START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Krekenfietstocht

16, 17, 33 km Meetjesland

Krekengebied, Meetjesland Het krekengebied in het Meetjesland is een streek die enkele eeuwen geleden gewonnen werd op de zee. Een ingewikkeld systeem van dijken resulteerde in vruchtbaar land en in een eigenaardig en uniek landschap. Kreken, wijdse landschappen, grote hoeven, kerkjes, rust en natuur zijn er te verkennen.

Vanaf de expressweg Antwerpen-Kust N49, neem je de afrit Kaprijke-Watervliet, en volg de richting Watervliet-Breskens tot je net voor het gele aanwijzingsbord 'Watervliet', linksaf de richting Eeklo tot Bentille. De fietstocht beschrijft twee lussen van resp. 16 en 17 km, die aansluitend of apart befietst kunnen worden. Klik hier voor een kaartje.

Deel 1 (16 km)
We vertrekken aan de wijk Bentille en volgen de Bentillestraat tot de Kerselaerstraat, op het kruispunt met de N456 gaan we RD tot in de Heistraat. Neem eerste LA (met verkeersbord 'zachte berm'), aan kruispunt RA-Braamdijk tot T, hier ga je LA-Christoffelpolder. Na de brug over het Leopoldkanaal (1848 tot 1854) gaan we LA-Wilhelmusstraat, die we blijven volgen tot in de Kloosterstraat. Komende uit de Kloosterstraat nemen we RA-Stee, draaien rond het plein en volgen even de N456 richting Gent.
De gothische kerk van Watervliet (1539) noemt men de 'Kathedraal van het Noorden'. Na 30 meter RA-Calusstraat, bijna op het einde vindt je een picnicplaats, en volgen tot aan de 'Roste Muis' (lijkt wel een oudheidkundig museumpje), hier LA-Drijdijk en vervolgens RA-Houtlanddijk. Vervolg RA-Hoge straat en neem de eerste LA richting kerk. LA St-Jansstraat volgen tot over de brug aan het Leopoldkanaal, net over de brug neem je LA Riethul, draai voorbij het brugje de eerste RA (zonder naam), aan T, LA om vervolgens de eerste RA-Kerselaerenhoek te nemen, ga RA en je bent opnieuw in de Bentillestraat.

Deel 2 (17 km)
Vanaf de Bentillestraat neem je de Graafjansdijk (in de 14de eeuw een zeedijk tussen het Zwin en omgeving van Antwerpen), aan het kruispunt RD (St Jansstraat dwarsen) en volgen tot T Bentillekreek (wijk bisdom) aan wegensplitsing tweemaal rechts aanhouden, zo kom je in de Zonnestraat, aan de Bentillekreek links meedraaien tot aan het kruispunt, ga hier RA-Beoostereedepolderdijk. Over de brug van het Leopoldkanaal RD blijven volgen, aan T LA volgen tot aan de Vlamingstraat die je LA oprijdt, neem dan de tweede RA (zonder naam) voorbij de kreek 'Draaiput' en net voor het bord 'St Margriet'. De kreek volgen tot aan T, RA-Langeweg, na 100 m de Langeweg RD blijven volgen en dan de eerste RA nemen. Volg een tijdje de bordjes 'Gentse Krekenroute' (steeds RA en de kreek volgen). Op het eind van een recht stukje weg zie je een T, ga LA, volgende kruising RA-Hontseindestraat volgen en opnieuw RA-Groenstraat (zeer korte bocht).
Aanduiding 'Smokkelroute' volgen tot aan kruispunt, hier LA draaien 'Landbouwleerpad', voorbij de Roeselaerekreek, de grote weg dwarsen en Schuin RA de dijk Boerekreek oprijden. Bij het afdalen van de dijk op T LA en de weg blijven volgen tot de eerste LA (zonder naam). Meikenshoek volgen tot aan het Leopoldkanaal, LA tot aan de brug, het kanaal oversteken en de St Jansstraat volgen tot Bentille.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA