START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Polderdorpenroute

NB 45 km De Haan, Vlissegem, Klemskerke, Stalhille, Houtave, Meetkerke, Nieuwmunster.

Deze heerlijke fietstocht langs rustige wegen door het polderlandschap brengt ons langs schilderachtige dorpjes.

We staan aan het tramstation van De Haan, we steken de grote baan over richting Stationstraat en rijden deze in tot Immo-Belgium, waar we LA de Grotestraat indraaien. Vlissegem Aan de witte hoogspanningscabine slaan we RA Warvinge in. Voor ons zien we de kerktoren van Vlissegem, draai hier RA Dorpplaats in. De oude dorpskern werd reeds vermeld in de 10de eeuw. Waar de lantaarnpaal in het midden van de weg staat slaan we LA en rijden naar de kerk toe, waar we LA draaien. Aan de T RA (Restaurant 'In de witten doorn'). Even verder nemen we RA de Kloosterstraat en aan de T LA de Bredeweg.
We volgen deze tot we RA de Vlissegemstraat inslaan, die ons naar Klemskerke brengt. Hier werden restanten van een Romeinse nederzetting gevonden. Behalve de kerk, waarvan alleen het onderste deel van de toren nog origineel 12de eeuws is, is ook de 'roepsteen' het vermelden waard. Hij bevindt zich op de hoek van de Clemensstraat, voor het 'Kloosterhof' en diende als voetstuk voor de 'champetter' bij het aankondigen van officiële mededelingen. We zien de kerk op de linkerkant en slaan LA, om kort daarop een bocht naar rechts te maken.
Aan de T draaien we LA om vervolgens RA de Sluizestraat in te rijden. Aan de witte hoogspanningscabine slaan we LA de Duiveketestraat in. We letten op bij het oversteken van de Brugse steenweg en vervolgen rechtdoor de Clemensheulestraat. Aan de T nemen we LA de Kwadeweg, we fietsen langs het 'kruidenboerderietje' tot we de Kalsijdeweg inrijden. Deze blijven we volgen tot Stalhille dorp. Aan de T LA de Cathilleweg en vervolgens aan café 'het hoekske' RA de Spanjaardstraat nemen. We fietsen door de natuur tot we RA de Lange Dorpweg, aan de T LA de Westernieuwweg en vervolgens aan de kapel RA de Kapellestraat inrijden, om RA via de Kerkhofstraat Houtave te bereiken, waar de kerk een bezoekje overwaard is, het 17-18de eeuwse houtsnijwerk en de uitbeeldingen van de lichamelijke werken van barmhartigheid (17de) zijn pareltjes van volkskunst.
We vervolgen de Kerkhofstraat tot we aan de T RA de Oosternieuwweg en vervolgens LA de Mareweg inrijden, we fietsen hier door de de 'Meetkerkse Moere', een gebied waar vroeger turf gestoken werd tot het beneden de zeespiegel kwam te liggen en onder water liep. We bereiken nu Meetkerke dorp, Je kan even naar links om de kerk met het 'mirakuleuze' Mariabeeldje (bedevaartsoord) te bezoeken of RA langs de Dorpweg verder fietsen tot de T, waar we LA even de Oostendse steenweg volgen tot we RA de schilderachtige Heerweg inslaan. We fietsen langs het Hagebos op onze linkerkant om even verder LA de Draaiboomstraat in te draaien. Aan het kruispunt nemen we LA de Nieuwe steenweg en na het dwarsen van de Blankenbergse vaart RA de Vaartstraat.
We volgen een hele tijd de oever van de vaart tot we LA de Verloren Hooistraat inslaan. Aan de T rijden we LA de Smisjesstraat in, en vervolgens RA de Doelhofstraat, deze brengt ons in Nieuwmunster, waarschijnlijk een van de oudste nederzettingen, er werden zelfs Romeinse overblijfselen gevonden. De St-Bartholomeuskerk bevat o.m. een mooie rozenkransretabel (1641) en kerkmeubilair uit de 17-18de eeuw. We vervolgen de Doelhofstraat tot het einde en draaien dan LA de Brugse steenweg op, we berijden hier het fietspad aan de linkerkant van de weg. Tegenover café 'de oude smidse' slaan we RA de Prins Leopoldstraat in, terhoogte van de hoogspanningscabine rijden we RA de Terbieststraat in en vervolgens LA de Wenduinestraat, Typische villa van De Haan voor ons zien we de bossen van de Staatsduinen van De Haan, dit beboste duingebied (150 ha) strekt zich uit van Bredene tot Wenduine en is een uitverkoren terrein voor wandelaars. Enkele kilometer verder nemen we RA de Duinenlaan, steken voorzichtig de Koninklijke Baan over, en rijden rechtdoor de Waterkasteellaan in, we rijden nu door de wijk met de gekende schilderachtige villa's van de Haan waarvan er enkele dateren van het begin van vorige eeuw. Aan het bordje 'Carpe Diem' slaan we LA, we blijven rechtdoor volgen voorbij hotel 'Carpe Diem' om dan LA de Rubenslaan in te rijden. Aan de Y fietsen we RA de Van Eycklaan in, we volgen deze ten einde om dan LA opnieuw ons vertrekpunt te bereiken.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA