, de Prins Leopoldstraat in. Als je de wegwijzers volgt, kom je makkelijk terug in De Haan centrum.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA