START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Tuindersroute

30, 33, 49 km St-Katelijne-Waver, Bonheiden, Putte.

Deze route laat je kennismaken met de vele aspecten van de land- en tuinbouw. Oude hoeven en electronisch gestuurde serrecomplexen wisselen elkaar af in deze rustige, landelijke streek. Vertrekpunt is dan ook St-Katelijne-Waver, met zijn gekende groentenveiling, het zenuwcentrum van deze landbouwstreek.

We vertrekken op de Markt, waar de afwezigheid van historische gebouwen meteen opvalt. De oorzaak ligt bij de hevige gevechten die hier plaatsvonden tijdens de eerste wereldoorlog, het ganse marktplein werd vrijwel met de grond gelijkgemaakt. De moderne St-Catharinakerk heeft een merkwaardige vrijstaande stalen klokkentoren met 3 klokken.
We rijden de Generaal Deschachtstraat in, die zijn naam dankt aan de generaal die in 1914 vruchteloos de 'Dorpveldschans' verdedigde. luchtfoto veilinggebouwen Resten van deze schans zijn nog te zien in een zijwegje links (privaat terrein). We rijden richting veiling en zien links het Proefstation voor de Groententeelt, waar gezocht wordt naar de beste groentenrassen en teeltmethodes. Rechts zie je de reusachtige loodsen van de Vennootschap Mechelse Veilingen, die behoort tot de grootste tuinbouwveilingen van Europa. We rijden achter de veiling door en belanden bij het 'Groot Fort' of 'Fort Midzelen' (1910), bijna volledig verwoest tijdens WO I.
Via het Hoger Instituut De Nayer (ingenieursopleiding) komen we even verder aan park en kasteel Fruytenborg. Langs de spoorweg en de Midzelen rijden we naar de historische Midzeelhoeven (1701 en 1712) van het Brabantse langgeveltype, met een boerenbloementuin er tussenin. We volgen de Mussepi en letten op bij het oversteken van de Heisbroekweg en de drukke Mechelsesteenweg. In de Berkelei zien we de kapel O-L-V-ter Koorts of Drieraderskapel (1749).

Langs landelijke wegen bereiken we Bonheiden en fietsen langs de Krankhoeve (1717) met het originele 'kaaskot', een houten lattenconstructie die als het ware aan de gevel hangt. Via de Berentrodedreef, met links het middeleeuwse jachtslot-boerderij, en de Oude Kasteellaan, rijden we de Pelgrimstraat in, zo genoemd naar de pelgrims die hier vroeger langskwamen, op weg naar het Heilig Land.

Aan het eind van deze straat kan je links de bewegwijzerde VERKORTING (30 km) nemen of rechts de route vervolgen om Putte-Grasheide te bereiken.

Het open landschap wordt slechts onderbroken door enkele oude hoeven en Mariakapelletjes. Opletten bij het oversteken van de drukke Leuvensebaan. Op de hoek van de Paardenstraat en de Paalstraat bevindt zich de gerestaureerde Paardeveehoeve (1673).
We vervolgen onze weg om weldra deelgemeente Beerzel te bereiken. Bemerk de mooie toren (rond 1500) van de Sint-Remigiuskerk (1767), waar enkele staaltjes van houtsnijkunst te bewonderen zijn. We beklimmen de Beerzelberg om even op het hoogste punt van de provincie Antwerpen (50 meter!) te staan. Een adembenemend panorama moet je hier echter niet verwachten. Verderop vinden we in de Kegelstraat een paardenmelkerij. binnenzicht wintertuin Na een ommetje over het grondgebied van Berlaar volgen we lange tijd Steenbeek en komen uit in de Bredestraat, aan de rechterkant, verscholen achter het struikgewas bevindt zich de 'Kleine Schranshoeve' (1771). Al fietsend leren we dat in Putte niet alleen landbouw maar ook boomkwekerijen goed gedijen. Even verder belanden we in O-L-Vr-Waver.
Aan de kruising van de Erfstraat en de Scheerslei bevindt zich de 'Schaapstalhoeve'. Geniet hier van het uitzicht op 'Torekenswaver', waarom dit zo genoemd wordt is hier wel overduidelijk. We rijden naar de 'torekens' om te ontdekken dat ze toebehoren aan de kerk, het klooster en de kloosterkerk. In de Bosstraat passeren we het imposante kloostergebouw, het vroegere 'Pensionnat des Demoiselles'. Aan de kant van de parking kun je de koepel van de befaamde wintertuin (Art Nouveau, 1910) bewonderen. We volgen verder de bewegwijzering, die ons opnieuw bij ons vertrekpunt brengt.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA