START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Jan Primus route 2

42 km Haacht, Rotselaar.

Deze bewegwijzerde fietsroute werd samengesteld door de brouwerij HAACHT , gelegen temidden van een prachtig landschap dat een grote verscheidenheid vertoont. Een van de vele mooie vergezichten Weidse vergezichten wisselen af met bosrijke gebieden. Akkerlanden worden doorkruist met holle wegen. Historische gebouwen liggen her en der verspreid, en enkele unieke horecazaken zorgen voor aangename verpozingen. Brouwerij Haacht, die altijd al het recreatief fietstoerisme gesteund heeft en mee aan de wieg stond van "De Gordel", wil ons dit prachtig natuurschoon laten ontdekken met de fiets. Deze 42 km lange route kan men rustig op een halve dag afmalen. Ze loopt over dijken langs Dijle en Demer en doorkruist Rotselaar, het parcours is vlak. Op de stopplaatsen onderweg kan je rustig op adem komen, genietend van het gamma bieren en frisdranken van brouwerij HAACHT, alsook van lekkere streekgerechten. De route vertrekt aan het Brouwershof, Provinciesteenweg 10, Wespelaar.

Wij nemen eerst richting Haacht. Na 1 km rijden we LA richting Rijmenam en dan richting Keerbergen. Voor de brug over de Dijle nemen we het oeverpad rechts. Het oeverpad is een aarden weg, maar goed berijdbaar. Het volgt elke bocht van de rivier en biedt vooral aan de rechterkant een mooi uitzicht. In Werchter steken we de brug over en volgen de Dijle nu aan de andere kant. We zien hier de Demer in de Dijle stromen en volgen vanaf nu de Demer. Het pad is geasfalteerd en loopt door de zeer mooie natuur ver van alle drukte. We kruisen voorzichtig de baan die van Betekom komt, zo komen we op de ring in Aarschot.
Hier rijden we een klein stukje langs de ring en dan RA (aan garage Wittockx) het industriepark in. Als we stijgen om de spoorweg over te steken, nemen we een pad rechts en zo volgen we de spoorlijn Aarschot-Leuven tot aan het station van Gelrode. Moedermeule, Gelrode Daar rijden we een tunneltje onderdoor en zo komen we aan de steenweg Aarschot-Leuven. Die steken we over (gevaar!) en daar zien we reeds wegwijzers naar de windmolen. We volgen die en zo komen we bij "De Moedermeule", gebouwd in Mechelen in 1667 en in 1839 overgebracht naar de Hondsheuvel te Gelrode. Na een lange periode van inactiviteit werd de molen geklasseerd en in 1976 werd hij gerestaureerd, zodat er nu elke zondagnamiddag opnieuw op ambachtelijke wijze gemaald kan worden.
We keren terug tot op de Leuvense steenweg. Die steken we schuin links over en nemen de Begijnendijkse steenweg. We rijden over de spoorweg tot aan een rond punt. Hier rijden we links en komen op een rustige weg met na een paar honderd meter links van ons de spoorweg en rechts een bos met jammer genoeg nogal veel villa's. Op het einde ervan nemen we RA de Kerkhofstraat. Ongeveer 50 m nadat we de Schoolstraat gedwarst hebben, nemen we LA een doodlopende straat, die ook Kerkhofstraat heet. Op het einde van dit stukje straat is er een doorgang voor fietsers en voetgangers, die ons tot bij een meer, de Plas van Rotselaar brengt. In de zomer kan het hier behoorlijk druk zijn door de vele waterrecreanten. We rijden links omheen de plas. Aan het volgende kruispunt nemen we links en dan rechts, het bos in langs het Meanderspad. We rijden over een brug over de Demer en blijven rechtdoor rijden. Via de Veerpont en de Hamstraat komen we op de Varenstraat. Hier nemen we links. Deze baan blijven we volgen tot aan een rond punt voor Werchter centrum.
Hier nemen we LA de Nieuwbaan en zo komen we terug aan de brug over de Demer. Achter de brug rijden we RA en waar het oeverpad begint, blijven we deze baan volgen, de Hanewijk. Hier nemen we de 3de straat LA, de Weistraat. Zo komen we op de drukke Werchtersesteenweg. Deze steken we voorzichtig over en fietsen de Wijgmaalsesteenweg in tot we RA de Brugstraat indraaien. Deze volgen we tot aan de eerste T en hier draaien we RA. Zo komen we in het centrum van Wespelaar. Voorbij het dorpsplein nemen we rechts en dan links de Neerstraat. Zo bereiken we ons vertrekpunt, het Brouwershof.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA