START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Mefigo 2000

NB 50 km Mechelen en grote omgeving.

De Mechelse fietsgordel is een jaarlijks terugkerend fietsevenement dat eind september wordt gereden. Wij kozen voor de 50 km route, al worden er ook andere afstanden aangeboden.

Je vertrekt op de Grote Markt van Mechelen, hier zijn zoveel bezienswaardigheden, dat het ons echt te ver zou leiden om erover uit te weiden. Een bezoek aan historisch Mechelen verdient zeker een aparte uitstap.
Beiaardschool, Mechelen Klim nu echter op je fiets en verlaat de Grote Markt via de Frederik de Merodestraat, sla aan de beiaardschool en -museum LA de Sint-Janstraat in en aan het einde hiervan RA de G. de Stassartstraat. Kies vervolgens LA de K. de Deckerstraat en vervolg RD in de Nieuwe Beggaardenstraat, sla La de Nonnenstraat in en bewonder enkele mooi gerenoveerde begijnhofwoningen, voor je RA de drukke Guido Gezellelaan oprijdt. Fiets via het fietspad naar de verkeerslichten toe, steek de baan over naar het McDonaldsrestaurant en ga enkele tientallen meter langs het voetpad tot je de rechter Dijle-oever kan opfietsen. Volg deze oever onder de bruggen van de E19 door, tot je aan de volgende brug RA het fietspad naast de berm kan oprijden, volg dit pad door het industrieterrein, RD aan het eerste kruispunt, de Blarenberglaan in. Volg deze weg langs de waterski-vijver Battenbroek (een oude zandwinningsput) tot aan de taveerne, waar je RA Battenbroek indraait.
Onmiddellijk voorbij de brug waar je onderdoor fietst, kies je nogmaals RA de Spildoornlaan. Je fietst langs nog meer vijvers aan je linkerkant tot de weg door de weiden kronkelt om zo de Emmaüsdreef te bereiken, een kasseistrook tussen de statige lindebomen. Neem de 1ste straat LA, de rustige Oude Baan om in het centrum van Walem RD te vervolgen op de Koning Albertlaan. Fiets niet de brug over de Nete op maar kies rechts daarvan het kasseistrookje, de E. Engelsstraat, dat je op de Netedijk brengt, rij deze RA op, richting Duffel. Geniet van de prachtige natuur tot je net voorbij de spoorwegbrug RA het boswegeltje inslaat dat uitmondt in de Stormschranslaan. Volg deze tot het einde, aan de T draai je even LA de Mechelse baan op, om even verder RA de Vareweg in te rijden. Je fietst hier door landbouwgebied op de grens van Duffel en Sint-Katelijne-Waver, met grote serrecomplexen, akkers en weiden. Neem aan de T LA de Duffelstraat, dan RA de Pompeloerestraat, sla aan de T LA de Duffelse steenweg op tot je RA de Kleuterstraat kan inrijden. Draai vervolgens aan de T LA de Lintseheide op, aan de T kies je RA de Hoogstraat, die verder overgaat in de Beukheuvel.

Deze beide straten zijn zeer drukke wegen, die je kilometerslang moet volgen en eigenlijk niet thuishoren in een recreatieve fietsroute. We gaan dan ook zelf uitkijken of we een gepast alternatief kunnen vinden, dat we ten gepaste tijde hier zullen toevoegen.

De Beukheuvel brengt ons op grondgebied Koningshooikt (Jut in de volksmond), waar we net voorbij taveerne de 'Seats' voorzichtig de baan dwarsen om even LA en dan RA Zoetewei op te rijden, fiets deze ten einde, ga even LA op de Lierbaan en dan RA in de Peter Michielslei. Sla RA de Stompaarshoek in en merk hoe het landbouwgebied steeds meer overgaat in boomkwekerijen op het grondgebied van Beersel/Putte. Kronkel mee met de Stompaarshoek tot aan de T, fiets hier LA de Bredestraat in. Aan de T neem je RA de Berlaarbaan, tot de T, waar je opnieuw RA de Houwstraat inrijdt tot de kruising met de Mechelbaan, waar je even naar links, schuin RD de Hoogstraat vindt. Fiets de 1ste LA de Rijmeesterstraat in, en hier neem je de 2de RA de Esdoornstraat, aan de T ga je LA Augustijnenlei in, aan de volgende T RA de Vogelstraat. Fiets de 1ste LA de Zag in, die wat verder van naam verandert in de Preterij, volg RD, dwars de Schriekse steenweg en fiets RD de Paardenstraat in. Bemerk hoe de bebossing geleidelijk toeneemt, we naderen immers Rijmenam.
Volg de haakse bocht naar rechts in de Paardenstraat tot je RA de Langendijk vindt en sla vervolgens LA de Wolzakken in. Fiets nu lange tijd RD, dwars de Leuvense baan, RD de Plasstraat, RD de Marterstraat en RD de Oude Booischotsebaan in. Fiets deze baan ten einde en rij LA de Harentstraat in, aan de T RA de Oude Schrieksebaan, aan de volgende T RA de Rijmenamse steenweg en sla dan de 1ste LA, de Gezonde Luchtlaan in. Je fietst nu langs de villawijken van Rijmenam/Bonheiden. Rij RA de Bergen in, volg RD de Boeimeerstraat en kies aan het kruispunt RA de Koningin Astridlaan, aan de T LA de H. Consciencelaan, vervolg de 1ste RA de Van Uytvenlaan en ga RD de Schommen in. Aan de T LA de Schoolstraat infietsen en de 1ste RA, de Korte Hondshoek inrijden, aan de T even RA en onmiddellijk LA de Tuytgenlaan in. Volg RD de Kleine Heidelaan, dan de 3de LA, de Schallenberghlaan, aan de T LA de kronkelende Boerenkrijglaan volgen om aan de volgende T RA de H. V. Den Reecklaan te bereiken. Aan het eerste kruispunt LA de Guldensporenlaan infietsen en volgen tot je tegenover het Maria kapelletje RA de Muizenhoekstraat inrijdt die je naar Muizen brengt, aan je rechterkant fiets je voorbij het natuurreservaat 'Mechels Broek', even verder kan je kennis maken met de vzw 'Natuurreservaten' die het gebied beheren.
Aan de Dijle fiets je RA de brug over, volg de Brugstraat ook in de haakse bocht naar rechts, om de 1ste LA, de Magdalenasteenweg in te rijden. Beklim vervolgens de Statieberg en steek de spoorweg over om opnieuw af te dalen naar de verkeerslichten toe, ga heel even LA om dan schuin RA de Plankendaalstraat in te rijden. Neem hier de 1ste RA, de Rateaulaan, vervolgens aan de T LA de Lotelingenstraat volgen tot je de dijk van het kanaal Leuven-Mechelen RA kan oprijden. Blijf de dijk van het kanaal volgen tot aan de 2de brug, waar je RA naar de Brusselpoort rijdt en vervolgens voortdurend RD aanhoudt om opnieuw op de Grote Markt te belanden.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA