START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

ROB Fietsroute - Oostelijke lus

54 km Aarschot.

Deze fietsroute, samengesteld door ROB televisie, voert ons door het heuvelachtige overgangsgebied tussen Kempen en Hageland, doorheen Langdorp, Testelt, Rillaar, Tielt-Winge, St-Pieters-Rode, Gelrode en Aarschot. Zij is bedoeld voor de iets sportievere fietser, een fiets uitgerust met versnellingen is noodzakelijk. Mogelijk vertrekpunt is de Demervallei-parking in Aarschot.

We verlaten de Demervallei-parking in Aarschot langs links naar de Oostelijke Ring toe, waar we weer LA draaien. We houden de Gijmelsesteenweg aan tot we rechts de Wandeleerstraat inslaan. We bevinden ons nu in Langdorp, een typisch overgangsgebied tussen Hageland en Kempen, hetgeen duidelijk zal blijken uit de sterk wisselende vegetatie en geografie op onze route. We nemen LA de Capittelstraat en dan over het kruispunt naar de Vuurmolenstraat waarna we schuinlinks, via de Winterstraat LA op de Grote Meur belanden. Achter de brug over de spoorweg gaan we RA via de Dennestraat en het Goor, om bij het kapelletje schuinrechts uit te komen op de Oude Mechelse Baan. Op deze weg sluiten de 2 ROB-lussen bij elkaar aan en beginnen we stilaan aan het meer heuvelachtige parcours. Even later kiezen we links de Diepvenstraat en voorbij manege 'Het Ruitershof' passeren we het kapelletje van de 'Heilige Maria'. We draaien hierna RA de Windmolenstraat in, waarbij je midden op de heide de gerestaureerde windmolen Heimolen vindt, de laatst overgeblevene van de drie molens die Langdorp rijk was.
Op de Oude Mechelse Baan gaan we weer LA en volgen deze baan tot we RA de Weegstraat inslaan. Het uitzicht op het mooie Demerlandschap blijft duren op de Testeltse steenweg die we volgen tot we RA via Zavelbeemden onder de spoorweg doorrijden en een de andere kant ervan onmiddellijk links de Stationstraat inrijden. We fietsen zo een stuk parallel met de spoorweg, draaien vlak voor de kerkvan Testelt even links om daarna rechts, via de Dijk, de Demer te overbruggen: een mooie oude dorpskern. Aan het kruispunt kiezen we de Testeltsebaan richting Messelbroek en verder via de Eikelveldstraat en de Oudestraat tot aan de Brielstraat links en dan rechts de Maasstraat op. Aan het kapelletje beginnen we onze klim naar de Rommelaar, laten de Pals links liggen en nemen dan 2 maal na elkaar links 'Rommelaar'. Rommelaar wordt Wijnberg en daarna rechts de Mottestraat in, genoemd naar het in het dal kabbelend beekje. We blijven deze straat volgen, steken voorzichtig de Diestsesteenweg over in de Heikenstraat en nemen dan rechts de Haterbeekstraat die ons door uitgestrekte weiden en langs het kasteel van Speelhoven voert. De Tieltsebaan volgen we naar links, steken de Rillaarsebaan over in de Drogebroodstraat en overschouwen nu een tijdje de drukte op de A2. Aan de brug gaan we naar links waarna we de Leuvensesteenweg naar rechts blijven volgen tot aan de Marktweg. Rechts voor ons strekken zich de verzorgde proefteeltvelden van de K.U.Leuven uit. Hier rechts en dan weer links, om dan rechts, via Heiken, op de Tieltseweg te komen, waar we weer rechts afdraaien. We volgen deze weg onder de A2 door en vlak voor café St-Anneke draaien we RA, de Neringe op. Aan de Houwaartseberg, waar ook een aanduiding Kaaskorf staat aangegeven, draaien we rechts in voor weer een flinke klim. We nemen de 2de LA, ook Houwaartseberg, aan het kruispunt nemen we RA en blijven eerst rechts, dan links dalen, passeren we aan het gemeentebord en volgen de Kriegsberg verder tot en met de aansluiting van de Plamootstraat. Geniet intussen van het panoramisch zicht op wijn- en boomgaarden.
Kasteel van Horst, Sint-Pieters-Rode Op het einde hiervan draaien we RA met de St-Lambertusstraat de rijksweg over die we voorzichtig afdalend volgen tot aan de Terheidehoek, waar we links indraaien richting Houwaart. Terheidehoek wordt Heikant waar we achter de kapel rechts de streekweg inslaan. We kruisen weer de baan Aarschot-Winge en volgen onze weg, nu Luttekolen geheten, tot we rechts de Horststraat infietsen en dan de waterburcht van Horst zien verschijnen. Het middeleeuwse kasteel met park en vijvers werd in 1971 geklasseerd en is nu recreatiedomein. Aan het einde van de straat nemen we rechts de Rodestraat en volgen die tot we weer rechts de Appelweg op kunnen. Aan het pompstation van Nieuwrode gaan we links de Panoramastraat in, een straat met een zeer welgekozen naam. We volgen de weg 'Rot' richting A2 en slaan dan links dalend de laatste 'Kluis' in om zo rechts via Hellegat onder het viaduct van de autoweg door te rijden. We komen zo in de Donkerstraat en slaan dan links de Bosgemeenteweg in om daarna links het kronkelend Klarenbos te volgen. Moedermeule, Gelrode Aan de T met de Waterloostraat fietsen we RA en bekomen zo tijdens de mooie afdaling een prachtig zicht op de alombekende Moedermeule, een molen die op zondag nog in werking wordt gezet. Via de Hondsheuvel komen we uit op de Rillaarsebaan die we rechts volgen tot over het rondpunt, waar we links indraaien in de Boonzakstraat. Hier zetten we onze weg verder over de Papenakkerstraat en slaan dan RA de Gelrodeweg in. Hierboven heb je een prachtig zicht op Aarschot.
Na veilig aan de verkeerslichten de ring overgestoken te hebben, volgen we een klein stukje de Steenweg St-Joris-Winge en slaan dan RA de Geetstraat in. Links staat de Orleanstoren, het oudste monument van Aarschot en een overblijfsel van de oude stadswallen. Op het einde schuinlinks de Tiensestraat in en dan rechtdoor de Markt op om zo aan de supermarkt rechts terug de parking op te fietsen.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA