START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Kettler-Maaslandroute

Met dank aan Marc Suy, die ons deze routebeschrijving bezorgde.

Praktische informatie: knooppuntenroute
Route :
Afstand : 41 km, waarvan 15 km autovrij
Afkorting: 22 - 25 - 24 - 46 - 49 - 48 - 44 - 47 - 45-richting 27 -centrum Maaseik -25 - 22 (34.5 km)
Reliëf : vlak
Kenmerk: route met afwisselend landschap langs de Maas en de Zuid-Willemsvaart.

Startplaats: De auto laat u best achter.
U vertrekt best aan het dagstrand De Steenberg van Marec in de jachthaven 'De Spaanjerd' (Ophoven-Kinrooi). Marec is een volwaardig inrijpunt op het fietsroutenetwerk. U kunt er fietsen(Kettler cityshopper) huren en vindt er een fietsenstalling, een herstelplaats, douches en een fietscafé waar u ook de nodige fiets- en toeristische informatie vindt. De auto laat u best op de ruime parking bij het fietscafé.

Hoe bereikt u Marec ?
U rijdt vanuit Maaseik naar Kinrooi-Ophoven. Aan de kerk van Ophoven slaat u af richting Marec

Korte routebeschrijving
De Kettler-Maasland-route doorkruist de gemeenten Kinrooi, Maaseik en Dilsen-Stokkem. U vertrekt in de jachthaven 'De Spaanjerd' voor een tocht over rustige, vaak autovrije fietspaden en landelijke wegen. Van op de Maasdijk kijkt u uit over een open weidelandschap, bezaaid met kleine, pittoreske dorpjes. De uiterwaarden van de Maas vormen een ongerept natuurgebied. Maaseik is de belangrijkste culturele attractie op uw route: bewonder er de herenhuizen op het marktplein of stap even af voor een terrasje of een museumbezoek .Dan rijdt u verder naar Dilsen, waar u via het jaagpad van de Zuidwillemsvaart terugkeert naar Maaseik

Waar u op de Kettler-Maasland-route best even halt houdt ziet u hier onder:
De belangrijkste bezienswaardigheden worden aangeduid met cijfers; letters verwijzen naar fietscafés en fietsverblijven.

Spaanjerd

VAN KNOOPPUNT NAAR

1. Jachthavens De Spaanjerd (Ophoven) en Heerenlaak (Maaseik)

De best uitgeruste jachthavens van West-Europa, sinds 1980 uitgebaat door vzw Marec. U kunt hier tal van watersporten beoefenen, onder meer zeilen, kajakken, surfen of roeien . Wie het liever iets kalmer aan doet kan lekker luieren op het dagstrand.

A. Aen 't wit paerd

Toen paarden nog de schepen trokken, was deze herberg een rustplaats voor de schippers én paarden. Nu is het een moderne herberg met ruim terras.

2. Maasplassen

De Maasplassen ontstonden vanaf de jaren '50, toen men in het Maasland aan grindwinning begon te doen. Na de ontgrinding werden de Maasplassen uitgebouwd tot watersportcentra, natuurreservaten of landbouwgebieden.

3. De Grensmaas

Ooit een drukke waterweg, nu een ongerept natuurgebied. Sinds de aanleg van de Zuid-Willemsvaart wordt de Grensmaas tussen Lanaken en Maasbracht niet bevaren. In de zomer is de waterstand vaak zo laag dat je de maasbedding te voet kan oversteken. In de winter daarentegen staat het water zo hoog dat het regelmatig over de zomerdijken stroomt en de Maas een indrukwekkende rivier wordt

4. Voetveer 'De Walborgh'

Zin om het fietsroutenetwerk in Nederlands-Limburg te verkennen? Steek dan de Maas over met het voetveer 'de Walborgh'. Open van 1/5 tot 30/9 alle dagen van 11u tot 20u. Van 1/7 tot 31/8 van 10u tot 21u. Prijs: enkele overzet volw. 1 €, kind 50 c€.

B. De Sjeiven Dorpel

Gezellig terras op de route. Waterrecreatie, speel- en zitweide aan de Maas. Vijf modern ingerichte appartementen voor 4 tot 6 personen

C. Kampeerverblijfpark De Leeuwerik

Mooi gelegen camping langs de Maas in het rustieke dorpje Aldeneik.

VAN KNOOPPUNT NAAR

5. Aldeneik

Maaseik ontstond in de Middeleeuwen op de plaats waar nu het rustige dorpje Aldeneik ligt. Volgens de legende bouwden Adelhard en Grinnara er een klooster voor hun dochters Harlindis en Relindis. De dochters wilden ook een kerkje bouwen en gingen daarbij zelf op zoek naar keien voor een bloemenmozaïek. Omdat hun vader hen verbood zelf te werken verstopten Harlindis en Gerlindis de keien in hun schort. Toen vader hen vroeg wat er in hun schort zat, antwoordden ze: "rozen". De maaskeien bleken inderdaad in rozen veranderd te zijn. Om de 25 jaar worden de Harlindis en Relindis feesten gevierd.

6. Sint-Annakerk (Aldeneik)

Prachtige Romaans-gotische pijlerbasiliek. Eén van de weinige kerken waar de houten zoldering van de middenbeuk bewaard bleef. Met opvallende muurschilderingen uit de l4de eeuw. Open van mei tot september, om de 2 weken op zondag rondleiding van 15 tot 17u.

D. Aldeneikerhof

Romantisch en gezellig hotel met zicht op de Sint-Annakerk. In het restaurant kunt u heerlijke streekgerechten proeven (fietshotel 2000)

7. Markt van Maaseik

94 Lindebomen omzomen het marktplein van Maaseik. Centraal staat het standbeeld van de gebroeders Van Eyck. Op de vier hoeken ziet u indrukwekkende pompen uit 1742. De herenhuizen op de markt zijn gebouwd in Maaslandse renaissancestijl en dateren uit de I7de en l8de eeuw. Opvallend is ook het stadhuis in de klassieke stijl van de Hollandse herenhuizen. Een bezoekje aan het Museactron (met de oudste privé apotheek van België), de Van Eycktentoonstelling en de maquette "Maaseik anno 1672" lonen beslist de moeite. Op de markt bevindt zich de dienst voor toerisme. Stadhuis, Markt 1, 3680 Maaseik, tel. (089)5663 72, fax (089) 566023.

E. Café De Beurs

Gezellig terras aan de markt. Er zijn snacks te verkrijgen en er kunnen groepen ontvangen worden.

VAN KNOOPPUNT NAAR

8. Standbeeld van de vlooienkoning

Dit geschenk van de carnavalsvereniging H. Wammes aan de stad verwijst naar de legende van de Heilige Wammes, een middeleeuwse landloper. Toen hij even sliep, bewoog zijn wambuis. Een mirakel, dachten de Maaseikenaars, en ze besprenkelden het wambuis met wijwater. Toen ontdekten ze dat vlooien het wambuis deden bewegen

VAN KNOOPPUNT NAAR

9. Sint-Gertrudiskerk (Heppeneert)

Heppeneert, een pittoresk gehucht van Maaseik is een belangrijke bedevaartplaats van O.L. Vrouw van Rust. Bezoek er beslist de Sint-Gertrudiskerk, een neoromaanse kerk uit 1872. Opmerkelijk zijn de laatgotische beeldengroep O.L. Vrouw van Rust en St Jan (± 1500) en de vele votieftegels van bedevaarders.

VAN KNOOPPUNT NAAR

10. Bichterweerd

De uiterwaarden liggen tussen de Maas en de winterdijk en vangen bij hoog water overtollig water op. In Bichterweerd te Rotem wordt in uiterwaarden intensief grind ontgonnen.

11. Veer Rotem

Een van de vier veren waarmee u de Maas kunt oversteken naar het fietsroutenetwerk in Nederlands-Limburg.. Open van 1/05 t.e.m. 15/09 alle dagen 9 tot 20u. Van 1/7 t.e.m. 31/08 alle dagen van 10 tot 21u. Prijs: enkele overzet volw 0.75 € kind -12 gratis

12. De Wissen

Als u bij knooppunt 49 de route verlaat en 2 km in de richting van knooppunt 50 rijdt, bereikt u het bezoekerscentrum De Wissen. In dit leuke doe-museum maakt u kennis met de Stokkemse vlechtkunst en met de fauna en flora in het Maasgebied. Open:van 01/04 tot 30/09: 9u-12u en 13u30 - 18u (ma.t/m vr) en 14u-18u (za/zo). Van 01/10 tot 31/03: enkel zo. van 14u tot 18u.

F.De Wissen

Gezellig fietscafé met terras aan de Maas. Snacks te verkrijgen. Ruimte voor groepen.

VAN KNOOPPUNT NAAR

13. Wandelgebied Oude Maas (Dilsen)

Door de eeuwen heen verschoof de Maas geleidelijk naar het oosten. Waar vroeger de Maas stroomde, ligt nu een prachtig wandelgebied met bewegwijzerde wandelroutes van verschillende afstanden. Dit wandelgebied maakt deel uit van het wandelwegennetwerk in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. De oude bed- ding van de Maas is nog zichtbaar en wordt de Oude Maas genoemd. De wandelkaart 'Centrale Maasvallei' met wandelgebied Oude Maas is te koop bij de WY-kantoren in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

14. Oude Toren (Dilsen)

Mergeltoren uit 1541. Tot 100 jaar geleden lag hier het centrum van Dilsen.

15. Kasteel 'Ter Motten'(Dilsen)

Gebouwd in 1725 en huidig stadhuis van Dilsen. U kunt het kasteel en het park bezoeken.

G.'t Brökhôes

Café met ruim terras aan de Zuid-Willemsvaart op knooppunt 48.

VAN KNOOPPUNT NAAR

16. Zuid-Willemsvaart

U volgt nu het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart. Al tijdens de Spaanse bezetting droomde men van een verbinding tussen Rijn, Maas en Schelde. Napoleon liet een eerste stuk van de Zuid-Willemsvaart graven in 1803. De werken lagen vervolgens stil tot 1815. In dat jaar pikt Koning Willem van Nederland de draad weer op om de vaart in 1826 te voltooien.

17. Bunkers uit WO II

In de jaren dertig werd een verdedigingsgordel van bunkers langs de Zuid-Willemsvaart gebouwd. Tevergeefs echter: de Duitse troepen vlogen 's nachts met zweefvliegtuigen geruisloos over de verdedigingslinie. De bunkers waren omsingeld en werden snel veroverd.

VAN KNOOPPUNT NAAR

18. Bergerven

Ooit een grindwinningsgebied, nu een 125 ha groot natuurgebied. De 3 waterplassen lokken diverse soorten watervogels. Het schermbos op de oevers werd aangeplant, maar de bos- en heidebegroeiing aan de rand is oorspronkelijk. Uitgebreide fauna en flora.

19. 't Eilandje

Gelegen tussen de Zuid-Willemsvaart en één van de oude armen van de vaart. Veel oude kanaalarmen zijn door hun rustige ligging uitgegroeid tot broedplaatsen en natuurlijke biotopen.

VAN KNOOPPUNT NAAR

20. Klaaskensmolen
Klaaskensmolen
Prachtig gerestaureerde voormalige olieslagmolen uit 1548. In 1916 uitgebreid met een houtzaagmolen, de enige op waterkracht in Vlaanderen. Bezoek ook het voormalige bakhuis, waar een audio-visuele presentatie u kennis laat maken met de molens aan de Bosbeek.
Open : van april t.e.m. september za en zo van 13 tot 17u. In juli en augustus iedere dag van 13 tot 17u.

21. St-Lambertuskerk

Gotische kerk van eind l5de eeuw met prachtige beeldencollectie en recent gerestaureerde plafondschilderingen.

22. Neermolen

Al in 1330 vermeld in geschriften. De abdis van Thorn gebruikte de Neermolen als banmolen: alle inwoners van Neeroeteren waren verplicht hier hun graan te malen. Sinds de restauratie in '94-95 weer maalvaardig. Zelfde openingsuren als de Klaaskensmolen.

23. Lourdesgrot

Imitatie van de grot van Lourdes, gebouwd in 1932.

H. Hoeve Moskou

Grotlaan 145,3680 Maaseik, (089)867161.
Gerenoveerde boerderij in de Bosbeekvallei. Vlakbij de natuurreservaten Den Tösch en Jagersborg. Verhuur van 1 appartement voor 6 personen.

VAN KNOOPPUNT NAAR

24. Siemkensheuvel

Restant van een duin gevormd tijdens de ijstijd. De noorderwind vormde toen duinen in de zanderige bodem van Wurfeld.

25. Wurfeld

Klein gehucht van Maaseik. Ooit waren hier uitgestrekte moerassen en wilgenstruwelen. De naam Wurfeld betekent 'wilgenveld'.

I. Kasteel van Wurfeld

Rustig gelegen kasteelhotel in een mooi park met vijver. Rust even uit op het gezellige terras of ga heerlijk dineren in het restaurant in de wintertuin.

VAN KNOOPPUNT NAARNAAR

EINDE

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA