START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Nevellandroute

50 km Nevele.

Met medewerking van de toeristische dienst van de gemeente Nevele.

De bewegwijzerde route brengt een mengeling van natuur en cultuur langs de mooiste plekjes van de zes Nevelse gemeenten. Vanuit het centrum van Nevele fietsen we via het landelijke Poesele naar het beschermde centrum van Hansbeke. Idyllische wegen leiden naar het kastelendorp Merendree. Van het aardbeiendorp Landegem gaat het langs akker- en weilanden en via de groene kasteelsite van Crombrugghe in Sint-Martens-Leerne (Deinze) naar Vosselare met de gemeentelijke visvijver "De IJsput". Een ware ontdekkingstocht door een eerder onbekende streek!
Een mooie en leerrijke folder met een volledige beschrijving en overduidelijke kaart (Ä1,86) is verkrijgbaar bij de gemeentelijke Informatiedienst, Cyriel Buyssestraat 15, 9850 Nevele, tel. 09 321 92 15 - fax 09 321 92 99, e-mail regina.demeyer@publilink.be, op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Sint-Mauritiuskerk, Nevele Uitgelezen startplaats is de Markt van Nevele met de Sint-Mauritiuskerk met 17de eeuws koorgestoelte, communiebank en lambrizering. Bemerk ook herberg "De Roos" (1547) met rococo deuromlijsting. Verlaat de markt langs de Cyriel Buyssestraat. Links van de kerkingang vindt je achter de inrijpoort een 19de eeuws klooster, thans flatgebouw. Verder aan de overzijde staat het voormalig woonhuis van, natuurlijk, Cyriel Buysse, overbekend schrijver. Via Kerrebroek fietsen we langs een prachtig neoclassicistisch herenhuis (1852) met landschapstuin, gelegen op de hoek met de Graaf van Hoornestraat.

Langs Nieuwe en Oude Kerkstraat fietsen we het landelijke Poesele binnen, dat zijn naam ontleent aan de Poekebeek. Bewonder het houtsnijwerk en het 19de eeuwse orgel in de Laurentiuskerk. Via Beentjesstraat, de kronkelende Braamdonk en Axeldamstraat fietsen we langs de bossen van het Veldeken, we steken de autoweg E40 over en vervolgen in de Boerestraat over hobbelige kasseitjes naar de Driesstraat met het 19de eeuwse neogotische kapelletje van O.L.V. van Zeven WeeŽn. Langs de Reibroekstraat en de veldweg rechts komen we aan de spoorlijn Brussel-Oostende, die we rechts volgen tot aan de overgang, die we dwarsen.

Zo belanden we in Hansbeke-dorp Oud Gemeentehuis met de opvallende peervormige spits van de Sint-Petrus en Pauluskerk. Op het door lindebomen omzoomd kerkpleintje bevindt zich een middeleeuwse schandpaal. Tegenover de kerk zie je de 17de eeuwse herberg "Onder de Toren", waar vroeger het gemeentehuis een onderkomen vond. Opvallend voor Hansbeke zijn de vele blauw-wit geschilderde hoeven en woningen, deze kleuren verwijzen naar Graaf Baudouin, kasteelheer van Bousies-Borluit. Langs een smal kerkwegeltje, rechts van de kerk, en de Kerkakkerstraat draaien we rechts de Melkerijstraat in. Een prachtige lindendreef rechts leidt naar het kasteel. Een veldwegel langs de spoorlijn en een dreef rechts brengen ons via de achterzijde van het kasteel in de Warandestraat met zijn talrijke typisch blauw-witte hoevetjes. Over de Schipdonkbrug, waar we even halt houden om het prachtig zicht op de kruising van het Schipdonkkanaal en het kanaal Gent-Brugge te bewonderen, fietsen we langs een klein stukje drukke Veldestraat en een veel rustiger veldwegeltje naar, hoe kan het anders, kasteel Velde.

Kastelendorp Merendree telt niet minder dan 5 kastelen op zijn grondgebied.Kasteel van Merendree Kasteel Velde (16de - 18de eeuw) is omgeven door een prachtig park met vijver. Langs de Gerolfsweg bereiken we een smal kerkwegeltje, het Hammeken. Rechts, verscholen in een mooie tuin ligt Gerolfswal, een 18de eeuwse omwalde pastorie. Even verder zien we de Sint-Radegundiskerk, binnen vinden we enkele mooie houten heiligenbeelden en waardevol meubilair. Langs de Dreef rijden we links de Veldestraat in. Hier vinden we twee kastelen: Ter Wallen (omstreeks 1800) en het 17de eeuwse Merendree, een prachtig neoclassicistisch kasteel in een park aangelegd naar Engels model. Via Langenakker, Biezenstraat en Ooststraat krijgen we een mooi uitzicht over de vallei van de Oude Kale met enkele van de meest waardevolle natuurgebieden in Nevele.

O.L.V. van Zeven WeeŽnWe vervolgen onze route richting Landegem. Aan de Poeldendries vinden we het 19de eeuwse kasteel Poeldendries, gelegen in een prachtig domein in Engelse landschapsstijl. Naast het kasteel bevindt zich een barok kapelletje (17de eeuw), net zoals dat van Poesele toegewijd aan O.L.V. van Zeven WeeŽn. Links van de kapel volgen we een veldwegeltje naar het dorpscentrum met de Sint-Blasiuskerk. We fietsen de Vosselarestraat en linksaf de Veldbloemlaan in. Op de hoek bevindt zich het "Soete Beese" monument, Landegem is immers een uitgesproken aardbeiengemeente. (Met dank aan Catherine en Wouter van de informatieve pagina over Nevele, voor het gebruik van deze link, info, en foto's.)

We laten Landegem achter ons via de Vosselarestraat en Westhoek en genieten van het uitzicht over de weidse akkers, omgeven door knotbomen en houtkanten, tot we de Meirebeek kruisen. We fietsen rechtsweg naar een beukendreef die leidt naar het monumentale kasteel van Crombrugghe. Dit oorspronkelijk 17de eeuws kasteel is omgeven door een groot domein met bos, aangelegd park en vijver. Op de hoek van het domein staat de Sint-Antoniuskapel (1872) ter nagedachtenis van ťťn van de kasteelheren. Bemerk de hoeven met rood-wit geschilderde luiken, de kleuren van de eigenaar van het kasteel, alvorens in de Lagestraat te belanden.

IJsputAan de linkerkant staat de hoeve Pastoorshoek, genaamd naar de wijk met de oude pastorie van Vosselare, die we iets verder aan de rechterkant vinden (17de eeuw). Via de eerste landweg links fietsen we naar de gemeentelijke visvijver "IJsput", ontstaan door twee bestaande poelen te verbinden en te verdiepen. We fietsen verder langs de Meirstraat en bereiken zo het Hof ter Mere of kasteel van Vosselare (14de eeuw) met een merkwaardige ijskelder, zeg maar een primitieve diepvriezer. We vervolgen de Meirstraat tot aan de Kouterstraat en zien voor ons in de verte het Poortakkersgoed (16de eeuw), een prachtige hoeve. We rijden verder tot in de dorpskern met de Sint-Eligiuskerk (oorspronkelijk 11de eeuw). Via de Biebuyckstraat verlaten we Vosselare richting Nevele.

We fietsen langs De Akker en de Van der Cruyssenstraat tot bij het streekmuseum Rietgaverstede, de schatkamer van de Nevelse geschiedenis, van de prehistorie tot het eind van de 20st eeuw. Open elke zondag van mei tot september, van 14.00 tot 18.00 uur. Verder gaat het over de Poekebeek tot aan de Markt in Nevele, meteen het eindpunt van de kennismaking met het prachtige Nevelland.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA