START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Netelandroute

44 km Lier, Duffel, Koningshooikt, St-Kat-Waver, Walem, Mechelen

Deze schitterende fietsroute biedt voor elk wat wils, afwisselend fiets je door de prachtige natuur, er is aandacht voor een mooie brok cultuur en je rijdt door uitgestrekte landelijke gebieden. De route is volledig vlak en zeker geschikt voor recreatief fietsen in gezinsverband.

De waterskivijver van Battenbroek We zijn deze route gestart aan de Battenbroek waterskivijver ter hoogte van taverne de Battenbroekhoeve. Indien je de route wenst in te korten tot 35 km, kan je dit gedeelte overslaan en starten aan de Netebrug in Walem, neem de rechterdijk van de Nete richting Duffel. Van de Battenbroekhoeve rijden we richting industrieterrein Mechelen-Noord, waar we net voorbij kantoormeubelen Bulo een Netelandroute bordje vinden dat ons de weg wijst naar de dijk van de Dijle, deze volgen we rechtsaf. Aan onze rechterkant fietsen we langs de waterskivijver, om, genietend van de mooie natuur, al vlug het Zennegat te bereiken. Het pad langs de Dijle gaat bijna ongemerkt over in het dijkpad van de Nete. Geniet met volle teugen van de enig mooie omgeving tot we de brug in Walem bereiken, hier steken we voorzichtig de drukke baan Antwerpen - Mechelen over, om aan de overzijde onmiddellijk links voor de huizenrij opnieuw naar de Netedijk te fietsen.
We volgen de dijk verder richting Duffel en bemerken een langwerpig waterspaarbekken, afgezoomd met de prachtig bloeiende duinroos. We bereiken een oude ijzeren spoorwegbrug, wie er zin in heeft, kan hier veldrijder spelen en met de fiets in de hand de brug oversteken om aan de overkant de dijk te vervolgen. Je kan echter net zo goed rechtdoor de dijk vervolgen en aan de volgende brug voorzichtig de drukke baan Lier - Duffel - Mechelen en de brug oversteken om de Netedijk te vervolgen. Hof van Ringen Aan de linkerkant zien we de karakteristieke torentjes van het Duffelse gemeentehuis alvorens door een ruiger natuurgebied opgeslokt te worden. Tot we plots oog in oog staan met het 'hof van Ringen' met zijn imposante zuilengalerij, in het voorjaar krijg je de prachtig bloeiende Rhododendrons er gratis bij. Enkele rustbanken op de dijk geven ons de kans even te genieten van al deze schoonheid.
We vervolgen onze route en zien voor ons Lier opdoemen, via een oversteek rijden we de bebouwing binnen en komen uit aan het pittoreske Lierse begijnhof, altijd een wandelingetje waard, en vervolgens op het Zimmerplein en de historische Zimmertoren, de vele terrasjes recht tegenover de toren liggen er uitnodigend bij, tenminste als je een stoel kan bemachtigen! Rechts voorbij de Zimmertoren draaien we de brug op en vervolgen onze weg langs de Neteboord en even later langs het Netekanaal tot aan het sluizencomplex, waar we de Dijken voorlopig verlaten om door landelijk gebied opnieuw richting Mechelen te rijden. Even moeten we de grote baan volgen om dan RA richting Eusten te fietsen. We rijden hier door agrarisch gebied, langs enkele kapelletjes om al vlug een verrassend mooi bos te ontdekken met hoofdzakelijk eikenbomen. Wat verder duiken de eerste serres op in het landschap naast groene weiden en uitgestrekte akkers, omzoomd met grillige knotwilgen. Langs Donderheide bereiken we de viswaters en de taverne-restaurant van het oude Fort van Koningshooikt. Het terras aan het water nodigt uit tot een verfrissing, eventueel zelfs een etentje (Tel: 015/321239).
Geniet van de landelijke rust! We fietsen Donderheide verder af tot aan de T-splitsing, alhoewel hier een aanwijzingsbordje ontbrak (mei 2001), rijden we RA. We genieten van de rustige wegen door dit uitgesproken landelijk gebied, zien in de verte de 'torekes' van O-L-Vrouw-Waver, om via St-Kat-Waver opnieuw in Duffel te belanden. Wees voorzichtig bij het oversteken van de drukke baan. We fietsen langs weilanden en lapjes bos tot een eiken- en beukendreef ons langs het waterspaarbekken van de Antwerpse Waterwerken brengt, bezoek is hier mogelijk op zondag! Een smal pad links van de ingang brengt ons opnieuw op de Netedijk, die we LA volgen, opnieuw onder de ijzeren spoorwegbrug. Even verder, net voorbij de oude spoorwegbedding waarvan de overblijfselen nog te zien zijn, verlaten we LA de dijk, om langs een beschaduwd pad, dat we RA blijven volgen, de ruines van de voormalige abdij van Rozendaal te bereiken. Het best bewaard gebleven is het indrukwekkend classicistisch poortgebouw (1777). Heerlijk fietsen langs dit bospaadjeAls je naar binnen onmiddellijk rechts neemt kan je even de dorst lessen in 't Hoeveke. Via het bospaadje komen we bij de bebouwing als we het centrum van Walem naderen. Op het einde van de Weverstraat, aan de voet van de Netebrug, steken we voorzichtig de drukke baan over en fietsen rechtdoor op de met groen omzoomde weg. Even verder passeren we op onze rechterkant de heli-haven van voormalig motorcrosser Eric Geboers, om opnieuw bij ons vertrekpunt terecht te komen, de Battenbroekhoeve, waar een verfrissing en een snack je deel kan worden.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA