START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA
.

Zeevogelroute 98

28 km De Haan, Vlissegem, Klemskerke

Jaarlijks richt de sportdienst van De Haan de zeevogelroute in, deze versie dateert van 1998 (versie 1999 en 2000 vielen helaas net buiten onze verlofperiode). De route volgt gedeeltelijk de Oude Dijkenroute en kan eigenlijk als een verkorting ervan beschouwd worden. Wie dus opziet tegen de afstand van 43 km kan evenveel plezier beleven voor de prijs van 28 km.

De route start aan het sportcomplex Haneveld, gelegen aan de Nieuwe Steenweg. Vlissegem Rij LA deze steenweg op, richting centrum De Haan. Fiets RA de Grote Straat in tot je opnieuw RA Warvinge kan inrijden. Geniet van het landschap tot we Vlissegem bereiken, met zijn oude dorpskern, reeds vermeld in de 10de eeuw, en zijn indrukwekkende hofsteden, neem hier LA de Lepelemstraat. Na de haakse bocht naar rechts in de Lepelemstraat vinden we linksaf een landweg die naar de 'Grote Schamele Weke' hoeve met een monumentale schuur (1319) leidt. We vervolgen de Lepelemstraat die wat verder RD in de Spanjaardstraat overgaat, steken voorzichtig de drukke baan Oostende-Brugge over, om langs akker- en grasland Stalhille te bereiken.
Sla LA de Cathilleweg en al vlug RA de Kalsijdestraat in, gevolgd door LA de Paddegatstraat die RD overgaat in de Stalhillestraat. Hier vallen twee exemplaren van een oude Rosmolen (aangedreven door paard) te bewonderen. Neem LA de Klemskerksestraat, tot aan de Vaartdijk Noord die we RA opdraaien, we volgen nu het kanaal Gent-Brugge-Oostende tot we RA de Clemensheulestraat inrijden. Rij deze straat ten einde, aan de T gaan we LA even de Kwadeweg op om vervolgens RA het fietspad te kiezen. Volg dit fietspad, steek het houten brugje over naar de baan Oostende-Brugge, volg deze baan een vijftigtal meter naar rechts, steek voorzichtig de drukke baan over om LA Zuidoostwijk op te rijden. Rij dan RA de Sluizenstraat in om Klemskerke te bereiken. Hier werden restanten van een Romeinse nederzetting gevonden. Behalve de kerk, waarvan alleen het onderste deel van de toren nog origineel 12de eeuws is, is ook de 'roepsteen' het vermelden waard. Hij bevindt zich op de hoek van de Clemensstraat, voor het 'Kloosterhof' en diende als voetstuk voor de 'champetter' bij het aankondigen van officiŽle mededelingen. In Klemskerke nemen we LA Dorpstraat, RA Vlissegemstraat, LA Bredeweg om opnieuw De Haan te bereiken. Hier maken we nog een ommetje door enkele mooie straten, LA Blauwe Hoevelaan, Nieuwe Steenweg oversteken, Blauwe Hoevelaan volgen, LA Pater Vandemoerelaan, LA Pauwelslaan, RD Kievitenlaan en tenslotte LA Chiapasdreef om uiteindelijk het sportcomplex Haneveld te bereiken.

START
ROUTES
ZOEKEN
LINKS
AGENDA